Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z REVELATOR-em

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

witam. proszę o Wasze opinie w kwestii głośnika srednioniskotonowego Scan Speak Revelator. Spotkałem się z opinią, iz gra suchą i szczupłą średnicą, czy potwierdzicie to spostrzeżenie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy szczupła to dobre określenie, ale sucha jak najbardziej. Chłodna zdecydowanie. Zestaw dwudrożny raczej mi nie podchodzi. Chętnie posłuchałbym za to zestawu trójdrożnego z typowym głośnikiem średniotownym.

Gdyby tak się chwilę zastanowić.

Dajemy na różne głośniki średniotonowe lub niskośredniotonowe sygnał testowy np. 500Hz. I teraz jedne zagrają sucho a inne ciepło, mięsiście?

Od czego to zależy? Czy głośnik nie powinien przekazać jak najbardziej wiernie tego, co dostał na wejściu?

Wiadomo, że zależy to od obudowy, wytłumienia, zwrotnicy i.

No właśnie, od czego jeszcze, poza klasą samego głośnika?

Pozdrawiam

YunnanTEA

IGNAC, 14 Gru 2009, 08:58

>Spotkałem się z opinią, iz gra suchą i szczupłą średnicą, czy potwierdzicie to spostrzeżenie ?

Wszystkie takie opinie są warte tyle co nic. Głośnik sam nie gra dobrze. Gra strojenie, schemat zwrotnicy, części obudowa itd. Głośnik tylko gra to, co dostał do przetwarzania. Na pewno można szczupłą czy jakąś tam inną średnicę skorygować. Przede wszystkim spróbować to zrobić.

Józef, miałeś ten głośnik? Pracowałeś z nim? Robiłeś jakieś konstrukcje na nim? Aplikowałeś? A może chociaż słuchałeś cudzych aplikacji, więcej niż jednej, ale gdzie indziej niż na Audio Show?

McGyver, 17 Gru 2009, 00:38

>Józef, miałeś ten głośnik? Pracowałeś z nim? Robiłeś jakieś konstrukcje na nim? Aplikowałeś? A może

>chociaż słuchałeś cudzych aplikacji, więcej niż jednej, ale gdzie indziej niż na Audio Show?

Nie. Co nie zmienia faktu, że ktoś mógł go źle zaaplikować a potem krążą opinie, że za sucho, że za ciepło itd. Nie powiedziałem niczego co, wskazuje że słuchałem. Równie dobrze są tworzone opinie o basie w kolumnach. Każdy słucha w innym pomieszczeniu i bas się potrafi różnic diametralnie. W jednym pomieszczeniu będzie dużo w innym wcale. Taka analogia.

Wobec tego Twoje twierdzenie że "Na pewno można szczupłą czy jakąś tam inną średnicę skorygować" podpada pod kategorię "Wszystkie takie opinie są warte tyle co nic".

Są tacy co próbowali nieraz. Poczytaj. Są głośniki które mają swój wyraźny "wrodzony" charakter. Można ten charakter lubić lub nie, ale walczyć z nim jest bez sensu bo nie obejdzie się bez "ofiar", czyli coś za coś. Jak mi coś w charakterze głośnika nie leży, to wolę się z nim nie męczyć tylko wziąć na warsztat inny głośnik. W tym wypadku wybór jest ogromny, Revelatory do tanich nie należą więc w tej samej cenie lub taniej można przebierać w midbasach jak w ulęgałkach.

no własnie dzis bede miał na chatce monitory na takich scanach by Sonus Oliva. Wczesnej miałem monitory na kewlarach scana, pozniej krótko harbethy hlk6. napisze jak posłucham revelatora.

a foty to juz mam, bo SO mi wysłał

Ukryta Zawartość

post-10927-100007666 1261055428_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T, 17 Gru 2009, 14:43

>Widać że materiał obudowy pracuje. Takie małe OT.

>

>Pzdr.

ta ... nie mogę się nie zgodzić, chyba. nie znam sie do konca. to jakis problem ?

no wiem wiem ze nie jest to ideał ale z drugiej strony tez kwestia cenowa, napewno kupuje duzo taniej niz trzeba by było zapłacić za takie nowe u akustyka, co prawda w naturalnym fornirze ale z kolei na gorszym tweterze, no i tak jak mówie róznica cenowa to ok 30%

Więc czekamy na wrażenia :-))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

->IGNAC

Widziałem takie klawiszowanie ostatnio nawet na Thielach, ale to błąd w sztuce nie ma czym się chwalić.

Dobre elementy bierne we zwrotnicach z głośnikami klasy Rewelatorów, to powienien być standard nie wyróżnik.

>Dobre elementy bierne we zwrotnicach z głośnikami klasy Rewelatorów, to powienien być standard nie

>wyróżnik.

no tak standard, a np. w takim mercedesie za 200 patyków pchali gówno, bo się psuł jak fiat125p !!! :)

Nie można w jakimkolwiek głośniku zmienić''swoistego brzmienia'',manipulacje podziałem oraz rzędem itd.,nie zmienia brzmienia własnego głośnika a tylko doprowadza do sytuacji w której brzmienie staje się maksymalnie najlepsze jakie ów głośnik może pokazać.

Tam w tle widać na zdjęciu kolumny 3-drożne. Ktoś może napisać jak gra środek w przypadku zastosowania tego głośnika średniotonowego? Czy środek nadal suchy czy da radę w ten sposób uzyskać "słodkość" brzmienia?

Im mniejszy revelator tym bardziej nasycona średnica. Już 15cm midwoofery są dla mnie akceptowalne, choć i tak raczej tylko z ciepłymi lampowcami. A 12cm średniotonówki są już całkiem OK.

areczek

Pełna zgoda.

Tylko to, co dla jednych (i ich wzmacniaczy) najlepsze (owe 100%), dla innych i ICH wzmacniaczy, najlepsze być nie musi.

Dla tych drugich 90% może być lepsze.

Miałem na myśli i zresztą to zaznaczyłem iż chodzi o najlepsze brzmienie jakie głośnik może dać.Przy najlepiej zestrojonych zwrotnicach,to oczywiste,a i tak będzie mieć swoisty charakter brzmienia.

pochwale sie a co :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.