Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 700zł

pks100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jest to pierwszy temat na tym forum więc proszę o uprzejmość ;) Od ostatniego czasu stałem się prawdziwym audiofilem i obecnie poszukuję jakiegoś wzmacniacza z dobrej półki do 700zł. Moje pomysły to CA A500, Marantz PM 68 i Rotele ale z widzę na allegro.pl tylko z półki RA 923. Wzmacniacz ma współpracować z gramofonem i kolumnami Tannoy Mercury M2, bo taki sprzęt mam na stanie. Zależy mi na przestrzenności dźwięku, głębokim, dynamicznym dołem i krystalicznie czystą górą. Drugim źródłem dźwięku w przyszłości ma być lepszy CD niż mój obecny Technics Sl-PS50. Aktualnie jestem posiadaczem wzmaka Onkyo A-9211 i wiem, że nie jest to wygórowana półka. Alternatywą może być złożenie przeze mnie w tej cenie lampy na EL84, ale rozpatrzam na razie gotowe konstrukcje. Liczę na szybką i fachową odpowiedź... z góry dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie w innym pokoju mój ojciec posiada sprzęt w takiej konfiguracji: 1. CD- Rotel RCD-951; 2. Wzm.- NAD C320; 3. Kol.- Dynaudio Audience 42. Czy jest to dobrze skonfigórowany sprzęt?! Jak dla mnie kiepsko brzmi perkusja a bas jest zbyt rozciągnięty... Czy jest któryś z podanych przeze mnie wcześniej wzmacniaczy jest w stanie konkurować z tym NAD`em. Jeszcze raz z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawam

https://www.audiostereo.pl/topic/60721-wzmacniacz-do-700z%C5%82/

Najważniejszym elementów systemu/zestawu stereo są kolumny! Wzmacniaczem i odtawrzaczem można poprawić brzmienie ale tylko w niewielkim stopniu - pewnie zaraz odezwą się steptycy... . Największym zmianę w systemie usłyszymy po zmianie kolumn, i może właśnie powineś sie nad tym zastanowić. A ze wzmacniaczy, które wymieniłeś proponowałbym marantza.

Ja myślę przyszłościowo, zaczynam od wzmacniacza, potem pomyślę o reszcie, mam czas. Ten Cyrus, jest w zasadzie nie do kupienia natomiast Rotel Ra-01 jest za drogi, a używany od razu wykupywany w cenach zwykle większych niż moja podana...

Na razie moje fundusze są na poziomie 700zł i chciałbym je przeznaczyć na wzmacniacz, jeżeli chodzi o kolumny tutaj na jaki kolwiek sensowny zakup musiałbym przeznaczyć kilkukrotnie więcej pieniędzy. Mam nadzieję, że sprecyzowałem się jasno.

"ja bym do tego zestawu dokupił Audiolaba 8000A.

drożej to chyba Densen Beat 100" właśnie o tego typu pozycje mi chodziło. Jak inne osoby ocenią dźwięk tego wzmacniacza(Audiolab 8000A)?! Recenzja brzmi obiecująco. Jak wypada ten wzmak. w porównaniu do innych produktów wymienionych w tym temacie?

Witam, tez jestem na zakupie wzmacniacza i tez posiadam kolumny Tannoya przegladnalem juz wiele watkow na ten temat i pewnie zaraz ktos zaproponuje Ci wzmacniacz Denona z serii 60 moze nad tym pomysl 560, 860, 1060. Sluchalem zestawienia 560 z M1 gra poprawnie aczkolwiek dla mnie ciut za malo basu pewnie z M2 bylo by juz znacznie lepiej. Tylko uwazaj na stan takich wzmacniaczy, ja juz mialem do czynienia z takimi ktore kupione maja wiele do zarzucenia wiec teraz jestem na zakupie nowego. pozdrawiam

Co do Marantza PM68 mogę Cię zapewnić że jest to porządnie grający wzmacniacz. Jego wielką zaletą jest to, że można go niewielkim kosztem skutecznie stuningować, co daje słyszalny przyrost jakości dźwięku. Warunkiem jest oczywiście umiejętność posługiwania się lutownicą i nieco cierpliwości. Posiadam ten wzmacniacz, popracowałem nad nim i jestem z niego zadowolony. "Recepty" na tuning znajdziesz na tym forum.

Pozdrawiam.

>pks100, 12 Sty 2010, 14:42

>Witam! ...

W cenie do 700 zl sa przynajmniej 2 lub nawet 3 klasyczne sprawdzone propozycje, Audiolab 8000A, Cyrus 2 + ewentualnie zasilacz psx oraz Pioneer A-400X + ewentualny tuning, Pioneer jest za w sumie troche mniejsze pieniadze. Sa to rzeczy do dostania bez wiekszych problemow na rynku second-hand. Co do systemu Twojego ojca to Dynaudio maja taki bas jaki maja i dlatego np perkusja oraz inne instrumenty z tego zakresu pasma graja słabo.

