Skocz do zawartości
IGNORED

Warto kupować tego Technicsa??

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Darkul czy ktorys z tych ktore wymieniles jest 24-bitowy? Moje doswiadczenia odsluchowe mowia ze BB obnizyl loty odkad przejal go koncern Texas Instruments podobnie sadza znajomi fachowcy. Od polowy lat 90-tych wszystkie przetworniki ktorych sluchalem byly znacznie gorsze od PCM 63 ( znasz tego DAC'a? ) i naogol tansze. Chcialbym jeszcze posluchac cd z 24 bitowym DAC ponoc takie niedawno sie ukazaly. Opieram sie na informacjach ludzi z branzy.

>Disco

Mialem oryginalna kompletna karte DAC z PCM63/3points.Drogie jak ch... i niestety niezagralo to tak jak oczekiwalem.Glowna wada byl brak mikrodetali,i zbyt matowy dzwiek,zecz jasna zmienialem stopnie analogowe i niewiele to dalo.Chciale ta karte sprzedac kilku gosciom,ale gdy sluchali to mowili NIEEEE!A ch...karta kosztowala w 1996r.ok3000ZL!Poszla do kosza w ubieglym roku,bo niebylo losia ktory by ja kupil za jedyne 800ZL.

Nowsze DAC BB w.mn.sa slabsze od nowych Cristal czy Pioneer,niestety!

Ale jezeli chodzi o kosci liniowe to sadze ze BB wykonczy konkurencje,bo nowe kostki sa wysmienite,i o dziwo tanie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Darkul to ze PCM 63 sa drogie to wiem i ci moi znajomi ktorzy sluchali tych DAC'ow twierdza cos zupelnie innego: 63 brzmi detalicznie jasno i przejrzyscie z duza przestrzenia a opinia ze jest to najlepszy DAC nalezy do goscia do ktorego mam zaufanie to fachowiec ktory zaczynal w 1978 roku jako poczatkujacy student a dzis ma duza liczaca sie firme. Podaj mi w takim razie symbole DAC'ow lepszych od 63 a ja sie juz postaram zeby je sprawdzic. Zalezy jeszcze w jakim systemie sluchales tej 63 bo np w Pioneerze PD 93 o ktorym pisalem graja ponoc rewelacyjnie. Moj przetwornik to 18-bitowy PCM 58 P kiedys najwyzszy i najdrozszy do czasu PCM 63. Aha i PD 93 wcale nie traci na detalicznosci i przejrzystosci a zbudowany w najlepszej wersji jest mniej wiecej tak:http://www.elitestereo.netfirms.com/pd-93.htm Pozdrowionka.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Darkul jeszcze jedno co sadzisz o tak zrobionym wzmaku-http://www.quarter-a.netfirms.com/pm-94.htm A to jego inna wersja:http://www.quarter-a.netfirms.com/pm-94_digital.htm Tylko pamietaj ze to byly lata 80-te zupelnie inne czasy. I Marantz tez byl inna firma. Miejmy nadzieje ze mariaz z Denonem zaowocuje jeszcze czyms pozytecznym dla srodowiska audiofilskiego.

No coz na sile dzialac niebede.Musisz sam szukac,to niestety kosztoje.Bardzo dobrym DAC jest np.PCM1710,a seria starych BB PCM56 to pewnego rodzaju nieporozumienie w dzisiejszych czasach.Ale rozumiem ze tobie sie podoba.Ja chyba jestem na innym etapie odsluchowym,bez urazy ale tak sadze.

Pozdrawiam.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tak sobie mysle ze chyba nie znasz starszych BB najlepszy dowod ze naprawde bardzo dobry wspolczesny cd jakim jest Marantz CD 17 KI niestety zostal z tylu w porownaniu z Pioneerem zrobionym na PCM 58 P ( po upgrade ) o czym juz pisalem a referencyjny Ancient Audio Lector IV nie dal sobie rady z upgradowana Audio-Technica z 1984 roku ( na orginalnych 16-bitowych BB ) mimo iz Lector posiada 24-bitowy przetwornik z wyjsciem na jednej lampie i teoretycznie jest lepszy. Na wspolczesnym przetworniku BB jest zrobiony Pioneer PDS 06 dzisiaj najlepszy i najwyzszy posluchaj jak gra i porownaj go do starszego cd np Denona zrobionego takze na BB polecam DCD 3300 3520 i 3560. Niestety ale to jest najmniej udany wysoki model Pioneera w historii gra koszmarnie syczy i szelesci niektorzy nawet twierdza ze lepszy jest nizszy PDS 707 ale to nie jest moje zdanie bo nie znam 707-przyklady mozna mnozyc podejrzewam ze po prostu jak Dreamer 1 nie masz starych cd bo upgrade takiego odtwarzacza lepiej sie oplaca Dreamer o ile pamietam to potwierdza. Ja polegam takze na zdaniu mojego dyrektora ktory jest nie tylko szefem stacji radiowej ale takze audiofilem elektronikiem po studiach i konstruktorem. Zestaw ktory u niego slyszalem z przetwornikeim Thorensa napedem Teac przedwzmacniaczem Marka Levinsona i koncowa Crowna jest dla mnie wzorcowy. To on pierwszy uswiadomil mnie ze starsze wielobitowe cd graja lepiej a zycie tylko potwierzilo ta teze.

