Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo że uważam Harpie za najlepsze kolumny świata ;-) ,to w ostatnim miesiącu przegrały zdecydowanie z Pro Evolution Soccer 2016 na PS4 ;-)

Nie rozumiem. Harpia to przecież nazwa producenta a nie kolumn.

Sytuacja jest taka:

Experience Collage, Xindak PA-M integra, Oppo 103d, Raspberry Pi2 z IQ Pi-dac (testowo jako streamer z dac).

Wolałbym skupić się na grze z plików.

Który z elementów (pomijając kolumny) można wymienić, aby uzyskać największą poprawę brzmienia?

Myślałem nad rega elicit-r - czy uzyskam lepszą dynamikę, punktowy i dokładny bas?

ale może jakiś trop ulatwi mi życie.

Dzięki.

Zen

U mnie jest Fresco z elicit-r , oppo 105, pliki z komputera gram przez oppo i o punktowy i dokładny basu można byc spokojnym. Elicit-R polecam z Harpią.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Kompletna, nowa linia Precision.

Każdy z modeli może być wykonany w dwóch wersjach.

Z głośnikiem z membraną aluminiową lub Berylową.

W modelu Nimbus góra alu połączona jest z Seasem 26cm.

Wersja Berylowa ma na basie 26 cm Scan Speak.

post-13845-0-28143000-1444776506_thumb.jpg

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Wszystko widzę na dobrej drodze w Harpii. Chyba niedługo przygotuję dłuższy tekst o tej wspaniałej firmie. Zbieram materiały już od dawna :-) To będzie ciekawa historia.

• 3 tygodnie później...

ojojoj. nowości !

Trochę korci, nie powiem. Trzeba będzie posłuchać !

Jak się ma Nimbus do Dobermanów?

PS Ciekawe, czy pojawią się linie transmisyjne...

Edytowane przez 1siedem

Wszystko widzę na dobrej drodze w Harpii. Chyba niedługo przygotuję dłuższy tekst o tej wspaniałej firmie. Zbieram materiały już od dawna :-) To będzie ciekawa historia.

Bardzo prosimy, myślę że wielu to zaciekawi.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Można prosić o rozwinięcie?

Jak mamy nazywać kolumny?

A,B,C czy 1,2,3,?

Robiliśmy to kiedyś.

Jedna paczka nazywała się 2395 bo tyle właśnie kosztowała :)

Może sprawa nazw jest trudna ale naprawdę nie aż tak istotna.

Też jestem bardzo ciekawy.

Panie Jurku,

Zapewne będzie się Pan wystawiał ze swoimi urządzeniami na AS 2015.

Proszę napisać co to będzie, i w jakiej konfiguracji sprzętowej.

Chyba że to ma być niespodzianka :-)

Kompletna, nowa linia Precision.

Każdy z modeli może być wykonany w dwóch wersjach.

Z głośnikiem z membraną aluminiową lub Berylową.

W modelu Nimbus góra alu połączona jest z Seasem 26cm.

Wersja Berylowa ma na basie 26 cm Scan Speak.

Czy produkty z nowej linii można gdzieś posłuchać, czy tylko do obejrzenia w sieci jako wizualizacja ?

Być może te produkty pojawią się na Audio Show w tym roku. Prawdopodobnie się tam pojawię, więc będzie okazja posłuchać :) Któryś z członków klubu planuje się wybrać na AS ?

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Harpia jako firma nie wystawia się na Audio Show.

Posłuchać naszych kolumn będzie można w dwóch a może nawet trzech pokojach hotelu Sobieski.

Jeśli się nie mylę będą:

Graffiti

Pastel

Fresco

Live II ( dawne 300B Mini ze sporymi zmianami)

Jantar

Nimbus.

