Skocz do zawartości
IGNORED

Selektor źródeł i selektor głośników

WiAPer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Ponieważ posiadam kilka zestawów (z wzmacniaczem lampowym i tranzystorowym) oraz kilka kolumn głośnikowych, interesuje mnie możliwość przełączania źródeł i selekcji kolumn w jednym małym klocku. Jestem zmęczony ciągłym nurkowaniem za regał w celu przepinania kabelków cinch i kabli głośnikowych.

Czy ktoś może ma doświadzenie z takimi selektorami?

Czy istnieją "profesjonalne" urządzenia tego typu?

Czy wnoszone zniekształcenia mają wpływ na jakość dźwięku?

Poszukuję gotowych rozwiązań lub możliwości konstrukcji możliwie "przezroczystych" elementów tego typu.

Ktokolwiek wie....

Może słow kilka jeszcze jak sobie to wyobrażam:

na wejściu doprowadzenie kilku par króciutkich kabli głośnikowych z np. trzech końcówek mocy, na wyjściu terminale dla trzech par kolumn głośnikowych.

...który działa rewelacyjnie - wszystko z nim gra tak samo.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Moze tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

xniwax

To było tylko info kto ma poszukiwany przełącznik,nie słyszałem jak na nim podłączony sprzęt gra,więc twierdzenie że gra tak samo jest raczej nie uprawnione.pzdr

Dlaczego nieuprawnione ;) przeciez zostało to nausznie stwierdzone przez wiadomo kogo.

Dzięki slawek-r za link.

Jest tu mrowie podobnych urządzeń, muszę się w nich rozebrać.

Urządzenie na pozór jest proste: dwa dobrej jakości selektory, trochę dobrych kabli miedzianych, terminale i już... ale diabeł tkwi w szczegółach.

Np. kto robi takie dobre przełączniki selekcyjne.

Pzdr

Najlepiej to zrobić samemu. Żadne przełączniki tylko przekaźniki - wtedy masz najkrótszą drogę sygnału i wtedy można np. przełączanie zrealizować z pilota.

xniwax

Widze że pałasz do Niego-wiesz kogo niezmiennym uczuciem wiesz jakim.

WiAPer

Możesz takowy przełącznik sam wykonać stosując standardowy wielosekcyjny przełącznik obrotowy urzywany np. w wielu wzmacniaczach do przełączania zestawów(cztery pozycje wystarcza)pzdr

Dzięki forumowicze.

xniwax

Do kogo mam zapałać uczuciem aby rozwiązać problem?

jaculek63

Gdzie taki przełącznik można nabyć?

To musi być chyba element wysokiej jakości, no i prąd też niezły musi przenieść.

Poszukam na Allegro, ale może ktoś zna drogę na skróty.

Pzdr

xniwax, 2 Sty 2010, 10:20

>...który działa rewelacyjnie - wszystko z nim gra tak samo.

A gdzie sie takich bzdur naczytales, ze wszystko z nim (przelacznikiem) gra tak samo ?

Z nim tak samo..., a bez niego juz nie tak samo ?

Jesli dwa urzadzenia graja w sposob nieodroznialny dla ucha (mozgu) czlowieka, to niezaleznie, czy beda wpiete przez przelacznik czy tez bez niego, zawsze beda graly w identyczny - nieodroznialny sposob i analogicznie w przypadku urzadzen rozniacych sie w jakis aspektach brzmienia - czy z przelacznikiem, czy bez, beda brzmialy - kazdy z nich - identycznie jak przed wpieciem przelacznika i roznice w ich brzmieniu pozostana identyczne. Samo wpiecie przelacznika nie ma zadnego znaczenia i nie wprowadza zadnych zmian w brzmieniu urzadzen - przynajmniej dla ucha ludzkiego.

Natomiast zaleta przelacznika - dzieki mozliwosci blyskawicznych przelaczen - jest to, ze umozliwia uslyszenie bardzo niewielkich zmian w brzmieniu dwoch porownywanych urzadzen, ktorych to nie bedziemy w stanie wylapac, przelaczajac kabelki recznie, ze wzgledy na zbyt dlugi czas, potrzebny na te czynnosc. Np., dzieki zastosowaniu przelacznika, slyszymy bardzo dobrze roznice w brzmieniu dwoch tych samych kolumn ustawionych bezposrednio kolo siebie, odtwarzajac na kazdej z nich sekwencje z tego samego kanalu muzycznego, a wiec roznice zwiazane z akustyka pomieszczenia - kazda kolumna ma obok troche innych "sasiadow".

