Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe 5.1 czy 2 głośniki i dobry wzmacniacz

grazyna

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

potrzebuję pomocy dotyczące kina domowego. Posiadam telewizor LCD Samsung 40 cali i cyfrową TV. Zastanawiam się co kupić kino domowe 5.1 czy 2 głośniki i dobry wzmacniacz. Jeśli kino domowe to czy małe głośniki czy duże (mieszkanie w bloku). Czy wybrać sprzęt tej samej marki co TV czy jest to obojętne?

Dziękuję za pomoc.

nie ma kina 2 glosniki i wzmacniacz i nigdy to nie bedzie i nie bylo kinem

bo w kine istnieje cos takiego jak kodowanie kompresowanie DTS czy DD nie mowiac o nowych formatach

gdzie kazdy glosnik czyli z reguly 5.1 ma w filmie zakodowany dzwiek i majac 2 glosniki nie uslyszysz tego co i gdzie chciał rezyser

mowiac o kinie wcale nie trzeba mowic o amplitunerze rowniez dobrze mozesz mowic

o wzmacniaczu kina np Yamaha dsp-7 i do tego 5 glosnikow plus ten 1 sub glosniki maja byc duze

ewentualnie monitory fronty tyly i central dobre monitory

z tym ze sub potezny zeby mogl wygenerowac duzo efektow LFE basu

jeszcze jedna sprawa te marketowe zabawki gdzie komplet kosztuje 3 tys zl czyli glosniki i jakis tam klocek oraz dvd to tak naprawde szkoda to wstawiac do pokoju

wtedy napewno lepiej jest kupic wzmak stereo 2 glosniki i puszzczac sobie filmy w ten sposob bo tymi marketowymi zabawkami szkoda zagracać sobie pokój chyba ze lubisz KICZ

kino to duzy wydatek chyba ze celujesz w uzywki wtedy przy odrobinie rozsadku mozna zlozyc sobie naprawde porzadny sprzet ktory kiedy kosztowal grube pieniadze

dylemat polega na tym czy wstawic do pokoju 5 glosnikow czy wystarczy wzmacniacz i dwa pozadne stereo? Wiadomo, ze przy cenie do 1 500 PLN nie uzyskam takiego samego efektu jak w knie przy 5,1 glosnikach dlatego rozwazam dobrej jakosci stereo. Pytanie co jest lepsze?

odpowiedz sobie na pytanie czy to ma być zestaw do filmów czy wolisz posłuchać muzyki

za 1,5 tys. nie kupisz nic poza zestawem zintegrowanym (satelitki + sub + amplituner z/lub bez dvd) ale przy filmach zapewni on lepsze wrażenia niż 2 przyzwoite kolumny i wzmacniacz stereo

jednak nie kupisz i tak nowego wzmacniacza i nowych kolumn w tej cenie, jedno z dwóch musi być z drugiej ręki

Jorkers, 12 Gru 2009, 20:20

>nie ma kina 2 glosniki i wzmacniacz i nigdy to nie bedzie i nie bylo kinem

>bo w kine istnieje cos takiego jak kodowanie kompresowanie DTS czy DD nie mowiac o nowych formatach

>

>gdzie kazdy glosnik czyli z reguly 5.1 ma w filmie zakodowany dzwiek i majac 2 glosniki nie

>uslyszysz tego co i gdzie chciał rezyser

>

>mowiac o kinie wcale nie trzeba mowic o amplitunerze rowniez dobrze mozesz mowic

>o wzmacniaczu kina np Yamaha dsp-7 i do tego 5 glosnikow plus ten 1 sub glosniki maja byc duze

>ewentualnie monitory fronty tyly i central dobre monitory

>z tym ze sub potezny zeby mogl wygenerowac duzo efektow LFE basu

hmm ciekawie pisze ten jockers. :))

Z tego co wiem a wszyscy interesujący się kinem wiedzą, że pierwsze kino było nieme. ;)

Dźwiękiem nie zajmuje się reżyser tylko dźwiękowiec. A 5.1 itd uzyskuje się w studio dźwiękowym nawet ze ścieżek stereo jak i monofonicznych.

Co do zestawu do kina każdy kupuje to co mu odpowiada. Nawet mały zestaw stereo da przyjemność w oglądaniu filmów. Wiadomo, że nie to samo co zestaw 5.1 ale poprawa w stosunku do głośników z telewizora będzie okrutna. ;)

Pozdr.

A są amplitunery KD, które z dwóch głośników zrobią znośną przestrzeń.

A za te 3 tys to można już mieć KD. Aczkolwiek zgadzam się aby kolumienki nie były z „plastiku” lecz klasy np. Tannoy M1. . .

Grażyno, inwestując nieco w sprzęt uzyskasz niesamowite odczucia dźwiękowe. Warto.

