Skocz do zawartości
IGNORED

AS 1000 czy AS 2000?

tomter

Rekomendowane odpowiedzi

Ma być to mój pierwszy wzmak stereo, zastanawiam się czy warto dopłacać do Yamahy AS 2000? Kolumny mam MA RS6, pokój 20 kw., zamierzam podłączyć w trybie pre out do ampli Yamaha 3800, później dokupię jakiś transport w postaci odtwarzacza CD, chyba też yamaha? Co sądzicie o tych wzmacniaczach (może w tej cenie kupię coś lepszego?)

- czy dobrym połączeniem będzie AS1000 MA RS6? (nie mam możliwości przesłuchania takiego zestawienia)

https://www.audiostereo.pl/topic/59936-as-1000-czy-as-2000/

A dlaczego Kolega zawęża wybór tylko do tych dwóch wzmacniaczy? Pełno przecież tego... Warto poszukać szerzej.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

powiem szczerze, mam sentyment do Yamahy, plus wygląd tych modeli, ot i tyle, powiem szczerze na dzień dzisiejszy nie chciałbym przekroczyć 4 tyś za wzmacniacz, słucham rożnej muzyki, zależy mi na dobrym brzmieniu w muzyce typu rock (U2, Pink Floyd, Rolling Stones itp.)

Miałem przyjemnośc słuchać serii 1000 jak i 2000 ,byłem nawet posiadaczem CD S2000 ,wg mnie o ile pomiędzy CD-kami nie ma większej różnicy brzmieniowej to w przypadku wzmacniacza warto dopłacić do 2000.

Kup A-S2000, będzie znacznie lepiej. Ja mam 1000 i brakuje min. solidnej kontroli. Połączenie Yamahy z kolumnami MA to dobry pomysł.

ZAP TeXtreme Reference Monitor, ART Loudspeakers Deco 8, Triangle Australe 260, Cabasse Clipper / Audion Sterling, Bladelius Brage / Denafrips Pontus II / Moon 260 Dt / Pioneer N-70ae

tomter

7 Gru 2009, 08:20 to Yamaha takie dno?? nie ma żadnych zwolenników tej marki?

Yamahę bardzo lubię do orkiestralnych dzieł muzyki poważnej. Natomiast w zastosowaniach rockowych bywa kontrowersyjna, a czasem nawet katastrofalna, jeśli o moje doświadczenia chodzi. Kiedy więc przeczytałem że Ty-rockfan na Nią swoją uwagę skierowałeś, nieco się zaniepokoiłem.

Gość brodacz

(Konto usunięte)

Uwazam ze systemy 1000/2000 sa warte zainteresowania polecam je osobom ktore lubia zroznicowane gatunki muzyczne lubia posluchac cicho wieczorem jak i dac czadu, cenia sobie dobra jakosc wykonania o ktora coraz ciezej i szukaja uniwersalnego systemu na lata.Podobnie jak koledzy polecal bym jednak wzmak 2000 swietnie kontroluje niskie oraz uwazam ze nadaje sie do rocka jak i do czegos naprawde mocnego :)nie mam mowy o jakis zlepianiu sie dzwiekow gdy chcemy zrobic hardrockowa rzeznie(ale ze mnie dialbel czasami,sasiedzi mnie chyba nie lubia haha).Najwiecej slucham na nim jednak bluesa i sprawdza sie naprawde dobrze, dokladnie i gleboko.pozdro brodacz

>>>tomter,

Miałem tę Yamahę S-2000 u siebie w domu pożyczoną za kaucją do posłuchania. Wcześniej słuchałem jej w sklepie z CD-2000 Yamahy, połączoną z nim po XLR i podłączoną do podłogówek B&W. Później w sklepie słuchałem z tym samym CD-ekiem wzmacniacza S-1000. Komplet S-2000 grał w sklepie znakomicie, tak trochę jak napisał . Po podłączeniu tańszego wzmacniacza wszystko siadło - muzycy stali się bardziej leniwi, jakby po 30 lat starsi, lekko przygarbieni i trochę depresyjni. Pożyczyłem tę Yamahę S-2000 do domu, bo według mnie tylko zakup tego modelu miałby sens. Byłem prawie pewien że ją kupię. Tymczasem po podłączeniu gramofonu (ale przez wejście liniowe z wykorzystaniem przedwzmacniacza gramofonowego)...załamałem się zupełnie tym co usłyszałem. Nie dlatego że gramofon słaby, bo z tym co mam w tej chwili gra ze dwa razy lepiej niż cały komplet S-2000 na dodatek z drogimi kolumnami "sklepowymi" i kablami. Dlatego, że to wzmacniacz himeryczny jest. Wymaga pożyczenia i posłuchania w domu. Nic zaocznie!

Pozdro,

Yul

tomter

Tak w ciemno protestujesz??

Mam zestaw Yamahy 2000, mam RX-V3800, jeśli masz blisko do Wielkopolski, możesz posłuchać (z Tempo V albo Paradigmami Studio 60 v.4).

Nie wiem czy Evo będzie lepszy do rockowania ...

Yamaha AS-1000 i AS-2000 nie przekonują mnie dźwiękowo - nie lubię takiej prezentacji i uważam, że modele są stanowczo "przereklamowane" i wypromowane w PL głównie swoim ciekawym dość designem.

Natomiast uważam, za konieczne przesłuchanie czegoś z oferty Rotela. Np. nowego wzmacniacza zintegrowanego RA-1520, który za swoją cenę ok. 3000zł oferuje dźwięk bardzo przestrzenny, namacalny i wciągający. Dojrzały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.