Skocz do zawartości
IGNORED

Odległość kolumn od ściany - bas

pawjer

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Niby znam zasadę (min 50cm od tylnej ściany) ale niestety w dużej części naszych mieszkań, chcąc pogodzić audiofilskie potrzeby z pragmatyzmem dnia codziennego, trudno jest czasami spełnić ten warunek. Jednak chciałbym się odwołać do Waszego doświadczenia i stąd pytanie czy te 50 cm dotyczy twardej ściany, czy jakiejkolwiek przeszkody? Ja za monitorami mam półki z książkami (nieregularna powierzchnia) i odległość to niestety (?) około 20 cm. Czytałem na tym forum że ktoś kombinował z wieszaniem gąbczastej płachty za głośnikami i ponoć pomagało. Może warto spróbować? Oczywiście o ile ma to akustyczny sens.

Bas u mnie jest dość potężny i możliwe że jest to kwestia niedostatków akustycznych i meblowych pomieszczenia. BR zatkałem gąbką i trochę jest dół spokojniejszy ale tak sobie myślę że może powinienem obrać inną drogę wpływania na dźwięk i nie poprawiać zamysłu konstruktora?

Będę wdzięczny za praktyczne wskazówki.

Pozdrawiam

Opiszę Ci moje doświadczenia z basem. Pokój był 25 m2, wysoki 2,7 m. Kolumny podłogowe duże ponad 1m wysokie Heco Mythos 700, dwa głośniki basowe 18 cm, otwór z tyłu. Kolumny stały około 40 cm od ściany. Bas był potężny, ale kontrolowany. Życie wymusiło zmiany. Kolumny stanęły w pokoju 15 m2. Bas stał się dudniący, nie mogłem tego znieść. Wymieniłem głośniki na monitory podstawkowe Jamo D830, otwór też z tyłu. Stoją w tym samym miejscu co tamte. Bas się uspokoił. Jest go mniej, nie przytłacza dźwięku swoją potęgą. Kontrola basu wyśmienita. Jestem teraz zadowolony, jest wspaniała równowaga pomiędzy basem i resztą pasma.

Nic nie napisałeś, jakie masz głośniki i w jakim pomieszczeniu są ustawione. Twój problem może być podobny. Jeśli masz duże kolumny podłogowe w zbyt małym pokoju, to zawsze będziesz miał za dużo basu. Zmiana ustawienia niewiele pomoże. Jedynym rozwiązaniem może być wymiana kolumn na mniejsze.

W treści mojego pierwszego maila wspominam że są to monitory, ale skoro precyzyjniej to są to duże monitory BMN M1. Stoją na ciężkich stabilnych podstawkach. Pokój ~20m2, wysokość ok. 2,8m. Nie jest tak że nie da się słuchać ale mam wrażenie że na płytach CD bogatszych w bas mogłoby być lepiej.

Witam

Ja mam ustawione kolumny 39cm od tylnej ściany i 80cm od bocznych ścian.

BS mam 2 i są z tyłu i jest super, żadnych dudnień czy podbarwień. Kolumny to JBL Xti100

pozdrawiam

Pokój spory więc problem może wynikać z charakteru dźwięku Twoich monitorów. Nie słuchałem ich, więc nie będę się wypowiadał na ich temat. Natomiast słyszałem kiedyś monitory Dynaudio i mnie ich dźwięk nie odpowiadał. Było za dużo basu w każdych warunkach. Tak były skonstruowane, dla tych co lubią pogrubiony dźwięk. Sprawa indywidualnych upodobań. Jeśli masz możliwość, spróbuj posłuchać innych w Twoim pokoju i tak samo ustawionych. Będziesz miał porównanie.

Z tego, co się orientuję, to podaje się odległość FRONTU kolumn od tylnej ściany.

Jest to o tyle ważne, że kolumny mają różne rozmiary i bynajmniej nie chodzi tu o to, czy bassreflex jest z przodu, czy z tyłu, to akurat nie jest istotne, chyba, że rura bas reflexu byłaby 3 cm od ściany. Liczy się więc odległośc frontu, również ze względu na odbicia wyższych tonów, które z koleji zaburzają stereofonię.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

dd6, 2 Gru 2009, 11:51

... a jednak kierunek bassreflexu ma znaczenie ... nawet przy odległościach rzędu 30 cm ... na e-muzyk o tym pisali (że przy odsłuchu było podbicie basu kiedy niedaleko była ściana w JBL LSR4328 a przy nagrywaniu kiedy postawili b. daleko te same monitory od ściany podbicie zniknęło - mowa o ślepym multiteście monitorów.

... tak więc dzięki ... ale ja przy bliskim sąsiedztwie ściany z tylnego bassreflex rezygnuję. Nawet w LSR 4328 można to korygować ale rozmycia basu nie skorygujesz ... co najwyżej podbicie natężenia.

