Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy DEVON- Stunning Tannoy Little Gold 12

wulisu

Rekomendowane odpowiedzi

Zakladam nowy watek od dawna przymierzam sie do starych tannoy-i konstrukcji bylo sporo i nie wiadomo jak sie w tym polapac. Sa na ebayu Stunning Tannoy Little Gold 12 w idealnym stanie rozwazam je choc optymalnie byloby miec cos z 15 dual concentric. Jak one sie maja do Stunning Tannoy DEVON sa osoby na tym forum ktore maja te kolumny ktos moze powiedziec w czym sie roznia te konstrukcje i czy te Stunning Tannoy Little Gold 12 sa gorsze czy porownywalne ? Ktos wie jakie powstaly wybitne konstrukcje na tych dual concentric ktore warto brac pod uwage ? Pozdrawiam

Pozdrawiam

mieszkam obecnie w Szkocji a w przyszlym tygodniu jade odebrac 2 klocki Accuphase na poludnie angli (swiezy watek zalozony) wiec nie ma problemu . ;) pytanie raczej jakie modele Tannoy szukac jest jeden na allegro Devon ale cena 4500 zl to troche za duzo nawet jak za dobry stan. Ciekawa konstrukcja sa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Wiesz na nowych mi na zalezy biorac pod uwage brzmienie starych Tannoy. Fakt ze te nowe tez graja.

Do Polski samochodem raz w roku na dlugie wakacje z dziecmi coby zaznaly lata ;)

na ebaju angielskim jakis smietnik, nic nie ma ciekawego, ale z tego co widzialem to w anglii nowe sa w dosyc korzystnych cenach, stare sa dobre jak sa w dobrym stanie, a to w przypadku 20paroletnich kolumn czy strszych moze byc dyskusyjne

a czym sie roznia te co podales od tych z linka co ja podalem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wiem ze sa starsze ale porownujac brzmienie obu modeli ? W tym wypadku wiadomo ze lepiej brac te nowsze ale stawiam jednak na sprawdzone brzmienie.

Ukryta Zawartość

wulisu

ja nie wiem czym sie roznia, ale masz wygladajace jak nowe za te same pieniadze jak takie co juz graly 20 lat, moze zagniezdzily sie w nich szczury albo ptaki (tego nie wiesz), moze sa wygnite bo lezaly gdzies w piwnicy itd. chodzi mi tylko o samą logike takiego zakupu za duze w sumie pieniadze, stan tych starych glosnikow jest czesto bardzo rozny nawet sadzac po zdjeciach, sa one nie najlatwiejsze jesli chodzi o odswiezenie, czasami ludzie jakies nowe obudowy robia do nich bo stare sa zniszczone itd. cuda wianki, wymieniaja podzespoly w zwrotnicy, a tutaj za te same pieniadze masz nie budzace zastrzezen takze po co ryzykowac wtopę?

A kto powiedział, że Eaton jest lepszy niż Devon?

Teoretycznie Devon stoją wyżej w katalogu, bo są chociażby większe.

Te konstrukcje raczej potrzebują trochę watów i ze słabą lampą może być po prostu słabo.

Patrz po rocznikach różnych modeli Tannoy DC. Podobno im wcześniejsze serie, tym lepsze.

Wiekiem nie ma co się przejmować - jeśli grają w porządku, to trzeba kupić.

Wlasnie wiekiem sie nie przejmuje zakladajac ze sa sprawne nie ma dziur , zniszczen etc.. zwlaszcza ze serwis Tannoya dziala swietnie. Interesuje mnie raczej czego szukac. Postawie inne pytanie czy Tannoy Eaton moga zagrac ciekawiej od TANNOY Turnberry obecnie produkowanych zdjae sie ze ktos z forum wystawia je na allegro. Swoja droga interesuje mnie porownanie tych TANNOY Turnberry nowych ze starsza wersja. Ktos mial okazje sluchac tych nowych znajac stara szkole Tannoy-a ?

Upewnij się tylko, czy współczesny model, to w pełni oryginalna konstrukcja, czy czyjaś domorosła wariacja na temat źródłowego modelu. W temacie Tannoya DC jest spora "pomysłowość", a warto mieć coś, co jednak wyszło z fabryki, a nie tylko wygląda jakby wyszło.

wulisu

moze sklepy audio maja jakies dzialy second hand i tam trzeba patrzec? nie chce mi sie wierzyc , ze na rynku uzywanych jest tylko taki smietnik jak na ebaju, to by znaczylo , ze w polsce na allegro sa lepsze do wyrwania egzemplarze, moze sa jakies internetowe angielskiestrony ogloszen audio takie jak audiomarkt.de u szkopów? wogole jak jest z wysylka sprzetu do polski z anglii?

Electro

Ale ja sie nie upieram przy kupnie Tannoy-i w Polsce linki na allegro to tytlko przyklad do modeli ktore mnie interesuja i co o nich sadza wszyscy Ci ktorzy mieli przyjemnosc ich sluchac. Oczywisice ze bede szukal w UK skad pochodza te kolumny i gdzie obecnie mieszkam. Co do wysylki do Polski nei mam pojecia ja nie handluje sprzetem, zdazylo mi sie na przelomie jakiegos czasu miec kilka klockow i to wszystko. Doswiadczenie i odsluchy sklaniaja mnie do dalszych poszukiwan. Raz wyslalem Cd-player caspian wersja 2 komus z forum i to wszystko zaplacilem 20 funtow. Pozdrawiam

wulisu

ja sie pytalem tak ogolnie, bo mysle o kupnie tanoyi uzywanych , musze sie zorientowac ile takie przedsiewziecie moze kosztowac i czy sie kalkuluje, ja bym bral cos nie antycznego zeby pozniej nie bylo problemow z serwisem, uzywane glenair 10, 15, stirling, turberry, kensington maksymalnie, dobra by byla taka cena powiedzmy z pol ceny sklepowej, w niemczech na tanoye sa wysokie ceny, ale powiedzmy lekko uzywane glenair 15 bez problemu do kupienia za 4000 euro (w polsce cena wywolawcza na nowe 29tysiecy), a widzialem tez komplet z st-200 za 4400 euro cena ostateczna, co bylo do tej pory najbardziej oplacalna oferta , bo w polsce taki komplet nowy to srylion dolarow...

Najlepiej dogadac sie z polskimi przewoznikami paczek z i do Uk zmiescisz sie w 100 funtach mysle. Piszesz ze interesuja cie uzywane tak polowa ceny to czemu nie wezmiesz tych z allegro co mi podales linka przeciez one maja dobra cene. Mnie zastanawia roznica w brzmieniu pomiedzy tymi

tannoy turnberry a Glenair.

• Użytkownicy+

Może warto Lutka zapytać, zdaje się że jakieś Tannoy-e ma na sprzedaż (a może się mylę). Jeśli nie sprzedaje, to może coś doradzi bo już kilka par ściągał.

Robert

chodzi mi o to jakie beda mozliwosci, w uzywanych nie mozna za bardzo przebierac, ale glenair 15 jak najbardziej

o malo nie kupilem glenair 10tek , ktore do moich warunkow w tej chwili lokalowych bardziej pasuja, ale tak dlugo sie zastanawialem ze para ex demo poszla

Rozumiem a jaka masz powierzchnie pokoju ? Ja mam okolo 20 m2 wiec raczej 10 tez by pasowaly chociaz jak patrze na 15 to az sie je che. Czy 15 beda zbyt duze ? moje amphiony xenon mk2 tez sa zalecane do wiekszych pomieszczen a swietnie sie sprawdzaja.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.