Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  494 członków

Sansui Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Tu nawet sobie ich posłuchasz ,choć mam nadzieję ,że nie grają tak w rzeczywistości :) To oczywiście żart , you tube mocno przekłamuje a ten akurat meloman chce sobie chyba tylko szyby powybijać :)

http://www.youtube.com/watch?v=wETWYI67nn0

Edytowane przez johnyfazer

Panowie

Jakim modelem integry sansui za ok. 3kzłm warto się zainteresować, aby mieć analogowy dźwięk z kontrolą i muzyklanością, bez rozjaśnienia itp.

Raczej z nowszej serii, aby nie martwić się o eksploatację.

pzdr

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Panowie

Jakim modelem integry sansui za ok. 3kzłm warto się zainteresować, aby mieć analogowy dźwięk z kontrolą i muzyklanością, bez rozjaśnienia itp.

Raczej z nowszej serii, aby nie martwić się o eksploatację.

pzdr

Jeszcze do niedawna w tej kwocie mialbys szanse dostac alfe 707DR ale teraz to raczej nie wroze powodzenia. Do 3 tys i bez koniecznosci grzebania z czystym sumieniem polecam au-x 901 !

Troche widze sie watek pomieszal ... Nie be powodu wrzucilem propozycje au-g77x bo to ten sam uklad co 99 a znacznie tanszy ! To byl swiadomy wrzut dla mniej majetnych. Sadzilem ze poczujecie ta kwestie i nie bedziecie tego dalej promowac - zaraz skocza ceny i znow nie bedzie zadnej normalnej propozycji dla mniej majetnych ! Jezeli koledze 99 gra innym dzwiekiem jak 77 tzn ze byl grzebany lub jest wyeksploatowany ... zaden Sansui nie gra przez koc chyba ze starutenki i-ledwo zywy ...

Aby usystematyzowac popularne modele w wersji fabrycznej to od najgorszych do najlepszych widze to tak : AU-X701, AU-G77X, Au-G99(90)X, AU-X911DG, AU-X711 no i na koniec bezwzglednie AU-X901 ! oczywiscie wybierzecie co- chcecie ale takie sa fakty ! 901-ka to odpowiednik AU alpha 707i i wyglada na to ze nadal tego wielu nie ogarnia .... jesli chodzi o -modele z potencjalem do modyfikacji to au-x711 no i bezwzglednie the best au-x911dg. Jednak nie zapominajcie ze wlasciwa modyfikacja to koszt okolo 1500 - 1700 zl za same czesci !!!! Nie wierzcie w cuda a raczej ufajcie tym co znaja sie na rzeczy a nie kopiuja nieudolnie tych co pracowali nad tym efektem kilka lat ...

Powinien go wystawić za 11000 zł... wtedy wiadomo przynajmniej z czego wynika cena ;)))

No i pozedl za 4 tys zł!

http://allegro.pl/sansui-au-11000-audiofilski-wzmacniacz-high-end-i2888462931.html

?👈

Co ty gadasz, poszedł za 4500 ! :)

No prosze jaki fenomen ,w ciągu kilku dni poszedł o 1500 zł więcej niż ostatnia zakończona aukcja /3000 zł/ i o co tu chodzi ?

Czubsi nie koniecznie się wątek pomieszał . Ktoś zadał mi pytanie na temat różnic w dźwięku obu wzmacniaczy.Chciałbym wiarogodnie odpowiedzieć ale przytrafiło mi się to o czym napisałem.

Sytuacja zmusiła mnie do wyjaśnienia dlaczego nie mogę ich porównać Powieliłeś dokładnie to co przecież wyraźnie napisałem ....mój G99X był nieumiejętnie grzebany i najprawdopodobniej jest to między innymi przyczyną "efektu koca" . Napisałem też że nie pootrafię opisywac dźwięku ,tego daru Ci na prawdę zazdroszczę. "Efekt Koca" jest to określenie wyczytane gdzieś w necie które najbardziej pasowało mi do najkrótszego naświetlenia zaistniałej różnicy miedzy oba wzmakami.

Może jednak jest to określenie zbyt ostre i jest przekłamaniem a Ty Wyraziłbyś to bardziej trafnie i fachowo.

Fakt jest faktem że moje 77x gra obecnie lepiej niż 99x. i głuchy by to stwierdził.To dobrze że Zwracasz na takie rzeczy uwagę bo faktycznie gdyby każdy pisał swoje odczucia po swojemu to powstałby niezły niewiarygodny mętlik .Przeczytałęm cały temat i jednym z wielu dobrych zwyczajów który tu zapanował jest Twój nadzór nad poziomem dyskusji i dysypliny dzięki której jest ona nie zaniżana. Na przyszłośc wstrzymam się z bliższym określaniem tego co słyszę do prostych popularnych stwierdzeń w stylu" ładnie,ładniej, brzydko" itp.

