Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowicze ze Szczecina

rafik_fafik

Rekomendowane odpowiedzi

lete

Pass XA-60.5 monobloki i Electrocompaniet AW 400(obecny)niczym nie ustepują Jadis -Ja 80(dla mnie)

Jedne i drugie specjalnie cenowo sie nie różnią(minimalnie tańsze od Jadisa)technicznie mają większe możliwości prądowe a zatem łatwiej dobrać kolumny.Brzmieniowo zarówno Pass jak Electrompaniet to ta sama liga.

Witam Panowie, już się "tłumaczę" z mojego wpisu. ;)))

Autor wątku zadał kilka pytań w pierwszym poście:

1. "Może powymieniamy się doświadczeniami przy piwku czy kawie..."

2. "...a może kiedyś zorganizujemy jakieś odsłuchy, porównania,..."

3."...może będzie ktoś kto ma doświadczenie w serwisowaniu wzmacniaczy i innych klocków lampowych,..."

I właściwie z odzewem krucho. Ale, tak nie za bardzo na temat to jakoś chętniej się pisze :)))

A zaczęło się już w trzecim wpisie ;) W czwartym rękawica zostala podjęta i... poszło! :)

A na końcu swojego pierwszego wpisu przecież Autor napisał wyraźnie:

4. "...wniosek do tranzystora nie wracam :D"

Ale uszanować to widać jakoś ciężko :))) Trzeba przekonywać mimo wszystko, hihi. OKI niech będzie.

Prawie 30 wpisów i jak na razie niemal żadnej chęci do pytań i propozycji Autora nie widać. A nawet nie czuć. :))) To też między innymi uważam za martwotę :))) Tak jak i te 2 pozostałe typowo szczecińskie wątki :).

Nawet na hasło APS AEON jakoś nie było szczególnego zaciekawienia. ;) Ale to w zasadzie nie audiofilskie paczki. :) Ale fakt i czas nie najlepszy w sumie więc nie ma co się dziwić. Samemu mi się nawet plany niestety pozmieniały. (Ukłony dla kolegi Pomidor)

Ot i się usprawiedliwiłem chyba nieco. :)

W DAT'cie dawno temu byłem ze dwa razy chyba, za bardzo w centrum i brak miejsca do parkowania. Nawet nie wiedziałem, że ma kłopoty. Miło wspominam właściciela jego żonę i córeczkę.

Ale ilu tu jest potencjalnych kupców na taki jeden czy dwa sklepy? Ciężko się takiej placówce dziś utrzymać w dobie internetu. A w Szczecinie to chyba szczególnie.

Co do Gontynki, prawda, widzę ją niemal codziennie. Dodałbym jeszcze Papiernie Skolwin i Polmo... Ale to w sumie już OT.

No to może coś merytorycznie w temacie. Miałem Amplifonka i byłoby z czym przyjechać na kawkę czy piwko do porównań. Ale niedawnio sprzedałem niestety. :( Ale kto wie, może niedługo znów mi się zechce jakiejś lampki spróbować. Bo aktywność ciekawa jest ale jakoś nie przekonuje, albo jak przygłuchy po prostu. :) CZego nie wykluczam.

Pozdrawiam

PS.

Aby wips nie był wzięty za jakiś krytyczny starałem się używać -> :)))

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Sorka , miało być: "albo ja przygłuchy po prostu."

Korzystając z okazji.

Dzisiaj wlasnie sklecilem eksperymentalnie jako pasywne (docelowo mają być zaktywizowane) takie troche przyduże paczki, bo ok. po 150 literków na kanał, niskotonowców pod monitorki dla wypełnienia dołu. Aż teraz żałuję że nie mogę tego z Amplifonem posłuchać. Ech, może nie poszedłby wtedy do ludzi.

modrzew47, 2 Sty 2010, 23:26

>Początkujący,początkującym ale mentorski i pouczający ton jest już.

>>>sorry, nie chciałem nikogo poczuać itp

Za DAT-em nie tęsknie,nic tam dlamnie nie było.Jak jeździsz do Berlina to przypatrz się jak wygląda sprawa z kablami.Każdy sklep

>powinien posiadać w ofercie(do odsłuchu)szeroki wachlarz kabli.Pokaż mi w Szczecinie taki

>sklep,gdzie mógłbyś wypozyczyć do odsłuchu kable.Irytuje mnie DAT o tym drugim,to nawet nie chcę

>wspominać.

