Skocz do zawartości
IGNORED

Alergia na audiofilię...

czarnypsiak

Rekomendowane odpowiedzi

>Proponuje zmierzyc audiofilowi wartosc rezystancji na ucho. Powodzenia.

Coż, jeśli sądzisz że tylko rezystancja odpowiada za zmiany brzmienia to nie mamy za bardzo o czym dyskutować, bo trzeba byłoby zacząć od lekcji fizyki i podstaw elektrotechniki na których chyba kogoś zabrakło.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

podejrzewam że o kabel chodzi

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

kursk

>we - oczywiście jeżeli urządzenia są różne pomiarowo to mogą się różnic w odsłuchu, jeśli są

>pomiarowo identyczne to nie mogą różnic się w odsłuchu.

A jeśli zaczynasz ..... "badanie urządzenia" to; zaczynasz od pomiarów i odsłuchujesz?, czy słuchasz i dopiero po odsłuchu mierzysz?.

Dzięki za grzeczna odp. ;-).

modrzewku ty masz jakąs blokade w połowie myslenia??Wszystko jednakowe...... przy tej samej głosnosci.Modrzewku wszystko wskazuje, ze nadal ty tego nie rozumiesz.I to jest TAKIE rozkoszne.....

muls

Jak ja mam zatrzymanie myślenia w połowie,to w jakiej części ma mój adwersaż czyli Ty?

Zapytam jeszcze raz:przy jakiej głośności?Dla informacji zadżumionego powiem,że chodzi o decybele,bo przecież w tych jednostkach się ją rozróżnia.Czy też nie ma róznicy?

Mulsik,co z Tobą?Czyżbyś już był po?

>muls, przy tej samej głośności - zgadza się sprzęty (nawet kolumny), są zbliżone do siebie. Często

>tak bardzo, że rozpoznać nie idzie...

z tymi kolumnami to juz przesadziles ;)

musialyby byc to kolumny tej samej wielkosci (w tym rozne rezonanse obudowy, bass refleksy), miec tak samo rozmieszczone glosniki, same glosniki tej samej wielkosci (chociazby wrazenie szerokosci brzmienia, i nie ma to nic wspolnego z widzeniem wiekszej membrany), tak samo ustawiona zwrotnice (zeby np wysokotonowiec w jednych nie mial wiecej/mniej pasma, badz przesuniete pasmo w stosunku do drugich), i co najwazniejsze to GLOSNIKI MUSIALY BY MIEC IDENTYCZNA CHARAKTERYSTYKE ;)

• Redaktorzy

">we - oczywiście jeżeli urządzenia są różne pomiarowo to mogą się różnic w odsłuchu, jeśli są

>pomiarowo identyczne to nie mogą różnic się w odsłuchu."

Mam nadzieję, że jeśli pożyję dlasze 50 lat, to może wreszcie dowiem się, pomiary CZEGO mają być brane pod uwagę, a czego nie (konkretnie i precyzyjnie!), oraz jaką dokładność wg. piszącego oznacza słowo "identyczne". Bo tak narazie, to kilka osób wysuwa w tej sprawie postulaty, ale żeby któryś wypowiedział się precyzyjnie, to nie bardzo. Mimo pretensji do "naukowego podejścia". Poproszę uprzejmie, według schematu: moc (w jakich granicach), zniekształcenia (które, w jakich granicach), itd.

Redaktor

Mam nadzieje,że jeśli pożyje dalsze 50 lat,to może wreszcie dowiem się......

To niech Twoja nadzieja tylko mocna będzie i nie chodzi o te 50 lat(ja Ci życze więcej)tylko o wiarę jeszcze,że czegokolwiek się dowiesz i cokolwiek ustalisz.

Tak całkiem na marginesie,to zastanawiam się czy warto?

Czekać,ustalać,wyjaśniać....

Po co?Jak oni wiedzą wszystko lepiej-bez ustalania!

• Użytkownicy+

Oczywiście pisząc że nie idzie rozpoznać, miałem na myśli pozostałe części toru a nie kolumny. Te ostatnie w ABX są rozpoznawalne, ale różnice są mniejsze niż zazwyczaj, subtelne informacje są uśredniane.

Robert

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 12 Gru 2009, 11:13

>">we - oczywiście jeżeli urządzenia są różne pomiarowo to mogą się różnic w odsłuchu, jeśli są

>>pomiarowo identyczne to nie mogą różnic się w odsłuchu."

>Mam nadzieję, że jeśli pożyję dlasze 50 lat, to może wreszcie dowiem się, pomiary CZEGO mają być

>brane pod uwagę, a czego nie (konkretnie i precyzyjnie!), oraz jaką dokładność wg. piszącego oznacza

>słowo "identyczne". Bo tak narazie, to kilka osób wysuwa w tej sprawie postulaty, ale żeby któryś

>wypowiedział się precyzyjnie, to nie bardzo. Mimo pretensji do "naukowego podejścia". Poproszę

>uprzejmie, według schematu: moc (w jakich granicach), zniekształcenia (które, w jakich granicach),

>itd.

a zamiast czekać 50 lat wystarczy poczytać:

http://xyzpawel.blogspot.com/2009/09/hi-end-is-dead.html

mało gramotny jesteś

czasami mam wrazenie ze rżniecie głupa.O kolumnach nie ma tu mowy i było to na SAMYM poczatku.Zawsze było pisane ze kolumny i pomieszczenie ROBI muzyke.ROBI kolumny i pomieszczenie.Jeszce raz kolumny i pomieszczenie robi.I na koniec kolumny i pomieszczenie i wyrównujemy i pokazujemy.Kolumny nieeeeeee i pomieszcenienieeeeeee.