W kwestii promowania i zawyżania cen to zgodze się ,ze temat "SANSUI" jest niezłą skocznią dla nadmuchiwania cen przez ludzi handlujących sprzętami tej marki, jest to trochę drażniące.Traci na tym najwięcej klient czyli praktycznie każdy kolega z tego forum który chce zakupić wartościowy sprzęt z ładną nazwą "SANSUI". Najwięcej zaś zyskują ci którzy tu najmniej wnoszą do syksuji a ich chęć posiadania takiego sprzętu nie jest związana z jego walorami muzycznymi a jedynie chęcią pompowania cen i zdzierania kasy z klienta czyli zwykłych cwaniaków z "allegro" itp . Czubsi Musisz mieć jednak świadomość że przecież to Ty Jesteś niepodważalnym autorytetem tego tematu i przedewszystkim Twoja opinia na temat danego modelu SANSUI potrafi windować popyt i jego cenę najbardziej .Czy moja opinia ma na to wpływ ? Raczej to niemożliwe bo jestem świeżakiem raczkującym w tym temacie ,w związku z tym dużo mniej wiarygodną osobą. Już moment gdy Napisałeś,skatalogowałeś "niższe" wzmaki Dokonałeś ich mocnej reklamy jako sprzetów godnych zakupu .Wzmiankując coś więcej na temat AU g77X dodałeś mu reklamy ekstra,... już wtedy ona nastąpiła bez mojej pomocy .Posiadasz ogromną wiedzę na ten temat i każdy kto przeczyta go dokładnie o tym się przekonuje.Moją fotkę AUG 77X w kilka dni ściągnięto prawie 70 razy .Tylko jeden Twój post przeczytany przezemnie przypadkowo spowodował natychmiastowe przystąpienie do zakupu AU- G99X i pomimo że wzmak ma obecnie słabsze chwile wynikłe z innych zewnątrznych czynników niż jego oryginalna konstrukcja to dalej jestem przekonany że to jest świetny sprzęt i ani na moment w niego nie zwątpiłem...wady się usunie . Sądzenie ,że każdy z dużej rzeszy czytających ten temat wyłapie Twoje intencje o dalszym niepromowaniu, jest chyba zbyt daleko posuniętym założeniem. Po prostu tą REKLAMĘ chcąc nie chcąc drąży dyskusja na tym forum. Też się zastanawiałem jak tutaj pisać aby uniknąc takiego efektu i doszedłem do jedynego wniosku ,że się nie da. W jaki inny sposób chcesz masowo kolegom chętnym na "sansui" przekazywać swoją wiedzę ? W jaki sposób mam odpowiedzieć na pytanie kolegi jak gra AU-G-77x ? Na priv? Wtedy zaczną się tu logować handlarze i w otoczcze "zakochanych w sansui" i zasypią Ci skrzynkę pytaniami i na jedno wyjdzie.Niestety ,wielka szkoda ale tego negatywnego efektu dyskusji na tym forum i w tym temacie raczej nie unikniemy.

Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku życżę wszystkim

Edytowane przez johnyfazer

Witam.

Na ,,handlarzy,, nie ma sposobu. Zrobią to, co uważają za słuszne. Jedyne co można, to się nie przejmować. Zwykle kupuję z Ebay-a a nie z Allegro. Owszem, czasem i tam, ale wiem co szukam. Jak nie, pytam się innych lub staram odsłuchać. Opinie Pawła - Czubsiego są nieocenioną skarbnicą wiedzy, jest niewątpliwie największym orendownikien marki Sansui. Kiedyś nie wiedziałem czemu, teraz wiem.

Jan

Edytowane przez janvideo24

Johnyfazer, dzięki za odpowiedź. Byłem ciekaw twojej opinii, bo jeszcze niedawno widziałem, że AU-G77X można kupić dość tanio, natomiast AU-G99X sam posiadam. Mój wzmacniacz nie gra dźwiękiem przytłumionym, ale też soprany nie pchają się na pierwszy plan. Porównując z innymi wzmacniaczami, jeśli w nagraniu jest bas, to jest go sporo, co generalnie trochę przyciemnia brzmienie, ale dźwięk odbieram jako klarowny i zrównoważony. Wszystkiego jest tyle, ile trzeba. Dla porównania, dźwięk Sansui AU-X701 odbieram jako trochę jaśniejszy.