Z samego stereo (a takie niemal wszystko jest w TV cyfrowej) amplituner KD wyciągnie również coś dla tylnych głośników. Nie wspominając o filmach choćby z poczciwego DVD mających dźwięk 5.1.

A w bajki mówiące o wyższości jakiegokolwiek wzmacniacza stereo nad dobrym amplitunerem KD nie wierz. Takie audiofilskie zabobony, a raczej szpan wskazujący określoną przynależność.

Podsumowanie:

Amplituner KD: 1000 zł. Subwoofer: 1000 zł. Głośniki przód i tył: 4* 250 zł (strzelam, nie znam obecnych cen). Ze środka możesz zrezygnować, bo każdy przeciętny amplituner z przodów wyczaruje środek (zaraz pewnie odezwa się znawcy;), a z miejscem na środkowy zawsze jest problem.

Amplituner (jeśli ma) pozwoli również połączyć więcej źródeł po HDMI i przełączać obraz z dźwiękiem jednocześnie.

szwed75 jak zwykle :) zwykłe czepianie sie jak chcesz to wroc 100 lat do tylu i sobie ogladaj niemie:) oczywyscie ze jeszcze 15 lat temu i 20 polskie kina mialy tylko stereo ale nie w dobie dzsiejszej techniki :) gdzie kanaly masz kodowane jak sam wiesz dts ,dd, dolby true, hd dts hd ,master audio,pcm ,dts hd hr ,dolby digital plus, ty znasz te 2 pierwsze o reszcie tylko slyszales tutaj na forum

wiec nie wprowadzaj forumowicza w blad

>Grzegorz7,

Ciekawa koncepcja bez głosnika centralnego szczególnie gdy 90% filmu otwrzana jest przecież przez głośnik centralny. Wszystkie dialogi idą przez głośnik centralny w formatach powszechnie stosowanych tzn db 5.1 czy dts.

W cenie do 3000 zł to poszukiwałbym raczej stereo i to używane stereo.

renia 239 a oczym ja mowie:) dokladnie te same slowa

w tej cenie wzlazl bym w porzadniejsze uzywane stereo anizeli kinow bo poco zasmiecac sobie pokoj

teraz uwaga szwed75 ma cos do powiedzenia na temat kina:) i starych niezastapionych denonów

Jorkers dżizas kiedy ty dorośniesz??? Jesteś dla mnie forumowym guru infantylizmów. :)) ZnaFco kina jeśli według ciebie reżyser robi 5.1 to nie mam więcej pytań.

Ostatnie stadium

W ostatnim stadium przygotowań przed wejściem filmu na ekrany kin do pracy przystępuje montażysta. Jego zadaniem jest połączenie poszczególnych ujęć w odpowiedni sposób. Współpracując ściśle z reżyserem, ustala on kolejność ujęć i decyduje o tym, jak długo mają trwać poszczególne sekwencje. Ma to istotne znaczenie dla tempa akcji i ogólnej atmosfery ukończenia działa.

Również na tym etapie następuje montaż ścieżki dźwiękowej. Musi ona być zsynchronizowana z obrazem na ekranie

wycinek z jakiegos tam pisma

przeczytaj sobie znawco kina:)

Jorkers, 13 Gru 2009, 10:00

>Ostatnie stadium

>

>W ostatnim stadium przygotowań przed wejściem filmu na ekrany kin do pracy przystępuje montażysta.

>Jego zadaniem jest połączenie poszczególnych ujęć w odpowiedni sposób. Współpracując ściśle z

>reżyserem, ustala on kolejność ujęć i decyduje o tym, jak długo mają trwać poszczególne sekwencje.

>Ma to istotne znaczenie dla tempa akcji i ogólnej atmosfery ukończenia działa.

>Również na tym etapie następuje montaż ścieżki dźwiękowej. Musi ona być zsynchronizowana z obrazem

>na ekranie

>

>

>wycinek z jakiegos tam pisma

>przeczytaj sobie znawco kina:)

ALE NIE 5.1. PRZECZYTAĆ TO NIE WSZYSTKO TRZEBA TO JESZCZE ZROZUMIEĆ.

Przeczytaj sobie to a potem się mądruj. :) To jest tylko przykład.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5.1? A może lepsze stereo za tę samą kasę?

Miałem okazję wypowiadać się na Forum, umieściłem nawet "kulinarne" porównanie, za które przez niektórych zostałem ofuknięty, a innym się podobało. To jest dylemat z gatunku tych czy chcę zjeść jedną małą, za to wytworną (i adekwatnie drogą) przekąskę, czy może cały elegancki (w granicach rozsądku) obiad. Cena ta sama. Inwestowanie w jakość dźwięku ma moim zdaniem sens do pewnego punktu, dalej przyrosty jakości tegoż dźwięku stają się niezauważalne i nie uzasadniają dodatkowej kasy. A skompletowanie sobie dobrego 5.1, aczkolwiek wymagające większych niż stereo nakładów finansowych - mieści się jeszcze w finansowch możliwościch bardzo wielu. Powyżej tej ceny są właśnie obszary malejących do zera przyrostów jakości.

