Skocz do zawartości
IGNORED

Visaton VIB 200 - czy warto kupic? Jakie sa wasze odczucia?

BASS-TEC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Pytam wlasnie o model jak w tytule, jest sporo na forum ale o vib 2000GF a to inny przetwornik basowy.

Od jakies czasu chce sobie cos kupic na front do pokoju 15m2 glownie do sluchania muzyki. Sprzet jakim dysponuje to niestety tylko ampli pioneera vsx714 i dvd dv410. Ciekawi mnie jak brzmia te kolumny, nie lubie natarczywych wysokich tonow. Mialem kiedys w kolumnach w170s i mialy przyjemne, miekknie brzmienie nisko-srednie. Muzyki slucham roznej, najczesniej koncerty oldfielda, u2, george michael i troche popu z ukochana tez live. Z cd troche rocka i ambientowych brzmien jak lazy hours wiec mieszam wszystko.

Jesli moge procis o jakies opinie na temat tych glosnikow. Sa wystawione na alledrogo za 600zl i zastanawiam sie nad kupnem. Moze to nie jest adekwatna cena i warto sie potargowac albo okazja i brac nie gadac?

Pozdrawiam wszystkich czytajacych

Staralem sie szukac informacji na temat vib 200 na zagranicznych forach ale nic nie znalazlem. Moze "budowniczy" kolumn zastosowal poprostu inny przetwornik basowy a projekt sie opiera na VIB 2000. Podaje link do aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam

Ukryta Zawartość

BASS-TEC, 16 Gru 2009, 17:04

>Staralem sie szukac informacji na temat vib 200 na zagranicznych forach ale nic nie znalazlem. Moze

>"budowniczy" kolumn zastosowal poprostu inny przetwornik basowy a projekt sie opiera na VIB 2000.

Sprawdziłem archiwum Vistan'a i nie znalazłem takich kolumn.

Głośnik NAC 200 znalazłem tylko na rozszerzonej liście głośników w archiwum:

Ukryta Zawartość

Wygląda mi na to, że jest to VIB 200 GF

Ukryta Zawartość

ze zmienionym głośnikiem. Ale Visaton mógł mieć w ofercie VIB 200 bez GF ale dlaczego nie ma śladu na ten temat?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No wlasnie tez szukalem czegos ale widze, ze te glosniki to chyba jakies DIY. Napisalem do goscia ale jeszcze sie nie odezwal. Przy takich nietypowych konstrukcjach to nigdy nic pewnego bo nie wiadomo czy jest do tego zaprojektowana odpowiednia zwrotka.

Znalazlem na alledrogo tez ALTO II tylko z powgniatanymi nakladkami przeciwpylowymi, zeby nie to, to bym je kurcze kupil a tak to troche strach.

Koles z alledrogo odpisal. Troche malo informacji kurcze, w zasadzie wiem tyle, ze byly robione na zamowienie. Nie wiadomo nic na temat zwrotnicy czy strojenia skrzynki. Br mozna poprawic to raczej nie problem gorzej ze zwrotka. Moze warto kupic je dla samych przetwornikow?

Ponoc siedzi tam:

visaton G 25 FLL 8om

visaton NAC 200 8om

Na fotkach widac, ze sa w stanie bdb ale mam obawy, moze ktos mnie nakieruje troche.

• 1 miesiąc później...

Informuje, ze podjalem ryzyko i zakupilem te glosniki. Moje obawy okazaly sie na szczescie nie potrzebne. Skrzynki z mdf'u ze wzmocnieniami zrobione wg. projektu ze strony visatona do 2000gf, zwrotnica dosc skomplikowana, nie opisuje bo sie na tym nie specjalnie znam. Widac poprostu, ze ktos sie przylozyl i nic nie robione na "odwal sie".

Brzemienie? Dla mnie rewelacja, wreszcie mam bas taki, o jaki mi chodzilo. Zapuszcza sie nisko, ma wykop i przede wszystkim zadnego buczenia, wreszcie zaczalem lubic gitare basowa. Ale pierwsze co mnie zaskoczylo, to pierwszy raz z glosnikow uslyszalem jak perkusista stuka w talerz a nie tylko samo brzmienie.

Teraz stanalem przed wiekszym problemem, ampli pioneer 714, ktory posiadam trzeba na cos wymienic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.