Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer high-end DiY

dan15pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam fajny zestaw stereo ale planuje go rozbudowac i miec osobny zestaw kina domowego, przody to infinity kappa 8 a reszta to infinity rs3000 ( 2x centala i 2x efektowe ) amplituner jeszcze nie kupilem ale poluje na cos.

Znajomy mowil mi ze nie ma sensu kupowac suba bo latwo mozna zrobic takowy, Mam w rodzinie stolaza ktory obiecal mi zrobic i zafornirowac obudowe, wzmacniacz podobno mozna kupic pozadny wzmacniacz do suba za okolo 500zl. No i oczywiscie sam glosnik, to ma byc konfiguracja do kina, co mozecie polecic w takim przypadku, aktualnie mam pokoj 25m2 ale za okolo rok bede mial 100m2 pokoj odsluchowy jak dobrze pojdzie. Czy przy takim wzmacniaczu za 500zl i glosnikowi zaluzmy 1500zl mozna uzyskac sub o brzmieniu sklepowego high-endu czyli zakres cenowy okolo 10-12k zl ? szukalem projektow ale nie znalazlem nic co by mnie satysfakcjonowalo, moze znacie jakies projekty juz zrobione ?

https://www.audiostereo.pl/topic/60429-subwoofer-high-end-diy/

Generalnie wygląda to tak:

na www.diyaudio.pl odzywasz się do kolegi IREK na pw on przesyła ci ofertę oglądasz jak chcesz to kupujesz wzmacniacz klasy hypex za około 500zł z mocą w zależności od wersji 300 lub 450W przy 4 ohm z filtrami wszystko to wbudowane w panel jak hypex, hypexa cena to jakieś dobre ponad 2500zł nie orientuje sie w aktualnych cenach

głośnik do wyboru do poczytania na forum z lepszych Dayton RSS seria 12 i 15 cali, Visaton TIW 250xs i 300 oraz seria peerless XXLS lub XLS w różnych konfiguracjach b-r jak i z membranami biernymi.

Poczytaj na forum podobnych tematów jest parę i są tam odpowiedzi jakie obudowy dać dla jakiego głośnika.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Kupilbym panel 450W

do tego moze glosnik Dayton TIT400C-4 15" Titanic Mk III w polsce 1300zl w usa niecale 200$

czy membrany bierne duzo dadza w kinie ? jesli tak to 1 czy 2 sztuki .

oraz jaki litraz obudowy ?

dziekuje za pomoc.

pozdrawiam

Na głośniku z tu wymienionych i wzmacniaczu przewyższysz zakres cenowy sklepowy. Z resztaą subwoofery sklepowe są robione na takich samych głośnikach przykład:

Naim N SUB w którym siedzi peerless z rodziny XLS lub subwoofery sonus faber także na peerlesach koszt ich od 10 tys w gorę

Lepszy według misiomora w pomiarach jest Dayton RSS niż Titanic. Sam mam RSS390HF i panel od irka ale nie mam czasu jak się zebrać do obudowy. Koszt daytona w www.polink.com.pl do 1000zł. Co do MB to poczytaj posty misiomora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )_47278.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli lepszy bedzie Dayton RSS 390HF-4 15" cena w polsce 913 zl za granica okolo 500zl

Wzmacniacz okolo 500zl

obudowa sie okaze ale tanio na pewno ( jak zrobic projekt kratownic i jaki litraz do tego glosnika chce zrobic obudowe jak kolega z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zrobil.

MB mam oferte za 270 2 sztuki peerlesa kupic ( czym roznia sie MB ? wiem ze dociazenie mozna samemu regulowac... czy jest cos takiego jak brzmienie MB ? ) czy moge uzywac BM peerlesa z glosnikiem daytona ? tzn czy sa jakies przeciw wskazania

czyli za okolo 1500zl bede mial super suba tak, teoretycznie

Ukryta Zawartość

MB daje sie tylko wtedy jak nie jest mozliwe zastosowanie tunelu bass reflex bo sie on nie miesci. MB w porownaniu z B-R ma gorsze charakterystyki impulsowe.

Mozesz jeszcze pomyslec o glosniku BEYMA POWER15, to taka estrada w miekszym wykonaniu i 4omowej car-audiowej wersji. To dobry kompromis miedzy kopem a niskim zejsciem.