Kyle, 2 Gru 2009, 11:59

>dd6, 2 Gru 2009, 11:51

>

>... a jednak kierunek bassreflexu ma znaczenie ... nawet przy odległościach rzędu 30 cm ... na

>e-muzyk o tym pisali (że przy odsłuchu było podbicie basu kiedy niedaleko była ściana w JBL LSR4328

>a przy nagrywaniu kiedy postawili b. daleko te same monitory od ściany podbicie zniknęło - mowa o

>ślepym multiteście monitorów.

>

>... tak więc dzięki ... ale ja przy bliskim sąsiedztwie ściany z tylnego bassreflex rezygnuję. Nawet

>w LSR 4328 można to korygować ale rozmycia basu nie skorygujesz ... co najwyżej podbicie natężenia.

Właśnie piszę, że jest podbicie basu, tylko nie ważne z której strony jest bass reflex. Przecież nikt nie przebudowywał tych kolumn tak, aby sprawdzić, co będzie jak bass reflex znajdzie sie z przodu.

>...Jakiś pomysł na możliwie mało inwazyjne osłabienie basu?...

Mozna sprubowac czesciowo zatkac otwor : dobierajac gestosc/wielkosc zatyczki/korka mozna takze regulowac nadmierny bas,

Problem z zatyczkami jest taki że nie tylko usuwane jest np. podbicie przy powiedzmy 100 Hz ale też zmniejsza się natężenie przy niższych częstotliwościach gdzie już podbić nie ma ... czyli zawężamy też pasmo.

To już lepiej poszukać kolumn które po prostu będą miały równiejszą charakterystykę (ELAC , RLS) ... bo wiele kolumn Hi-Fi lubi mieć podbity wyższy bas (i to takich firm jak Dynaudio) ... ogólnie góry na basie.

>pawjer, 2 Gru 2009, 00:10

Obecnie mam male kolumny podstawkowe i mam je ustawione ponad 1 m od sciany tylnej, akurat moj pokoj na to pozwala. Im dalej dasz kolumny od scian szczegolnie tylnej tym lepszy bedziesz mial jakosciowo (nie ilosciowo) bas oraz lepsza przestrzen i glebie oraz lokalizacje. Wiec ile mozesz to odsun od scian. No chyba ze ktos jest wielbicielem dudniacego mega basu. Przez wszechobecna "mode" na basrefleks wiele osob ma wypaczony wzorzec prawidlowego basu czyli takiego jaki jest w rzeczywistosci. Co do zatykania otworow bassrefleks to dobre rezultaty czasami daje nie calkowite zatkanie ale przytkanie gabka ktora czesciowo przepuszcza powietrze. Najlepiej eksperymentalnie na sluch dopasowac sobie rodzaj i ilosc.

dirt, 2 Gru 2009, 14:21

>Przez wszechobecna "mode" na

>basrefleks wiele osob ma wypaczony wzorzec prawidlowego basu czyli takiego jaki jest w

Nie bassreflex jest tu winny tylko ewentualnie złe jego zestrojenie (monitory studyjne z bassreflexem są równe jak stół ... a kolumny konsumenckie faktycznie często mają kilkudecybelowe podbicie na basie ... kwestia tego co producent chciał osiągnąć).

Ja mam kolumny Dynaudio, ponoć przebasowione, w pokoju niecałe 15m2. Blisko ściany poniżej 50cm faktycznie bas jest dość potężny, ale z kopem i zejciem. Niestety, najgorzej jest wtedy nie basem a z przestrzenią, im bliżej ściany tym staje się bardziej płaska, dźwięki przyklejone do kolumn. Najładniej gra nawet ponad 1m od tylnej ściany, tylko wtedy basu przydało by się więcej :/ Rozważam kupno subwoofera lub zmianę monitorków na podłogowe ;P

Na ścianie za kolumnami warto coś powiesić. Na gołej, betonowej, bas będzie owszem mocny, ale dudniący, nienaturalnie podbity.

I love the sound of crashing guitars

>pawjer

Mój zbiór płyt, to cale mnóstwo nisko zestrojonego basu. Słucham doom,stoner,death,harrdcore kolumny to JBL XTI 100, magię czystego basu uzyskałem ustawiając JBL najdalej jak to możliwe od ścian. Ustawianie ich było jak strojenie instrumentu. Pokój ma 30m2 i jest 4m wysoki. Nirwana nastąpiła gdy odjechały po ok.1,5 metra od ścian i dopiero wtedy przestało to przeszkadzać moim muzycznym szatanom. Zaczęło natomiast przeszkadzać mojemu jazz-owi, zrobił się cieniutki. Uratowałem go gałką bass podkręcając ją na godz.15

Radzę cierpliwie pokombinować z ustawieniem.

Mariusz.

generalna zasada: im dalej od ścian tym lepiej dla całego pasma, nie tylko basu.

U mnie jest 1.5m od tylnej ściany i 1m od bocznych. Gra to świetnie. Pokój ok. 25mkw.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Dla ujarzmienia dudnień i innych kłopotów z basem należy zagospodarować wszystkie rogi pokoju - to zwykle pomaga. Prostym sposobem szukania miejsc wzbudzania sie basu jest przejscie sie po pokoju, rogach pokoju mając w ręce 2 L pustą butelkę "pet".

