Skocz do zawartości
IGNORED

Konwersja do FLAC (EAC vs. Foobar)

Navers

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zrzucić swoją kolekcje płyt na komputer i zrobić bibliotekę muzyki w formacie FLAC.

Nie wiem jaki program wybrać, czy będą jakieś różnice między konwertowaniem muzyki za pomocą foobara a za pomocą eac lub innego poświęconego do tego programu?

W obu przypadkach korzystam z tego samego enkodera z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a konkretnie flac 1.2.1b

Który program do konwersji pozwoli mi na otrzymanie lepszej jakości flaca i jaki enkoder będzie najlepszy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/60028-konwersja-do-flac-eac-vs-foobar/

lossless: jak sama nazwa wskazuje kompresuje bezstratnie. To troche jakbys pytal, czy lepsza jakosc dzwieku bedziesz mial po skompresowaniu zipem, czy tez rarem :)

Strata jaka mozesz miec moze ew. wynikac na etapie ripowania. Tutaj faktycznie krolem jest EAC, chociaz jak masz duzo CD to poleceam dbpoweramp, gdyz jest duzo szybszy. Foobara tez pewnie mozna zaprzac do ripowania, ale tym sie osobiscie nie bawilem.

>polecam easy cd-da extractor

>szybki i wygodny

zadne easy czy CD-exy. ani inne szybkie.

testowalem to kiedys jeszcze za czasow krolowania legendarnych napedow TEAC, wiec tutaj nie mozna nic zarzucic w kwestii hardwareu.

wszystkie szybkie (w tym CDex) zgrywaja nie dokladnie - sumy kontrolne sie nie zgadzaja, zas przy porysowanych plytach pojawiaja sie przypadkowe przerwy (za kazdym razem w inny miejscu - serio).

co wiecej, moge to samo powiedziec na niekorzysc profesjonalnych edytorow audio jak SoundForge czy mojego ulubionego GoldWave.

takze kolego radze zastanowic sie czy bardziej Ci zalezy na szybkosci czy spokoju ze masz zgrane jak nalezy. ja wybralem to drugie.

Kyle, 7 Gru 2009, 19:50

>Tylko i wyłącznie EAC (i tryb dwukrotnego odczytu i porównania co do bitu)

Popieram - EAC jest ok. Ale zamiast dwukrotnego odczytu można użyć AccurateRip -> sprawdza sumy kontrolne w necie. Przy popularnych płytach się to sprawdza.

Ponadto - cdparanoia. Nigdy nie porównywałem jakości, ale i nigdy problemów nie miałem.

>zadne easy czy CD-exy. ani inne szybkie.

czesciowo sie zgodze. dbpoweramp jest wyjatkiem, gdyz ma inny algorytm kontroli bledow niz dwukrotne czytanie kazdego bitu. On jedzie po szybkosci, nastepnie sprawdza jakos sume kontrolna w internecie i jesli jest to samo to smialo mozna kompresowac. Jesli plyty nie ma w bazie danych lub wychodza inne odczyty (choc moze to wynikac z innego tloczenia) to pozostaje tylko EAC. db jest platne, choc byc moze wersja 30-dniowa wystarczy ci w zupelnosci

Zależy mi tylko na jakości, szybkość może być nawet eksremalnie niska, pod tym względem jestem bardzo cierpliwy :-).

Dziękuje, wybiore więc EAC, pewnie ma on również funkcje zmieniania WAV do FLAC (czasami kupuje coś na beatporcie).

> Jesli plyty nie ma w bazie danych lub wychodza

>inne odczyty (choc moze to wynikac z innego tloczenia) to pozostaje tylko EAC.

Ta sama plyta, ale tloczona gdzie indziej nie moze miec innej sumy kontrolnej. Prawie zawsze jest podawany ten sam material (master). Zwykle nic sie potem juz z tym nie robi. Chyba ze jest to jakas edycja jasno zaznaczona jako remastered.

Jedno pytanie co do EAC, ustawiłem wszystko, i teraz włączając "opcje kompresji", zakładkę "zewnętrzna kompresja" i wybierając enkoder z Soundforge (flac 1.2.1b) mam w "dodatkowe opcje linii poleceń" wiersz -6 -v -t. Ustawiłem na -0 -v -t i wykonałem konwersje z WAV do FLAC a następnie -8 -v -t i znów konwersję z WAV do FLAC, zauważyłem, że drugi plik jest wyraźnie mniejszy, a i w foobarze pokazuje się mniejszy bitrate.

Czemu tak jest? I czym właściwie jest to -6 -v -t, co oznacza to -v i to -t i czemu zmieniając pierwszą wartość otrzymuje plik o innych właściwościach?

-0 do -8 to stopien kompresji, im wyzszy, tym mniej zajmuje plik, ale wymaga wiecej czasu na kompresowanie. oczywiscie jakosc zawsze taka sama

-V powoduje dodatkowe sprawdzenie czy zakodowany FLAC to dokladnie to samo co oryginalny zrodlowy plik wave.

-T "jakis tekst" to obsluga tagow, czyli nazwa wykonawcy, tytul, itp

pajr0, 7 Gru 2009, 21:42

>>zadne easy czy CD-exy. ani inne szybkie.

>

>czesciowo sie zgodze. dbpoweramp jest wyjatkiem, gdyz ma inny algorytm kontroli bledow niz dwukrotne

>czytanie kazdego bitu. On jedzie po szybkosci, nastepnie sprawdza jakos sume kontrolna w internecie

>i jesli jest to samo to smialo mozna kompresowac. Jesli plyty nie ma w bazie danych lub wychodza

>inne odczyty (choc moze to wynikac z innego tloczenia) to pozostaje tylko EAC. db jest platne, choc

>byc moze wersja 30-dniowa wystarczy ci w zupelnosci

dbpoweramp korzysta z tej samej bazy, z której i EAC z zainstalwoanym accurateripem (a raczej odwrotnie ;) ).

Z innych programów czytających dwa razy, jest jeszcze "Ruby Ripper" - chociaż on działa w oparciu o cdparanoie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.