Nie napisales co myslisz o tej starej konstrukcji Marantza ( PM 94 ) z dobrych czasow i budowie fabrycznej PD 93. Pozdrawiam Darkul i czekam na odpowiedz.

PS Jesli nie wierzysz ze Lector IV ulegl Audio - Technice zapytaj wlasciciela firmy J. Waszczyszyna bo ten test przeprowadzal osobiscie

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jeszcze jedna mala dygresja: pewnie znasz oferte Rotela modele 991 i 1072. Ciekawe ze 1072 zrobiony na wychwalanym przez ciebie PCM 1732 jest gorzej wykonany wazy mniej i ma gorsze parametry od 991 zrobionej na PCM 63 ( jednak tak znana audiofilska firma jak Rotel docenila twoim zdaniem kiepskiego DAC'a ) Zwroc uwage na parametry - dynamike znieksztalcenia i co wreszcie wazne - cene: 991 zrobiony na PCM 63 kosztuje 1299 EURO a 1072 899 EURO - to duza roznica. Poza tym PCM 1732 ma niestety wbudowany filtr HDCD co obniza jego klase a 991 korzysta z orginalnych ukladow firmy Pacific Microsonics ktora bodaj w 1998 roku opatentowala ten standard. Wnioski nasuwaja sie same... Oto link:http://www.rotel-hifi.com/cd-players/index.htm# Pozdrawiam Darkul.

Ty kolego swoje ja swoje ,niedogadamy sie.Dla mnie PCM63 niegra ta jak bym oczekiwal.

Dobrym DAC jest TDA1541.

A Lector to co?High_End?

Kustagon robil-robi?niezle DAC [Cristal]tylko ze scalaki daja slabe w filtrach.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Darkul dziwie sie ze ktos kto uwaza sie za praktyka znajacego tematyke hi fi i high-end nie wie co to jest Lector... Nabijales sie ze mnie a sam masz braki w wiedzy ale coz kazde braki mozna nadrobic. W Krakowie istnieje firma ktora znana jest w calej Europie w swiecie audiofilskim a moze poza jej granicami produkujaca high-endowy sprzet elektroniczny m.innymi wzmacniacze lampowe i odtwarzacze cd zwane Lector. Jej zalozycielem i glownym konstruktorem od bodaj 1995 roku jest zwiazany z AGH ( nie mam pojecia jak jest obecnie ) Jaromir Waszczyszyn. Udaj sie do najblizszego sklepu ze sprzetem high-end i zapytaj o Ancient Audio wczesniej mozesz wziasc czasopisma ktore z pewnoscia znasz: Audio i Hi Fi i Muzyka i poczytac recenzje.

Nadal nie wypowiedziales sie z praktycznego punktu widzenia na ktory wciaz sie powolujesz co myslisz nt Marantza PM 94 z lat 80-tych i jego sposobu wykonania - podeslalem ci link. Nadal rowniez nie wyciagnales wnioskow i nie zanalizowales dwoch modeli Rotela w tym jeden z PCM 1732 drugi z PCM 63 ( jak widzisz taka firma jak Rotel stosuje go do dzis po wielu latch i to w tak drogim modelu ).

O ile PCM 1732 to moim zdaniem niewypal to charakterystyka PCM 1804 ktora w pelnej wersji na stronie Burr-Browna zajmuje 31 stron jest imponujaca ciekaw jestem tylko jak to sie realnie przeklada na dzwiek. Ale pewnie i do tego dojde. Dokad nie poslucham 1804 nadal bede uwazal ze najlepszym DAC Burr-Browna w historii jest 63 co niedawno potwierdzila firma Rotel jak juz wspominalem montujac tego DAC'a po tylu latach w najdrozszym modelu. Ale ty to i tak lekcewazysz opierasz sie na jakims przeswiadczeniu zapytaj kogos innego moze wtedy dowiesz sie prawdy bo wierz mi naprawde sie mylisz... Ale ja szanuje ciebie i twoje zdanie. Pozdrawiam.

