Skocz do zawartości
IGNORED

Który Blu-ray?

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

europeieską ( sklepową ) premierę Marantza Ud-5005/7005 przesunięto na grudzień czyli w ojczyznie po nowym roku...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

europeieską ( sklepową ) premierę Marantza Ud-5005/7005 przesunięto na grudzień czyli w ojczyznie po nowym roku...

Gdyby ktos z kolegow nie skojarzyl o co chodzi, to oba playery maja byc przystosowane do 3D.Nie odrazu,ale po wczytaniu nowego oprogramowania,ktore ma byc podobno udostepnione przed Bozym Narodzeniem

Przećwiczyłem kilka kabli HDMI w cenach od 10zł /dołączany przez UPC do dekodera/ a skończywszy na Wireworld Starlight 5.2 za około 800zł, który miał być mercedesem. Różnic w obrazie nie zauważyłem. Pomiary również istnienia różnic nie potwierdziły.

Jedynie najtańszy tandetnie wykonany kabel od dekodera UPC z widocznymi sladami korozji wykazywał drobniutkie smużenie i artefakty w trybie 1080p.

Jeśli p.Pliszka widzi wpływ kabla HDMI na obraz, to powinien zmienić nazwisko na Sokół albo Orzeł :)

Przypuszczam że p.Pliszka żadnych kabli nie testował a tekst napisał patrząc w sufit i ukradkiem do portfela.

Bo ich nie ma :)) Mam 8 metrową Suprę i 1,5 m Vivanco - różnic nima :) Być może 8 m Vivanco byłby gorszy od Supry :)))

Bo ich nie ma :)) Mam 8 metrową Suprę i 1,5 m Vivanco - różnic nima :) Być może 8 m Vivanco byłby gorszy od Supry :)))

różnice mierzalne kabli zaczynają się od 10 m wzwyż, przy 20 m jest to już bardzo widoczne, więc do 10 m nie bardzo jest sens inwestować w drogie kable ale przy 15m już bym jednak zalecał sprawdzonego producenta.

• Redaktorzy

Pozwoliłem sobie usunąć dywagacje o różnicach między kablami optycznymi i coaxialami w różnych cenach. Zainteresowanych zachęcam do założenia nowego wątku, lub kontynuacji któregoś z wcześniej założonych o właściwej tematyce.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A tymczasem proszę, proszę ... panowie z Audioholics wzięli w obroty takie cuś !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na szczegóły trzeba jeszcze trochę poczekać, ale zapowiada się nieźle ;)

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Różnice pomiędzy BDP-83 i BDP-93:

* Blu-ray 3D support

* Netflix streaming

* CinemaNow

* Wireless-N networking

* Dual HDMI outputs

* Marvell KYOTO G2 chipset with Qdeo video processig

* eSATA port

* Two USB ports

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• Moderatorzy

Oppo 93

jeden z kolegów bardzo się ucieszy , że jest dostępny w wersji.....czarnej

co do reszty to pewnie coś będzie wiadomo w okolicach gwiazdki i znów pytanie o cenę wersji se

matee jeśli możesz to przetłumacz różnice

najważniejsze że cena 83 se poleci w dół :)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Tak szczerze powiedziawszy 83-ka wizualnie lepiej mi się podoba. Wiedziałem o zapowiedzi 93-ki już wcześniej, w końcu 3D jest modne obecnie. Niestety na wersję SE trzeba jeszcze długo poczekać, a co dopiero SE NuForce czy inne tuningi, no i klony za grube tysiące baksów też się pewnie pojawią :))

Fajną rzeczą są dwa wyjścia HDMI, zrezygnowanie z dedykowanego stereo ? Nie wiem czy to dobry krok...Poza tym player nie jest tak głęboki jak 83-ka, może to przeszkadzać w tuningach....w sumie ma nowe funkcje, ale jak to się przełoży na jakość dźwięku i obrazu niewiadomo....

Oppo 93

jeden z kolegów bardzo się ucieszy , że jest dostępny w wersji.....czarnej

No właśnie jestem cały happy :)

Moda na kolory sprzętu jest jak sinusioda. Było już kilka zmian: czarny, srebrny, czarny, srebrny. Obecnie jest czarny. Stawiam dolary przeciw orzeszkom (albo dobre piwo), że lada chwila wróci srebrny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu lepsze fotki, nawet nienajgorzej wygląda, może na żywo jeszcze lepiej :) Wersja SE ma nie być oparta na 93-ce jak to było z 83-ką, a być konstrukcją stworzoną od podstaw. Może być więc kolejny killer hi-endów po 10.000 Euro :)))

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

no dobra nie znam się ale załóżmy, że mam leda bez 3D to czy z BD 3D będę miał obraz 3D ?