Tdk.....opierając się o Twój opis potwierdzam w moim G99x równowagę i to mi się podoba tak ma być , soprany też nie pchają się na pierwszy plan i to aukurat też całkiem trafia w mój gust , Najwięcej zastrzeżeń mam chyba do klarowności ,to chyba to czego mojemu wzmakowi brakuje w stosunku do tego co usłyszałem w G77x .Detale muzyczne lepiej-klarowniej-bardziej szczegółowo wybrzmiewają , wtedy poczułem różnicę na korzyść mniejszego wzmaka.Np. Efekt szczegułów dżwiękowych mocno trąconej i wibrującej długo struny gitarzysty jest atutem G77x potrafi zwrócić uwagę , a w moim 99x ten sam efekt oczywiście istnieje ale jest przyciemniony ,coś nie pozwala na wyraziste i szczególowe wybrzmienie , tzw wersja uboższa która zaliczasz, ale tylko w ograniczonym stopniu się delektujesz..

gigong

Jeżeli masz ochotę i czas to zapraszam do siebie na odsłuch...

Mam wrażenie że niechybnie zmierzamy w tym Klubie do zweryfikowania swojej wiedzy na żywo

Mieszkam w Łowiczu - a więc prawie środek Polski

Jeżeli będzie zainteresowanie mogę zorganizować u siebie w mieście spotkanie fanów Sansui

Co wy na to?? Będą chętni??

Witam.

Zawsze jestem chętny. Z mojej strony mogę pomóc w organizacji i oczywiście cały mój Sansujowy zbiór przywiozę razem z kolumnami. O ile wejdzie to wszystko do mojego samochodu.

Jan

Do 3 tys i bez koniecznosci grzebania z czystym sumieniem polecam au-x 901 !

Kupię w/w wzmacniacz ;-)

tylko gdzie go szukać i kto będzie chciał taki sprzedać, może ktoś z kolegów forumowiczów planuje wymianę?

pzdr.

I jeszcze pytanie, jakie uznane współczesne konstrukcje kolegów musiały abdykować prze au-x 901 lub innym sansui?

Edytowane przez qman

Witam Shibuyasoul.

Już od roku próbuję kupić coś na yahoo.jp . Jak do tej chwili nie znalazłem nikogo, kto by chciał wysłać do Europy. Co do tej 907, fajny wzmak. Jak masz sprzedawcę, który chce wysłać do Polski, super. Pamiętaj transport to będzie sprawa kilkuste dolcy. Doliczą to do cceny wzmacniacza, naliczą cło i podatek od całkowitej sumy. Sporo to wyniesie. Z Japonii kupiłem kilka razy, było to jednak ze sklepu.

Pozdrawiam

Jan

Gość czubsi

(Konto usunięte)

qman

Sansui gra z klasą a to powinna być odpowiedź na Twoje pytanie. Sławna Sony ES870 poległa u naszego forumowego kolegi na rzecz AU-X901 i to pod każdym względem. W moim odczuciu trudno tu podawać przykłady. Sansui uderza odbiorcę takim kompletem cech jakich spodziewać się należy w sprzęcie z najwyższej półki a przecież każdy znany Wam klocek nawet uznany za świetny (znamienny przykład to Denon PMA 2000 z wszelkimi swoimi odmianami...) ma mnóstwo wad prócz swoich zalet oczywiście. W przypadku Sansui nowszej generacji trudno tu mówić o jakichś wyraźnych defektach a raczej o niespotykanych walorach ! To właśnie sprawia, że kto nie włączy w swoim systemie Sansui to już nie chce inaczej ... Pewnie - po czasie chce się więcej no i brnie w kierunku alf z najwyższych serii (przynajmniej mamy jasny określony cel z gwarancją efektu !). Pamiętajcie jednak , że i niższe modele są naprawdę rewelacyjne ! Jeśli się potrafi trzymać lutownicę to można dość prosto przywrócić im drugą młodość ! Sama wymiana kondów w takim au-x911DG czy AU-X 901 to nie jest koszt przekraczający jakieś 200 -250 zł (a jak ma się szczęście i dojście do części to i taniej !) Widać zatem, że nie trzeba kredytu by stać się zadowolonym sympatykiem dobrego brzmienia (przede wszystkim basu, wiarygodności brzmienia i energii z najwyższej półki !). Bardziej ambitni mogą pokusić się o modowanie (ale tylko zgodnie z zasadami stosowanymi przez samo Sansui a nie pełna dowolność !) uzyskają wtenczas w niższych modelach efekt zbliżony do modeli wyższych ! Pamiętajmy , że od niższych modeli po najwyższe to w zasadzie mutacja tego samego schematu !!! Ubolewam nad AU-G77X bo to świetna zabawka za drobne pieniądze - zalecam zatem zakup na ebay-u !!! Niemcy mają problem z czytaniem naszej mowy więc kierują się bardziej opiniami na anglojęzycznych forach a Ci z kolei czytają nasze fora ale zawsze coś przekręcają ! Oczywiście w pełni zgadzam się z kolegą (poniosło mnie w nerwach, że nie jesteśmy w stanie wpływać na utrzymanie atrakcyjności oferty urządzeń tańszych w skutek pochlebnych o nich opinii ...) Jak najbardziej popieram chęć dzielenia się swoimi doświadczeniami - tak jak uczynił kolega johnyfazer !!!

