Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz Tandberg TCA 4038 - ciekawe???

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio zaciekawiły mnie pojawiające się aukcje na allegro, gdzie oferowany był przedwzmacniacz Tandberg TCA 4038 - firmy znanej z ciekawych odtwarzaczy kasetowych.

Uwagę moją zwróciła cena - 399 zł za nowy przedwzmacniacz, którego wykonanie sugeruje jednak nieco inną półkę cenową (aluminiowy front, złocone wyjścia, drewniane boczki, możliwość sterowania pilotem, etc.).

Właśnie go wygrzewam, więc póki co dźwięk jest dosyć surowy i raczej 'niskobudżetowy' (ciekawe, czy to się poprawi).

Co do funkcjonalności, to jest w sumie wszystko, co wydaje się potrzebne i użyteczne (pominięcie regulacji barwy jednym przyciskiem 'defeat', elektroniczny wybór źródła sygnału, wyjście słuchawkowe, balans, itd.).

Zdjęcie panelu przedniego załączam.

Pod tym adresem znajdziecie fotografię w wysokiej rozdzielczości "bebechów" tego przedwzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niewidoczne elementy to m.in. LM340T15 (IC2), LM7915CT (IC3), LM340T12 (IC4), MC14094BCP (IC6, IC7) oraz opamp Toshiba TA75558S.

---

Moje pytanie jest następujące... Co sądzicie o budowie tego przedwzmacniacza? Czy jest to w Waszej ocenie konstrukcja przyzwoita, czy raczej nie rokuje, jeżeli chodzi o oparcie na niej systemu (końcówka + cd -> każdy z tych elementów z półki cenowej po 4-8 tys. zł za nowe).

post-9651-100006606 1262203460_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zachodzie widuję go na rynku wtórnym po jakieś $700... Zdziwiło mnie to, że człowiek sprzedaje nowe (faktycznie, jest nowy - bez rysek, czysty, tyle że bez oryginalnego kartonu) po 399 zł... Stąd zaciekawienie. No i kupiłem jednego. Wystawiane są po 2 sztuki i znikają w ciągu 1-2 godzin.

Dźwięk poprawia się z godziny na godzinę, albo po prostu się do niego coraz bardziej przyzwyczajam ;)

Jak Ty go kupiełeś...za 399zł..skoro..na allegro po 500-600 - 8 letnie bez pilota...???????

A i tak sie zastanwiałem czy nie kupic...podobno pasuje pilot uniwerslany.rozmawiałem z jedna z osób która go miała w sumie była zodowolona choc sie go po 5 miesiacach pozbyła...nie grywał sie z całoscia....Za te pieniadze jak ma pilota to i ja chce...Podpił bym pod Yamahe AX-900..wtedy by pracowała jako koncówka...

Ten pre współpracuje z pilotami Philipsa, ale mnie nie udało sie znależc klucza do przełączania żródeł.nawet z Logitechem 525. Bez problemu matomiast pracuje regulacja głośnosci. Grał chwilę z Yamahą AX 930 jako końcówką i było dużo lepiej niż sama AX. Oryginalny pilot to Rc 3030. Służę instrukcją w PDF

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tandberg to legenda audio... Firma ktora przescignela Namakichi w jakosci produkowanych magnetefonow. Polecam model TCD 3014. Nie wiem jakiej jakosci byly pozostale komponenty w tym amplitunery preampy i koncowki...

Kolejny dzień wygrzewania przedwzmacniacza i chyba pora na pierwsze wnioski.

1. Na pewno nie jest to wg mnie zupełnie "przezroczysty" preamp - wnosi trochę własnego charakteru do brzmienia.

2. Degradacja dźwięku w porównaniu do systemu cd z regulowanym wyjściem + końcówka mocy (bez preampa) słyszalna, ale ma znaczenie tylko z chwilą porównań A/B. Preamp wpięty w system gra na tyle zadowalająco, że ewentualne braki (w moim przypadku) nie skłaniają do jego odłączenia - przydaje mi się selektor źródeł, możliwośc podłączenia tv, itd.

3. Bardzo przyjemnie się prezentuje - w wieczornym oświetleniu robi przyzwoite wrażenie (zwłaszcza drewniane boczki - to prawdziwe drewno, a nie imitacja, jaką stosował np. Grudnig ;)).

Generalnie przed wygrzaniem nie brzmiał za dobrze - typowa budżetówka, duże ograniczenia.

Po wygrzaniu znacznie lepiej, górki łagodniejsze i bardziej detaliczne, średnica miękka, basik z niskim zejściem. Wreszcie fajnie mi się słuchało muzyki na minimalnym wysterowaniu (późną nocą).

Cóż więcej - jeżeli nie macie hi-end'owych aspiracji i nie oczekujecie od takiej okazji przesadnie wiele (tak, ten preamp nie pokona klocków, które nowe można kupic za 10.000 pln i węcej), to moim zdaniem preampik jest jak najbardziej godzien uwagi - zwłaszcza dla posiadaczy końcówek i cd z regulowanym wyjściem.

Pozdrawiam

"2. Degradacja dźwięku w porównaniu do systemu cd z regulowanym wyjściem + końcówka mocy (bez preampa) słyszalna(...)"

