Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe - dobór elementów

olszanski

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu noszę się z kupnem dobrego kina domowego.Troszkę poczytałem i już mam swoje własne przemyślenia ale chwiałbym je poszerzyć o wasze opinie. Wyboru Blu-ray już dokonałem będzie to Pionier Lx71 potrzebuje jeszcze amplitunera/wzmacniacza a/v i kolumn. Co do sugerowanych to myślę o Yamaha DSP Z7 lub Z9 lub jakimś Pionierze. Co do kolumn to myślę( za poradą Jorkersa) o Paradigmach Monitor 9v6 lub Monitor Audio RS 6. Zdecydowany jestem przede wszystkim na zakup używek - wole kupić lepsze używane niż gorsze nowe.Zakres finansowy to około 10-15 tys zł. Bardzo czekam na wszelkie opinie i rady(szczególnie osób które mają doświadczenie z wymienionym sprzętem ale też wszystkich którzy mają jakieś sugestie).Jeżeli ktoś ma wiadomości o czymś ciekawym na rynku wtórnym trzymającym te parametry to chętnie skorzystam.Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/60395-kino-domowe-dob%C3%B3r-element%C3%B3w/

dla mnie sprawa prosta przy takim zestawie sięgałbym po SUSANO Pioneera.

Tym bardziej że jest w dobrej (Twojej cenie).

Prezentacja odbywała się na Audioshow w Warszawie - rwelacja.

Dodatkowa zaleta - masz obsługę z jednego Pilota.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam dlaczego akurat Pioneer,nie mam nic przeciwko tej firmie,ale można zdecydowanie lepiej,mnie np denerwuje ze te Blu-Reye wolno reagują,dosc długo wczytuja płyty.Ja bym ci polecił skoro masz tyle kasy do wydania .Kolumny mogą byc takie jak ci polecił Jorkers,lub moge polecic B&W np CDM 7se jako fronty do kompletu sat CDM1 crntral htm2 plus wofer AZW 600 .Amplituner Marantz SR9600 i blu-rey Philis bdp-9500 i masz kino marzenie.Wszystko kupisz na Allegro oprucz swietnego blu-reya Philipsa,ale jest dostepny w internetowych sklepach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +http://www.pioneer.pl/pl/products/42/84/222/BDP-LX71/index.html

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Kolega locoloco zrobi na pi0nka dobre ceny :)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

dsp z9 to stary klocek jednak szczerze powiem brzmieniowo deklasuje dsp-z7 jesli nei zalezy ci na nowych formatach w wzmaku to szedl bym w strone z9

zawsze taki blu-ray lx71 moze zdekodowac wewnetrznie nowe formaciki i przeslac to po analogu

panowie susano?:)) sam wzmak kosztuje z 20 tys jak nei lepiej

To zalezy, który model susano:http://www.allegro.pl/item864023274_pioneer_sc_lx_72_82_i_90_tel_665_801_500.html

Oczywiście pomijamy topowy model SC-LX90, bo to już inna półka cenowa...

Susano wiadomo jest tylko jeden, ale modele 72 i 82 też niczego sobie.

deimos susano jest jeden

Ukryta Zawartość

a dla autora jak wierzy w testy

maly tescik najlepszej zalogi od testow areadvd

YAMAHA rx-v3900 wypada najlepiej ze wszystkich ttutaj amplitunerow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teraz tylko czekac az sie zlecą pszczoły ONKYO

i beda miodzić jak to onkyo jest swietnie zbudowany jaki to on ciezki

:) ale nie sama waga sie liczy

yamaha zdeklasowala pod wzgledem KD wszystkie klocki

AREADVD NIE POZWOLIŁA BY SOBIE NA FAŁSZYWE WERDYKTY

podsumowanie w jezyku PL:)

Zwyciezcą jest :

Yamaha RX-V3900

+ najlepsza w teście akustyczna spójność (homogeniczność) i harmonia

+ pracuje bardzo dobrze także w tzw. trudnych pomieszczeniach

+ najlepszy w teście dźwięk w stereo (tryb pracy Normal)

+ najlepsza sekcja DSP

+ najbardziej elastyczny system pomiarowy

+ najlepsza przestrzenność w trybie Surround/Back Surround

+ najlepszy wyświetlacz

+ bardzo ładne graficzne menu OSD

+ atrakcyjna cena

- troszkę słabe terminale do kolumn

- brak Video-EQ

- budowa wewnętrzna mogłaby być ładniejsza (lepiej uporządkowana)

