Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel coaxial - będzie działał z X-fi Fatality?

Ekhangel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak, kolejne durne pytanie. Liczę jednak, że przemilczycie irytację i po prostu umożliwicie mi pewien zakup, a nie wywalenie 6 dych w błoto.

Posiadam kartę dźwiękową Creative X-Fi Fatality oraz amplituner H/K avr 255. Czy po połączeniu obydwu urządzeń tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...kablem, wszystko będzie działać w porządku? Mało znam się na standardzie SPDIF. Rozumiem, że jest to zwykły kabel coaxial, tak?

Chciałbym też spytać przy okazji, do czego używa się takich:

Ukryta Zawartość

...kabli? Przecież jeden z jego końców to wtyk mono, więc po co to komu? Tylko dla wykorzystania wolnego łącza coax na urządzeniu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będzie działało, dlaczego masz wątpliwości? Ten kabelek z allegro kosztuje pare zł więc nie ma strachu.

A ten drugi, dłuższy kabel pewnie też dobry, ale musiałbyś w nim przerobić jeden z wtyków na minijack.

Jeśli potrzebujesz długiego przewodu spdif coax to do wykonania tego służy koncentryczny kabel RG-59 (koszt przewodu w sklepach z elektroniką to 2-3zł za 1m) + wtyczki minijack i chinch lub ewentualnie bnc jeśli masz takie gniazdo spdif na przetworniku C/A amplitunera.

Po prostu kup porządnej jakości wtyki, dobry przewód ANTENOWY (75 ohm) o odpowiedniej długości i starannie polutuj. Gwarantuję, że będzie lepszy od tanich, fabrycznych kabelków. Howgh!

Hmmm, czegoś nie rozumiem...

Chcę wykorzystać w PCcie wyjście SPDIF, ale przy okazji uzyskać też dźwięk 5.1 (oczywiście tam, gdzie źródło pozwala).

Skrzypek - z tego co mówisz wynika, że lepiej, abym kupił kabel z allegro. Jednakże jak tu mówić o 5.1, jeśli jeden z końców to mono jack? Z kolei myślałem, że to właśnie ten pięciometrowiec rca-rca z Audiopointu będzie odpowiednim wyborem. Ty mówisz natomiast, że trzeba go jeszcze przerabiać.

Poza tym, umówmy się - ja i lutownica to niezgrana para. Wolałbym raczej jakiegoś "pewniaka", nawet jeśli trzeba trochę przepłacić. Poza tym, nie zależy mi też na kosmicznej jakości. I tak słucham marnych nagrań, a to w końcu sygnał cyfrowy - ewentualne zakłócenia czy błędy są tu i tak minimalne.

Czy możecie mi to więc "dotłumaczyć"? Jutro wybieram się do tego właśnie Audiopointa z pierwszego linku i przydałoby się mieć pewność, czy mogę go brać. No i po co mi w nim minijack, skoro mój Harman/Kardon ma wejście Coaxial?

Dźwięk cyfrowy jest przesyłany pojedynczym przewodem w ekranie. W ten sposób przenoszą się oba kanały stereo, a także zakodowany dźwięk 5.1. Sygnał zostanie odkodowany do postaci wielokanałowej dopiero w amplitunerze.

Potrzebujesz taki kabelek, jak z drugiego linku, który wkleiłeś, czyli po jednej stronie mały jack (do karty Creative), a po drugiej RCA zwany Chinch do amplitunera. Nie jestem tylko pewien, czy Creative m wyjście cyfrowe na minijacku, ale chyba tak.

Edward - to do czego jest używany wtyk SPDIF na panelu X-Fi Fatality? (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Chciałem kupić tego coaxa między innymi z myślą o zwolnieniu jacka, a ty mi tu mówisz o kolejnym kablu z jackiem... confusing.

Greg - i szedł sygnał 5.1?

Ukryta Zawartość

Ten z audiopojN_u może jest dobry, ale nie podłączysz go bezpośrednio do karty dźwiękowej która ma wyjście cyfrowe przez gniazdo mini jack, (możliwe, że jest w panelu czołowym karty spdif, ale musi być out), dlatego, żeby podłączyć z tyłu karty do jednego z wyjść (tak mają sound blastery) trzeba przerobić jedną stronę na minijack, lub prościej, zastosować przejściówkę typu minijack=>2xRCA, są takie za 3 zł do kupienia w sklepach z elektroniką. Powodzenia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dumnie ogłaszam, że jak widać na załączonym obrazku, moja karta posiada wejście spdif out. Czy w tej sytuacji mogę więc kupić ten kabel z pierwszego linka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz na zbliżeniu widać dokładnie jakie masz wejścia i wyjścia. Tak, masz normalne wyjście RCA i możesz podłączyć kabel z pierwszego linka. Możesz też sprawdzić czy działa za pomocą jakiegokolwiek interkonektu, jaki masz pod ręką.