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Trochę się zmieniło ostatnio. Marcusy zyskały nowe lokum. W końcu stoją tak jak miały stać. Pokój ca 20m2, stoją na krótszym boku prostokąta, z odstępem od ściany tylnej, w zapasem powietrza po prawej i lewej stronie. pokój z dywanem, potężnym regałem z książkami oraz kompletem ozdób okiennych. O wzornictwie tych ostatnich proszę nie dyskutować. Wiszą tylko dla poprawienia akustyki pomieszczenia. W tych kategoriach dywan i zasłony są moim zdaniem niezastąpione.

Zatem nie wiem czy to sprawa akustyki czy wygrzewania kolumn, a może jedno i drugie. Fakt jest taki, że kolumny brzmią czysto, przejrzyście, z oddechem,. Scena zbudowana przepięknie. Dźwięk bajeczny. Bas cudowanie oddany, czy to stopa w Dire Straits "Ride Across the River", czy bas McBride'a w "Night Train". No bajka! Średnica równa, góra idealnie neutralna. Efekty hihat brzmią wybornie.

Raz jeszcze widać różnicę w stosunku do Amstaffów Mini, przede wszystkim w dolnym paśmie. Kubatura kolumn robi różnicę a i średnica głośników zdecydowana. To słychać.....

Można by tak pisać i pisać. Niestety nie jestem poetą pism fachowych. Ciężko mi opisać dźwięk. Po prostu trzeba posłuchać. Dla mnie Marcusy brzmią jak milion dolarów. I to doskonale wydanych.

post-20550-0-17822500-1446486120_thumb.jpg

post-20550-0-79360300-1446488200_thumb.jpg

post-20550-0-13171100-1446488211_thumb.jpg

post-20550-0-35457600-1446488222_thumb.jpg

post-20550-0-50927700-1446488235_thumb.jpg

• Moderatorzy

Harpia jako firma nie wystawia się na Audio Show.

Posłuchać naszych kolumn będzie można w dwóch a może nawet trzech pokojach hotelu Sobieski.

Jeśli się nie mylę będą:

Graffiti

Pastel

Fresco

Live II ( dawne 300B Mini ze sporymi zmianami)

Jantar

Nimbus.

można numery pokoi ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

> Miszka i te Marcusy z "rozrzuconymi" na zewnątrz wysokotonowcami grają u ciebie naprawdę dobrze ?

Próbowałem onegdaj tego u siebie i porażka ,masakrycznie rozbuchana przestrzeń i brak lokalizacji .

Moje pomieszczenie odsłuchowe to też ok. 20,0m2 .

U mnie podobnie 3,85 m było ,teraz przestawiłem na "dłuższą ścianę" i jest ok 3 metry ale rozstaw też

się zmniejszył .

Miałem do nich kilka wzmacniaczy, z tranzystorowych najlepiej wypadał Luxman L-590II ,bardzo dobre

prowadzenie basu oraz niezła góra .

Ostatnio Marcusy wykorzystuje jako fronty w KD i grały one z Arcamem AVR-400 + końcówka Xindak PA-M

na fronty oraz Arcam AVR-600 .

Bez urazy ale nawet te dwa wymienione Arcamy chociaż to amplitunery KD są w stereo lepsze jak ten twój Sony.

No ale jak Tobie podoba się takie granie to nie ma problemu ale wg mnie te kolumny mają niewykorzystany

potencjał i zasługują na lepszą elektronikę .

Edytowane przez tadeo

Witajcie,

Chciałbym kupić jakieś używane Harpie do mojego Densena Beat 100.

Pomieszczenie 40m, myślałem o Amstafach, choć teraz na Allegro jest tylko Harpia acoustic Keith ale to już inna półka cenowa. Co moglibyście mi polecić do tego wzmacniacza?

Pozdrawiam

Witajcie,

Chciałbym kupić jakieś używane Harpie do mojego Densena Beat 100.

Pomieszczenie 40m, myślałem o Amstafach, choć teraz na Allegro jest tylko Harpia acoustic Keith ale to już inna półka cenowa. Co moglibyście mi polecić do tego wzmacniacza?

Pozdrawiam

Z nowej serii Fresco na te 40 m ale osobiście musiałbyś odsłuchać ,tak najlepiej.

Edytowane przez ajacz
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.