Skocz do zawartości
IGNORED

PC-LINK PopPulsce USB - czy ktoś miał przyjemność

Imacman

Rekomendowane odpowiedzi

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Marcin_gps - w przypadku Valab-a śmietnik z kompa słychać po USB. Podłączenie przez optyka daje sporą poprawę. Wiem, bo przerabiałem obie opcje. Wavelength korzysta z asynchronicznej transmisji i bufora wewnętrznego dla USB to na pewno jest jego plusem. Problem izolacji od śmieci z PC-ta też pewnie jakoś rozwiązali stąd jego jakość i cena niestety też. Nie ma co porównywać DAC-a za 800 do takiego za 8000.

Przeglądając wątek widzę, że sporo osób korzysta z interfejsów USB->SPDIF.

Można wyciągnąć wniosek, że przy tańszych DAC-ach uzyskamy poprawę korzystając

z takiego urządzenia zamiast bezpośredniego połączenia USB. Można też przyjąć,

że wpięcie takiego gadżetu zamiast połączenia optykiem ze zintegrowaną kartą

także przyniesie jakąś poprawę, a z pewnością nie pogorszy jakości dźwięku.

Teraz jeszcze pytanie - czy ktoś z szanownych forumowiczów miał przyjemność

testować PC-Linka i jeszcze jakieś inne cudo USB->SPDIF w roli transportu

i może powiedzieć coś na temat wrażeń odsłuchowych?

Myślę tu o np takich ustrojstwach:

- Musiland Monitor 01

- hiFace

- Off-Ramp (wiem, inna klasa cenowa)

- PopPulsce USB

vs PC-Link (z modem lub bez). Szczęśliwie PC-Linka można odsłuchać przed zakupem,

reszty niestety nie, więc takie porównanie wniosło by jakąś dodatkową informację.

Pozdrawiam

PC Link Trends Audio UD 10.1 jest bardzo dobry:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>kichanadeta

a jak sprawdzić czy to wyjście to nie zwykłe analogowe?

w ustawieniach karty?

tam chyba wszystko wskazuje na to, że to analogowe wyjście

hiFace zbiera pochlebne opinie na różnych forach.

to jakiego zakładając, że zainwestuję te 500,- w hiFace, to jakiego DACa w okolicach 1000,- byście polecali, który w zestawieniu zagra lepiej niż DACi za 1500,- mające USB?

Albo możemy troszekę poprzeczkę cenową podnieść: do 1500,- i porówując z DACami z USB do 2000,-

hiFace ma moim zdaniem jedną zasadniczą wadę, dlatego ciekawi mnie, czy ktoś porównywał np z PC-Linkiem. Mianowicie hiFace ma wyjście coaxial (RCA lub BNC), przez co nie daje izolacji elektrycznej od komputera takiej jaką daje Toslink. Wygląda na to że będę musiał wypróbować jedno i drugie. Jak mi się uda, to na pewno dam znać.

goszu, 20 Mar 2010, 13:44

>hiFace ma moim zdaniem jedną zasadniczą wadę, dlatego ciekawi mnie, czy ktoś porównywał np z

>PC-Linkiem. Mianowicie hiFace ma wyjście coaxial (RCA lub BNC), przez co nie daje izolacji

>elektrycznej od komputera takiej jaką daje Toslink. Wygląda na to że będę musiał wypróbować jedno i

>drugie. Jak mi się uda, to na pewno dam znać.

W większości (jak nie we wszystkich) DAC'ach mamy na wejściu S/PDIF transformator separujący .

Ja czekam na modowaną wersję z zasilaniem bateryjnym.

Ale pewnie nawet taki HiFace nie zbliży się do tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich forumowiczów!

To mój pierwszy wpis, więc wybaczcie, jeśli coś będzie niejasne :)

W skrócie: szukam obecnie transportu doprowadzającego sygnał z PC do mojego Xindak DAC-8 (swoją drogą to niezły DAC). Obecnie stosuję dwa połączenia: bezpośrednio kablem USB oraz coaxialem wychodzącym z Xonar Essence ST. Połączenie USB jest nienajlepszym rozwiązaniem (ograniczenie sceny, słabsza kontrola nad basem, w niektórych nagraniach nieprzyjemne, zapiaszczone wysokie tony - ogólnie jakość dźwięku gorsza o jakieś dwie klasy od coaxiala z Xonara).