A oto pozostali w kolejności alfabetycznej:

Onkyo TX-NR906

+ Najlepsze w teście Video-EQ

+ kalibracja ISF możliwa dla każdego wejścia

+ najlepszy w teście De-Interlacer/Scaler

+ najbardziej dynamiczny dźwięk

+ nieskazitelna dynamika przy małych poziomach

+ bardzo czysta uporządkowana wewnętrzna budowa

+ wysokiej jakości zdalne sterowanie

+ bardzo dobry tryb Orchestra-DSP

- sekcja DSP-Sektion wąsko (słabo ???) wyposażona

- automatyczne krzywe nie mogą zostać skopiowane do ręcznych nastawów EQ

- "kontrowersyjny" design (pachnie myszką )

Pioneer SC-LX81

+ najlepsza w teście precyzja basu

+ najlepsza dynamika w teście w ciężkich partiach dźwięku

+ najlepsza w teście wytrzymałość na przesterowanie (i odkręcenie gałki w prawo )

+ przy włączeniu PQLS pierwszej klasy osiągi w stereo

+ sekcja wideo o największych osiągnięciach

+ znakomite wykonanie wewnątrz i na zewnątrz

+ bardzo efektywny system pomiarowy

+ wyposażenie praktycznie bez luk i braków

- dominujący dźwięk w zakresie wysokich tonów

- przez zastosowanie cyfrowych końcówek mocy dźwięk dość syntetyczny (sztuczny)

- pomiary możliwe tylko dla 3-ech pozycji odsłuchu a nie dla 8-u

Sony STR-DA5400ES

+ wysoka wytrzymałość na przesterowanie

+ ogromna możliwość generowania efektów przestrzennych

+ bardzo dobra przestrzenność

+ bardzo dobra sekcja Video

+ znakomite OSD (jak w PS3)

+ 6 wejść HDMI

+ bardzo dobry ręczny setup LS

- system pomiarowy przygasza świetność wysokich tonów

- potrzeba polepszenia dynamiki przy małych poziomach

- brak Video-EQ

Wzmacniacz za 30000 tys i zrobiony w Malezii,to ja dziękuje,starsze modele tez kosztowały kiedys po kilkadziesiąt tys pln,ale były przynajmniej produkowane w Japoni,Angli czy USA,jak to ma działac tak jak Chinskie samochody i wiertarki to ja dziękuje.Nie ma sie czym podniecać.

Naprawde sie nie czepiam ,ale jak zobaczyłem tył na zdjeciu,bo nie słuchałem tego wynalazku i wy pewnie tez nie,ale napewno nie podziała tak bezawaryjnie jak np Yamahy ax1,a1 czy inne modele,bo na wschodzie dobry jest tylko ryż.

No i co koledzy Forumowicze Jankers i THX juz nie macie tyle optymizmu,sami wiecie ze towar z Chin i Malezii to po prostu gówno.Napewno nie raz sie sparzyliscie na ubraniach,zabawkach czy elektronarzędziach z Chin,który z was chciałby jezdzic Mercedesem,Bmw,czy Fordem z Chin .Jestem pewien że nikt i taki wzmacniacz nie pogra dłużej niz daje gwarancji producent,a potem na szrot.Ja bym go nie chciał nawet za 5000 tyś mówie to zupełnie szczerze.Flagowy model prestiżowej firmy składaja 11 letnie dzieci za 1 dolara dziennie to ja dziekuje.Moze napiszecie że jest dużo dobrych Chinskich wzmacniaczy,ale ja znam ich urzytkowników i twierdza ze po 2-3 latach zaczynają się pieprzyc i juz sie tak nie ciesza że kupili High-End.

dariusz:) :) nie ośmieszaj sie 3/4 klockow nawet hi-end skladane sa w malezji ,w chinach itd itp

miedzy innymi moja yamaha

twoja yamaha

5 lat temu yamahy

nie mowie tu o a1 czy ax1 bo sam taka posiadam i jest made in japan:) napisane

dzisiejsze sony

pioneery co po niektore tylko w japoni reszta wszystko chiny malezja

moj DVD S2700 yamaha made in china kosztowal 5 tys i lata do dzisiaj bez zajakniecia

i co to ma do rzeczy ? w elektronice? te czasy minely firmy sie osiedlily w takich krajach gdzie tania sila robocza

nawet 8 letnie sony i yamahy pochodza z malezji dopiero teraz to zauwazyles?

taki spostrzegawczy jestes?

