Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie techniczne

Kubek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie o Yamaszkę 440 , mianowicie :

W katalogu podają że ma to 6x95 W, natomiast jak ściągnąłem instrukcję z danymi technicznymi, to na końcu jest jakis podział :

Maximum power : 6x95 W, natomiast poniżej jest "Minimum RMS Output Power (8Ohms,20-20.000 Hz, 0,06%THD)

mało tego, jeszcze niżej jest : dynamic power , w zalezności od ilośći Omów, jest od 190 W (2 Omy), do 95 W (8 Ohm) ,

to jakaś sciema ;) bo ja sie niestety nie za bardzo znam .

https://www.audiostereo.pl/topic/6022-pytanie-techniczne/

No i weź tu się zdecyduj na jakiś sprzęt. Wczoraj na forum pytałem jeszcze o DVD Yamahy, bo wziąłęm katalog i jak w mordę strzelił, pisze że dekoduje dźwięk w 96 Khz/24 bity, a większość nowych śmiga na 192 Khz, więc znowu zgłupiałem i myślę że jakaś ściema. Polazłem do MM i pytam gościa, co to za oznaczenie : 96 Khz/24 bity, to mi powiedział że to częstotliwość próbkowania i dotyczy obrazu, to ja mówię że to akurat dotyczy dźwięku nie obrazu ;), to mi przyznał rację, poprawił się że pierwszy parametr (96 Khz) to dotyczy dźwięku, a drugi (24 bity) to dotyczy obrazu ;)))))

W domu zerknąłem na instrukcję do yamaszki 440 i na kit mi przetwornik 192 Khz, i tak Yamaha obsłuży tylko 96 Khz ;)

Jak sie wkur...ię to kupię philipsa dvd 737 z divixem.

https://www.audiostereo.pl/topic/6022-pytanie-techniczne/#findComment-85325

Kubek,

Z reguły jest tak, że producent pisząc np.

5 x 95W rozumie, że 95W jest ot maksmalna moc znamionowa jaką można osiągnąć w jednym kanale przy znamionowym obciążeniu (np. 8 ohm). I nie nalezy tego rozumieć, że "jak kupię 5 x 95W, to mój piec wyciśnie prawie 500W mocy znam". To nie tak.

Praktyka jest taka, widząć 5 lub 6x95W:

- nalezy spodziewać się mocy znamionowej 95W w 2 kanałach przy odsłuchu stereo (pozostałe OFF)

- przy dołączeniu kolejnych kanałów moc będzie spadać

- toteż np. przy wysterowaniu 5-ciu kanałów maksymalnym sygnałem będzie np. miał jedynie 5 x 35 W

To tylko obardzo ogólny przykład ale oddaje ideę.

Dowodów na to nie trzeba długo szukać. Wystarczy "pomierzyć" takie wielokanałowy wzmacniacz, sporo n.t. temat zresztą podaje red. Kisiel (chwała mu za to) przy każdej okazji kiedy testowany jest jakiś "wielokanałowiec". Zresztą nie trzeba mierzyć, wystarczy popatrzeć na tabl. znamionową przy wtyczce zasilającej, często jest napisane że moc pobierana z sieci jest dużo mniejsza niż wynika to z przemnożenia np. 6x95W. Trafo w piecu jest jakie jest i fizyki się nie zmieni.

https://www.audiostereo.pl/topic/6022-pytanie-techniczne/#findComment-85335

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.