Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny pioneer CS-313A problem z basem - czy coś można z tym zrobić?

fixxxer06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość:) Do tej pory tylko czytałem forum, aż zaszła potrzeba by jakoś ugryźć mój problem, który jest następujący: Otóż pokusiłem się o kupno kolumn vintage Pioneer cs-313a jest to dwudrożny bass reflex

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i cały szkopuł w tym że po podłączeniu kolumny te zauroczyły mnie średnicą, która brzmi naprawdę miło.. Sam nie wiem jak to określić wydaję się ona być jakaś taka otwarta, szczegółowa i jakaś tak bezpośrednia w przekazie. Po prostu miła dla ucha i nie podobna do innych kolumn które słyszałem, choć za wiele ich nie było. Sopran nie jest już może tak wyrazisty, ale przypuszczam ze może być to wina wieku kolumn, a właściwie kondzia w zwrotce (elektrolit). Tylko,że jedyny bas który występuje to wyższy bas.. Gitara basowa brzmi nieźle, ale już np najniższe rejestry perkusji są słabiutkie. Miałem wcześniej podstawkowe budżetówki pioneera i po drobnym tuningu cd bas był zwięzły na miejscu i wcale mu nie brakowało kopa. A teraz jest lipa. Moja wiedza na temat kolumn jest bardzo podstawowa i zupełnie nie wiem co z tym fantem zrobić.. A wiele obiecywałem sobie po 20 cm midwooferze.. Proszę doradźcie coś..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdź najpierw czy wszystkie głośniki są prawidłowo podłączone, chodzi o polaryzacje "+" i "-". Mógł jakiś majster co je wcześniej miał otwierać i odwrotnie w jednej kabelki dał i już basu nie będzie. Dwa koszt elektrolita to grosze zmień je na nowe dla świętego spokoju bo mogły już wyschnąć.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

A mi wydaje się, że te kolumny poprostu tak grają - są tak zestrojone. Ciekawe jakie mają pasmo przenoszenia, bo jesli dolna granica pasma nie schodzi zbyt nisko, to dopowiedź nasówa się sama... to też zalezy jak zestrojona jest zwrotnica, z jakimi spadkami i górkami.

Pozdrawiam

Po przeczytaniu wpisu autora wątku o sposobie odtwarzania dźwięku, wydaje mi się, że Pioneer zastosował w tych kolumnach system TTTM, czyli "Ten Typ Tak Ma".

Nie ma co gadać o zmianie fazy głośnika, albo innego rodzaju pierdołach, to może wpłynąć na kształtowanie się charakterystyki dźwiękowej w okolicy podziału, albo na prawie całkowity brak basu- na pewno nie wpłynie na sam dolny jego skraj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.