Skocz do zawartości
IGNORED

Rezonans tweetera 850Hz a podział w okolicach 2kHz

Stradiwariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy mając głośnik wysokotonowy o rezonansie 850Hz (Hiquphon OW3) zrobię mu wielką krzywdę krzyżując go z niskotonowym w okolicach 2kHz?

Z teorii wiem, że liczy się trzykrotność rezonansu, ale nie słucham muzyki bardzo głośno.

Pozdrawiam

Marcin

A jak jest w danych katalogowych? Zazwyczaj jest tam właściwy podział (minimalny) podany. Przy filtrze II rzędu podział 2kHz powinien być jeszcze możliwy. Przyjmuje się, że powinno być to co najmniej 2x f rez.

moim zdaniem nie jest to dobre rozwiązanie, filtr stłumi rezonans tylko kilkanaście dB a głosnik ma tam zniekształcenia rzędu procentów nawet na niewielkim sygnale ale kto się tym przejmuje?

W trakcie usuwania konta.

całkiem sympatyczny głośnik bardzo liniowy ale równiutki dopiero od 5kHz w górę a 2kHz ma ok 5dB niżej, THD ponizej 0,15% więc szkoda żeby zepsuć jakość za nisko podzieloną zwrotnicą.

W trakcie usuwania konta.

Dzięki za wpisy.

Niskotonowy to Excel W17E002 - ten ma rezonans między 3,5-5kHz, więc próbuję ściąć go trochę niżej i przy okazji poprawić stereofonię - podobno niższy podział ją poprawia (przy dobrej współpracy fazowej oczywiście).

Na razie filtr to pierwszy rząd na basie i trzeci na wysokotonowym. Współpraca fazowa z symulacji w Speaker Workshop wyszła bardzo dobra i rzeczywiście dźwięk jest bardzo przestrzenny - również scena wgłąb jest ok.

Przy zwiększeniu wartości pierwszego kondensatora w torze wysokotonowym z 4,7 na 9,4 poprawiła się liniowość wykresu, ale podział przesunął się z mniej więcej 2,5 na 2kH. W odwrotnej polaryzacji dołek jest mniejszy o około 10dB, więc może gra nie warta świeczki.

Tak czy inaczej pracuję jeszcze nad L-padem, to może powiększy reverse null.

Czy możesz pokazać symulacje?

Chodziło by o total + pojedyncze filtrowania głośników + schemat zwrotnicy i to samo dla odwrotnej polaryzacji.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Oczywiście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7117-100006340 1262470954_thumb.jpg

post-7117-100006341 1262470954_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za słabą jakość obrazków, ale nie mam pojęcia jak je eksportować z SW.

Może ktoś mi jeszcze powiedzieć jak wziąć pod uwagę w tym programie odległość między centrami głośników w pionie (u mnie to 14cm)i jak dodać do wykresu symulację bass-reflex?

Patrze na wykres impedancji i zastanawia mnie jedna rzecz? ale pierw zapytam ty masz ten głośnik w bass-reflex obudowie i to jest wykres impedancji w b-r?

Co do wykresów to robię tak, print screen i wklej do photoshop, potem kadruje, dalej zmiejszaam na około 600 pikseli na ile wyjdzie, dalej ctrl+shift+alt+S czyli zapisz dla weba i zmniejszam jakość tak aby nie przekroczyć rozmiaru, które nie akceptuje forum.

Jak nie problem to wrzuć plik SW na jakiś darmowy serwer i daj linka.

Dokładnie tak zrobiłem, ale jakość wyszła kiepska.

Co do wykresów, to nie wiem jeszcze jak dodawać do nich bassreflex , więc wszystkie wykresy są symulowane bez niego

ale nie o to pytam, chodzi mi o to czy podpiąłeś już cała kolumnę pod Jiga i dokonałeś pomiaru impedancji? i czy ta fotka to właśnie ten pomiar?

Gość cadam

(Konto usunięte)

Stradiwariusz

Zamiast męczyć się ze Speakerworkschop proponuję przesiąść się na ARTA do pomiarów elektroakustycznych a symulacje wykonywać w LspCAD - oba programy są intuicyjne czego nie można powiedzieć o SW.

Dzięki za propozycję cadam, ale póki co warunki domowe wykluczają jakiekolwiek pomiary - dwójka malutkich dzieci. SW powoli daje się okiełznać i dzięki niemu osiągnąłem już dużo lepsze dźwiękowe efekty niż z Passive Crossover Design Jeffa Bagby'ego, którego używałem do tej pory.

W każdym razie jest moim zamiarem nauczyć się używać rzeczywistych pomiarów, choć jeszcze nie teraz. Póki co mam frajdę z nauki teorii przez praktykę i obecny stan wiedzy jest niewspółmiernie większy niż w półtora roku temu, kiedy zacząłem się w to bawić nie wiedząc nic...

Programy, które mi zaproponowałeś pilnie zapisałem i sięgnę po nie we właściwym czasie.

Jeszcze raz dziękuję :)

cadam, jak można przenieść pliki do lspcada skoro w arta nie można zapisać projektu? Parę dni temu zainstalowałem oba programy i rzeczywiście obsługa wydaje się dużo łatwiejsza niż w sw.

Polecam!

Ukryta Zawartość

Speaker Workshop Video Tutorial by Michał Lewandowski

Mogę również podesłać linki do RapidShare (z trochę poprawioną ścieżką dźwiękową - głośniej)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.