Skocz do zawartości
IGNORED

I jeszcze jedno: różnica między żelaznymi i drewnianymi podstawkami

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż jak wielu mądrych audiofilów już na Forum pisało nic tak nie zmieni całokształtu jak akustyka pomieszczenia i ustawienie. A drugi czynnik to lekkie wykonane z drewna podstawki vs. ciężkie podstawki żelazne czy stalowe - zupełnie inny dźwięk, I mean różnica jest większa niż przy zmianie kabli. Zapewne na ogół w werdykcie konkretnego audiofila wygrają te ultra stabilne ciężkie...ale nie zawsze...!

Zawsze mozna połączyć materiały, cos dodać cos odjać, cos przemieszać ;)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

..a moze coś wiecej, do czego te podstawki CD, wzmacniacz, kolumny, gramofon ?

I co Twoim zdaniem wnoszą poszczególne typy?

chodzi o podstawki pod głosniki, pod monitory, a te ciężkie wnoszą no własnie ciężkość, zwiekszenie ciężaru własciwego każdej nuty granej - precyzyjnie to wyrażę, gdy na drewnie jest własnie eteryczniej, dużo lżej

Widzę że temat wzbudza niejaką konsternacją bo zapewne wszyscy już od dawna jeno na żelaznych:)

i nie wiedzą jak drewniane...

Widzisz ja mam właśnie duże monitory na drewnianych podstawach, tylko nie mam porównania z metalowymi. Myślę, że rodzaj materiału będzie miał największy wpływ na kontrolę basu a co zatym idzie jak to nazwałeś "eteryczność". Teoretycznie lepiej powinno być na metalowych.

• Użytkownicy+

miętowy, posłuchaj monitorów na różnych podstawkach (ba nawet taboretach), a świat ci wyzdrowieje ;-) i będziesz wiedział że te słowa coś opisują.

Może się mylę, ale ja zauważyłem takie zjawisko- czym cięższe podstawki i sztywniejsza, cięższa obudowa kolumn, tym dźwięk dokładniejszy, a bas krótszy bardziej zwarty. Do gęstej muzyki z dużą ilością instrumentów jest to zaleta.

Robert

Własnie dlatego to Forum mnie i nie tylko się podoba - spotyka się tu znawców tematu.

Przy okazji - wpływ czterech kolców na talerzykach na brzmienie systemu, kto potrafi krótko zdefiniować sprawę?

Na wrażenie dociążenia brzmienia przez stalowe standy ma wpływ podstawowy czynnik: te standy są najczęściej "mało-ażurowe", np. tak jak standy Targeta mają z przodu tylko wąską szczelinę. To powoduje, że rośnie powierzchnia odbijająca dla głośnika nisko-średniotonowego, który najczęściej znajduje się bezpośrednio nad tą powierzchnią. To z kolei podnosi w pewnym stopniu efektywność w zakresie niskich tonów.

I nie ma tu jakiejś tajemnej wiedzy konstruktora, lat badań - po prostu fizyka.

A co do podkładek itp. - nikt Ci tu nie udzieli odpowiedzi, bo prawda jest taka, że nikt nie wie, czy, a przede wszystkim - dlaczego mają jakiś wpływ. Całość wygląda po prostu ładniej, po audiofilsku, co też jest wartością dodaną.

Ze swej strony dodam jeszcze jedno: standy drewniane, mniej kontrolujące dźwięk dobywający się z głośników, pozwalają mu ruszyć w stronę słuchacza w nieporównywalnie większym stopniu niż standy żelazne. Jak zawsze jest coś za coś, lecz jeśli ktoś ceni sobie taka głębię/bliskość artysty - voila

• Użytkownicy+

Jakew, no to ci odpowiem całkiem nie audiofilsko, a raczej stolarsko (?). Drewno ma taką cechę, przenosi drgania wzdłuż słojów... Niestety, drgania nie są pożądane dla pracy głośnika, jego zawieszenia, oraz membrany.

Robert

mczaj,

Kolce jakis wpływ mają.

Wystarczy Pod obudowę kompa z tanimi wiatrakami w środku podłożyć trzy, cztery kolce, o dziwo jest nieco ciszej i cienka blaszana obutowa przenosi mniej wibracji.

Przykład z naszej działki, Miałem kiedys kolumny Trilogy Prince. Kiedy stały bezposrednio na garnicie obudowa przenosiła drgania, po zstosowaniu stozków na klej wibracje były znaczaco mnie odczuwalne. Czy to przełozyło sie na jakość reprodukcji dźwięku? Owszem kontraola nizszego zakresu srednicy i wyzszego basu uleła dosć znacznej poprawie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Panowie, kolumny podłogowe - przecież te głośniki siłą rzeczy stoją na drewnie!, a nie na żelazie jak prawie wszystkie monitory podstawkowe... ...

Z moich doswiadczen monitory najlepiej zagraja na super ciężkim standzie, zasypanym w srodku piaskiem, żadnych kolcow, przyklejone na 4 kulki blutaca, stand ustawiony na korku. Jezeli kolce to tylko w przypadku kiedy beda super ostre i wbite w stabilne podloże :-) i żadnych talerzyko-plywajacych podkladek.

• Użytkownicy+

Jakew, bardzo mało(%) jest kolumn zbudowanych z drewna (które ma słoje...). Zdecydowana większość ma obudowy wykonane z mdf-u, lub sklejki itp. Materiały te (wprawdzie drewnopochodne), mają taką przewagę nad drewnem, że nie przenoszą drgań tak kierunkowo. Drewno jeśli ma być materiałem na obudowę, to dobrze jest dodatkowo dać maty tłumiące drgania i wybierać miękkie odmiany, jak brzoza, czy olcha (z tej ostatniej ja sobie strugam obudowy).

Poza tym wątek jest o podstawkach, a te najlepiej w większości przypadków (ja innych nie spotkałem) jak są ciężkie, stalowe wypełnione w środku piaskiem.

Robert

Palton, gdybyś jeszcze zdołał naświetlić dlaczego tam drewnopodobny (nie żelazopodobny) budulec triumfuje, gdy tu nie drewnopodobny lecz żelazny...

Zdecydowanie lepsze te ciężkie stalowe,ale niektóre wchodzą w rezonans,dzwonienie.Dodam,że przy doborze podstawek należy zwrócić uwagę na wymiary blatu górnego-te dużo mniejsze od spodniej części monitora będą wprowadzały kolumienki w drgania.

?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.