Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

W temacie wątku chciałem napisać, że moje Harpie Monk zastąpiły Sounddeco Alpha F3 :-) Nigdy bym się nie spodziewał, że kolumny 3x tańsze z niedrogim Lebenem CS-300F zagrają tak fenomenalnie i w sposób w który nie udało mi się aby zagrały Monki z kilkoma wzmacniaczami od 10 do 30kzł :-) Skoro Sounddeco są tak dobre w porównaniu z Monkami to gdzie są zatem niższe modele ?:-) Są takie sytuacje kiedy znajdujemy perfekcyjne połączenie i wtedy pieniądze przestają mieć znaczenie. Takim właśnie połączeniem jest dla mnie F3 + Leben. Nawet bas był z tego połączenia lepszej jakości niż Monka z 50-60kg klocami w klasie A. Co ważne Sounddeco realizuje szybko swoje zamówienia i większość kolumn ma na magazynie:-)

Gratuluje dobrego dźwięku no i wygląd bardzo dobry. Lebena chciałem kiedyś kupić, ale nigdy nie miałem okazji go posłuchać. Fajnie wygląda.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Nie mialem okazji sluchac Harpia Acoustic

nie licząc AS

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

....mały Lebenik to jeden z najlepszych jak nie najlepszy wzmacniacz lampowy do 10tys (cena za nowy)

Mialem okazje posłuchać 3 wersji Lebena 300, takze jako wzmacniacz słuchawkowy. To dobre urządzenia, nawet bardzo dobre, choć bardziej cenie starsze modele ponad F, jednakże nie przyznal bym mu laurki najlepszego urządzenia w tej kwocie. Zdecydowanie lepszym urządzeniem jest Polski LAR. Polecam sprawdzić samemu.

Co do połączeń produktów HA na przykładzie posiadanych kolumn, to nie dziwie się, ze leben nie dal rady ich wysterowac, te kolumny (poza 300b) lubią duży zapas mocy, moje 2x120W uważam w tej chwili za minimum, próby laczenia z czyms mniej wydajnym pradowo konczylo się fiaskiem. Tak jak napisano powyżej, pod czym się podpisuje, te skrzynki potrzebują najlepiej mocnego tranzystora.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Odnośnie poszczególnych kolumn Harpii to ze znanych mi modeli Grand Monk, Monk, Dobermann oraz Keith najlepiej wypadają przy podłączeniu mocnych tranzystorów, albo mocnych lampowych piecyków w typie ARC Ref. 150 czy VTL-TL185. Natomiast większość innych kolumn jest bardziej przyjazna, można je napędzić w zasadzie dowolnym wzmacniaczem. Szczególnie łatwe w wysterowaniu i uniwersalne wydają się Marcusy w dowolnej wersji. Te kolumny (Louis) które używam prywatnie, grają bardzo dobrze nawet z wzmacniaczami typu Leben czy Egg-Shell.

Edytowane przez tomkly

wszystkiego najlepszego wszystkim posiadaczom, nie posiadaczom, przeciwnikom oraz fanom Harpia Acoustics..

Obyście zawsze byli zadowoleni ze swoich systemów tak jak ja ze swojego, którego Marcus jest silnym elementem

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich miłośników Harpii Acoustic w nowym roku. Podczas szukania nowych kolumn do mojego systemu ktoś polecił mi Harpie Amstaff Mini, po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii o produktach tej firmy jestem zainteresowany zapoznaniem się z nimi. Stąd moje pytanie, gdzie w Warszawie mógłbym usłyszeć Amstafy oraz dla porównania następcę czyli Fresco?

Witam wszystkich miłośników Harpii Acoustic w nowym roku. Podczas szukania nowych kolumn do mojego systemu ktoś polecił mi Harpie Amstaff Mini, po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii o produktach tej firmy jestem zainteresowany zapoznaniem się z nimi. Stąd moje pytanie, gdzie w Warszawie mógłbym usłyszeć Amstafy oraz dla porównania następcę czyli Fresco?

A co to za system do którego chciałbyś dopasować Amstaff Mini? Jaka muzyka? Co maja zmienić? A ten polecający to na czym słucha?

PS

Sam posiadam A mini od ponad 2 lat i wciąż uważam, że to świetne kolumny

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Możesz kolumny do odsłuchu wypożyczyć za kaucją bezpośrednio u producenta, Harpia daje taką możliwość, wysyłka o ile się nie mylę w dowolne miejsce, będziesz mógł sobie spokojnie posłuchać tych kolumn we własnym domu.

A co to za system do którego chciałbyś dopasować Amstaff Mini? Jaka muzyka? Co maja zmienić? A ten polecający to na czym słucha?

PS

Sam posiadam A mini od ponad 2 lat i wciąż uważam, że to świetne kolumny

Od niedawna mam Hegla H200 (Anniversary Edition) oraz jako źródło HD20.

Muzyka w zasadzie każda poza klasyczną i disco polo...

Oczekuję od kolumn aby dźwięk był neutralny, pozbawiony podkolorowań, o dobrej szczegółowości, przejrzysty i dynamiczny oraz przestrzenny. Z opisów wynika że w tej kategorii cenowej Harpie Amstafy Mini mogą spełniać moje założenia, dlatego chciałbym je odsłuchać...