>>>>Dla mnie też niewiele tam było, w dobie internetu i tak dużych różnic w cenach sprzętu nowego i używanego nawet się nie zastanawiam jak gra nowy.

Ale na to niestety jestesmy skazani albo na mały sklep albo żaden, tylko na prawdę duży, chłonny rynek może umożliwić działanie takim sklepom jak na zachodzie. Jakbyśmy chodzili raz na pół roku do DATa i zostawiali 10-20tys to pewnie by taki był;-)

Dystans można mieć do siebie samego,nie do sprzętu.System to złożona i perfekcyjna

>robota,jeśli będziesz podchodził do tego z dystansem zamiast z rzetelnością-nigdy systemu

>wartościowego nie złożysz.

>>>mniej więcej o to mi chodziło, jak kompletujesz swój sprzęt to nie należy mieć dystansu ale do innych i rozmów o sprzęcie już można;-)

@cosmotherapy

"nie rozumiem twego wpisu jarkog

tego ze ktoś komuś chce coś udowadniać i licytować - co miałeś na myśli"

Nie chce mi się iść jeszcze spać więc jeden pościk doskrobię dla doprecyzowania. Wybaczcie :)

Na myśli nie miałem samych porównań jako takich i spotkań towarzyskich ale to "chorobliwe"przekonywanie do tranzystora, kogoś kto na razie jest szczęsliwy z lampką. :)

Może Rafik kiedyś zachce tranzystora. Ale żeby tak zaraz nawracać do tranzystora i udowaniać na siłę jego wyższość w dziale LAMPA, w wątku "Lampowicze..." i do tego po wpisie Autora, że (przynajmniej na razie) nie wraca do tranzystora??? hihihihi. To miałem na myśli. A za całością twojego wpisu jestem na tak oczywiście. :)

Ale już milknę, bo nie chce jakiej rozruby jeszcze wszczynać ;)))

Pozdrawiam

PS.

Ja się tam nie znam, bom żaden audiofil, ale i tak chyba najlepiej wychodzi się na ożenku obu technologii dźwięku. :) To tak na zgodę.

A może i nawet trzech (lampowość i tranzystorowość na dół +aktywizacja)

A może i nawet czterech... lampowość i tranzystorowość na dół +aktywizacja, +podział na osobne tory aż od samego CD.

A może i pięciu, czyli +XLR, to dla wygody.

I tak to już jesteśmy na samym księżycu w naszej wędrówce. ;) To przerażające hobby! :)

Może dla porządku,to sklep nie musi być duży.W małym sklepie dużo kabli i akcesoriów,to jest to czego potrzeba audiofilom.W końcu DAT duzy nie był tyle,że-właściwie komis-a nie sklep do tego nic z kabli nie miał(chyba że moje i paru moich kolegów)Jak jest ciężko i nie ma się na zatowarowanie sklepu,to trzeba iść do pracy a nie zawracać głowe.Zresztą nie będe go obgadywał,to nie moja sprawa.

Co do lampy,mój wpis stwierdzał tylko,żeby nie mówić"nigdy"bo nigdy nic nie wiadomo a z tego co wiadomo autor za wielu tranzystorów nie słuchał,jak i za wiele lampowych wzmacniaczy również.Znam lampy,które grają bardziej tranzystorowym dźwiękiem od tranzystora i tranzystorowe wzmaki co grają bardziej lampowym brzmieniem od samej lampy.Polecam słuchać i słuchać i słuchać.Co do różnych układów hybrydowych mam swoje zdanie na ten temat i nie jest najlepsze dla wszelkiego misz-maszu.

Mieszkam jakieś 100 km od Szczecina w związku z tym jest to miasto w którym część mojego sprzętu, ale u Zbyszka w sklepie "DAT". Jeżeli chodzi o sławnego "audiofila" (nie bez kozery napisałem małą literą) odnoszę wrażenie że siedzą tam chłopcy przypadkiem zabrani z warzywniaka ktoś im powiedział będziecie sprzedawać sprzęt no cieplej wam będzie. Zupełnie nie rozumiem jak można zatrudnić takich ignorantów. Kiedyś zaproponowałem bezpośrednie porównanie moich Dynaudio 52se do jakiegoś podstawkowego modelu Chario a nóż widelec może wymienię głośniki.

