Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do salonu za 10-12k

majk!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów.

Jestem na etapie szukania wzmacniacza i kolumn do salonu. Powierzchnia spora, bo aż ok 50m2. Salon jest otwarty na kuchnie i mały korytarz. Akustyka nie jest idealna, ale nie ma też zbyt dużego pola do poprawy (żona :)). Na początek źródłem będzie blu-ray Sony, ale to etap przejściowy z powodu braku funduszy. Jeśli chodzi o moje preferencje to hmmm... Muzyka bardzo zróżnicowana, od popu (George Michael), przez ostrzejsze klimaty rockowe jak Rage Against The Machine, Soul, R'n'B, Hip-Hop, aż do klasyki Jazzu i Bluesa. Tak więc zależy mi na sprzęcie bardzo uniwersalnym (jest taki?). Jeśli chodzi o preferowane brzmienie to przede wszystkim dynamika, muzykalność, nie za dużo góry, nisko schodzący ale nie natarczywy bas. Słuchałem na początek dwóch zestawów:

Arcam A38 + Monitor Audio RS8

Yamaha S-2000 + B&W 683

Wrażenia mieszane. Podobała mi się neutralność pierwszego zestawu, jednak brakowało mu charakteru. Co do Yamahy to piękna scena i głębia, ale za dużo góry. W moich warunkach akustycznych mogło by za bardzo jazgotać. Pytanie do Was o pomoc. Czego jeszcze posłuchać? Czy może spróbować ww wzmaków z innymi kolumnami? Jakimi? Zmartwił mnie fakt, że sprzęt za 12k nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia... Co robić?

https://www.audiostereo.pl/topic/60506-stereo-do-salonu-za-10-12k/

Ok, to sobie pożartowaliśmy. Informuję, że chętnie posłucham również wszelkich konstruktywnych rad. Zabawne, że wszyscy krzyczą o konieczności ignorowania testów w prasie i opieraniu się na opiniach użytkowników, szkoda tylko że o takie ciężko jak staje się przed konkretnym problemem...

10-12k na kolumny + wzmak. Podałeś nowe propozycje, a z nowych masz do wyboru między innymi:

Monitor Audio, B&W - które raczej nie zgadzają się z tym jakiego brzmienia oczekujesz.

Oprócz tego jest jeszcze:

Dali Ikon 8

Focal Chorus 816

KEF XQ40

Paradigm Studio 100

Acoustic Energy Radiance 3

Dali zagrają tak jak napisałeś że oczekujesz, ale będzie to słabo jak tak dużą kasę. KEF zagra bardzo dobrze, ale słabo nagłośni 50m2. Paradigm może zagrać zbyt natarczywie i z za mocną góra, AE R3 nie słuchałem. Fcal 816 całkiem fajny, ale znowu cena/jakość tylko dobry mniej.

Z używanych JmLab Electra 936, Harpia Acoustics Amstaff (jak się spodoba brzmienie można by się czaić na używanego Marcusa), Dali Helicon 400 (również może być za mało masy i wypełnienia w tak dużym pokoju).

Ewentualnie możesz wybrać indywidualny projekt od Pana Andrzeja Witka (sonusoliva.pl)

Wzmacniacz:

Jak celujesz w klocki do 6 tysi, to lepiej pomyśl o chińskich wzmacniaczu i jego przeróbce, lub Amplifonie, JJ, czy innym dobrym. Jak będziesz chciał kupić Vincenta 226/236 to zapraszam do siebie. Posłuchasz bezpośredniego porównania z moim Mjuzik Aniołem z którego wyjdzie obronną ręką i sprzedam Ci go za 5.000zł z dożywotnią gwarancją (nie obejmuje lamp), nauka ustawiania biasu gratis.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

W tak dużym pomieszczeniu może byc problem...

50m to już mały magazyn i duże kłopoty z akustyką.

Przydałoby się zrobic adaptację wnętrza. No i nie licz na bas z 18cm głośników - nawet 3-drożnych.

Faktycznie, do takich pomieszczeń kolumny już trochę kosztują (w myśl zasady marketingowej "stac Cię było na luksus, to za wszysto doń płac jak za luksus").

Jak już pożartowałes,to na poważnie musisz określić jeszcze czy mogą być klocki z wtórnego rynku.

Tam możesz kupić jednocześnie,lepszej klasy klocki za mniejszą kase.50m2 to dość duże pomieszczenie i nie będzie łatwo(mam podobne 57m2)i wiem,że to duża trudność.Jeszcze byś musiał napisać jakie to pomieszczenie,kwadrat,prostokąt,itd.