Lutek nie zaczynj - mój wpis na ten temat był nawiązaniem i (przyznam)złosliwym nieszkodliwie, raczej zaczepnie ale niezobowiazujaco.

WiAPer, 2 Sty 2010, 17:37

>Gdzie taki przełącznik można nabyć?

>To musi być chyba element wysokiej jakości, no i prąd też niezły musi przenieść.

Nie musi. Wbrew pozorom, do glosnikow plynie bardzo mala wartosc skuteczna pradu. To sa wielkosci rzedu zaledwie 0,2 - 0,3 A (ampera), czyli 200 - 300 mA (miliamper). Gdybys ustawil natezenie dzwieku na takim poziomie, ze plynacy prad bylby wielkosci 0,5 A, to trudna juz byloby wytrzymac..., a juz szczegolnie, gdyby byly to glosniki wysokoefektywne. Szukaj takiego przelacznika w sklepach elektronicznych. Musisz tylko zalozyc, jak - dla Twoich potrzeb - ma on realizowac przelaczenia. Do tego jakas tania obudowe, gniazda glosnikowe i przewody do polaczenia zaciskow przelacznika z gniazdami. Ja mam przewody miedziane posrebrzane w izolacji igielitowej, ktore bardzo dobrze sie lutuje - takie jak sie powszechnie stosuje w elektronice.

W tym watku, na stronie 9 mozesz zobaczyc fotki mojego przelacznika - to DIY.

Ukryta Zawartość

Sadze, ze troche pomoglem i chyba juz nie ma potrzeby, abym odpowiadal na Twojego maila na PW.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

No wlasnie " w izolacji igelitoewej"...wstyd Lutek kupilbys 4PR lub DNM Reason ot tak dla przyzwoitosci i spokoju ducha...a tak nadal nie wiesz co masz...marnujesz czas, naprawde marnujesz....wierz mi, wiem co pisze...

..pozdrawiam serdecznie ..

Arek__45, 2 Sty 2010, 20:12

Arku..., to elementy elktroniczne w naszych firmowych klockach moga byc laczone takimi kabelkami, a w przelaczniku DIY juz nie ?

I sadzisz, ze przy tak krotkich odcinkach ma to jakiekolwiek znaczenie dla dzwieku ? Zapewniam Cie, ze nie ma takiego czlowieka na swiecie, ktory odrozni np. brzmienie

kolumn wpietych do wzmaka bezposrednio i przez taki przelacznik..., niechby nawet wewnatrz polaczony zwyklym przewodem miedzianym stosowanym powszechnie w instalacjach elektrycznych.

Mnie naprawde interesuje dzwiek najwyzszej proby (oczywiscie za jakies normalne pieniadze)i beda mnie cieszyly nawet nieduze zmiany na plus..., nawet w jakims jednym aspekcie dzwieku, ale niech to beda zmiany wyrazne, konkretne, majace wplyw na przyjemnosc odbioru muzyki, a nie na zasadzie: " chyba gra lepiej-gorzej, wydaje sie, ze gra lepiej-gorzej i takie tam...

>Arek__45

Zapewne pamietasz, jak kupilem w UK wzmak NVA, to przeciez sam mi radziles, ze gdybym do odsluchow tego wzmacniacza mial uzyc jakis typowych kabli glosnikowych, ktore beda mialy zbyt duza pojemnosc, to lepiej, abym zastosowal zwykly przewod miedziany instalacyjny, podtynkowy w izolacji igelitowej - czyli np. DYt 2 X 1,5 mm kw., albo zwykly plaski antenowy, jaki stosowano kiedys do anten odbiorczych telewizyjnych i twierdzilws, ze na takim lepiej wzmak zagra, bo nie lubi duzych pojemnosci.