Jak byś jeszcze napisał jakiej muzyki słuchasz to będzie łatwiej coś doradzić. Ja osobiście polecam Rotela i Musicala, Audiolaba nie słyszałem więc się nie wypowiem. Co do zmiany kolumn bo niby tylko w tedy usłyszysz różnicę w brzmieniu to jest to nie prawdą. Mój wzmacniacz jest obecnie w serwisie i w jego zastępstwo podpinałem różne inne, tak eksperymentowałem i różnice są i to bardzo duże.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja jednak nie lubię szkoły dźwięku NAD :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Udało mi się przesłuchać u znajomego tego Audiolaba 8000A i jest to na prawdę coś co mnie interesuje. Nie wiem jak to będzie brzmiało na moich kolumnach, ale już zamówiłem tego wzmaka, najwyżej go sprzedam. Co do NAD`a możecie mi powiedzieć dlaczego wszyscy krytykują ten model? Z własnego odczucia uważam, że ma rzeczywiście nie zbyt krystaliczną górę, słabą perkusję i rozciągnięty bas, ale w porównaniu do mojego obecnego ONKYO przy rozkręceniu pokrętła głośności nie uciekają dolne pasma, wręcz przeciwnie stają się jeszcze bardziej rozciągnięte na czym widocznie cierpi góra... Natomiast na słuchawkach wzmacniacz ten pokazuje zupełnie inną klasę, tam jest wszystko ok. Do muzyki klasycznej, nadaje się świetnie, ma spokojny nie męczący charakter dźwięku. Nigdy jednak nie słyszałem u niego przestrzenności dźwięku... Nie wiem dlaczego ale chyba wadą tego modelu są przegrzewające się tranzystory(ciepła, wypalona górna pokrywa) i trzeszczące potencjometry(lewy kanał). Może ktoś się dokładniej wypowiedzieć na temat tego Audiolaba 8000A?

Witam ponownie. W latach swojej świetności Audiolab przed wykupieniem przez totalnie niekompetemtnych ludzi i przerobieniem go na Maclarena był na wyspach alternatywą dla tych którzy nie chcieli kupować NADa, Cyrusa, Onyxa i tym podobnych angielskich wyrobów. Wielu kupowało go z powodu bardzo przyzwoitego phono Sam dźwięk to nienachalny rytmiczny z przyzwoitą stereofonią punktowym basem. Z kabli polecam Do zestawu Tarę, Resona. Nie polecam Kimbera. Można próbować z XLO

Ale może okazać się zbyt nijakie.

Pozdrawiam

• Użytkownicy+

Rotel RA-01 t koszt ok. 800zł, jak dobrze pohandlujesz, to może się zmieścisz w budżecie. Mam tego Rotela i w trakcie porównań wygrał z Densen Beat 100, oraz CA.

Robert

Co do wzmacniacz w tych pieniądzach to też chciałbym się podpiąć. Mianowicie, która opcja wydaję się być najlepsza: Sony TA-F570ES, Marantz PM-66 KI czy Marantz PM-68?

Kolumny DIY Troelsa 3W Clasic (seas CA22RNX, MCA12, 27TFFC), szukam czegoś z dobrą podstawą basową żeby radził sobie mocowo z wooferem i nie wybitej średnicy.

>>> pks, po pierwsze na jakich kolumnach go słuchałeś i z jakim źródłem ... bo mówienie, że audiolab 8000A ma "niezbyt krystaliczną górę" jest gróbą przesadą! Bo właśnie jest krystaliczny i precyzyjny - co czasami uznawane jest za jego wadę (częściowo poprawioną w seri "S"). Pewno to kwestia definicji bo jeżeli oczekujesz sssyczącej góry to kup korektor i Altusy.

Inne zalety to bardzo dobra przeżroczystość akustyczna, odwzorowanie barwy instrumentów, oddanie głębi - oczywiście jak za tą cenę .... generalnie nie nadaje się jako źródło marnych kolumn!

Bas taki jak być powinien szybki, rytmiczny - no morze niezbyt energetyczny ... ale mówimy tu o wzmacniaczu za 500-600zł!

Wady to to czasami zbyt jasne wysokie tony - często wspomniają słuchacze o jego sterylności, "kliniczności". Srednie tony wydają się być zbyt "zimne" brakuje im "ludzkiego ciepła".

Mówisz, że się grzeje - ano trochę się grzeje, więc musi mieć dostęp do "świerzego powietrza" ;) Ale, nigdy nie widziałem wypalonej obudowy! Jak chcesz mieć skalę porównawczą to dotknij Musical Fidelity A1 - ten to się grzeje - jajecznicę usmażyć można .... notabene też mój typ "best buy" na seconhandowy wzmacniacz do 700zł. Co do potencjometrów - trzeba otworzyć obudowę i prysnąć płynem do potencjometrów i sprawa załatwiona - w czym problem?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.