Miejmy świadomość, że to my przywołaliśmy do życia tą świetną markę i to "przez nas" (w zasadzie to dzięki nam) Świat dopiero docenia to co stało się ponad 20 lat temu w kraju kwitnącej wiśni ... Izolacja najlepszych Sansui dobiegła końca. Mnożą się opinie europejskich fachowców mających po raz pierwszy styczność z alfą 907 i szok bierze czytelników jak w przedbiegach kładzie na łopatki najmocniejsze modele accuphase czy eksluzywne modele Luxmana ... Poczekajcie jeszcze trochę a zobaczycie istny renesans w high end bo NAJLEPSZE TO JUŻ KOCHANI BYŁO ! (zapamiętajcie te słowa). ...

Edytowane przez czubsi

Aby usystematyzowac popularne modele w wersji fabrycznej to od najgorszych do najlepszych widze to tak : AU-X701, AU-G77X, Au-G99(90)X, AU-X911DG, AU-X711 no i na koniec bezwzglednie AU-X901 !

Czubsi, z czego wynika tak duża różnica w brzmieniu AU-X701 i AU-X901, że pomiędzy nimi umieściłeś tyle innych wzmaków? Patrząc na parametry techniczne, to w zasadzie wzmaki te nie różnią się parametrami poza mocą i ciężarem, a budowa też jest podobna, skoro mają wspólną instrukcję serwisową. Mnóstwo części jest takich samych. Drążę temat, bo mam mam AU-X701 i zastanawiam się, czy naprawdę warto sporo dopłacić do AU-X901.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tak więc po raz chyba setny wspominam, że to "niewiele" to w zasadzie wszystko co się liczy i odpowiada za dźwięk ! 701 ma niektóre gorsze części , jest słabsza (inne tranzystory mocy-słabsze) Mniejsza filtracja i o wiele skromniejsza od Hitaconów z 901-ki, i brak jakichkolwiek wodotrysków !. 77 i 99 to mimo, że starsze konstrukcje to jednak bardziej zaawansowane technicznie (bliżej im modelowi 707 niż 607 natomiast 701-ka to nic innego jak AU-alpha 607i) 711-ka i 911-ka to już budowa symetryczna i zmieniony schemat (rzekłbym "oczyszczony"). Fakt, że mają tą samą główną filtrację jak w 701 ale nadrabiają resztą ! 701 nie jest złym wzmacniaczem - śledzę wątek na austarlijskiej audiokarmie gdzie chłopaki prawie sikają za takim wzmacniaczem :-) Myślę, ze mocno jesteśmy z przodu z naszym asortymentem Sansui względme innych nacji ! Ich wątek jest z roku 2012 więc też odkrywają Świat audio na nowo ! Jeszcze raz podkreślam 701 to conajmniej dobra oferta no ale w kontekście pozostałych modeli nieco odstaje (o te nieco tu chodzi !) ...

Niesty tym razem sie nie udalo. Zaproponowalem 1700 ale to okazalo sie zamalo. Moze kiedys, a moze pokusze sie o jakas 907 NRA. Pozyjemy zobaczymy.

Pozdrawiam i wszystkiego naj.... w 2013 roku!!!

Roban

Nie wiem, czy widziałeś, na HiFi-Do był 2301L i pre do niego . NAtychmiast poszły za 2200$ wzmak i tyle samo pre. Nie będzie teraz, to będzie kiedy indziej.

Mnie ostatnio chodzą po głowie Magnetostaty, zobaczymy, może dodam do swojego zestawu.

Jan

W zeszlym roku widzialem Audiostatic ES 300 za 500€ czarne ale jakos sie nie zdecydowalem mimo ze malzonce sie spodobaly i to bardzo. Zostalem ze starymi Marantzami HD-880.

