Skocz do zawartości
IGNORED

CA 840A - róznica między v1 a v2

MadOnion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam "okazyjnie" do kupienia ten model. Z tym, że bez możliwosci odsłuchu i albo biorę albo nie.

Okazja polega na sprowadzeniu z zagranicy, używanego w granicach 3000 pln.

Z trym, że na pewno jest to model pierwotny - nie w wersji 2.

Pomózcie, bo nie potrafię znaleźć informacji jaka jest róznica między jedną wersją a drugą... no i poza tym czy jest to warte tej ceny....

Prosze o pomoc szczególnie osoby, które znaja ten sprzęt a co za tym idzie znają jesgo zalety i wady.

Ma on grać pod KEF-ami IQ90. CD CA640C.

Z góry dzieki za podpowiedź

Pozdrawiam

Naiistotniejsza różnica to współczynnik S/N w 840a-83db,v2-93db.Poza tym v2 ma wyjscia zbalansowane XLR.Od roku używam tego wzmacniacza z 840C i Dynaudio Excite 36.Zestaw brzmi rewelacyjnie.Za tę cenę można kupic 84ov2.Nie powinien byc starszy niz 2 letni.

Widzę, że bardzo duzo skrajnych opini na jego temat. nic tylko słuchac .. tzn odsłuchiwać..;-)

Natomiast obawiam się auto sugestii. Chyba że porównam z czymś co powali na kolana bez dwóch zdań i nie będzie co do tego watpliwości. Niestety budżet nie do przekroczenia

Mam w domu na parę dni do odsłuchu 840A v1. Prównywać maiałem z Marantzem 8003 ale na razie nie potrafię znaleźć nikogo, kto chciałby udostepnić sprżet do odsłuchu, więc pewnie zostanie na tym że odsłucham CA i albo łyknę albo nie.

Co do brzmienia - to mogę go na razie porównac do tego co już mam a mianowicie CA 640R.

A więc różnice - jak się każdy spodziewa są - ale nie aż tak wielkie .. jakich - przyznam - spodziewałem się.

Na pewno jest wiecej niskich tonów - czy wystaczająco - to już zależy od indywidualnych upodobań. Dla mnie w sam raz.

Wydaje mi się ze troche bardziej poukładana scena, dajaca wrażenie większej przestrzennosći, powietrza, "miejsca".

Barwa wg. mnie pełniejsza, bardziej soczysta.

Ale w pewnych momentach aby to wszystko odkryć musiałem podkręcić parę stopni potencjometr. Wydaje się zę 640 gra głośniej (te same wartosci potencjometra, an tych samych utworach) ale czy głosniej tzn. lepiej.

Podsumowując - nie jestem przekonany czy warto dac parę kilo zeta za coś co gra tylko trochę lepiej.

Ale dwa aspekty mnie zastanwiają:

1. Czy 840A jest przereklamowany, czy też 640R nad wyraz dobry i nie opdstaje zbytnio od flagowca

2. A może ja jestem głuchy ;-))

pozdrawiam

No w sumie to sam dales sobie odpowiedz :) tylko ze wlasnie ja mysle troszke inaczej ... moze dlatego ze dla mnie liczy sie przedewszytkim jakosc ....

Wiec tak - CA 640R to zdecydowanie najlepszy amplituner dostepny do 3 tys. jezeli chodzi o to jak przedewszystkim w stereo. Mniej wiecej na poziomie budzetowego wzmacniacza a to juz cos ... Mialem tez wlasnie tak jak Ty podlaczona 840A poprzez PREOUT z tym amplitunerem i moim zdaniem roznica jest na korzysc oczywiscie 840A.

Nie wiem czego sie spodziewales odsluchujac wzmacniacz - zapewne ze wszystko zagra zupelnie inaczej, o niebo lepiej . W muzyce codow nie ma. Mozesz kupic Accuphase za 30tys ale ten sprzet nie zagra 10x lepiej od Cambridge za 3 tys :) Bedzie lepszy to bez dwoch zdan, ale nie na tyle na ile sugeruje cena.

Miom zdaniem po tym co napisales ze pare elementow w muzyce jest lepszych i ze kultura odsluchu jest wyzsza to juz wystarczajacy powod aby taki wzmacniacz "przytulic". Do tego wszystkiego nie jestem pewein ale CA 640R chyba w momencie kiedy dwa fronty obsluguje 840A to na reszte czyli srodek i cztery tyly przekierowuje wieksza moc co skutkuje lepsza dynamika calosci. Nie dam sobie niestety glowy za to obciac ale chyba tak to wyglada. Nie mniej u mnei wszystko zagralo lepiej jak dolaczylem wzmaka :)

MadOnion jeśli nie słyszysz zbyt dużej różnicy to nie kupuj tego wzmacniacza,

Cambridge Audio 640R to jeden z lepszych amplitunerów,więc może nie warto dla tak subtelnej różnicy

może warto zastanowić się nad resztą toru audio,zmiana kolumn,cd?chociaż kolumny masz fajne

Alumrock i Oldschool.

