Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowicze ze Szczecina

rafik_fafik

Rekomendowane odpowiedzi

Może powymieniamy się doświadczeniami przy piwku czy kawie, a może kiedyś zorganizujemy jakieś odsłuchy, porównania, może będzie ktoś kto ma doświadczenie w serwisowaniu wzmacniaczy i innych klocków lampowych, ja niestety raczkuje w tym temacie i chętnie posłucham rad bardziej doświadczonych kolegów.

A na fotce moje skromne pierwsze doświadczenie z lampą - wniosek do tranzystora nie wracam :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/60485-lampowicze-ze-szczecina/

Hey

to fajny pomysł

z chęcią się pisze na odsłuch u mnie jak również chętnie poznam brzmienie innego zestawu,

myślę ze możliwość posłuchania innego lampowego brzmienia ( i nie tylko lampowego )będzie ciekawym, miłym doświadczeniem dla każdego miłośnika dobrego brzmienia i na pewno powadzi ku rozwojowi !

także popieram pomysł wierze ze wypali

pozdrawiam i do siego roku !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

modrzew47, 31 Gru 2009, 20:22

>rafik_fafik

>Nigdy nie mów nigdy.Ja też tak mówiłem.Nie tylko ja.Było wielu.

Rafik mówił o segmencie budżetowym (tak mi się wydaję) a tu lampa jest zajefajniejsza od tranzystora. Porównywać trzeba urządzenia w tym samym przedziale cenowym. Oczywiście są też wyjątki, ale to już inna bajka.

Pozdrawiam.

Dokładnie, zresztą siedząc dziś przy porannej kawie i nowej płycie atb stwierdziłem ze jak dla mnie to mój system gra fajnie i czas na inwestowanie w muzykę, szukanie nowych płyt i delektowanie się nimi, pieprzyc ciagłe poszukiwania złotego Grala którego i tak nie ma, zawsze coś zagra lepiej od tego co się ma, szkoda nerwów, w końcu tu chodzi o przyjemność z słuchania muzyki a nie sprzętu

Twój ostatni wpis trochę gryzie się z pierwszym, jak nie chcesz już inwestować w sprzęt bo Twój gra fajnie to może lepiej darować sobie odsłuchy innych klocków;) jeszcze coś nie pozwoli zasnąć.

Ja akurat sprzedałem Yaqina i wróciłem do tranzystora ale tak jak lampa lampie tak i tranzystor tranzystorowi nie równy. Z lampowych to mam słuchawkowy wzmak Antique Sound lab, zresztą sprzęt macie w "o mnie" nie będę nic wklejał;) Jestem zainteresowany wzięciem udziału w odsłuchach to siebie też mogę zaprosić jednak chyba niewielki tego sens ponieważ pomieszczenie mam akustycznie nieciekawe.

Przeczytaj dokładnie pierwszy wpis. Poza tym pierwszy wpis był wcześniej a drugi mógł być już po przemyśleniach :D . Zresztą zawsze jest to jakiś pretekst do napicia się piwka w dobrym towarzystwie ;)

Czytałem dokładnie tylko tak się przekomarzam;) Dysponuję ciekawym sprzętem bo dosyć leciwym ale za to z wyższej półki. Doświadczenie odsłuchowe mam raczej niewielkie, jakby ktoś chciał to dam się zaprosić:)

Szczecin to martwota audiofilska i nie tylko audiofilska. Nie można tak bez osobistej licytacji zintegrować środowiska? Każdy musi coś komuś udowadniać. Po co, się pytam?

