Skocz do zawartości
IGNORED

charczące kolumny Elatax - nowe !!

dorota.c

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu kupiłam zestaw do kina dom. Yamaha - tuner i dvd z 5 głośnikami Eltax (Zestaw za 2 900 !). Niestety od wczoraj przy odtwarzaniu muzyki głośniki „charczą”. Ani razu nie głośność nie była maksymalna. Gdy sprzęt włączam przez kilka sekund wszystko jest ok. po chwili zaczyna się „charczenie”. Czy to znaczy że są spalone?

https://www.audiostereo.pl/topic/5991-charcz%C4%85ce-kolumny-elatax-nowe/

Trudno stwierdzić na odległość co się posypało. Gdyby głośniki były spalone nie usłyszałabyś np. zakresu średnio-wysokotonowego. Wg mnie najbardziej podejrzany jest amplituner. Jeśli masz jakiś inny wzmacniacz i kolumny to spróbuj poprzełączać i sprawdzić co w łańcuchu dvd/amplituner/kolumny szwankuje. A później... do serwisu.

Pzdr.

Dzięki za odpowiedź. Wszystkie kolumy charczą - nawet podłączyłam dwie nowe (te małe tylnie - do tej pory ich nie używałam) i też to samo. Najgorsze jest to że nie wiem jak to możliwe, że nowiutki sprzęt już jest do niczego. Jeśli to amplituner to mógł sięzepsuć u mnie w domu (np zmiany napięcia??) jak tak to każdy następny się też uszkodzi? To jest mój pierwszy sprzęt i wogóle się jeszcze na tym nie znam....

Ja nie jestem żadnym wytrawnym audiofilem ale zasada nr 1 to nie kupować niczego w promocji a złaszcza sprzętu hi-fi !!! W promocji to sobie można orzeszki ziemne kupić a i to czasem się człowiek natnie :)

Zmiana napięcia z 220 na 230 V nie ma prawa mieć wpływu bo od paru lat sprzęt jest robiony na 230V (wystarczy zajrzeć do instrukcji albo spojrzeć na napis na jakiejkolwiek żarówce marki POLAM) Chyba że masz w gniazdku 260V :) Jeśli masz miernik można sprawdzić. Może warto jednak najpierw przyjrzeć się przewodom głośnikowym i sprawdzić czy dobrze siedzą w gniazdach i czy siedzą we właściwych dziurkach? To samo się tyczy połączenia CD-amplituner.

Ja byłem w sobotę w MM i akurat posłuchałem promocyjnego zestawu tego z którym masz problemy, ale nie charczało, tylko oprócz basu, przy mocnym podkręceniu jakiś taki dziwny świst powietrza był.

Ten zestaw nie jest z żadnego supermarketu, tylko od dobrego, autoryzowanego dealera Yamahy na Nowogrodzkiej. Zresztą panowie w sklepie byli tak mili, że wysłuchali mojego amlitunera i okazało się, że jest dobry. Natomiast prawdopodobnie to wina kabli - kiepskich kabli, które były w zestawie kolumn Eltax - takie cieniutkie szare analogowe :-)

Jeszcze będziemy to sprawdzać. Dam znać jak coś się wyjaśni. Nieprawdopodobne jest to, że te kabelki kompletnie nie nadają się do użytku. To nie tak, że jakość jest gorsza, po prostu wogóle nie da się słuchać !!!! Bo dudni, charczy i rezonuje. No więc muszę kupić jakieś dobre kable za ok 100 czy 200 zł. ale nie wiem jeszcze jakie ? Dzięki :-)

Mnie też, chyba że nawinięte na telewizor są i może coś zakłóca ;)

A tak na poważnie to mi się wydaje że nie kabelki, ja mam za ok 5 zł za metr więc praktycznie najtańsze jakie na bazarku mi się w sklepiku udało kupić ;) i mi nic nie charczy

Sprzedawcy na Nowogrodzkiej, jak wszystko wokół, pewnie już nie tacy jak dawniej...

Widzę jedną radę, musisz znaleźć sobie jakiegoś takiego, co też fotografuje, jeździ na nartach, ale nade wszystko jest AUDIOFILEM!

A więc w tej chwili wszystko jest w porządku. Może to była wina jednego kabelka który za luźno był przykręcony do kolumny. Ale to dziwne, gdyż wszystkie kable były kilka razy podłączane i sprawdzane i zawsze charczało. Teraz jest o.k. A jeśli chodzi o sprzedawców z Nowogrodzkiej to od chwili gdy tam się pojawiłam, byli bardzo mili, uprzejmi. Jeden z nich nawet przyjechał do mnie do domu żeby wszystko sprawdzić - podłączył jakieś super kable za 20 zł za metr - żeby pokazać mi jaka jest różnica w dźwięku!! Niestety tylko na chwilę ;-)...

Więc wszystkim polecam ten sklep. Dzięki za komentarze i pomoc :-)

Nieeee, po prostu nie wierzę... w takim razie gratualcje!!! Ale ciekawe, czy faceta tak samo by obsłużono? W każdym bądź razie zachowali się bardzo w porządku, a Ty nie musisz już szukać chłopaka audiofila/fotomatora/narciarza :))))

Pzdr.

charczenie to niestety najczesciej końcówka mocy. tak tak, zwarło się druciki i bezpiecznik czasem nie pomoże. kable do charczenia mają tyle, co nic. charczy z radia też? bo może to dvd?

A nie, nie zwarło się kabelków :-) Już wiem co to było. W ustawieniach dźwięku DVD w Korektorze graficznym (Equalizer) było ustawione ROCK !! A przy takim ustawieniu charczenie pojawia się - ale nie od razu !!!

Charczenie glosnikow przy Eltaxach moze byc wynikiem jakosci kabli, np firmowych kabli tej firmy dodawanych do kompletu. Kumpel mial cos takiego wlasnie po kupieniu takiego zestwu z w/w glosnikami i po zmianie kabli bylo wszystko ok! Ale to moze....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.