Po różnych testach zdecydowałem się na wypuszczanie z Xonara dźwięku 24/96 i upsampling w DAC do 24/192 - daje to dynamiczne, przejrzyste brzmienie z dobrą sceną i lokalizacją źródeł pozornych i sporą ilością "powietrza" a wyjście lampowe DAC niweluje moim zdaniem cyfrową sygnaturę dźwięku. Jest to źródło o klasę lepsze od podłączonego toslinkiem Denona DCD 700AE. W sumie, to jestem zadowolony :)

Ale jest jedno "ale" - mam w domu dwa PC i źródłem jest obecnie mój, ale muszę ciągnąć kabel przez pokój, co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Drugi PC, stojący bliżej DAC ma słabą kartę muzyczną i myślałem o jej wymianie (bo Xonara chcę w swoim kompie zostawić) - oczywiście naturalnym wyborem byłby drugi Xonar, ale rozważałem też (po ostrej selekcji) opcję z zakupem Echo MiaMIDI (ślepe testy odsłuchowe są tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

No i wtedy natknąłem się na informacje o różnych transportach USB...

Moje wymagania: przyjmowanie sygnału 24/96, niski jitter i oczywiście głównie jakość oferowanego dźwięku.

Przejrzałem dość dokładnie info dostępne w necie i rozważam następujące opcje:

M2Tech hiFace (dużo pozytywnych opinii, lepszy od kliku transportów USB, nie trzeba kupować kabla USB, ale tylko jedno wejście i wyjście)

Musiland Monitor 02 US (w bezpośrednich odsłuchach podobno lepszy od Xonara STX/ST jak i kilku transportów USB - ale sporo problemów z driverami...)

Pop Pulse PC Link II (dobre opinie, ale na USB tylko 24/48 a do SPDIF z 24/96 trza by było kartę kupić, na plus także duża ilość wejść/wyjść - na przyszłość)

Ewentualnie jeszcze: Trends UD-10.1 USB (ale tylko 16/48...) lub TeraLink-X (ale podobno słabszy od hiFace).

Z droższych (i raczej odpadających) rozwiązań ciekawie wyglądają jeszcze Off-Ramp 3 i Off-Ramp Turbo 2, oraz Bel Canto USB Link 24/96.

Tak więc mam prośbę do posiadaczy któregoś z wyżej wymienionych transportów o podzielenie się uwagami odnośnie ich jakości i podesłanie choćby krótkiego opisu wrażeń odsłuchowych. Wiem, że Pop Pulse ma kilka osób, ale zbyt wiele o nim nie napisały... Z góry dzięki!

Trochę się rozpisałem...

Na koniec dodam jeszcze, że słucham plików FLAC z Foobara.

Pozdrawiam

Xentrix

Ukryta Zawartość

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Dzięki za rekomendację :)

Odnośnie PC Linka w wersji mod, to trochę zniechęca mnie oczekiwanie na zrobienie tego moda v.5.

No i żaden z poleconych przez Ciebie transportów nie przyjmuje przez USB sygnału 24/96. Tylko 24/48, a z czasem będę miał coraz więcej plików w tej wyższej jakości...

Czy Twoja rekomendacja wynika z odsłuchu porównawczego?

Czy ktoś ma hiFace'a, Musiland Monitor 02 US lub TeraLink-X i mógłby coś o nich napisać? Można też na prv.

Pozdrawiam

Xentrix

Ja słuchałem hiFace'a u siebie, ale nie był mój więc już go nie mam. Jakość bardzo zadowalająca. Zwłaszcza przy wyższych częstotliwościach próbkowania. HiFace'a też można ładnie zmodyfikować.

System gra dobrze, albo nie....

Barmanekm, Zyzio, Kvist - dzięki za info.

Ponieważ mam dość dobrego DAC-a, to zapewne każdy z poniższych transportów by się sprawdził:

hiFace, Musiland 02 US, Teralink-X, PopPulse, Trends UD-10.1.

