Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz Tandberg TCA 4038 - ciekawe???

lete

Rekomendowane odpowiedzi

nawet jeśli Tandberg prześcignął Nakamichi w ilości wyprodukowanych kasetowców (chyba + szpule) to tylko w ilości

dźwięk wzmaków z Norwegii mógł się podobać w latach 70-tych podczas słuchania Huldry vis jakaś Unitra

dla mnie to jazgocze środkiem, tłucze głuchym basem i nawet 3-punktowa korekcja nie pomaga

mechanicznie jak Szwajcar, muzykalność - po prostu nie istnieje (a kilka ich miałem)

Może masz trochę racji, wpadnij z czymś lepszym, to porównamy. Może high end to faktycznie nie jest. Jak dojdę do ładu z końcówkami, to zajmę się eksperymentami z pre.

Piotr_1 - ja nie krytykuję, gra przecież system

wyraziłem jedynie moje spostrzeżenia; pomijam, że żaden preamp nie dogania jakością końcówkom i psuje - maskuje - jak się zwał tak zwał

(choćby 10-20 razy gorszy czas narastania)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

wyraziłem jedynie moje spostrzeżenia; pomijam, że żaden preamp nie dogania jakością końcówkom i psuje - maskuje - jak się zwał tak zwał

(choćby 10-20 razy gorszy czas narastania)

To widać moje źródło (dac) totalnie nie daje radę bez pre. Ginie wszystko oprócz miłej atmosfery i cierpliwości odbiorcy. Beres w ogóle nie grał z końcówą yamahy, rotela. Z quadami nadaje się do słuchania, ale bardzo warunkowo. Z tandbergiem jest 3x lepiej.

(choćby 10-20 razy gorszy slev rate w stos. do ampa)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jaki slew rate. Takimi problemami się jeszcze nie zajmuję. U mnie z pre wzrasta szybkość wszystkiego a szczególnie basu. Myślę że problem slew rate i sprzężeń zwrotnych można zostawić na koniec. Na początek są w budżetowym sprzęcie dziesiątki gorszych błędów do poprawy. A nawet stare i teoretycznie wolne przedwzmacniacze mogą grać dobrze. Mikrosekunda liczyła by się przy megahertzach. Co mnie obchodzi 1000V na mikrosekundę skoro poziomy napięć są rzędu 0,5V, a częstotliwość próbkowania CD wynosi 44kHz. Jakoś to się w ogóle nie ma do audio ten parametr.

To dobry preampik. Wpiąłem go wtedy w system i gra do dziś. Co ciekawe, właśnie od tamtego czasu ustąpiło u mnie natręctwo związane z wymianą sprzętu. Gram na tym, co mam i jestem zadowolony. Tandberg na pewno zostanie jeszcze długo.

Widzę wysyp tych preampów na Allegro (sztuk 2). Może przypadek, a może i nie, że ten wątek nagle ożył ;)

W każdym razie, po obecnych doświadczeniach mogę powiedzieć, że nawet te 599 zł nie jest wygórowaną kwotą, jak za sprzęt tej klasy.

Z chęcią dam i 1000 zł komuś, kto twierdzi, że kupi nówkę, która zagra lepiej ;) Ano nie zagra...

To dobry preampik. Wpiąłem go wtedy w system i gra do dziś. Co ciekawe, właśnie od tamtego czasu ustąpiło u mnie natręctwo związane z wymianą sprzętu. Gram na tym, co mam i jestem zadowolony. Tandberg na pewno zostanie jeszcze długo.

Widzę wysyp tych preampów na Allegro (sztuk 2). Może przypadek, a może i nie, że ten wątek nagle ożył ;)

W każdym razie, po obecnych doświadczeniach mogę powiedzieć, że nawet te 599 zł nie jest wygórowaną kwotą, jak za sprzęt tej klasy.

Z chęcią dam i 1000 zł komuś, kto twierdzi, że kupi nówkę, która zagra lepiej ;) Ano nie zagra...

To ja podniosłem wątek w sprawie pilota :) Ale póki co nie sprzedaję. Jako o alternatywie myślę o czymś diy, ponieważ gotowe klocki są zbyt rozbudowane i kiepskie...

Rowniez stalem sie posiadaczem tego PRE.

Panowie, skoro juz o nim watek - moze warto byloby napisac z jaka koncowka, w jakim systemie bylo najgorzej/najlepiej? Pewnie bede go mial za okolo 2 tygodnie, no i musze kupic jakas kocowke... ; d

Rowniez stalem sie posiadaczem tego PRE.

Panowie, skoro juz o nim watek - moze warto byloby napisac z jaka koncowka, w jakim systemie bylo najgorzej/najlepiej? Pewnie bede go mial za okolo 2 tygodnie, no i musze kupic jakas kocowke... ; d

Zależy w jakiej kasie i co się lubi. U mnie każda końcówka miała swój odmienny charakter, a pre tego nie zmieniało. W budżecie 1500zł Ja bym mierzył w coś brytyjskiego. Quad 405, Quad 405-2, Arcam Alpha 10p, Arcam p85, Arcam p90. W raz z przyjemną naturą tych końcówek dokładny tandberg powinien robić odpowiednią robotę.

• 3 tygodnie później...

Ile Wam sie rozgrzewal? Wczoraj Go podlaczylem i bylo bardzo bardzo kiepsko - mam nadzieje ze to skutki niewygrzania. Chodzi juz jakies 20h, po ilu moge go podlaczyc do glownego systemu zeby poczuc moc? :-)

Ile Wam sie rozgrzewal? Wczoraj Go podlaczylem i bylo bardzo bardzo kiepsko - mam nadzieje ze to skutki niewygrzania.

Jak coś jest kiepskie od początku takim pozostanie....można grzać i rok :D

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich użytkowników Tandberg'a miło mi czytać takie opinie ponieważ ja osobiście sprowadzałem je z norwegii. Sprzedałem około 70 sztuk może trochę więcej. W tej chwili walczę o końcówki mocy TPA4036 może mi się uda sprowadzić je do Polski. Pozdrawiam wszystkich użytkowników pre

Kamil K.

• 2 lata później...

znowu sie pojawil ,za mniej i za wiecej , moze to ten sam pan? nie wiem , ale pre ladne(nie mam nic wspolnego z aukcja , odswiezam temat;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.