Na otarcie lez kupilem szkodzony amplituner z postanowieniem jego reanimacji. Przy okazji moze ktos ma niepotrzebne, uszkodzone kondensatory elektrolityczne, chodzi mi o same puszki 63x120 mm lub wyzsze.

Witam

Jestem nowy na tym forum. Mam możliwość zakupienia na amerykańskim ebayu sansui.

Modele AU -517, AU-717, AU- 919

Czym one sie różnią od europejskich modeli.

Proszę o dopowiedź

Odpowiedź narzuca się sama - napięciem zasilania !

Witam

Z całym szcunkiem Czubsi, ale myślałem że ty jako "góru" klubu miłośników sansui dla nowego użytkownika który chciałby wejść w świat sansui bedziesz trochę bardzej wyrozumiały podasz trochę szczegółów. Gwoli wiadomości to napięcie zasilania w tych że modelach jest w przedziale 110v, 120v, 220v, 240v. a gdyby nawet było tylko 110v to i tak to mnie nie przeraża gdyż posiadam odpowiednią instalację na w/w napięcie.

Widzę że tak jak we wszystkich forach internetowych na których zaczyna ktoś początkujący, jest on zbywany jak natręt.

A tu prosze parę linków do fajnych sprzętów i popatrzcie jakie ceny

http://www.ebay.com/itm/Sansui-AU-G99X-Amplifier-with-MM-MC-Phono-160-Watts-per-Channel-/281047051367?pt=US_Home_Audio_Amplifiers_Preamps&hash=item416fb5ac67

http://www.ebay.com/itm/Sansui-AU-G77X-Integrated-Amplifier-/200875704991?pt=US_Home_Audio_Amplifiers_Preamps&hash=item2ec520029f

http://www.ebay.com/itm/Sansui-AU-919-Integrated-Amplifier-/230906630796?pt=Vintage_Electronics_R2&hash=item35c31b928c

http://www.ebay.com/itm/SAnsui-AU-607-NRAII-Integrated-Amplifier-MM-MC-Phono-/281047066689?pt=US_Home_Audio_Amplifiers_Preamps&hash=item416fb5e841

Pozdrawiam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Po pierwsze kolego nie jestem żaden "góru" (skąd ta pisowania ?) pod drugie jako początkujący zadaj sobie trud i poczytaj wątek a wtedy śmiało ocenisz co kupić na początek po trzecie oferty z USA to żadne halo bo popatrzyć na ceny a ściągnąć to dwie różne sprawy ! Od takich super ofert puchną fora tylko co nam po tym ??? Sami wiemy co znaczy ściągnąć sprzęt z Japonii a ze stanów jest jeszcze gorzej bo jest mnóstwo oszustw i zaginięć przesyłek ... Gdybyś poczytał forum to nie zadałbyś tego pytania. To nie sklep spożywczy żeby każdy kto wchodzi pytał czy jest chleb ...

Exportowe modele w tym na rynek amerykański są zbliżone do siebie i wykonaniem i parametrami zatem jeśli nie ma takiej potrzeby to przestań wertować amerykańskie oferty i kup sobie "dziadka" w Europie bo tu ich od wyboru do koloru (no chyba, że sobie uwielbiasz utrudniać życie ...) Ciężko było dojść samemu do tego co napisałem ? Dziwisz się, że na każdym forum jest podobna reakcja ? A jaka ma być w świetle tych okoliczności które przedstawiłem ??? - trochę pokory kolego ! Tymczasem pozdrawiam licząc , że zrozumiałeś lekcję :-)

Edytowane przez czubsi

Trymat,

Twoje pytanie :

Witam

Jestem nowy na tym forum. Mam możliwość zakupienia na amerykańskim ebayu sansui.

Proszę o dopowiedź

Odpowiedź jest ok. Różnią się zwykle zasilaniem. Odnośnie zaś później podawanego linku do Alphy 607NRAII to nie ma on innego zasilania jak 100V. Nie obruszaj się, jak chcesz osiągnąć inną odpowiedź, powinieneś zadać pytanie jakie różnice w brzmieniu, konstrukcji są pomiędzy wymienionymi modelami. Takiego pytania nie zadałeś a wiem jak to bywa , każdy czyta i odpowiada na to co się doczytał. Nie ważne, czy jesteś nowy czy stary na forum.