Witam serdecznie... Moje małe pytanie dotyczące BR czy każdy czytnik Blue Ray który posiada wyjście 6 (5.1 chinch) lub 8 (7.1 chinch) kanałowe ma wbudowane dekodery DTS HD itp ?? Chodzi mi o to czy posiadając Yamahę RX-V592 (6channel input) można do niej podpiąć BR aby Yamaha pracowała jako końcówka mocy ?? Czy ktoś używa takiego rozwiązania ?? Oraz jaki model Blue Ray polecacie do takiego przeznaczenia ??

Czytałem cały wątek ale każdy podpina kablem HDMI a dekoduje dźwięk przestrzenny amplitunerem :) Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. :)

Witam serdecznie... Moje małe pytanie dotyczące BR czy każdy czytnik Blue Ray który posiada wyjście 6 (5.1 chinch) lub 8 (7.1 chinch) kanałowe ma wbudowane dekodery DTS HD itp ?? Chodzi mi o to czy posiadając Yamahę RX-V592 (6channel input) można do niej podpiąć BR aby Yamaha pracowała jako końcówka mocy ?? Czy ktoś używa takiego rozwiązania ?? Oraz jaki model Blue Ray polecacie do takiego przeznaczenia ??

Czytałem cały wątek ale każdy podpina kablem HDMI a dekoduje dźwięk przestrzenny amplitunerem :) Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. :)

Lepsze odwarzacze BD z reguły mają wielokanałowe wyjście analog dla dźwięku. Jeżeli dekodery w odtwarzaczu są tej samej (lub wyższej) klasy niż te w amplitunerze - jest taka szkoła myślenia (mająca nota bene wielu zwolenników), że dźwięk należy puścić właśnie tędy, a nie po HDMI. Problem w tym, że nie zawsze owe dekodery na pokładzie odtwarzaczy są odpowiedniej jakości.

Lepsze odwarzacze BD z reguły mają wielokanałowe wyjście analog dla dźwięku. Jeżeli dekodery w odtwarzaczu są tej samej (lub wyższej) klasy niż te w amplitunerze - jest taka szkoła myślenia (mająca nota bene wielu zwolenników), że dźwięk należy puścić właśnie tędy, a nie po HDMI. Problem w tym, że nie zawsze owe dekodery na pokładzie odtwarzaczy są odpowiedniej jakości.

Nie chodzi tu o dekodery, a raczej o aplikację części analogowej odtwarzacza.

prędzej 3D będzie możliwe ze zwykłego playera bez 3D, ale pod warunkiem że tv będzie 3D

No, niewykluczone, że dałoby radę :)

Własnie chodzi o to ze nie mam w ampli dekodera :) bo to Low End :D ale jako wielokanałowa końcówka mocy spisuje się znakomicie w kooperacji z komputerem ;) DTS puszczany rozkodowany już kabelkami wprost do Yamahy :) i nie wiem właśnie czy blu zdekoduje DTS master na zwykły sygnał tylko do wzmocnienia ??

Własnie chodzi o to ze nie mam w ampli dekodera :) bo to Low End :D ale jako wielokanałowa końcówka mocy spisuje się znakomicie w kooperacji z komputerem ;) DTS puszczany rozkodowany już kabelkami wprost do Yamahy :) i nie wiem właśnie czy blu zdekoduje DTS master na zwykły sygnał tylko do wzmocnienia ??

Blu ray z wyjściem analogowym 5.1/7.1 ma wbudowane najnowsze dekodery, ale niestety tylko droższe modele zagrają dobrze po analogu.

Jeśli to low-end, to skup się może nad upgrademm kompa i softu, aby to komp wywalał Ci HD-Audio po analogu.

Właściwie to sens jest niewielki, gdyż na takim poziomie sprzętowym, to całkowicie wystarczą Ci sygnały

CORE z dżwięku HD Audio ...

Owszem zgadzam się z teorią upgrade softu... ale musiałbym kupić teoretycznie nowego kompa, bo ten już stary (6lat) i po prostu procek nie wyrabia z obrazem FullHD (1920x1080p) no i koszt wiele większy niż BD skłaniam się ku lepszemu jakościowo a nie byle coś... :) choć komp i tak kwalifikuje się do upgrade ale to bardziej do gier wtedy :) Crysis w FullHD w 5.1 :D Mniam .....