to teraz idz na swoja polke i zajrzyj do tylu co masz na swoim sprzecie napisane

dla przyklady blu ray 51fd produkowany jest w chinach a lx71 w japoni?

widzisz jakies roznice w dzialaniu w awaryjnosci? w budowie?

bo ja nie a mialem te dwa klocki na stole rozbebeszone

takze nie PODNIECAJ SIE BO MASZ JUZ SWOJE LATA

i jeszcze sie zachłyśniesz ciekawe jak bedziesz zmienial klocki:) na nowe to kazesz sobie z tylu przylepic made in japan?

skonczyly sie czasy gdzie wyznacznikiem byla produkcja w japoni panie kolego

to nei lata 90 i 80 te

Pisz sobie co chcesz ,ale flagowy wzmacniacz nie powinien byc robiony w Malezii.popatrz sobie Denon 4310,Onkyo 905 robią swoje klocki w Japoni a przeciez to jest srzet nie najwyższej klasy,Yamaha produkuje swoje klocki w Chinach i to mnie niepokoi,pewnie ciebie też.Wcale się nie podniecam bo jeżeli kupowałem sprzet który był robiony np w Malezii to np używany i to za max 30 proc nowego bo tak naprawde tyle jest wart.I jak mi nie pasuje to go po prostu sprzedaje i kupuje inny i tak do skutku az mi przypasuje.Dobry sposób aby sie nie wiązc z konkretna marką .Daje mi to tez możliwosci odsłuchu rożnych klocków,i wiedze praktyczną ,a nie teoretyczną.

wcale mnie to nie nie pokoi:) wrecze przeciwnie nie zwracam na to uwagi

bo dla mnie to normalne

mam klocki stereo w salonie stereo:) wszystkie MADE IN JAPAN i tez mnie to nie boli :)

ani nie podnieca mi sie jednak wydaje ze ty z praktyką masz malo doczynienia :) predzej z kupowaniem smieci byle miec w chacie upchane po sufit elektroniką:) co nie przeklada sie wcale na jakosci posiadanych klockow , widac to po twoich dobrych radach :) jakie klocki z kosmosu polecasz lepiej w tym wieku zajmij sie prowadzaniem dzieci do przedszkola i odgarnianiem sniegu bo w dziedzinie audio hifi napewno nie zabłyśniesz

Kolego ty jestes naprawde zakompleksony i popatrz o czym sam pisałes i jakie zadawałes pytania na tym forum nic innego nie robisz tylko sie wykłucasz z kazdym forumowiczem ,jak kiedys kupisz sobie mieszkanie lub dom za swoje pieniądze i nie będziesz mieszkał u tatusia i sie wymądżał to możemy porozmawiac.Narazie dziękuje.Może dorosnij idz na swoje wychowaj dzieci a dopiero potem zabieraj głos .

Kolego Jokers - nie musisz mnie uświadamiać w sprawie pionka, zobacz wyżej moje zdanie:

Susano wiadomo jest tylko jeden, ale modele 72 i 82 też niczego sobie.

napisał dariusz964:No i co koledzy Forumowicze Jankers i THX juz nie macie tyle optymizmu,sami wiecie ze towar z Chin i Malezii to po prostu gówno.Napewno nie raz sie sparzyliscie na ubraniach,zabawkach czy elektronarzędziach z Chin,który z was chciałby jezdzic Mercedesem,Bmw,czy Fordem z Chin .Jestem pewien że nikt i taki wzmacniacz nie pogra dłużej niz daje gwarancji producent,a potem na szrot.Ja bym go nie chciał nawet za 5000 tyś mówie to zupełnie szczerze.Flagowy model prestiżowej firmy składaja 11 letnie dzieci za 1 dolara dziennie to ja dziekuje.Moze napiszecie że jest dużo dobrych Chinskich wzmacniaczy,ale ja znam ich uRZytkowników i twierdza ze po 2-3 latach zaczynają się pieprzyc i juz sie tak nie ciesza że kupili High-End.

Nie rozumiem o co chodzi z tym optymizmem, przecież ja nigdy nikomu nie polecałem sprzętu made in china, czy malezja! I sam nie mam żadnego z tych producentów...

A żona - rozumiem, że Yamaha ?

Tylko wyłączaj ją z prądu zanim zaczniesz z nią... - no wiesz co

Już kiedyś pisałeś, że przeleciałeś amplituner, teraz wiem co miałeś na myśli :))

Owszem zwróciłem uwage na pionka 72 i 82, ale nie napisałem: kup bo to super sprzęt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.