Teraz o sprowadzeniu z Ebay-a ze Stanów. Wcześniej była dyskusja na ten temat. Masz okazję ? Czy aby jesteś tego pewien? Czy sprzedający napisał Ci, że wyśle do Polski ? Jak nie, wybacz, okazja to nijaka, taka jak na Yahoo.jp, masa sprzętów ale nikt nie ma ochoty wysyłać do Polski. Masz okazję, kup, zobaczysz jaka to okazja. Niedawno był Gramofon, bardzo go chciałem kupić, nie wysyłamy do Europy, Sansui Au-Alpha 607DR - nie wysyłamy do Europy.

Tyle z mojej strony.

Jan

Po pierwsze kolego nie jestem żaden "góru" (skąd ta pisowania ?) pod drugie jako początkujący zadaj sobie trud i poczytaj wątek a wtedy śmiało ocenisz co kupić na początek po trzecie oferty z USA to żadne halo bo popatrzyć na ceny a ściągnąć to dwie różne sprawy ! Od takich super ofert puchną fora tylko co nam po tym ??? Sami wiemy co znaczy ściągnąć sprzęt z Japonii a ze stanów jest jeszcze gorzej bo jest mnóstwo oszustw i zaginięć przesyłek ... Gdybyś poczytał forum to nie zadałbyś tego pytania. To nie sklep spożywczy żeby każdy kto wchodzi pytał czy jest chleb ...

Exportowe modele w tym na rynek amerykański są zbliżone do siebie i wykonaniem i parametrami zatem jeśli nie ma takiej potrzeby to przestań wertować amerykańskie oferty i kup sobie "dziadka" w Europie bo tu ich od wyboru do koloru (no chyba, że sobie uwielbiasz utrudniać życie ...) Ciężko było dojść samemu do tego co napisałem ? Dziwisz się, że na każdym forum jest podobna reakcja ? A jaka ma być w świetle tych okoliczności które przedstawiłem ??? - trochę pokory kolego ! Tymczasem pozdrawiam licząc , że zrozumiałeś lekcję :-)

Po pierwsze poczytałem sobie wątek i mam jaki taki pogląd na to co można było by wybrać, przedstawione linki do sprzętu.

Po drugie oferty z USA są bardziej pewne i jeżei w opisie jest napisane że sprzęt jest doby lub w bardzo dobym stanie to tak jest i kropka , allegro to w tym przypadku ruletka można powiedzieć że rosyjska. NIę ściągałem jeszcze sprzętu z Japoni, ale uwierz mi że z USA trochę go już mam i nigdy ale to nigdy nikt mnie nie oszukał (gwarancja, ubezpieczenie) i żadna przesyłka jeszcze mi nie zaginęła, więc nie dramatyzujmy.

Co do sklepu spożywczego to rzeczywiście tam pytam o chleb i zawsze otrzymuję odpowiedź a czasami go jeszcze kupuję.

ale jeżeli jest to forum miłośników sansui i pytam o sansui to oczekuję jakiejkolwiek odpowiedzi.

Jak kupię sansui to podam ile kosztował mnie zakupiony model i wtedy porozmawiamy czy oferty z ebay usa to takie wielkie "halo" czy nie.

Pozdrawiam

Trymat,

Twoje pytanie :

Witam

Proszę o dopowiedź

Odpowiedź jest ok. Różnią się zwykle zasilaniem. Odnośnie zaś później podawanego linku do Alphy 607NRAII to nie ma on innego zasilania jak 100V. Nie obruszaj się, jak chcesz osiągnąć inną odpowiedź, powinieneś zadać pytanie jakie różnice w brzmieniu, konstrukcji są pomiędzy wymienionymi modelami. Takiego pytania nie zadałeś a wiem jak to bywa , każdy czyta i odpowiada na to co się doczytał. Nie ważne, czy jesteś nowy czy stary na forum.

Teraz o sprowadzeniu z Ebay-a ze Stanów. Wcześniej była dyskusja na ten temat. Masz okazję ? Czy aby jesteś tego pewien? Czy sprzedający napisał Ci, że wyśle do Polski ? Jak nie, wybacz, okazja to nijaka, taka jak na Yahoo.jp, masa sprzętów ale nikt nie ma ochoty wysyłać do Polski. Masz okazję, kup, zobaczysz jaka to okazja. Niedawno był Gramofon, bardzo go chciałem kupić, nie wysyłamy do Europy, Sansui Au-Alpha 607DR - nie wysyłamy do Europy.

Tyle z mojej strony.