Napęd BD koszt 231.00 zł (Napęd Combo Blu-Ray SATA Black iHOS104-32) nie mam SATA na płycie... płyta to min 200 zł, nowa płyta to i nowy procek, nowy ram i grafa jak już coś i mam ponad 1000zł a odtwarzaczem odpalę BluRay, HDDVD, DVD, SACD itp... :)

Odtwarzacz Blu-ray Panasonic DMP-BD45 cena 449,00 zł

Przetwornik audio D/A 192kHz/24bit

Dolby Digital Plus/ Dolby TrueHD Dekodowanie (5.1-kanałowe) i wyjście strumienia danych

DTS-HD Master Audio Essential / DTS-HD wysokiej rozdzielczości Audio Dekodowanie (5.1-kanałowe) i wyjście strumienia danych

Chociaż na Allegro ciężko zobaczyć tył... bo różnie piszą.... specyfikacje na allegro a rzeczywistość dość często mija się z celem :|

Blu-ray PANASONIC DMP-BD65EG-K cena 549zł

Dekodery dźwięku Dolby Digital Plus

Dolby TrueHD

Dolby Digital

DTS

DTS-HD

A zdjęć czy posiada 5.1 (7.1 dla DTSHD) nie znalazłem ;/

Pioner BD51FD - koszt nieznany :)

Ukryta Zawartość

Najlepiej gdyby ktoś posiadał BD własnie tak podpięty aby pokazać i powiedzieć jak to w praktyce wygląda :)

Ukryta Zawartość

A zdjęć czy posiada 5.1 (7.1 dla DTSHD) nie znalazłem ;/

Z tego co wiem - nie posiada.

Nie utożsamiaj, że DTSHD = 7.1. Oferta 7.1 (razem Dolby i DTS) w całości oferty BD to na rynku amerykańskim raptem 3% i ten udział od wielu kwartałów wykazuje ostrą tendencję malejącą. U nas, a także w wielu innych krajach (co ciekawe: również w Japonii) całość oferty BD to 5.1, nawet tytuły, które w USA ukazały się jako 7.1.

Nie utożsamiam ale gdyby któryś tytuł posiadał to podpięcie dwóch dodatkowych głośników pod wzmak stereo to nie problem :) i mamy 7.1 :)

A czy ktoś może polecić BD z wyjściem analogowym w cenie do 700zł ?? :> ja osobiście będę szukał na żywo mając BD w rękach będę sprawdzał wzrokowo czy posiada czy nie :)

Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl... skoro są BDki z wyjściem analogowym to nie trzeba ampli. Wystarczyłoby końcówka mocy wielokanałowa, oraz sub, no i kolumny ;) mam rację czy brnę w temat nie w tą stronę co trzeba ??

Nie utożsamiam ale gdyby któryś tytuł posiadał to podpięcie dwóch dodatkowych głośników pod wzmak stereo to nie problem :) i mamy 7.1 :)

A czy ktoś może polecić BD z wyjściem analogowym w cenie do 700zł ?? :> ja osobiście będę szukał na żywo mając BD w rękach będę sprawdzał wzrokowo czy posiada czy nie :)

Nasunęła mi się jeszcze jedna myśl... skoro są BDki z wyjściem analogowym to nie trzeba ampli. Wystarczyłoby końcówka mocy wielokanałowa, oraz sub, no i kolumny ;) mam rację czy brnę w temat nie w tą stronę co trzeba ??

Wszystko pięknie, fajnie tylko aby uzyskać w miarę rozsądną jakość dźwięku będziesz potrzebował na BD z wyjściami analogowymi minimum 2k zł.

Tak, ale blu-ray musi mieć regulowany poziom wyjściowy jak np. Oppo.

• Moderatorzy

Czyli wracając do BD 3D to jeśli mój ewentualny tv ( np lg nowa seria 8500) nie jest 3D to z Oppo 93 - nie ma sensu zawracać 4liter tylko kupić 83 se ?

Czyli wracając do BD 3D to jeśli mój ewentualny tv ( np lg nowa seria 8500) nie jest 3D to z Oppo 93 - nie ma sensu zawracać 4liter tylko kupić 83 se ?

Tak, w ogóle to 3D jest fajne, ale płyt to panie na lekarstwo....Trochę się też wzrok męczy jak za długo siedzisz w tych okularach na baterie ;)

Wszystko pięknie, fajnie tylko aby uzyskać w miarę rozsądną jakość dźwięku będziesz potrzebował na BD z wyjściami analogowymi minimum 2k zł.

Mój sprzęt to DIY więc cudów wodotrysków itp nie szukam... byleby rozkodował :) To jakiego polecicie w kwocie 600zł ??

Tak, ale blu-ray musi mieć regulowany poziom wyjściowy jak np. Oppo.

Tak ale w przypadku koncówki z preampem to nie potrzeba :)

Muszę się porządnie zastanowić jakie rozwiązanie będzie najrozsądniejsze :) Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, gdyby miał ktoś coś jeszcze do dodania to proszę ;) wysłucham jak na spowiedzi :) Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.