ŻADNE stereo nie da nawet namiastki tego, co może zapewnić 5.1. I to nie tylko w kinie domowym, gdyż jest jeszcze inny obszar, którego ja osobiście jestem miłośnikiem (co wielokrotnie pisałem), mianowicie wielokanałowy odsłuch muzyki. Mamy coraz bardziej popularne SACD, mamy programy satelitarne emitowane w Dolby Digital, ostatno zaczęły się (zgodnie z zapowiedziami i oczekiwaniami) pokazywać BD pure audio (bez obrazu, sama muzyka).

Całkowicie zgadzam się z jednym z Szanownych Przedmówców, który stawiane dylematów typu wielokanał czy droższe stereo za tę samą kasę - określił był mianem "audiofilskich zabobonów", jakie jednoznacznie określają autora takowych stwierdzeń.

Nie wdając się w dyskusję ja polecam jednak kino domowe, a to dlatego, że jak chce sie mieć porządne stereo to trzeba i tak zainwestować sporo więcej i co najważniejsze posiadać odpowiednie pomieszczenie odsłuchowe, o czym wielu audiofili zapomina, myśląc, że kosmicznie drogi sprzęt wystarczy. Natomiast do mieszkania w bloku i codziennego użytku kino domowe sprawdzi sie znacznie lepiej. Do 3tys. jest juz pare zestawów godnych uwagi - wystarczy poszperać np. po allegro.

Renia:

Jakbyś była (był?) ze Szczecina, to bym Cię zaprosił. Do dyspozycji mam ze dwa typy głośników centralnych. Podłączylibyśmy je pod jakiegoś np. VSX LX60 i byśmy zobaczyli jak ogląda (i słucha) się film z centralnym a jak bez (oczywiście o tym musi wiedzieć amplituner).

Wiem ile mocy idzie przez centralny. Zespół centralny promieniuje z prawie punktu. Fronty symulujące centralny tworzą plamę pokrywającą pole dialogu (cały ekran). Jak masz duży TV lub projektor to wówczas widać różnicę. O oczywiście, że fronty przy takim modelu musza mieć wystarczającą moc.

Po prostu zaproponowałem przy braku środków z czego można zrezygnować. Na pewno nie z subwoofer`a. Chyba się zgodzisz?

Grzegorz7,

Moim skromnym zdaniem obecność suba zależy od jakości amplitunera i jakości głośników frontowych oraz powierzchni do nagłośnienia. Ja swojego (na 40 m) mam skręconrgo do 1/3 a czasami muszę go wyłączyć (jak leci głośno) bo Dale chałupe mi rozwalą. Barzdiej wyobrażam sobie sobie kino bez suba niż bez centralnego ale oczywiście jest to kwestia bardzo idywidualna i jak wspomniałeś wielkości ekranu (jak to jest telewizorek no to rzeczywiście się da ale czy to jest kino i czy o to chodzi w 5.1 ???).

A tak w ogóle, ze względu na brak miejsca chce wywalić suba; na korzyść budowanych dużych frontów ;). Kiedyś przedstawiałem tu na Forum taką koncepcję. Podobnie do pozbycia się centrala, chcę z jednego suba zrobić dwa ulokowane w kanale basowym solidniejszych obu frontów. Jakieś eksperymenty mam już zresztą za sobą ;).

Dodam, że próbowałem 7.1. Uznałem, 5.1 za wystarczające. W mojej koncepcji pozostanę przy 5.1, takie kanały będę podawał na wejście preampa do aktywnych frontów. W sumie będą 2 fronty i 2 surround`y.

Krótko mówiąc solidne zespoły stereo będą wykorzystywane jako fronty, środek i 2 suby w KD.

O ile 5.1 jest całkowicie wystarczające, 7.1 nie wnosi praktycznie nic ponad to (mówię to jako ten, który dał się skusić na pełne 7.1) - o tyle koncepcje wyrzucenia centrala i pozbycia się subwoofera na rzecz większych kolum L i R - uważam za całkowicie błędne.

Gdyby można było symulować C poprzez L i R - to by już na etapie koncepcji zrezygnowano z tego kanału. A jednak zarówno Dolby, jak i konkurencyjny DTS w to poszli. I rozwijają nadal w nowych kodekach przeznaczonych do HD. Chyba więc nie jest to przypadek, a uznano ten kanał za niezbędny. Zresztą wystarczy się pobawić samemu, włączając C, albo pyszczając sygnał C na L i R aby się o tym przekonać.