Odpowiedź udzielona przez jakiegoś człowieka bez włosów była następująca: Wie pan w zasadzie to chińszczyzny nie odsłuchujemy ale jak zapłaci pan dwie stówy to czemu nie, a tak w ogóle to co to jest ta dynaudia.

Bez komentarza stracili potencjalnego klienta. Aż dziw bierze że tacy ludzie sprzedają sprzęt. I potem ktoś się dziwi że sklepy internetowe zarabiają. A jeszcze kilka lat temu to chłopcy z "audiofila" każdemu starali się wcisnąć "Advance" wszystko jedno jaki model byle "Advance" bo najlepsze na świecie.

Pozdrawiam melomanów ze Szczecina

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Odsłuch jak najbardziej, jednak narazie zmagam się z mega przeziębieniem i szlag mnie trafia, za to sporo czasu na słuchanie muzyki. Myślę ze można by się umówić do jakiegoś pabu na piwko i ploty o sprzęcie na początek, może w połowie stycznia.

Problem inny który mnie dopadł to awaria jednego kanału we wzmacniaczu, a dokładnie jednego z wejść chyba bo podłączyłem do drugiego i gra oki, możliwe ze ciasne czincze naderwały gniazdo? Czy ktoś się zna na naprawie tego uszkodzenia? sam nie chce się za to brać bo nie znam sie na tym kompletnie. Zamieszczam fotki wnętrza przed i po modyfikacjach które zrobił poprzedni właściciel kolega Rajaz z forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25373-100006136 1262633428_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Proponuje konkurs,na nazwe takiego sklepu.Audiofil-opal,czy coś podobnego jest.

>Jak może być?Np.Audiofil-Burak lub Audiofil-pastuch? lub Audiofil-Cwaniak?

Konkurs jak konkurs ja po prostu każdemu kto mnie pyta się o ten "sklep" odradzam i mówię że jak chcesz kupić proste kino domowe to w sklepie dla idiotów czyli w MM lub jakimś podobnym masz to samo co będziesz nabijał kieszeń cwaniakom. Jeśli wielu z Nas tak zrobi ta kiedyś dowiemy się że "audiofil" zamknął podboje z powodu niekompetentnej załogi.

Pozdrawiam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

to zycze zdrowia

spotykanie w pubie ... cos Ty taki napalony na ten browar?

Osobiscie mnie to w ogole nie intryguje wole sie spotkac u mnie

i posluchac razem ktorejs z Twoich plyt...:)

wiec zdrowiej zabieraj plytki i zapraszam

kto ma ochote i czas to dawajcie znac ustalimy jakis termin

pozdrawiam

Witam

Panowie ze Szczecina mam dla Was fajną rzecz,a mianowicie fajne kabelki IC i głośnikowe srebro idealne do lamp ,warto posłuchać ich,przywiozłem sobie z Hamburga,mam również świetne CD Audiomeca Obssesion II.Wiem ze nie jest to dział sprzedaży,ale uważam ze warto posłuchać jak to brzmi.

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to proszę o telefon Zbyszek 500570528

Zapraszam zainteresowanych ze Szczecina.Mogę udzielić sporo informacji na temat lamp i nie tylko

Ukryta Zawartość

post-8513-100006005 1262763507_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie wszystkich audiofilów ze Szczecina i okolic zarówno bliższych jak i dalszych.