Jan

Witam

Dziękuję Jan za sensowne podejście do sprawy. Co do zasilania to jak pisałem w poprzednim poście to wcale mi nie przeszkadzą zasilanie 100v gdyż posiadam kilka sprzetów na to właśnie zasilanie i są one sprowadzone z usa. W pierwszym poście oczekiwałem odpowiedzi " kup sobie taki a taki wzmacniacz a nie kupuj tamtego bo ten jest dobry a tamten nie" tak jak zestawił to czubsi w poscie http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-sansui_60891.html/page__view__findpost__p__2636620

Co do okazji to jestem pewien że jest to okazja i jak ktoś nie chce wysyłać do Polski a jest to przewżająca ilośc osób na Ebayu bo Polskę uważają za jakiś kraj bananowy to pozostają jeszcze znajomi którzy taką przysługe zawsze uczynią. Więc jeżeli chcę coś kupić to zawsze to kupuję i dostaję. Co do gramofonu który chciałeś kupić był on chyba w drewnie i poszedł za ponad 300$ nie pamiętam modelu.

Pozdrawiam

Edytowane przez Fr@ntz

Trymat.

Fajnie, że masz dobre doświadczenia z Ebay-em US. Dobrze też mieć znajomych za wielką wodą. Nie posiadam takich. Co do zaś zakupu sprzętu, pierwszy Twój post to starsze modele AU. Najlepszy oczywiście 919. Jednak po nich były też już nowsze modele. Wszystkie Sansui są szybkie i dynamiczne, jednak mocno różnią się brzmieniem. Dużo już było na stronach klubu, o tym co i jak brzmi. Może więc napisz jakie brzmienie lubisz, preferujesz a pomoc w ocenie aukcji stanie się łatwiejsza. Ja osobiście wybrał bym Alphę, ale jak miał bym szukać swojego pierwszego wzmacniacza, teraz szukał bym wyższego numeru jak 607. Bardziej obstawał bym za modelem Alpha 707 a z pewnością zakup z serii Alpha 907 był by najlepszy. Tu dochodzimy do następnej niewiadomej.

Seria Alpha 907 to modele od pierwszego 907 do ostatniego 907NRA. Model 907NRA II nie istnieje, choć istnieje 607NRAII. Wszystkie są klasą same dla siebie, jednak brzmieniowo się różnią. Też było już porównywane ale wspomnę, 907 jest najstarsza i w konstrukcji elektronicznej bazowała na starszej linii właśnie AU010 rozwiniętej do AU-X111Mos i AU-X1111Mos, które mocno już wyprzedziły AU-919.

Sansui w tych modelech sprecyzowało co chce osiągnąć i w serii Alpha właśnie to realizowało. Alpha 907 jest takim pomostem, łączy cechy AU-X i już koncepcji Alphy907. Dalej Alpha 907i, krok dalej, nie wiem czy nie tylko zmiany loga, miałem obie i nie zauważam różnic. Następne to Alpha Extra. Ja widziałem modele 607 i 707, nie widziałem modelu 907Extra. Nie słyszałem. Później Alpha 907L Extra.

Tu już kilka zmian, które zmieniły brzmienie i widać, że realizowano to kilkoma sposobami, naprzykład zastosowano selekcjonowane, robione na zamówienie tranzystory LAPT. Tu wszedł do produkcji model Alpha 907DR , który mam obecnie i lubię jego brzmienie. Widać już zmiany w kilku obszarach schematu. Obudowa tylko czarna. Następnie model Alpha 907KX- obudowa tylko szampańsko-złoty. Układowo nie różnią się raczej. Chyba ukłon w stronę innej kolorystyki obudowy, później były już obudowy w dwu kolorach. Dalej idą modele Alpha 907XL- której nie słyszałem i Alpha 907MR, którą ma Paweł a ja miałem przyjemność słyszeć i porównywać do DR. Na końcu jest model Alphy 907 NRA.

Tu już zmieniono tranzystory mocy na inne. Małe zmiany elektroniczne. Inaczj jednak brzmi. Były też modele MOS o innym brzmieniu dzięki tranzystorom MosFet grającym może ,,wolniej,, bardziej lampowo. Bardzo cenione w Japonii. Każdy model o 70% droższy od odpowiednika na zwykłych tranzystorach. Brzmienie bardziej ciepłe i ,,miśkowate,, ale to jak wiadomo subiektywne odczucia i trudno niestety opisać. Były to modele Alpha 607Mos Premium 607Mos Limited. Alpha 907iMos Limited.

Była też alpha 907Limited i model AU-07 Anniversary.