>Dicomaniac

twoj problem kolego,ja mam inne zapatrywanie na te kwestje.

Wydaje mi sie ze mylisz pojecia,w moim rozumieniu High-End to nie wysoka cena tylko brzmienie,a tylko te mnie interesoje.Mamy powiedzmy odmienne zdanie.....pozdrawiam.

Myślę, że cała ta dyskusja jest trochę bez sensu. Zaróno jeden (BB) jak i drugi przetwornik (Philips) są bardzo dobre, ale wszystko w ostatecznym rozrachunku zależy od aplikacji.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Darkul zanim powiesz cokolwiek posluchaj bo widze ze zielonego pojecia nie masz. Ludzie Wadie posprzedawali zeby kupic Lectora IV. Zachowujesz sie troche jak ignorant. Najpierw idz na test odsluchowy Lectora a potem pogadamy mozesz go porownac z czyms o wiele drozszym. Moze wtedy bedziesz mial jakies pojecie o klasie o ktorej pisze. Docenisz tez moj wklad pracy w cd Pioneera ciekaw jestem czy tobie udaloby sie osiagnac taki poziom z Technicsa-podejrzewam ze z zadnego a juz na pewno nie 770... I o to wlasnie chodzilo mi od poczatku. Kupujac uzywanego nigdy w Polsce nie sprzedawanego Pioneera nie dalem az takiej wysokiej ceny a brzmieniowo po upgrade... Coz najpierw posluchaj... Pamietaj tylko ze ja test porownawczy mam za soba ale sprawdzalem Lectora III bo IV to zupelnie inna bajka...

Czlowieku niemow mi o WADI bo to nie jest cud techniki!!!!

Zrobiles sobie CD-ka to fajnie.....

A znasz ty NAIMA CD3,ostatniego godnego uwagi klocka NAIMA?

Znajomy sobie usprawnil i ma swietne zrodelko,a zrobiony jest na ww TDA,tylko zamiast OPA604,zainstal.inne kostki BB[nie OPA627].

A osobiscie mam DVD530Yamahy,i mam narazie swiety spokoj,slucham sobie.....a mialem swojego czasu dobre markowe klocki,i Wadie i Naima....i wiele dlubalem czy serwisowalem.

Lector moze grac lepiej od Wadii ja tego nie negoje!Wiele naszych klockow swietnie brzmi,tylko niemamy takich finansow jak odpowiednicy z zachodu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Darkul koncze dyskusje bo ty chyba juz sam nie wiesz co piszesz. Niby o finansach ze ich nie masz a tu sie okazuje ze miales Wadie. To cdek bardzo drogi i nie wart zachodu w porownaniu do Lectora. Wadia kosztuje okolo 15 tys zl a Lector III ponizej 10 tys. Czasem mam wrazenie ze naprawde zaden z ciebie praktyk ale moze sie myle. Pozostan przy swoich teoriach i nie wysilaj sie na odpisywanie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

I rozkoszuj sie dalej brzmieniem dvd... Tu juz przegiales zadne dvd nie zagra tak jak rasowe cd wie o tym kazdy elektronik tak jak nie sprawdza sie wiekszosc 24-bitowych przetwornikow do odczytu zwyklego cd dlatego firmy czesto redukuja ilosc bitow ot np PCM 1732 w Rotelu 1072 ( sluchalem w sobote potworne badziewie ) pracuje jako... 18 bitowy

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wydaje mi sie zebym przesadzil z okresleniem sluchalem na wzmaku Rotela do zestawu i 1072 po prostu gral metalicznie jakies cienie szczegolow dobry bas i to tyle- zadnych wrazen odsluchowych- uwazam ze Marantz CD 17 mkII jest co najmniej o klase lepszy. Po prostu to cd Rotelowi nie wyszlo duuuzo lepiej gra 991 ale i cena byla duzo wyzsza.

>Discomaniac

Malo wiesz o DVD,pobaw sie tym tematem to pogadamy.

Widze ze w swoich wypowiedziach stajesz sie tendencyjny.

Widze ze zamalo jeszcze dlubales w danej ilosci sprzetu,ja dlubie w nim od kilkunastu lat i wladowalem duzo kasy w ten temat.