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Wszystkiego dobrego w nowym roku również, masz racje, szczecin zrobił się straszny, najgorzej patrzy mi się na zrujnowana gontynkę gdzie spędziłem całe dzieciństwo latem na basenie :( , ruiny grzybka, domu towarowego, dany, odry no i stocznia, skolwin golęcino i inne "perełki", no i rodzynek na torcie nasz jedyny sklep Audiofil z "miła i kompetentną obsługa która zażądała ode mnie 200 zł za możliwość odsłuchania w spokoju słuchawek :/

Na szczęście jest poranna kawa, rozgrzane lampy i płyta z muzyką do tytanika :D

nie rozumiem twego wpisu jarkog

tego ze ktoś komuś chce coś udowadniać i licytować - co miałeś na myśli

Uważam ze wspólne odsłuchy pomogą jak to ująłeś integrować się i dadzą nowe fajne przeżycia

nie chodzi o to u kogo brzmi lepiej tylko jak brzmi a kazdy zdobywjac doswiadczenie, sluchajac,

może tylko wzbogacić i rozszerzyć horyzonty, może się rozwijać i rozwijać swój zestaw mając taka ochotę...

myślę ze w Szczecinie są miłośnicy dobrego brzmienia, znam parę osób spoza forum, miałem okazje posłuchać muzyki u tych ludzi i to na prawdę fajne nowe doświadczenia wiele wnoszace i pogłębiające zainteresowania...

to jakbyś latając tylko 1 swoim samolotem miał okazje polatać innym modelem znajomego...

sam pomyśl ile to wnosi

pozdrawiam

Coraz częściej zaczynam zgadzać się z ciekawą tezą, którą kiedyś zasłyszałem:

"Lampa jest dobra wtedy, gdy porównujemy ją z budżetowym tranzystorem. Bardzo dobra i droga lampa gra bardzo podobnie do dobrego tranzystora - im lepsza lampa, tym jej bliżej charakterem do tranzysotra" ;)

Miałem wcześniej Yamahe 1000 (tą nową) i stwierdzam że ta skromna lampka którą teraz mam gra ... właśnie jak? inaczej? lepiej? , po prostu fajniej i bardziej mi się taki dźwięk podoba. Ni wiem co oznacza określenie budżetowy czy inny i nie stosuje tego, cena nie zawsze jest wykładnią jakości dźwięku, dobry tranzystor to od jakiej kwoty powinien się zaczynać?

Wracając do lamp.

Słyszał juz ktos coś o lampach od audiomatusa?

Szczecin to dosc sporo audiofilów mocno zakonspirowanych.

DAT wraca a o tym załosnym p....ie z Audiofila trzeba mówic często i jak najgorzej nawet w nowym roku i cały czas. Moze wreszcie zrozumie ć...k zafajdany.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

rafik_fafik,

To raczej kwestia całego systemu - dobry tranzystor, transparentne i wysokoefektywne podłogowce (kopułka alu - seas to jest to), świetny IC, najlepiej solidna i wydajna końcówka mocy + pre. I pozamiatane...

Moim zdaniem lampka zagra "kanapowo", ale wyczynowo to już tylko tranzystor ;)

Odnośnie ceny... im wyższa, tym przewaga tranzystora wzrasta ;)

Lampa w przedziałach 2-4 tys. jest nie do pobicia, jeżeli chodzi o "miodność", ale wyżej to już sprawa dyskusyjna - mocno dyskusyjna ;)

Xniwax

Na razie DAT wrócił ale do...korzeni.Słyszałem też,że wraca...tylko nie wiadomo gdzie.

Co do tego drugiego sklepu,to nie ma o czym rozmawiać,on nie jest dla audiofilów a dla frajerów.

W sensie wiadomym.

lete

Widze,że gadasz jak natchniony...miałeś coś dobrego już?Lampe dobrą i dobry tranzystor?To pochwal się a nie opowiadaj zasłyszanych opinii.Bo bzdury tu opowiadasz.

Dobry tranzystor nie potrzebuje wysokoskutecznych kolun.To problem lampy powiedzmy Single Ended na 2A3 lub 300B.Mocna lampa taka jak choćby Jadis JA-80 radzi sobie z kolumnami rzędu 89dB przy 4ohm.

To co tutaj piszemy czytają ludzie,którzy takiej wiedzy mogą nie mieć.

modrzew47,

Widziałem Twoje wpisy na temat Jadisa JA-80 (miałeś) - w jakiej cenie te monobloki można kupić? No i wreszcie, sam sobie odpowiedz, ile w nich zostało owego "charakteru lampy", którego nie znalazłeś w naprawdę dobrym tranzystorze z podobnej półki cenowej?