50m2 czyli "Salon duży 30m2, otwarty na kuchnię 10m2 i korytarz 10 m2.", wiec przy ustawieniu w salonie przy 3 ścianach z tyłem otwartym na kuchnie to już nie problem aby to nagłośnić.

Sam salon jest dosyć regularny ok 6x5 m. Dalej pomieszczenie się rozszerza i po jednej stronie jest kwadratowa kuchnia, a po drugiej korytarzyk oddzielone taką powiedzmy... zabudową o proporcjach 1,6x1,6 (szer x gł).

Jutro będę słuchał Yamahy z CM9, oraz Arcama Z Focalami 826v i RX8. Będzie też okazja posłuchać z tymi kolumnami Vincenta sv-226.

Majk, co prawda z mojej strony wieksza pomoc nie poplynie, ale nie chcesz sprawdzic moze "Prozakow" 140 lub tez cos z oferty Vienna Acoustics? Co prawda ProAc to 2x16,5mm ale chyba potrafi zagrac. Generalnie, problem w Trojmiescie jest taki, ze nie da sie posluchac ciekawszych zestawien w jednym miejscu. Jest Top-Hifi (Audioklan: m.in. B&W, Yamaha, Musical Fidelity, Jolida), Albatros (Arcam, MA, Primare, Focal, Kef, Chario), a kompletnie brakuje do odsluchow np. Creeka, Roksana, Cyrusa czy kolumn Dali, Dynaudio, Epos, Audio Physic etc...

Moja rada jest taka: zamiast sluchac w dobrze wytlumionych pokoikach odsluchowych, bierz klocki od razu do chaty. Masz ekstremalnie rozne warunki.

Do Yamahy dalej nie moge sie przekonac, nawet w nowej serii i modelu A-S2000. Niewygrzana Jolida 502BRC pobila ja we wszystkich aspektach muzycznego rzemiosla (parowane z B&W 683). Scena, glebia, wokal i gora to po prostu mistrzostwo swiata w tej cenie, subiektywnie. Szukalismy wraz z kuzynem szczek po pokoju, gdy skonczylismy odsluch. Nie bylo oczywiscie testow ciezszej muzyki, gdzie zapewne Yamaha wezmie gore nad lampa, ale ja nie mam innego faworyta w piecykach do ~6k PLN.

Czyli brakuje salony AudioSystemu w 3mieście, może ktoś to przeczyta i coś z tym zrobi ;-)

"Nie bylo oczywiscie testow ciezszej muzyki, gdzie zapewne Yamaha wezmie gore nad lampa, ale ja nie mam innego faworyta w piecykach do ~6k PLN."

Jolki nie słuchałem, ale lampa ma więcej zalet niż tranzystor czy hybryda. Jedyne co wypada na 3+/4- na moim Mjuzik Aniole to satany typu Slyer, bo nie mam takiej separacji przy mocnej siepie na perkusji jak z np. NADa 372, ale za to cała reszta, a szczególnie wszystkie instrumenty szarpane + wokale są nie do pobicia.

Poszukaj kogoś kto się zna na sprzęcie naprawdę, wejdź z nim na przykład tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zobaczcie co można tam kupić. Można się z nimi

mocno targować, dają gwarancję, bardzo wiarygodny sklep. Bilet do Berlina w dwie

strony to grosze. O kolumnach pomyślałbym o AP Virgo II, zaczynają pojawiać się w okolicach 5k.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem dzisiaj po 4 godzinach odsluchow i wybralem juz kolumny, ktore beda u mnie graly. Vienna Acoustics Mozart Grand rozwalily mnie na kawalki szczegolnie w polaczeniu z Audio Analogue Verdi. To jest brzmienie, ktorego szukalem. Niestety ten piec jest troche za malo wydajny do Mozartow i przy ciezszej muzyce po prostu nie jest w stanie ich napedzic. Kolumny pokochalem, teraz musze dobrac jakas wydajna elektronike i bedzie pelnia szczescia!

• Użytkownicy+

majk, sądzę że to nie problem wzmacniacza, lecz kolumn które grają zaokrąglonym lekko spowolnionym obszernym dźwiękiem. Vienny przy ciężkiej muzyce się nie sprawdzają, są za mało selektywne, a basik trochę nie nadąża za resztą. Za to przy spokojnej muzyce barwa będzie super.

Robert

• Użytkownicy+

Może dodam jeszcze, że 4 - słownie cztery godziny to zdecydowanie za mało na decyzję o zakupie. Wstrzymaj się trochę (najlepiej kilka dni), zanim je zakupisz. To sprzedawcy zależy na sprzedaży, ty masz czas. Po zakupie będzie za późno, jak pierwsze oczarowanie opadnie (to tak jakby poznać kogoś i zaraz ślubować, dobrze się lepiej poznać).