Możesz kolumny do odsłuchu wypożyczyć za kaucją bezpośrednio u producenta, Harpia daje taką możliwość, wysyłka o ile się nie mylę w dowolne miejsce, będziesz mógł sobie spokojnie posłuchać tych kolumn we własnym domu.

Wypożyczania kolumn za kaucją wolałbym uniknąć...

Swoją drogą nie rozumiem dlaczego w Warszawie nie ma dealera kolumn Harpii.

Oczekuję od kolumn aby dźwięk był neutralny, pozbawiony podkolorowań, o dobrej szczegółowości, przejrzysty i dynamiczny oraz przestrzenny. Z opisów wynika że w tej kategorii cenowej Harpie Amstafy Mini mogą spełniać moje założenia, dlatego chciałbym je odsłuchać...

Mam Hegla H80 i z Harpiami Fresco jest bardzo dobrze.

u mnie Amstaff mini z Heglami H1 i HD25 muzycznie też wszystko z tym, że bez disco z pola i hiphop rap etc.

Kierunek poszukiwań więc jak najbardziej dobry

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy

Co z firmą ? Ktoś coś wie? Mam nadzieję że ok ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy

Kolumny Harpia można kupić w wersji SE,

lepsze terminale i część kondensatorów zwrotnicy.

Ciekawe czy warto kupić z fabrycznym kitem, czy zostać przy podstawowych terminalach i całość kasy wydać na jeszcze elementy zwrotnicy .

Analizował ktoś ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Witam

Dobre pytanie o wersję SE. Sam posiadam Fresco w wersji standardowej / podstawowej.

Czy ktoś mógłby się podzielić wrażeniami z odsłuchu wersji SE ?

P.

Czy wersje SE to rozbudowana zwrotnica do poziomu Marcusa (Kondensator średniotonowy zamiana na Jantzen, wysokonowy na Mundorfa / SCR + dodana sekcja filtrująca jak w serii Time Coherent) + poprawienie wytłumienia głośników basowych i średniotonowych ?

Jeżeli tak, to Bary miałeś już okazję posłuchać obu wersji ;)

Czy wersje SE to rozbudowana zwrotnica do poziomu Marcusa (Kondensator średniotonowy zamiana na Jantzen,

Marcusy nie posiadają kondensatora w torze średniotonowym, bo to kolumny 2.5-drozne. Rozbudowana zwrotnica jest tylko w torze wysokotonowym.

Edytowane przez dzett

Ja porównywałem model Fresco w standardzie oraz SE.

SE era nieco spokojniej, gładko, nie tracąc przy tym nic z charakteru Harpii. Jest szybkość, fajna stereofonia i barwa. Na moje ucho jest "kulturalniej" :-)

Jeśli chodzi o terminale to te standardowe to porażka. Zarówno w moich jaki i w nowych Fresco wewnętrzne podkładki czy nakrętki (dokładnie nie wiem jak to wygląda od środka) luzują się i cały terminal się obraca - pewnie z okablowaniem w środku. W swoich MiniAmstafach już dwa razy odkręcałem niższy głośnik niskotonowy i wsadzałem rękę aby wymacać i dokręcić terminal od środka. Pomogło... ale widełek już nie stosuję, tylko banany. Takie terminale jak w wersji SE to już inna bajka. To powinien być standard.

Konkluzja - jeśli miałbym zamawiać kolejne Harpie to tylko SE.

Słyszałem też Graffiti SE, miałem je nawet w domu. Bardzo fajne paczki ale potrzebują prądu aby pokazać klasę. Nie porównywałem do normalnej wersji Graffiti.

Pozdrawiam,

kvist.

<br />Słyszałem też Graffiti SE, miałem je nawet w domu. Bardzo fajne paczki ale potrzebują prądu aby pokazać klasę.<br />

Słuchałeś może je na lampie? Bo mam wątpliwość czy je lampa pociągnie. Jak byś porównał Graffiti do Fresco?

Dzięki uprzejmości kolegi z Forum - Przemka (Serdecznie pozdrawiam) miałem możliwość odsłuchiwać Fresco okazuje się bez tych modyfikacji, ale grało to w innym pomieszczeniu, na innym źródle i odsłuchy były bardziej dla przyjemności niż porównań. Nie podejmę się więc wskazania różnic.

Ja swoje Amstafy Mini kupiłem już po ww. modyfikacji, poprzedni właściciel (zmieniał na inny produkt HA) mówił, że różnica jest zauważalna już po kilku minutach odsłuchów, dźwięk jak to określił stał się bardziej "namacalny i przejrzysty", dodał również, że wart był wydanych pieniędzy.

Tak z ciekawości, jak wyglądają terminale w wersji SE ?

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Widzę, że mnogość wersji powoduje pewne zamieszanie.

Aby to usystematyzować proponuję przyjrzeć się poniższym grafikom.

Wszystkie kolumny z Serii Experience i Experience SE są wytłumione w taki sam sposób.

Wytłumienie serii Time Coherent i Precision realizowane jest naszą autorską metodą z wykorzystaniem nanotechnologii.

Seria Amstaff nie jest już produkowana ale można doprowadzić ją do dowolnego poziomu wyżej.

Jak napisał "dzett" Marcus nie posiada kondensatora w torze głośnika średniotonowego.

post-13845-0-28814500-1456317675_thumb.jpg

post-13845-0-22276100-1456317695_thumb.jpg

post-13845-0-01294100-1456317721_thumb.jpg

post-13845-0-17615100-1456317756_thumb.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.