Jeżeli chodzi o wysokoefektywne kolumny, to nie napisałem, że są wymagane do tranzystora - co najwyżej zasugerowałem, że będą łatwiejsze do napędzenia.

Swoją drogą, jeżeli jesteś ze Szczecina, być może byłaby okazja, aby przekonać Cię do tego, że nie tylko to, co bardzo drogie (i z najlepiej z efektownie brzmiącą, egzotyczną marką), gra dobrze. Fakt. Czasami walka o te 2-3% dalszego zysku na jakości kosztuje, ale niekoniecznie idzie w parze z tzw. "stosunkiem cena/jakość".

lete

Drrooggie,te Jadis.

Gwarantuje Ci,że grają jak lampa.To wyjątkowe wzmacniacze.(XYZ-et twierdzi,że wszystkie grają jednakowo.He,he)Mają coś co przyciąga,ale...Electrocompaniet równiez,nie ma za to lamp,nie ma problemu z kolumnami i z ich wysterowaniem.

ps.

Do czego chcesz mnie przekonać...konkretnie?

modrzew47, 2 Sty 2010, 12:32

>To,że martwota audiofilska to fakt i szczera prawda.Tu nie ma nic do rozumienia.

>>>Nie zgodzę się, są ludzie interesujący się tematem, na pewno jest sporo ciekawego sprzętu na mieście. Nie wiem jak wygląda sprawa z DATem ale nie uważam, że to że jest sklep na mieście jest wyznacznikiem "audiofilskości" miasta. Oczywiście jak jest to super ale zauważcie, że sprzęt używany również może być wysokiej klasy a w dobie internetu wszystko jest dostępne na wysiągnięcie ręki. Dzięki temu najbliższy audiofilski sklep jest pewnie w Berlinie a potem w Hamburgu tam gdzie dużo więcej ludzi ma na to kasę i prawdopodobnie są tam lepsze sklepy niż w całej Polsce - co nie oznacza, że Polska jest audiofilską martwotą.

Jeśli DAT powróci to świetnie bo jednak jest to jakiś wyznacznik popularności naszego audiomaniactwa jeśli nie to będziemy mieli dalej do sklepu ale nie spowoduje to, że całkiem spora grupa ludzi (rozproszona) przestanie się interesować audio.

Co do tematu lampa vs tranzystor - to chyba zbyt duże uogólnienie aby ferować wyroki. Przecież jak ktoś chce kupić wzmacniacz to ważne z czym będzie grał, jaką muzykę, w jakim pomieszczeniu no i przede wszystkim za jakie pieniądze. Trzebaby porównywać całe tory audio - a to z kolei odbiera możliwość obiektywnej oceny poszczególnych elementów. Miejmy więcej dystansu do swojego sprzętu i swoich decyzji - nigdy nie słyszeliśmy wszystkiego (ja to akurat jestem początkujący) i zawsze coś może zagrać lepiej.

modrzew47,

Do niczego nie przekonam - za daleko już zabrnąłeś na "drodze lampy" :) Ale fakt, ciekawi mnie, jakich tranzystorów wcześniej słuchałeś i czy cenowo zbliżyły się do np. Jadis.

Pozdrawiam

markslav

>>(ja to akurat jestem początkujący) i zawsze coś może zagrać lepiej.

Początkujący,początkującym ale mentorski i pouczający ton jest już.Za DAT-em nie tęsknie,nic tam dla mnie nie było.Jak jeździsz do Berlina to przypatrz się jak wygląda sprawa z kablami.Każdy sklep powinien posiadać w ofercie(do odsłuchu)szeroki wachlarz kabli.Pokaż mi w Szczecinie taki sklep,gdzie mógłbyś wypozyczyć do odsłuchu kable.Irytuje mnie DAT o tym drugim,to nawet nie chcę wspominać.Dystans można mieć do siebie samego,nie do sprzętu.System to złożona i perfekcyjna robota,jeśli będziesz podchodził do tego z dystansem zamiast z rzetelnością-nigdy systemu wartościowego nie złożysz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.