Co do subow Hi-End to czesto maja one sprzezenie glosnika z elektronika za pomoca czujnikow przyspieszenia czy jakis innych korektorow charakterystyk dobieranych pod konkretne parametry glosnika czy obudowy. Zaawansowane konstrukcje maja procesor sygnalowy i cyfrowy korektor z menu na ekranie, zdalne sterowanie to juz formalnosc. To sa funkcje ktorych jeszcze dlugo nie bedzie w amatorskich subach. Od dawna mysle o jakims bardziej rozbudowanym wzmaku do suba ale zawsze problemem jest mala uniwersalnosc, bo ja robie tylko wzmaki a nigdy nie mam rzeczywistych parametrow glosnika w obudowie, dlatego wszelkie korekcje nie maja senu.

mi to jest obojetne, to na pewno chodzi o obudowe czy zmiesci sie bs czy nie, mam sporo miejsca wiec moge zrobic wieksza obudowe i miec bas reflex to bedzie lepsze rozwiazanie ? jak sie oblicza dlugosc bs w danej obudowie i glosniku ?

pozdrawiam

Jak chcesz mieć masakrę w kinie to Peerless 12'' + 1 lub 2 MB, jeśli zależy Tobie na dobrym zejściu w muzyce(ale bez przesady) to obudowa zamknięta i Dayton. Ten temat był już wałkowany na tutejszym forum (patrz linki w postach powyżej).

Podobny jak hypex czyli:

- wzmacniacz w panelu

- zestaw filtrów 12/24db płynna regulacja + płynna regulacja fazy + cliping itp

- podobna moc też koło 400W , duże pojemności, duże trafo, profesjonalne wykonanie itp

Generalnie podobnie zbudowany a cena o wiele wiele niższa.

ja sprzedaje coś takiego na allegro- zostały mi 2 sztuki - 2 zaaplikowałem - bezkompromisowo w180 litrach w obudowie zamkniętej - jest świetny impuls i super zejście - można w modelowym BR ale będzie 350 litrów - za to 22 hz -3 dB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

tutaj aktualny link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to moja troche autoreklama ale może sie przydać fs 22,8 i 93,4 dB 15 cali

Ukryta Zawartość

Acoustic Elegance LLC - Aespeakers z referencyjnej serii Lambda.Głośnik został wykonany w Stanach Zjednoczonych. Posiada jednocześnie bardzo niski fs 22,8 Hz i poteżną efektywnośc tj 93,4 dB - Model TD15S jest przeznaczony dla zastosowania w dwóch wariantach:

168 litrowa obudowa zamknięta z QTC 0,707 - swietny impuls i zejście około 30 HZ dla-6dB, lub wariant Bass-reflex dla QBB3 357 litrów z zejściem do 22 Hz -3dB. Jednym słowem perfekcyjnie wykonane głośniki dla bezkompromisowych rozwiązań. Sprzedaje ponieważ przez pomyłkę zamówiłem 4 zamiast 2 sztuk. Zdjęcia są ze strony producenta - sprzedawane egzemplarze nie maja srebrnych ramion kosza - są czarne.

Fs 22.8 Hz

Qms 3.87

Qes 0.41

Qts 0.37

Vas 467 Liters

Cms 0.45 mm/N

Mms 108 grams

Sd 855 cm2

Rms 4.0 Kg/S

Bl 14.1 T/m

Z 4 ohms

Le 0.3 mH

Pe (max) 500 Watts

Pe (transient) 1000 Watts

"no" 1.31 %

Spl 93.4 dB

waga 14 kg

The Lambda Series TD drivers are setting a new higher standard for performance and durability. Designed for punishing professional use, they also have the clean sound needed for critical monitoring and audiophile uses. The TD15S is a high sensitivity, high power handling, high excursion, wide bandwidth driver of which there is no comparison. These drivers are capable of reproducing frequencies of up to 2Khz off axis, and much higher with a more narrow dispersion pattern.

They are rated for 500W continuous power handling. Power compression is perhaps the lowest of ANY woofer currently available due to the combination of shorting rings and the phase plug. As a result, inductance and distortion is also extremely low.

Ukryta Zawartość

dzięki że doceniasz moją aktywność, nie przejmuj się tą kupą - pokaż mi inny 15 calowy głośnik z fs 22 hz i efektywnością 93,4 dB . no bo nawet xxlsy mają dużo mniejszą efektywnośc.ogólnie rzecz biorąc tak straszliwie mi na sprzedązy nie zależy. co więcej mam dwa :-)

dzięki że doceniasz moją aktywność, nie przejmuj się tą kupą - pokaż mi inny 15 calowy głośnik z fs 22 hz i efektywnością 93,4 dB . no bo nawet xxlsy mają dużo mniejszą efektywnośc.ogólnie rzecz biorąc tak straszliwie mi na sprzedązy nie zależy. co więcej mam dwa :-)

wpisu o mnie nie zmieniałem a sporo się zmieniło od tamtego czasu... Skoro jesteś tak aktywny i w tylu wątkach wklejasz linki do tego, stronę na allegro odwiedziło już prawie 400 osób, wystawiasz go któryś raz a nadal nikt tej kupy nie chce kupić- coś w tym jest... No i nie tylko mnie wkurza Twoje spamowanie... Od takich ogłoszeń masz inny wątek... Ogarnij się

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.