Skocz do zawartości
IGNORED

Staromodnie brzmiący DAC

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zewnętrzny DAC dający taki nico staromodny dźwięk, coś jak pierwsze CD Philipsa, Revoxa lub Marantza na TDA 1540 i 1541.

Nie nachalny w przekazie, bardziej melodyjny aniżeli szczegółowy.

Tak aby bardziej przypominał dźwięk z wkładki MM niż MC.

Znacie coś takiego?

https://www.audiostereo.pl/topic/60264-staromodnie-brzmi%C4%85cy-dac/
Gość rochu

(Konto usunięte)

Ja dźwięku z TDA 1541 czy wkładki MM nie nazwałbym rozlazłym, choć może dla kogoś wychowanego na cyfrze i zapatrzonego w nowoczesne wynalazki być może tak to się będzie kojarzyć.

To tylko kwestia gustu i semantyki.

Było to dość dawano temu ale o ile dobrze pamiętam bardzo spokojne, muzykalne brzmienie(ale nie pozbawione detalu) było dostępne z dac-a Pana Andrzeja Stelmacha. Miałem taki DAC zamontowany w Pionierze PD-S 507

rochu, 18 Gru 2009, 18:09

>Zewnętrzny DAC dający taki nico staromodny dźwięk, coś jak pierwsze CD Philipsa, Revoxa ....

>

>Znacie coś takiego?

Sadzę, że zdecydowaną większość obecnie dostępnych DAC'ów można doprowadzić do tego staromodnego dźwięku, a w odwrotną stronę już nie wszystkie.

Dźwięk gładki, nie narzucający się ale wciągający, nie agresywny ale nie pozbawiony szczegółów z przepiękną średnicą i nisko schodzącym basem ale nie łupiącym i dudniącym?

Jeśli o tym Rochu myślisz, to niestety ja takiego DAC'a z obecnie dostępnych nie znam.

AudioNemezis. Wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po co szukac daca dajacego nieprecyzyjny dzwiek?

Lepiej miec precyzyjne urzadzenia i tylko na koniec pobawic sie kablami :)

Mozna dodac troche znieksztalcen i bedzie jak chcesz.

Np weglowe interkonekty van der hulla a na glosnikowe rosyjskie rk 50

zrobi sie analog pelna geba :)

Rochu, jeżeli nie znasz Audionemesis, to mogę Ci pożyczyć mój egzemplarz. Akurat stoi bezczynnie.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

rochu, 18 Gru 2009, 20:25

>Co to znaczy "nieprecyzyjny dźwięk".

>Proszę o definicję.

Duże maskowanie dźwięków, duże zniekształcenia THD, marna odpowiedź impulsowa, nierównomierności w char. przetwarzania, duże zniekształcenia IMD itd. itd. ... proste. Rochu ... coś kombinujesz jak koń pod górę.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Odnoszę wrażenie że Twoja definicja jest równie nieprecyzyjna jak i sam termin którego ona ma dotyczyć. Wrzucasz do jednego worka wiele różnych i odległych od siebie aspektów dźwięku.

Nie przekonałeś mnie.

Jak dla mnie, precyzyjny czy nie precyzyjny dźwięk to pojęciowy wytrych recenzentów, które dotyczyć ma li tylko tego czy słyszą oni dużo czy mało powiązanych ze sobą szczegółów, kreujących stabilność źródeł na scenie.

No cóż, "precyzyjny" brzmi jakoś ładniej i dostojniej aniżeli "szczegółowy" ; )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.