Trudno doradzić, bo jest gąszcz modeli i powikłań brzmieniowych między nimi. Jest też różny odbiór tych serii i modeli.Japończycy płacą dużo więcej za starsze wersje i kilka Alph907 oraz za każdy model Mos, ba jeszcze więcej płacą za AU-999 choć to bardzo leciwy wzmacniacz. Nie wiem czemu, może względy kulturowych różnic w muzyce? Nie jestem aż takim znawcą muzyki i brzmienia. Ja dokonałem doboru pod względem osobistych preferencji i tu metodą prób i błędów, oraz zakupów poszczególnych modeli. Teraz bardziej myślę o zmianie kolumn, choć te, które mam bardzo mi odpowiadają. Przyczyna zawsze ta sama, poszukiwanie ulubionego sposobu reprodukcji dźwięku.

Czy zmienię wzmacniacz? Hm, nie wiem, na tą chwilę Sansui jest bezkonkurencyjn brzmieniowo i jakościowo w stosunku do ceny jaką mogę wyłożyć na sprzęt. Mam jeszcze kilka innych zainteresowań i dopasowuję siły do środków jakie posiadam. Jedno wiem teraz, jak kupować, starać się mierzyć w wysoką półkę, jak się trafi, ma się spełnienie marzeń a nie dylemat, że może w następnym modelu jest jeszcze lepiej. Tu jednak jak zawsze kasa ma swój duży udział a i możliwości zdobycia konkretnego modelu. Z wieloletnich już obserwacji mogę powiedzieć, że jest kilka modeli łatwiejszych do zdobycia i wiele bardzo trudnych. Seria DR jest łatwa do zdobycia, modele XL i MR są już trudne do kupienia. Starsze 907 oraz 907i czasem się pojawiają. KX i L oraz L Extra różnie , ale nie za często. NRA są sporadycznie i są drogie. Ogólnie Sansui drożeje z wiekiem, coś w tym jest. Ludzie odkrywają, że gra pięknie i z ogromnym wykopem, że się tak wyrażę. Mnie to się podoba, choć ten wykop nie jest z rodzaju baaaardzo głośno a bardzo dynamicznie i z wielką szybkością basu.

Jak chcesz poznać co szukasz , niestety musisz kupić sobie kilka serii. AU 919, AU-999 i Alpha 907xx.

Po takich zakupach - co mooocno szarpnie Ci kieszeń, będziesz mógł powiedzieć, że wiesz co chcesz. Taniej zawsze jest AU717, AU 555, Alpha 607xx, jednak zawsze zaburza to braz sytuacji, bo można wtedy zawsze mocniej, więcej i z większą potęgą. Nie słyszałeś Sansui, każdy model Cię zaskoczy, ale później jest jeszcze większe zaskoczenie.

Nie pomogłem, ale może ukierunkuję.

Pozdrawiam

Jan

P.S.

Gramofon SR 929, ale dużo więcej kosztował. Piękny i dobry.

Edytowane przez janvideo24
Gość czubsi

(Konto usunięte)

Janek wyczerpał w sumie temat (wciąż myli model 907 XR z nieistniejącym 907 XL mimo, ze ma do kompletu CD !!! :-). Kolega widzę mocno nieodporny ma delikatną krytykę oczywistych rzeczy ale cóż różnie sobie ludzie z tym radzą. Dziwię się, zę obstaje kolega na ściąganiu ze Stanów skoro w Europie calkiem łatwo dostać wymienione modele. Wracając do pytania to choćby nie wiem jakiego dziadka zaproponować to i tak bralbym 607 DR,L Extra (odpowiednik 911-ki), KX , XR , MR i oczywiście NRA. Napewno można ustrzelić w Stanach modele kto rych w Europie nie dostaniesz ale to się odnosi do alph a nie dziadków. Jeśli lubisz lampowe klimaty ale podane po nowemu czyli z wielką precyzją i skalą i przy okazji możesz wydać nieco większą kwotę to proponuję z czystym sumieniem modele z serii MR czyli Alpha 607MR , Alpha707MR , Alpha 907MR - nie będziesz zawiedziony i zdobędziesz coś naprawdę wyjątkowego !

To moze ja trzy grosze o sprowadzaniu sprzetu z USA do Europy. Rekordem byl amplituner Kenwood KR-9050 ktory doszedl w ciagu trzech dni!!! Co do cen za transport to pomocna jest taka strona:

https://www.ipsparcel.com/

Jednak tez trzeba powiedziec i to ze do tych cech trzeba doliczyc opakowanie i tym podobne historie i wtedy cena za transport moze wzrosnac na przyklad z 300 do 800 dolcow. Dochodzi jeszcze clo, w moim przypadku clo naliczali od calosci przesylki czyli wartosc zadeklarowana plus oplata za transport i dodatkowo oplata za wage paczki, czyli wpisanie wartosci 50 dolarow nie zwolnilo z cla niestety.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.