No dobra, schodków ciąg dalszy...

Kabel kupiony, wziąłem jakiś tańszy, bo tego z linka nie było. W każdym razie, coaxial, digital i inne bzdury na nim są napisane - więc powinien być odpowiedni. I chyba jest, bo dźwięk jest przekazywany. Problem w tym, że nie 5.1 Po podłączeniu, wchodzę do panelu karty dźwiękowej w zakładkę THX (zdjęcie) i testuję każdy kanał po kolei. I tu najlepsze - kanały FL C i FR są odseparowane poprawnie, a tylne w ogóle.

Do amplitunera dochodzi sygnał PCM. (nie wiem akurat, czy to dobrze, czy źle - chyba bez różnicy).

Update'owałem sterowniki karty, sprawdzałem, czy kolumny tylne są na pewno dobrze popodłączane, nic nie pomogło. Ogólnie tylne satelitki działają - chociażby po włączeniu jakiejś muzyki - ale 5.1 to żadne.

Testowałem surround na jednym z filmików w dolby ściągniętym z internetu, i dupa.

Wie ktoś, w czym może leżeć problem?

-> Ekhangel

"Dumnie ogłaszam, że jak widać na załączonym obrazku, moja karta posiada wejście spdif out."

Skoro jest to SPDIF-OUT to jest wYjście, a nie wejście.

"Testowałem surround na jednym z filmików w dolby ściągniętym z internetu, i dupa.

Wie ktoś, w czym może leżeć problem?"

W niepoprawnych ustawieniach sterowników karty, kodeków audio (jak np. ac3filter) oraz programu odtwarzającego.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Fakt, walnąłem się z tym wejściem. Co do reszty - nie wiem co mogę jeszcze ustawić. Już pal licho ten filmik, ale nawet nie odkodowuje poprawnie tylnych kanałów. Sterowniki, jak mówiłem, update'owałem, wszystko i w Windowsie i w ustawieniach karty jest przestawione na 5.1, także brak mi już jakichkolwiek pomysłów.

Sygnał PCM to stereo. Nie myślałeś chyba, że jak włączysz jakąś muzyke to nagle będzie z tego 5.1?:))

tak jak nedj pisze, masz coś źle ustawione. Musisz mieć źródło 5.1 w postaci dobrego filmu np dvd lub divx, oraz odpowiednio ustawione kodeki, najczęściej ac3filter. Napisz czego używasz, co robisz itp. Im wiecej informacji nam przekażesz tym szybciej dojdziemy co jest nie tak.

Nie, nie myślałem, że będzie 5.1 Nie oczekiwałem tego w żadnym wypadku. Oczekiwałem jednak, że kanały zostaną poprawnie rozpoznane. Odpowiadając dalej - nie robię w sumie niczego. Ten filmik (który jest niczym więcej jak testem 5.1 by Dolby - odtwarzany przez WMP) odpaliłem po przekonaniu się, że z 5.1 i tak już nic nie będzie.

Załączam zdjęcie z ustawieniem panelu. Jak mówiłem, lewy, prawy i centralny reagują poprawnie, rolę tylnych przejmują już niestety przednie, a tylne są cały czas cicho. Słychać (a raczej - czuć palcami) z membran delikatną reakcję na sygnał, ale być może jest to tylko interferencja z falami z innego głośnika, trudno określić. Ogólnie, ustawiając amp na 5 channel stereo - grają jak należy. Na Pro Logic II itp. też.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bawiłeś się wszystkimi ustawieniami? Może częstotliwość próbkowania jest za wysoka dla ampli. Spróbuj dać mniej. Druga sprawa to ten test niekoniecznie musi Ci działać, ważne żeby filmy dobrze działały. WMP to jest chyba do niczego. Zainstaluj może Media Player Classic albo kmplayer. Do tego kodeki AC3Filter. Potem spróbuj odpalić ten film co ściągnałeś albo ściagnij jakiś inny, normalny ważne zeby był dzwięk 5.1. W konfigu kodeków ac3 jest cała osobna zakładka dla SPDIF. To musi zadziałać, kwestia ustawień. Na necie jest masa takich tematów jak ten, poczytaj. Ja sam nie mam ampli, więc słabo mogę Ci pomoc.