• Redaktorzy

Pawle, najwidoczniej masz na myśli ten ustęp:

"progiem słyszalności zniekształceń THD jest 1% (niektóre źródła podają dla muzyki 2-3 %), zniekształcenia typu crossover są odróżnialne na poziomie 0,3%. Inne źródła podają słyszalność zniekształceń THD przy czystym sygnale sinusoidalnym (nie występującym w naturze) na poziomie 0,1%. Przesłuchy międzykanałowe są słyszalne gorsze niż 20 dB"

Czyli oficjalnym twoim stanowiskiem na ten temat jest, że:

-różnica mocy nie jest brana pod uwagę,

-zniekształcenia łącznie THD powyżej 1% (powiedzmy),

-przesłuch międzykanałowy powyżej 20 dB,

-Wcześniej było jeszcze o wzmacniaczach lampowych, ze nie, wobec tego nie mają być brane pod uwagę.

Okay, przyjmuję to jako odpowiedź, że tylko te parametry mają być uwzględniane przy rozpatrywaniu podobieństw. Uściślij jeszcze, czy określenie "identyczne" ma być brane dosłownie, czy też jest jakiś zakres tolerancji. Przy okazji, szkoda, że nie byłeś uprzejmy w odpowiedzi na moją prośbę wyliczyć tego tutaj w punktach, tylko znowu odesłałeś do linka. Widocznie chodzi ci o zwiększenie liczby odsłon twojej homepage, ale to ludzkie, a zatem zrozumiałe.

Gość

(Konto usunięte)

Redaktor, 12 Gru 2009, 14:40

>Pawle, najwidoczniej masz na myśli ten ustęp:

>"progiem słyszalności zniekształceń THD jest 1% (niektóre źródła podają dla muzyki 2-3 %),

>zniekształcenia typu crossover są odróżnialne na poziomie 0,3%. Inne źródła podają słyszalność

>zniekształceń THD przy czystym sygnale sinusoidalnym (nie występującym w naturze) na poziomie 0,1%.

>Przesłuchy międzykanałowe są słyszalne gorsze niż 20 dB"

>Czyli oficjalnym twoim stanowiskiem na ten temat jest, że:

>-różnica mocy nie jest brana pod uwagę,

nieprawda, źle czytałeś

>-zniekształcenia łącznie THD powyżej 1% (powiedzmy),

>-przesłuch międzykanałowy powyżej 20 dB,

>-Wcześniej było jeszcze o wzmacniaczach lampowych, ze nie, wobec tego nie mają być brane pod uwagę.

zapomniałeś jeszcze o charce

>

>Okay, przyjmuję to jako odpowiedź, że tylko te parametry mają być uwzględniane przy rozpatrywaniu

>podobieństw. Uściślij jeszcze, czy określenie "identyczne" ma być brane dosłownie, czy też jest

gdzie tam jest "identyczne"

>jakiś zakres tolerancji. Przy okazji, szkoda, że nie byłeś uprzejmy w odpowiedzi na moją prośbę

>wyliczyć tego tutaj w punktach, tylko znowu odesłałeś do linka. Widocznie chodzi ci o zwiększenie

>liczby odsłon twojej homepage, ale to ludzkie, a zatem zrozumiałe.

ludzkie to jest to, że mi się nie chcę powtarzać tego samego 1000 razy, więc wolę dać jednego linka...

Redaktor.

No i widzis,nawet psecytoć nie umies,żeś tylko mulsa wkuzył aż sie biedacysko zacoł jąkać.

Oni to w punktoch licyć nie umio,tylko w dudkach.

I tak będzie zawsze,pytasz o szczegóły,odsyłają do bloku nawiedzonego.

Podajesz przeczytane-mówią,że nie umiesz czytać albo nie rozumiesz.Idź do szkoły jeszcze raz,bo nic a nic,nie rozumiesz.Jak się będziesz zapisywał,to zapisz mnie też.Ja dopiero nie rozumie.

Ile ten szalej można żreć?

Redaktor zasada jest prosta.Testujemy gainclona którego jeszce nikt nie przedstawił do testu i najlepszy twój wzmacniacz.Np RCM.Wyrównujemy głosnośc.Słuchamy i mówimy który gra.Czy to wymaga jakichś wyjasnień???Meryterycznych wyjasnien czy dyskusji, ala jagódka czy modrzewko.Czy to cóś jeszcze mozna ...dodać.Mozna słuchąć wszystkiego z dowolna głośnoscią.czy to k..a wymaga jeszcze jakiś wyjasnień.Czy macie juz zupęłna dziurę w mózgu??czy mozna dyskutowac o czymś ,co mój pies łapie w dwie sekundy??

• Redaktorzy

"Redaktor zasada jest prosta."

Pardon, ale ja pytałem (zresztą nie ciebie) o rzecz prostą jak drut. Udzielenie odpowiedzi powinno zająć max 5 minut, zwłaszcza że to podobno jest jasne. I niestety nie doczekałem się odpowiedzi poza wykrętnymi informacjami, że jakoby "WSZYSTKO jest w blogu" itp. Mnie nie interesuje, co jest w jakimś blogu, ja poprosiłem o konkretne dane liczbowe. I jak zwykle otrzymałem trzy razy guzik, plus porcja marudzenia. Dla mnie to jest symptomatyczne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.