Pogłoski jakobym "wąchał" korzonki lub miał poważne kłopoty, są chyba trochę przesadzone i przedwczesne,chociaż kilku miłych Panów zapewne życzyło by mi tego.Zasobność mojego portfela,wydaje mi się również nie powinna być tematem roztrząsanym na forum,a przynajmniej nie przy okazji omawiania tematu wyższości lampy nad tranzystorem,czy też odwrotnie.Not'a bene-temat rzeka-nigdy do końca przez nikogo nie rozwiązany jednoznacznie i dzięki Bogu,bo każdy może znaleźć coś dla siebie i cieszyć się w zaciszu domowym pięknem muzyki(bo chyba o to w tym wszystkim chodzi).Śmieszyli mnie zawsze i śmieszyć będą pożal się Panie Boże "Audiofile" co to mają pięć płyt na krzyż i wsłuchujący się w niskie E na kontrabasie nie mający pojęcia o tym czego słuchają i dlaczego.Tak się składa że nie mając pieniędzy na otwarcie sklepu słucham sobie muzyki na systemie o wartości dobrego samochodu mając do wyboru ok.3000 tytułów zarówno na winylach jak i CD. A co do sklepu to chciałbym serdecznie zaprosić wszystkich sympatychnych kolegów od lamp i tranzystorów mających ochotę posłuchać muzyki lub coś kupić (w tym miejscu można się śmiać) do sklepu DAT, na otwarcie w sobotę 16 stycznia.Trafić do mnie jest bardzo łatwo: wystarczy minąć AGD-ofila(gratuluję pomysłodawcy tej nazwy) i zejść 200 metrów w dół ulicy.Dla nie wtajemniczonych podaję adres Kard.S.Wyszyńskiego 26 (tuż za kładką naprzeciwko Katedry).Odwiedziny mogą sobie darować moi wierni fani, którzy nigdy nic ciekawego u mnie nie byli w stanie znaleźć-bo i po co mają kolejny raz marnować czas :)

Z audiofilskim pozdrowionkiem-

DAT

P.S

Przy piwku też chętnie pogadam o wyższości tego nad tamtym-cokolwiek miało by to oznaczać.

Zbyszek

Nie bierz tak kategorycnie wszystkiego do siebie :).

Mam nadzieję, że piwo aktualne?

Dla mnie lepiej bo blisko niz na Wojska.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

No to AGD-fiśopal,sie bedzie miał.Tylko te trzy litery(DAT) muszą być większe od AGD,ze dwa razy przynajmniej,no i kabelków do odsłuchu by sie przydało mieć.Bez kaucji bezzwrotnej oczywiście.

Do tego opala co popala,ktoś chodzi?Jest tam po co?

No skoro nową siedzibę widać to walcie drzwiami i oknami tylko mi szyb nie powybijać.Kabelki też z czasem się znajdą niekoniecznie bez kaucji, ale na pewno zwrotnej- w planach mam nawiązanie bliższych kontaktów z zakładami w Załomiu.

Pozdrawiam.

Piwo aktualne a na pewno znajdzie się coś z bąbelkami.

Zbyszek

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w nowym miejscu. Jak będę w Szczecinie to oczywiście nie omieszkam wstąpić.

W Zielonej Górze otwiera się nowy sklep i wszystkim polecam ten sponsorowany artykulik przeczytać,

zobaczyć można jak taki sklep powinien wyglądać i jak się powinno otwierać.Ten Szczecin to rzeczywiście na psy schodzi.

Jedź człowieku do Zielonej Góry, a po mnie przestań już jeździć, bo to ani ciekawe ani pouczające.

Masz tyle pieniędzy, że możesz sam otworzyć w Szczecinie sklep audiofilski- sprzedawaj w nim sprzęt po takich cenach,za jakie sam chciałeś zawsze u mnie kupować i życzę powodzenia w zarabianiu na codzienny chlebuś i kabelki, i wreszcie przestać ględzić jak stara baba.

P.S

Był to mój ostatni wpis na ten temat więcej pyskówek uprawiał nie będę.

dat

Nie pisałem do ciebie i na razie jeszcze,po tobie nie zacząłem jeździć,więc mnie nie prowokuj.Pisałem do innych,którzy chętnie zobaczyli by prawdziwy sklep audiofilski.Nie mam zamiaru otwierać sklepu tylko dlatego,że dwa obecne są do dupy.Prowincjonalizm tego miasta bierze się od ludzi,którzy go tworzą.Poziom galerii,teatrów,kin,sklepów i wystaw oraz całego życia kulturalnego bierze się z tych co je organizują.Są ich lustrem.Zarabianie pieniędzy na rodzinę i chleb codzienny na razie nie sprawia mi kłopotu,bym musiał szukać alternatywy.W interesach jest tak,że wystarczy mieć marke,by zarabianie nie stanowiło problemu ale na tą marke pracuje się bardzo długo,wtedy zapraszanie klientów nie będzie potrzebne.Sami przyjdą...nawet bez wabienia ich piwem.Jeszcze jedna uwaga w stylu"stara baba"i będziemy rozmawiać inaczej.Możliwości jest całe mnóstwo.

ps.

Jest takie stare powiedzenie,przydatne.

Pokorne ciele dwie matki ssie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.