Dzieki za Wasze opinie. W zasadzie to jestem na etapie testowania rózych rozwiązań, min. planuję podłączyć w niedalekiej przyszłości SACD (bo jak na razie cały zestaw kolumn pracuje tylko w KD i czasami przełaczam Direct stereo w przestrzenny dzwięk (i czasami brzmi to interesująco). I tu pytanie do Pldscoola. Rozumiem, że w momencie kiedy miałes sprzęgnięty 840A i 640R napisałes że taki tandem poprawił Ci dynamikę słuchanej muzyki to odsłuchiwałes płyty w zapisie wielokanałowym np. SACD, czy korzystałes z tych róznych "cudów techniki" pt. DTS, DSP, które są w 640.

Generalnie malo sluchalem muzyki w formatach wielokanalowych - raczej jak juz koncerty na BLUE RAYach w DTS czy DD. Raczej m tutaj chodzilo ogolnie o wszystko do czego wykorzystywalem amplituner. Czy to w kinie czy w muzyce tak czy owak moim zdaniem byla slyszalna poprawa. No nie mowiac juz o stereo... tutaj bylo na prawde wiecej niz dobrze po podlaczeniu 840A. Moze kolumny masz jeszcze nie do konca wygrzane - KEFy potrzebuja sporo czasu . Reasumujac w jednym zdaniu - kultura dzwieku calosci zestawu znacznie sie podniosla ....

Mysle ze im dluzej mialbys ten wzmak u siebie tym bardziej bys go docenil . Czasami zimna kalkulacja na starcie jest mylaca :)

Jak sie mam przegrzane budżety to się kalkuluje - na bardzo zimno ;-))

Płączyłbym te dwa klocki razem do kupy ale i tak nie mam jescze nic co by mi dawało wielokanałowy dzwięk. Do SACD się przymierzam i już maiałem kupić CA99 ale wpadł ten temat tego wzmaka i muszę się na coś zdecydować - poza tym wiem że CA szykuje takie cudo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale jeszcze nie wiadomo jaka cena i data premiery. A to urządzenie byłoby uniwerslanym dla mnine rozwiązaniem - na razie - bo wzmak do stereo to jest mimo wsszystko konieczność ;-))

A masz jakies doswiadczenie z 740 - jest zdecydowanie bliżej moich mozliwosci budzetowych i mógłbym ja kupic nową a nie mocną uzywaną - jak to jest w przypadku tej 840-tki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmm

Co do BD Cambridge 650 to wyglada to na bardzo ciekawe urzadzenie. Znajac to firme bedzie bardzo poprawnie zrobione. Do tego SACD i HDCD - niezle. Warto sie ty zainteesowac ...

Natomiast co do serii 740 vs 840 to o ile w przypadku CD roznic praktycznie nie slyszel o tyle w przypadku wzmacniaczy jest i to jak dla mnie zdecydowanie slyszalna. 740-stka jest bardziej sucha, scena jakoby zawezona no i bas na standardzie jest jak na moje ucho znacznie mniej przekonywujacy niz w 840. Jezeli zastanawiasz sie nad wzmakiem tej firmy to tylko 840A albo preamp + oncowka 840E+W (ale to juz niezla kasa).

do OldSchool

Zaciekawiłam nie Twoja opinia cyt" Natomiast co do serii 740 vs 840 to o ile w przypadku CD roznic praktycznie nie slyszel o tyle w przypadku wzmacniaczy jest i to jak dla mnie zdecydowanie slyszalna. 740-stka jest bardziej sucha, scena jakoby zawezona no i bas na standardzie jest jak na moje ucho znacznie mniej przekonywujacy niz w 840. "

faktycznie po roku słuchania zaczyna brakować mi wypełnionej średnicy (na większości płyt) oraz zdecydowanie lepszego basu do CA640 ale to jeszcze nie to w sensie artykulacji (wypełnienia) energii na tych "cieńszych" basowo nagranych płytach. Czy miałeś okazje bezpośrednio porównywać te dwa wzmacniacze ? Zaczynam szukać muzykalności w CA odchodząc od źle pojętego audiofilizmu - idąc w stronę melomana.

Rozwiń proszę swoje spostrzeżenie dot CA 740 - 840 bo chciałbym być wierny CA ale kusi mnie Naim :) (tylko kasy brak...........)

Witam !

Nie wykluczone że po nowym roku będę sprzedawał swój wzmacniacz CA 740. Kupiony niecały rok temu w Fusic.pl zmieniając na 840 - Proszę zostawić mi kontakt do siebie w tej sprawie, jeśli to Pana interesuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.