Robert

lete

Na moich glosnikach 2.5 drogi wyobraz sobie mozna sluchac i w 15metrach i w 70metrach,a bas jest

taki,ze szkoda gadac-maja wysokosc 90 centymetrow,i rozwalaja konkurencje wielokrotnie drozsza-bo w

kolumnie wyglad zewnetrzny,zwlaszcza nowomodny[dziwaczny]jest nieistotny-wazne co ma w srodku,a

najwazniejsze to umiec zestroic.Obudowa posiada linie transmisyjna basowa,to jest kluczem do

dobrego basu+zwrotnica pierwszego rzedu.Napedzi je i slaby wzmak,jak rowniez dadza sobie rade np.

z monoblokami mcintosha 501-ot taka ich przypadlosc.Takze nie obraz sie,lecz mysle,ze masz po prostu

jeszcze za malo doswiadczen z kolumnami.Dodam tylko,ze wartosc dzwieku wielokrotnie przekracza

wartosc kolumn.

palton, nie zgodze sie z toba. Mozarty to bardzo wymagajace kolumny, chlona prad jak gabka i potrzebuja bardzo wydajnego wzmaka. Verdi taki nie jest. Nie poradzil sobie z materialem, w ktorym bylo duzo bardzo nisko schodzacego basu. Nie jest to wina kolumn, bo z Yamaha s2000 zagraly to samo wysmienicie. A sluchalem na nich nawet takiej muzy jak Rage Against The Machine!

a mi tam sie Mozarty podobaja. A ze neutralne nie sa, to juz inna sprawa. Ale kazdy wybiera to co lubi. Uwazam, ze w rocku jak najbardziej daja rade. To nie sa Bachy, Mozarty graja juz w bardziej zwarty sposob i bardziej dynamicznie. Trzeba tez pamietac, ze kazdy inaczej chce by rock czy metal brzmial. Dla mnie na przyklad wazniejsze jest by przekaz byl muzykalny, tzn zeby gitary nie robily dziury w glowie, mniejsze znaczenie ma zwinnosc basu i jego kontrola (oczywiscie sa pewne granice spowolnienia dolnego rejestru).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i już możesz zamykać wątek, bo tylko sobie zaszkodzisz.

Następny wątek założysz - jakie ew. kabelki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak się składa, że niedawno kupowałem kolumny i wzmacniacz w podobnym przedziale cenowym. Słuchałem także Mozart Grand i uważam je za świetne kolumny. Jednak w mojej opinii przegrały zdecydowanie z MA RS8. Przede wszystkim dynamiką, ale także przestrzenią i basem, który w MA jest bardzo zdyscyplinowany. Wszystko zależy od muzyki, jakiej słuchasz. Ja potrzebowałem sprzętu do rocka i dlatego dokonałem takiego a nie innego wyboru.

Aha, i jeszcze cena. Nowe MA RS8 można kupić za 3,5 - 4 tys. zł, używane w stanie "sklepowym" to wydatek 2,7 - 3 tys. zł. Ceny zdecydowanie niższe niż Mozart Grand, a dźwięk nieco lepszy. Czego chcieć więcej?

^^ To zależy jeszcze od tego kto czego konkretnie szuka w dźwięku. Głośniki moim zdaniem najbardziej determinują/definiują dźwięk naszych systemów - warto więc poszukać ich/dobrać je staranniej pod względem naszej osobistej preferencji. Mnie najbardziej przekonują wytwory Vienny Acoustics. Znam bardzo dobrze modele Bach, Haydn i Mozart (słucham je często w różnych konfiguracjach) i moim zdaniem są to jedne z najwybitniejszych zestawów głośnikowych pod względem kultury/elegancji/reprodukcji dźwięku i do tego za rozsądną cenę. Słucham (u kolegi) często Bachy z Yamahą 2000 w ok. 50 m2 (choć nie lubię zbyt tej Yamahy)i brzmi to więcej niż dobrze, a Bachy bez problemu radzą sobie na takiej przestrzeni.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

americano --> dzięki, ale nie interesuje mnie używany sprzęt, tym bardziej, że nie ma możliwości odsłuchu. Niby dlaczego mam sobie zaszkodzić?

lotjanek --> słuchałem RS8 i się zawiodłem. Dla mnie porażka, odpadły na samym początku.

No i padło na Krella KAV-400xi... Odsłuchałem go razem z Viennami i jestem zadowolony. Niestety nie stać mnie na nówkę, więc jeśli ktoś z Was będzie chciał się tego cacka pozbyć to jestem chętny! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.