Swoja droga PCM63 BB olal i robi nowsze DAC i lepsze jakosciowo.

Wsrod swoich znajomych juz dawno niemam posiadacza CD zrobionego na Pcm 63!O czyms to swiadczy.

=>discomaniac71

Na pewno Rotel był niewygrzany-mój grał tak samo na początku, a potem...., potem to już zupełnie inna bajka - klasa i tyle, basisko, szczegół, scena.

Jeśli chodzi o przetwornik to absolutnie nie masz racji, Rotel jest szczery - jak pisze 18 bitów to tyle jest, inni piszą 24, a w rzeczywistości tyle nie ma, zresztą to nie jest ważne...najważniejszy jest dźwięk a ten wg. mnie jest boski i kropka, lubię wykop, power, żywość, konkret, przejrzystość, przestrzeń - to wszystko ma Rotel 1072, a że nie upiększa, nie ociepla? - takie zabiegi to odstępstwo od naturalności.

Inna sprawa, że nie każdemu może odpowiadać jego dźwięk, ale pisanie że to badziewie ???? Bez przesady !!!!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Darkul my juz nie mamy o czym gadac to dlubanie widac na nic dobrego ci sie nie zdalo nie znam zadnego fachowca od elektroniki- a tych w branzy radiowej jest sporo- ktory gloryfikowalby brzmienie dvd co wiecej wszyscy uwazaja ze tego sluchac sie nie da w porownaniu z dobrym cd. Niewiele widze tez nauczyles sie o DAC'ach bo wtedy wiedzialbys ze odkad BB stal sie wlasnoscia Texas Instruments loty znacznie obnizyl ceny takze. A Rotel niby dlaczego do najlepszego modelu 991 stosuje ( a wlasciwie stosowal bo niedawno wycofano go niestety z rynku ale i Rotel loty obnizyl ) PCM 63??? Bo to jest najlepszy DAC... Obracaj sie dalej w swiecie brzmienia dvd i cdkow Technicsa... Zycze powodzenia. Nie podejmuje polemiki bo szkoda czasu wole poszukac kogos kto cos soba reprezentuje. A takich kolegow jest tu sporo.

Zyzio tak sie sklada ze producentem PCM 1732 jest BB a nie Rotel poza tym DAC ma wbudowany filtr HDCD oto jego pelna specyfikacja: http://www.cinenow.com/pdf/hdcd_ic_bro8_us.pdf Widzisz wiec ze jest jednak 24-bitowy... A Rotel swiadomie zmniejszyl ilosc bitow do 18 poprawiajac przez to jakosc. Tu masz pelna specyfikacje PCM 63 wykonana przez BB w 2003 roku: http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/pcm63.pdf Mam nadzieje ze cos z tego zrozumiesz... Zamiast gloryfikowac Rotela 1072 a robisz to pewnie dlatego ze go masz u siebie posluchaj modelu 991 a roznice nasuna ci sie same. On jest wlasnie zrobiony na PCM 63. Na pewno rozni sie cena - jest sporo drozszy od 1072 - ale takze brzmieniem.

>Discomaniac

Tylko smiech mnie ogarna.....he,he,he...

Naprawde sadzisz ze niewiem ze TI lykna BB?

Gosciu jak mozna by bylo niewiedziec o tym skoro ja m.in.BB sciagam od kilkunastu lat!!!!

A twoje stwierdzenie ze DVD jest do d.... jako platworma pod usprawnienia [CD Audio],swiadczy o twojej zbyt malej wiedzy w temacie!

Luknij sobie gosciu chocby na uklad/schemat Pioneera DV454/545,Yamahy DV530/540,jestem ciekaw co bys z tego rozczytal,ale wiem ze to olejesz.... pozdrowka!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Zyzio wydaje mi sie ze nasza wymiana zdan zakonczyla sie kompromisem: rozumiem ze podoba ci sie Rotel 1072 i to kwestia gustu

Sprobuj jednak posluchac 991 i - jesli ci sie uda gdzies go dorwac - i podziel sie swoim zdaniem na ten temat Pozdrawiam.

Darkul nasz spor traktuj jako raczej "ideologiczny" nie chcialbym zeby mnozyly sie zlosliwosci zreszta sam sie na tym zlapalem. Szanuje twoja praktyke twoje zdanie bo masz do niego prawo - sprobuj jednak na przyszlosc byc mniej zlosliwy i ja obiecuje to samo. Ciebie tez pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.