Ja polecam kodeki ffdshow - w ustawieniach kodeków audio trzeba wybrac ac3 (i dts pewnie też) passthrough. Bez tego sygnał Dolby Digital lub DTS zostanie w komputerze zdekompresowany (nie rozkodowany, jak ktoś błędnie wyżej napisał. DD i DTS nie są kodowane). Niestety przez spdif przechodzą tylko dwa kanały bez kompresji, więc tyle dostajesz. Ponadto SB X-fi powinien mieć softową lub hardwarową możliwość kompresowania dźwięku do DD - zwie się to często Dolby Live, poszukaj.

Jeśli chodzi o częstotliwość próbkowania, to zupełnie ślepy tor. Skoro cokolwiek gra, to znaczy, że ampli rozumie 96kHz. Z kolei na dane DD lub DTS ten parametr nie ma żadnego wpływu, jeśli jest wybrane passthrough.

A tak na marginesie skoro napisałeś:

>Kabel kupiony, wziąłem jakiś tańszy, bo tego z linka nie było. W każdym razie, coaxial, digital i

>inne bzdury na nim są napisane - więc powinien być odpowiedni.

to raczej wnioskujesz źle. Napisy typu "digital" mogą świadczyć o tym, że prędzej będzie działał źle lub będzie kosztował 3x więcej. Wystarczyło pójść do lokalnego sklepu z elektroniką.

Start -> programy -> ffdshow -> coś w stylu "audio codec configuration".

Dokładnie nie pamiętam i nie mam teraz jak sprawdzić, ale potem na liście formatów na jednej z zakładek trzeba znaleźć AC3 i DTS oraz w obu zmienić na passthrough. W zakładce "output" czy coś takiego też pewnie trzeba zaznaczyć wyjście w ac3.

Znalazłem komputer, który ma pecha mieć windowsa. W nowych ffdshow najwyraźniej na zakładce z formatami już nie trzeba nic ustawiać. Tylko w zakładce output zaznaczyć dwa ptaszki w passthrough i ew. w "output sample format".

Pogrzebałem, ustawiłem, kanałów wciąż nie rozpoznaje. Powiem tak - dzięki za pomoc, ale ja się poddaję. Jeśli jeszcze komukolwiek chce się rozpatrywać ten problem, to wysłucham każdego pomysłu. Poza tym jednak, na 5.1 i tak mi aż tak nie zależy, bo nie streamuję z komputera nic lepszego od mp3 320kbps, więc po co mi to. Dzięki jeszcze raz. Coax działa przynajmniej w stereo, i to jest najważniejsze - wreszcie mam zwolnione wejście od słuchawek.

Dziwne. Przeczytałem jeszcze raz to, co napisałeś wyżej i mam takie pytanie - jak odtwarzasz ten filmik, to pojawiają się ikonki ffdshow na pasku zadań? Jeśli nie, to pewnie odtwarzacz ma wybrane domyślnie inne dekodery i stąd się biorą problemy. Wyżej ktoś już polecał Media Player Classic. Ja mogę do tego tylko dodać Bestplayer.

chyba każda karta asusa ma dolby digital live (nawet taka za 140zł) i tym sposobem masz zawsze 5.1 nie tak jak w audigy

radze spróbować jeszcze karty w płycie głównej u mnie płyta asusa mająca 5 lat nie ma dolby digital live ale i tak wszystko leci wielokanałowo ! podobnie jak w tych asusach tylko nieco gorzej

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie,

Jako, że kwestia 5.1 na PC wciąż mnie nurtuje, zdecydowałem się na pobranie pliczku WAV "Fading Silently" w DTS. Jest to chyba jakaś piosenka zakodowana w tymże formacie, chyba, bo nie mogę jej odsłuchać. Otóż, zamiast niewątpliwie uroczej melodyjki z głośników wydobywa się tylko szum, dokładnie taki, jak przy nienastrojonym radiu.

Próbowałem z SPDIFem w mojej płycie głównej (przypominam, że karta z jaką walczę to Creative X-Fi Fatality), ale też to samo. Czy ktoś w obliczu tego nowego faktu ma pomysł na udostępnienie w końcu surround sound w tym moim nieszczęsnym komputerku?

-> Ekhangel

"zamiast niewątpliwie uroczej melodyjki z głośników wydobywa się tylko szum, dokładnie taki, jak przy nienastrojonym radiu"

Oznacza to, że Twoja karta dźwiękowa i/lub jej sterowniki i ich ustawienia nie są "bit-perfect", czyli ingerują w sygnał cyfrowy.

W przypadku karty Creative nie dziwi ten fakt, jako że karty te mają niewyłączalny resampling do 48kHz.

"Czy ktoś w obliczu tego nowego faktu ma pomysł na udostępnienie w końcu surround sound w tym moim nieszczęsnym komputerku?"

Najlepiej by było, jakby ktoś mający pojęcie pojawił się u Ciebie i sprawdził co i jak.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.