No to już wszystko co trzeba zostało powiedziane. Samo wyjście regulowane z CD to rozwiązanie mocno kompromisowe. Jeżeli preamp gra jeszcze gorzej (choćby i w niewielkim stopniu) to sens jego stosowania stoi mocno pod znakiem zapytania. Chyba już lepiej skorzystać z wyjścia "fixed" i zastosować pasywkę, np. na drabince. Preampy takie jak omawiany w tym wątku są odpowiednie tylko dla tych, co funkcjonalność cenią wyżej niż jakość dźwięku.

"jeżeli nie macie hi-end'owych aspiracji i nie oczekujecie od takiej okazji przesadnie wiele (tak, ten preamp nie pokona klocków, które nowe można kupic za 10.000 pln i węcej" - to chyba przesada z tą ceną 10.000 ;) - ten preamp przecież pokona tania pasywka :)))

Abyśmy dobrze się zrozumieli :)

Widoczne na zdjęciu CD (Yamaha CDX-1120 po małym upgrade) to naprawdę kawał dobrego dźwięku (14kg świetnej elektroniki) i w zestawieniu z 1150 wattową końcówką dobrej klasy gra na bardzo wysokim poziomie. Podłączenie pre spowodowało delikatne zaburzenie potęgi sceny (jest nieco mniejsza) i słychac nieco mniej ultra wysokich częstotliwości (z Belkinem na IC i bezpośrednim spięciu końcówki z cd mam wrażenie, że słyszę na niektórych płytach wręcz podział utworu spowodowany jego montażem - charakterystyczne mikrodźwięki i akustyka tła).

Na szczęście w wersji z podpiętym pre nie ma mulenia, obcinania jakości średnicy. Nadal słucha się z przyjemnością, choc dźwięk jest mniej "wyczynowy". Nadal trzyma jednak dynamikę, jest rytm, barwa - jak wspomniałem, poziom na moje ucho całkiem niezły.

Połączenie (cd+końcówka) jest w mojej ocenie mocno "wyżyłowane", jeżeli chodzi o jakośc dźwięku. Raczej do sportowych porównań (stąd napisałem o teście A/B) ;)

McGyver, nie jestem przekonany, czy jest preamp, który podłączony do tego systemu jest w stanie poprawic brzmienie ponad to, które uzyskuję bezpośrednio spinając cd z końcówką.

Nie ma problemu z impedancją, wysterowaniem, innymi ograniczeniami - jest mięcho, nasycona średnica, doważony i rozciągnięty bas, detalicznośc na poziomie elektronowym. Tu bym nic nie zmieniał.

zyzio, no mam ucho jakie mam... Przesłuchałem antykable (głośnikowe) i nagle na forum zaczęły pojawiac się głosy, że faktycznie, to nie są one aż takie dobre... :)

Preampik jest w porządku. Przecież nie mówię, że wydałem nań 40.000 - wtedy miałbym powody do narzekań, bo oczekiwałbym sam nie wiem jeszcze czego ;)

lete, 1 Sty 2010, 20:18

>McGyver, nie jestem przekonany, czy jest preamp, który podłączony do tego systemu jest w stanie

>poprawic brzmienie ponad to, które uzyskuję bezpośrednio spinając cd z końcówką.

>Nie ma problemu z impedancją, wysterowaniem, innymi ograniczeniami - jest mięcho, nasycona średnica,

>doważony i rozciągnięty bas, detalicznośc na poziomie elektronowym. Tu bym nic nie zmieniał.

Spróbuj dobrej klasy preampu z prawdziwego zdarzenia, a Twoje "nie jestem przekonany" straci aktualność.

Podpinałem do tego systemu preamp lampowy na ECC83 oraz Nakamichi CA-5EII (ten ostatni, to już niezły klocek). Było gorzej, niż w przypadku bezpośredniego podłączenia. Co ciekawe, na ten moment zaryzykowałbym stwierdzenia, że z Tandbergiem lepiej to zagrało, niż z Nakamichi.

Preampu za kilkanaście tys. nie podpinałem, bo sensu to nie ma - to nie zestaw za 100.000 ;)

Jestem zdania że ECC83 to lampa najmniej odpowiednia do zastosowań w preampach liniowych. Na podstawie jednostkowego kontaktu z takim akurat preampem nie radziłbym wyciągać zbyt daleko idących wniosków.

Jeszcze trochę posłucham (i powygrzewam). Tak, czy inaczej, Tandberg broni się dzielnie. Jakoś się do niego przekonuję powoli. Ma "to coś", że trudno go "schować do szafy" :)

To, że stawiamy mu wysoko poprzeczkę, to tylko pozytywnie o nim świadczy.

Może odezwie się też ktoś inny, kto miał/ma bezpośrednią możliwość osłuchania się z tym urządzeniem?

Tutaj ktoś wspominał o magnetofonach,noto proszehttp://www.audio-extasa.eu/imagemagic.php?img=images/Tandberg%20TD%2020A-SE%20Reel%20to%20Reel%200c.jpg&w=900&h=600&page=popup

>>lete

Podpinałeś może do tego słuchawki? Jak się sprawuje wyjście słuchawkowe? Porównaj do tego, które masz w CDX-1120... ja co prawda słuchałem CDX-1100 i tam dziurka słuchawkowa jak na CD jest bardzo, bardzo dobra, więc podejrzewam, że w CDX-1120 tego nie schrzanili.

Pozdrawiam,

Szwagiero,

Tak, to ogólnie znakomite cd... Pisałem o wrażeniach z wymiany opampów w tym wątku - całkowity opad szczeny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.