Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Harpia Acoustics

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej nie.

Nie mam siły do napastliwych trolli.

Sytuacja pokazuje jak bardzo szczerze i z najlepszym przeświadczeniem chcieliśmy oddać za darmochę dobry projekt.

Nie zamierzam jednak tego robić wbrew innym i teraz już sobie.

Bardzo przepraszam ale forum wyleczyło nas z projektów DIY.

Szkoda, bo wygląda to z boku jak wyrobienie sobie "reklamy". Ci, którzy byliby zainteresowani projektem mają na tyle rozumu, że trollowanie sobie sami odseparują od merytorycznej dyskusji.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Te znaki zapytania, to w stosunku do cen? Że za wysokie?

Wg Twoich standardów drogi AA to za niskie. My to wiemy;)

Za niskie rzecz jasna względem inkrementalnego kosztu lepszych głośników.

Miałem szpilkę revelatora , mam trzy pary kolumn - na aluminiowym seasie , accutonie Cell i morelu VAT 328. We wszystkich zwrotnicach Mundorf supreme , rezystory M resist supreme , cewki mundorfa. Co odróżnia od siebie te głośniki to ze morel i seas mają swój charakter niezależnie od strojenia - seas lubi cykać morel słodzi a Accuton Cell i szpilka scanspeaka są neutralne nic nie upiększają.Kilka osób u mnie słuchało i każdy miał podobne spostrzeżenia . Nie mam jeszcze berylowego scanspeaka ale przypuszczam że aluminiowy seas bedzie od niego odstawał mimo że w swojej cenie to bardzo dobry głośnik.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Szkoda, bo wygląda to z boku jak wyrobienie sobie "reklamy". Ci, którzy byliby zainteresowani projektem mają na tyle rozumu, że trollowanie sobie sami odseparują od merytorycznej dyskusji.

Nie rozumiem tego postu.

Tym bardziej, że zaproponowałem panu na PW bezpłatną pomoc w dokończeniu projektu ale Pan nie chce.

O co więc chodzi?

(pytanie retoryczne)

Zamieściłem w DIY wstępny projekt. Za darmo.

Każdy mógł skorzystać albo się nie interesować.

Tymczasem zleciały się trolle i........................znudziło mi się.

Z tego miejsca oświadczam, że więcej projektów DIY z naszej strony nie będzie.

Edytowane przez HarpiaAcoustics

Nie rozumiem tego postu.

Tym bardziej, że zaproponowałem panu na PW bezpłatną pomoc w dokończeniu projektu ale Pan nie chce.

O co więc chodzi?

(pytanie retoryczne)

Dziękuję, ale sam osobiście nie potrzebuję projektu co też na pw napisałem :) Nie zarzucam także reklamy, tylko napisałem jak to wyglądać może z boku. Napisałem też, że takie wątki pokazują więcej poglądów na temat konstrukcji i dobrze czyta się merytoryczne wypowiedzi dlaczego tak a nie inaczej. Po prostu lubię wątki, w których coś jest pokazane od A do Z, nawet jak tego nie wykonam później.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Nie wiem o co Wam chodzi z tym budowaniem sceny, stereofonią i korelacją zjawiska ze sposobem ustawienia przeze mnie kolumn.

Powiem tylko jedno: słuchając w tej chwili nagrań Anny Caram ("Rio After Dark") scena, stereofonia, przestrzeń a przede wszystkim ja z tym systemem mamy się wyśmienicie. I wszystkim życzę podobnych doznań!

Panie Jerzy, Pana zdrowie!

hmm, a mniej nie znaczy lepiej? bez urazy oczywiście, szanuję Pańską pracę, ale dlaczego tak? ponoć im mniej elementów w zwrotnicy tym lepiej. oczywiście zasami trzeba iść na kompromis. wiadomo, że nowych kolumn nie buduje się w miesiąc.

Edytowane przez panerai_47
Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

ponoć im mniej elementów w zwrotnicy tym lepiej.

Podkreślił bym PONOĆ.

Pierwszy rząd jest cały czas pierwszym rzędem i może mieć TRZY elementy w szeregu z głośnikami.

Minimalistyczne zwrotnice na twardych membranach są ewidentnym błędem.

Pomimo pierwszego rzędu trzeba wyciąć niepożądane rezonanse.

Na miękkich membranach nie trzeba tego robić ale one nigdy nie grają dobrze z natury swojej miękkości.

Nie da się filtrować podbarwień w całym paśmie.

Reasumując.

Miękka membrana jest podbarwiona w całym paśmie ale nie ma szczególnie drażniących miejsc.

Twarda membrana jest czystsza w całym paśmie ale potrafi ukłuć i właśnie to trzeba odfiltrowywać.

Jeśli zrobi się to dobrze to miękusy są ..............miętkie :)

.

Wątki diy pokazywały podejście harpii do tematu i patrząc na schematy widać skąd się biorą elementy. Na pierwszy rzut oka wydaje się ich sporo, ale jakby je rozdzielić na każdą z kolumn i poszczególne sekcje, to wcale ich tak wiele nie ma.. ;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Mant chyba nie istnieje.

Tak czy siak trochę zabawnie to wygląda, że drogie elementy napisem do zdjęcia a te tanie mają napisy schowane;)

... I spróbujcie mundorf supreme rezystor.

Na miękkich membranach nie trzeba tego robić ale one nigdy nie grają dobrze z natury swojej miękkości.

Nie da się filtrować podbarwień w całym paśmie.

Przy takich kategorycznych wypowiedziach warto dodać coś w stylu "moim zdaniem":)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Tak czy siak trochę zabawnie to wygląda, że drogie elementy napisem do zdjęcia a te tanie mają napisy schowane;)

... I spróbujcie mundorf supreme rezystor.

Przy takich kategorycznych wypowiedziach warto dodać coś w stylu "moim zdaniem":)

Kondensatory są zrobione na nasze zamówienie i nie mają napisów.

Kiedyś będą miały "Harpia Acoustics"

Bardzo lubię rezystory MILLS.

Niestety wykupił ich Vishay i jest ogromny problem z dostępnością.

Pewnie kiedyś pobawimy się Mundorfem.

Czyim zdaniem jest w postaci jak się wypowiedziałem?

Oczywiście, że moim.Przecież to ja mówię za siebie.

p.s. to samo zdjęcie elementów zwrotnicy zamieściłem na fejsie.

Lajkowało je ponad 2000 osób z całego świata.

NIKOMU nie przeszkadzały kondensatory bez napisów !!!

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Te kondy są robione od nowa dla HA czy tylko rebrandowane?

Sam je nawijam w ciemnej piwnicy , przy dźwiękach hinduskiej muzyki i w zapachu kadzidełek :)

Sam je nawijam w ciemnej piwnicy , przy dźwiękach hinduskiej muzyki i w zapachu kadzidełek :)

Panie Jurku jak to nie tajemnica to do jakich kondów firmowych by je pan porównał ?Mundorfa kondensatory znam i lubię i sądzę że uzupełniają się brzmieniowo ze sztywnymi czyt. niemiętkimi membranami :)

No to jak jest tyle lajków na fejsie, to nie ma bata, żeby to nie grało :)

Uuuuu, czyżby żal coś ściskał?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.