Z ciekawości, to najchętniej sprawdziłbym wszystkie :) ale skłaniam się do wyboru między dwoma pierwszymi, muszę tylko sprawdzić dokładnie czy nie problemów z działaniem na kompach z moją płytą główną (bo obydwa urządzenia mają problem z driverami jednak).

A Teralinka to może kiedyś zakupię dla porównania, najwyżej odsprzedam znajomym :)

Pozdrawiam wszystkich

Xen

Ciekawy transport wypuścił właśnie Styleaudio - Carat T2

Ukryta Zawartość

Specyfikacja wygląda znakomicie:

1. Digital Input : USB x 1 (USB input sampling : 24Bit/96Khz)

2. Digital Output : Optical x 1, Coaxial x 1, AES/EBU x 1

3. USB signal isolator : Analog Devices ADUM4160

4. USB power isolator : Analog Devices ADUM5000

5. Scientific Conversion’s Digital audio transformer

- For isolated 110ohm balanced and 750ohm unbalanced

6. Power : USB self power or external adapter

7. Reclocking circuit & TCXO 10ppm, WIMA, OSCON, 24K gold PCB

8. Main body size (WxHxD/mm) : 75 x 35 x 131

9. Windows 98SE, XP, Vista, Win7 & Mac

10. Recommended aging time : Min 50 hours

11. Including package : DDC, user manual, USB cable

Czy ktoś w tej klasie cenowej w ogóle robi separację na ADUM-ach?

Ukryta Zawartość

Faktycznie, ten CARAT T-2 też wygląda ciekawie, tylko

jak zawsze pojawia się pytanie o dźwięk jaki z niego wychodzi, no i ile kosztuje.

Za wielu informacji to jeszcze o nim nie ma....

Pozdrawiam

Xentrix

• 2 tygodnie później...

I nabyłem w końcu drogą kupna Poppulse od Kvista (dzięki!) oraz Teralink X-2 (przyjmuje sygnał 24/96, kosztuje jedyne 80 dolców, a przesyłka szła z Tajwanu jedynie tydzień :)) - za czas jakiś postaram się napisać krótkie porównanie, także z Xonarem Essence ST. Pierwsze wrażenia, z nawet niewygrzanego porządnie X-2 są takie, że zapewne zdeklasuje resztę stawki :)

Ale to się jeszcze okaże przy odsłuchach porównawczych.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

zyzio, 15 Cze 2010, 10:14

>Pojawił się hi-endowy PC Link Styleaudio Carat T II za ok. 1200 zł...drogi ale ma 96/24....

Tam jest więcej dobroci niż tylko odbiornik 96/24 :)

Określenie 'high-end' nie ma definicji więc do tego nie ma sensu się odnosić. Faktem pozostaje że jest to konstrukcyjnie jeden z najbardziej zaawansowanych konwerterów USB-Digital. Dbałość o jakość i szczegóły widać choćby po tym, że ma separację na ADUM-ach.

Osobiście usilnie zwalczam myśl, żeby kupić tandem T2 + Sapphire. Zwalczam ją bo nie mam na to budżetu :/

• 2 tygodnie później...

Posiadam digitalpclink z dac'iem zhaolu d3 i macie może jakiś sposób na poogłaszanie i przyciszanie za pośrednictwem klawiatury (mam multimedialną i bardzo fajnie się przyciszało i poogłaszało np. z kartą asusa d2), a w przypadku tego digtalpclinka nie idzie, ktoś może to rozpracował.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 3 tygodnie później...

Carat TII jest już u mnie, drogi, ale solidnie wykonany, a dźwiękowo..... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Czy ktoś się bawił czymś takim?

Ukryta Zawartość

W odróżnieniu od PCLINKa którego modował GradoFan ten przepuszcza passthrough DTS/AC3 a w stereo "Support up to 24Bit 96K"

DTSu czasem używam bo mam dekoder słuchawkowy do filmów i koncertów (dobrze się sprawdza) a do DACa wychodzę z laptopa po optyku.

Warto kupić ? Oprócz funkcjonalności oczywiście liczę na poprawę dźwięku z kompa.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.