Podobnie moim zdaniem nic nie zastąpi SW. Najlepsze L i R, nawet takie wielkości giga-lodówki, mogą być conajwyżej namiastką SW (i to w dodatku nienajlepszą).

Jak się nie ma kasy na porządne 5.1 to trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, a nie dorabiać ideologię.

do tv i divixów jako 5.1 proponuję coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 2500 na allegro podpina się źródła jak tv wiwę dvd po cyfrowych złączach i po problemie

przestrzeń i wybuchy będą ok

do stereo zwykły zestawik stereo bez kombinacji z kinem

przerabiałem ten temat i trzeba sporo kasy wywalić żeb mieć dobrze grające kino

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

do mieszkania w bloku wystarczy i tak sąsiedzi będą marudzili że łupie im za ścianą

a do stereo oddzielny zestaw do słuchania muzyki tak to widzę wyjdzie taniej i prościej niż tworzyć na siłę dobrze grające kino i to najczęściej w pokoju w bloku 15-20m2 które będzie miało problem z rozstawieniem wielkich paczek.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Masz rację, że dobre kino wymaga dobrej kasy. Ale niekoniecznie musi oznaczać duże paczki. Dobre jakościowo zestawy sub-sat kosztują dużo, ale grają bardzo dobrze.

dużo czyli sporo kasy i do tego ampli żeby je napędził i masz sub sat 6tys 4 ampli razem 10tys

a tak kupujesz za 2 tys takie pierdziawki do efektów i stereo za 8tys i ampli nie da rady jakościowo zagrać za 10tys w stereo jak zestaw typowy stereo za 8 tys

pozdr

Focal + Naim

Za 2 - 3 tys można kupić parę bardzo porządnych monitorów. Więc kupujesz 2 pary + 1 jeszcze jeden (jak się zodzą rozkompletować, nie jest to łatwe, ale możliwe) i subwoofer.

> nie da rady jakościowo zagrać za 10tys w stereo jak zestaw typowy stereo za 8 tys

Jesteś pewien? Sprawdzałeś osobiście, czy tylko powtarzasz audifilskei zabobony?

Zdecydowanie stereo: polecam wątek "Pseudokino domowe".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

To jest wypowiedź Maurizio Aterini, właściciela firmy Blue Note:

"

Do you think, that uncompressed audio files with high definition are a significant part of audio?

MA: Without any doubt. I do not have any doubts about that – this is the future. I am 100% convinced, that this is where stereo and video are going. I do not believe in the future of multichannel sound. At my home I use a stereo system, where a DVD player and a plasma is connected to. And the movies are watched in stereo. Everybody thinks, that I own a brilliant multichannel system, and it is only stereo."

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

miałem u siebie kino za ponad 10tys harmana ampli i głośniki b&w 600 i to w stereo dopiero coś zaczynało grać ale bez finezji

potem kupiłem używany jeszcze lepszej klasy ampli 5.1 rotela rsx-972 i nie poraziło mnie w stereo żebym dalej to trzymał a przynosiłem od kumpli różne wmaki stereo nad rotel i yamaha i to w przedziale do 3tys nowe zagrały ciekawiej niż ampli 5.1 w trybie stereo nawet tak stary i udany model jak rotel rsx-972 , ponieważ szybko się z tego wyleczyłem więc to sprzedałem i kupiłem zwykłe stereo

temat przerobiłem na swojej skórze prawda jest taka że brzmieniowo amplitunery do kina są dostrajane do grania bardziej skrajami pasm i dynamiką agresywnie bez finezji i relaksującego ciepełka i tworzenia godnej uwagi sceny stereo i nie ja jeden jestem tego zdania.

Focal + Naim

Dylemat stary jak ... mniej więcej dziesięciolatek :)

Wszystko zależy od "suwaka" z gotówką.

Gdy suwak jest w okolicy 2000-3000 zł. na wszystko, to jednak sugerowałbym wzmacniacz stereo i parę kolumn. Albo używany ampli i parę kolumn.

Jak pojedziemy suwakiem w górę do powiedzmy 5 tys to coś już się zmontuje w 5.1 ale wciąż niskiej jakości - ja dalej zostałbym przy stereo.

W okolicach 10 tys można już mówić o pierwszym sensownym systemie 5.1 (ampli + komplet kolumn + sub).

A gdy mówimy o pełni doznań, to trzeba zainwestować więcej, kupić 5 dobrych głośników, dobry sub, dobry ampli...

Można owszem odpuszczać sobie to centralny (bo sygnał pójdzie na fronty), to suba (o duże fronty itd), ale prawda jest niestety taka, że pełnię możliwości pokaże 5.1.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.