Nie mowiles wtedy, ze to bedzie wstyd i zeby jednak dla przyzwoitosci dac typowy glosnikowy :-)

Wic czasem sam takie nieprzyzwoite kabelki rowniez dopuszczasz.

I rowniez serdecznie pozdrawiam

Dzięki lutek.

Zapewne skorzystam.

Kilka godzin szperałem w internecie.

Znalazłem kilka takich urządzeń, głównie w USA,w cenie do $2,600, ale większość nie miała gniazd bananowych, tylko zaciski drutowe (czy to amerykańska specyfika?).

Trzeba będzie usiąść samemu...

Pzdr

• Użytkownicy+

Środek przełącznika (żadnych cudów) :

Ukryta Zawartość

post-24402-100006344 1262470190_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne rozwiązanie i wydaje się do zrobienia nawet dla laika.

mam jednak inne pytanie - aby nie było za prosto: czy dałoby się zrobić taki selektor by miec jednocześnie podłączone 2-3 wzmaki i móc je wybierać tak jak kolumny? Przypuszczam, że to znacznie skomplikuje układ... ale coś takiego mają np. sprzedawcy w MM, gdzie wybierają kolumny, wzmaka i często źródło, więc chyba sie da.

Powrót po dłuższej przerwie...

romekjagoda, 2 Sty 2010, 23:46

Tym przelacznikiem juz mozesz przelaczac dwa wzmaki, a jesli chcialbys miec mozliwosc wybierania sposrod trzech wzmakow, to juz kwestia znalezienia przelacznika, ktory laczylby odpowiednio styki.

Jesli mialby np. 16 stykow i podzielilibysmy je na cztery grupy - po 4 styki w kazdej - to oznaczajac umownie te grupy jako A, B, C, D, przelacznik musialby laczyc np. w sposob nastepujacy:

W polozeniu I - polaczyc styki grupy A z B, w polozeniu II - styki grupy A z C i w polozeniu III - styki grupy A z D. Oczywiscie nie moglby stykow w danej grupie krzyzowac, bo po przelaczeniu mogloby sie np.okazac, ze kolumny graja w przeciwfazie.

O Matko. Stosują szyny do łączenia głośników a przełącznik na miliampery. . .

0,3 A do kwadratu razy 8 omów to daje moc ok. 0,8 W. O jakich mocach my mówimy? Wszyscy mają zespoły o efektywności ponad 100 dB?

Przełącznik musi wytrzymać dla mocy np. 20 W (częsta wartość w domu dla głośnego grania i głośników o efektywności 86 dB) prąd około 1,5 A, a dla ekstremistów 100 W prąd ok. 3,5 A. Wszystko dla 8 om. A jak ma się 4 omowe kolumny, będzie jeszcze więcej prądu.

Co do rodzaju drutu. Zgadzam się z Lutkiem. Nie jestem wyznawcą kabli.

WiAPer zwróć się do jakiegoś zdolnego elektromechanika. Zrobi Ci coś na przekaźnikach dla głośników i klocków (RCA). Polecam odizolować ekranem sekcję dla IC (i trochę się na niej skupić). Będziesz miał przełącznik wart tysiaka za kilkukrotnie mniejsze pieniądze.

Oczywiście jakiś przyzwoity przekrój kabla powinien być. Nie róbmy jaj. Aby się dobrze jeszcze lutowało i bez przesady z 1,5 do 2,5 mm2. Wszak to przełącznik i powinien być poza podejrzeniami ;)

A tak a propos wpływu igielitu na dźwięk, ciekaw jestem jakie artefakty wywołuje. Już tego pewnie nie usłyszę, ale może mi ktoś opisze. . .

> Wszak to przełącznik i powinien być poza podejrzeniami ;)

Może więc taki? Ale raczej tylko do źródeł (0,4A).

Wklejam jpg'a bo nie da sie linka zapodać z ich strony.

szukaj w katalogu Elfy w przełączniki/przekaźniki -> przeł. niskonap. -> przeł. obrotowe

Ukryta Zawartość

post-17560-100006302 1262513646_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Chyba że dałoby się jakoś podwójnie/potrójnie styki pomostkować, dałoby to prawie już więcej amper:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.