Brzmi to moze komicznie ;) ale działa.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Pragnę zauważyć, że wg tego artykułu z miesięcznika Audio na temat akustyki pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ważniejsze jest by zachować stosowną odległość kolumny od ściany bocznej niż tylnej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No ale odsunięcie od

tylnej ściany tyczy się

głównie kolumn z br z tyłu

Te z br z przodu są

znacznie mniej podatne

na to ustawienie

Co nie znaczy że wszystkie

zaliczające się do tych drugich

można bezkarnie ustawiać np.5-10cm

od w/w ściany

Położenie bass reflexu nie ma znaczenia, a przynajmniej nie jest tu decydujące. Pomijając oczywiście tak bliskie ustawienie, że zaburza sam przepływ powietrza, czyli odległości centymetrowe.

Istotą całego efektu wzmocnienia basu jest to, że w przeciwieństwie do wysokich tonów, niskie częstotliwości rozchodzą się z głośnika we wszystkie strony, również do tyłu. Może powtórzę to inaczej: nawet jeśli w ogóle nie ma bass refexu, to niskie tony z głośnika umieszczonego z przodu kolumny bez większych przeszkód rozchodzą się również do tyłu.

Jeśli ściana jest blisko, to odbijają sie od niej zanim ulegną pewnemu osłabieniu i jeszcze dodatkowo nakładają się na pierwotną falę.

dd6, 3 Gru 2009, 11:56

Jak by na to nie patrzyć to kolumna odsunięta o 30 cm z tylnym bassreflexem promieniuje mocnie w kier ściany za kolumnami niż ta sama kolumna z bassreflexami umieszczonymi z przodu.

... tak więc jeśli ktoś może bardzo daleko odsunąć kolumny od ściany, to tylny bassreflex jest lepszy (mniej słyszalne ew. szumy turbulencyjne); jak ktoś chce bliżej ściany, to lepiej wybrać kolumny z przednim "wylotem".

Kyle, 3 Gru 2009, 12:06

>dd6, 3 Gru 2009, 11:56

>

>Jak by na to nie patrzyć to kolumna odsunięta o 30 cm z tylnym bassreflexem promieniuje mocnie w

>kier ściany za kolumnami niż ta sama kolumna z bassreflexami umieszczonymi z przodu.

>

>... tak więc jeśli ktoś może bardzo daleko odsunąć kolumny od ściany, to tylny bassreflex jest

>lepszy (mniej słyszalne ew. szumy turbulencyjne); jak ktoś chce bliżej ściany, to lepiej wybrać

>kolumny z przednim "wylotem".

Może zacytuję odpowiedź redakcji Audio:

"Hallo!

Die Empfehlung "wandnah" in unserem Akustik-Assistenten gilt etwa für einen Wandabstand um 50 Zentimetern - da ist es akustisch egal, ob das Rohr hinten oder vorn sitzt, das spielt nur eine Rolle, wenn zwischen Boxenwand und Wand unter 10 Zentimeter liegen (Empfehlung "D" für "Direkt an der Wand") oder die Box im Regal steht (Sonderfall).

Für die Empfehlung ist vielmehr wichtiger, ob der zusätzliche Bass, den die Wand per Reflexion liefert, die tonale Abstimmung der Box hilft oder ob sie "wummerig", zu dunkel oder bassstark wird.

Die Empfehlung kommt bei uns zustande, indem die Box in verschiedenen Positionen gehört wird und zusätzlich die Messdiagramme interpretiert werden. Da passiert es eben zuweilen, dass Boxen mit Rohr nach vorne zu "bassig" klingen, und welche mit dem Rohr hinten genau die richtige Unterstützung im Bass erfahren.

Viele Grüße

Malte Ruhnke, AUDIO"

Tłumaczenie:

Rekomendacja "blisko ściany" w naszym "asystencie akustycznym" ma zastosowanie do odległości ok. 50 cm - wtedy jest akustycznie obojętne, czy rura siedzi z przodu czy z tyłu, to ma jekieś znaczenie tylko wtedy, gdy pomiędzy ścianą kolumny, a ścianą jest mniej niż 10cm (rekomendacja "bezpośrednio przy ścianie"), albo gdy kolumna stoji w regale (szczególny przypadek).

Dla rekomendacji jest o wiele ważniejsze, czy dodatkowy bas, który sciana dostarcza przez odbicie, pomaga zestrojeniu tonalnemu kolumny, czy też staje się ona nieprecyzyjna, zbyt ciemna lub zbyt mocna w basie.

Rekomendację tworzymy w ten sposób, że słuchamy kolumny w różnych ustawieniach i dodatkowo interpretujemy diagramy pomiarowe. I właśnie zdarza się, że kolumny z rurą do przodu zbyt basowo brzmią, a co poniektóre z rurą z tyłu dostają dokładnie właściwe wsparcie w basie."

Moim zdaniem jest wręcz odwrotnie .... konkretnie:

>. I właśnie zdarza się, że kolumny z rurą do przodu zbyt basowo

>brzmią,

.. a moim zdaniem :

Jeśli kolumna jest prawidłowo zestrojona (pomiar z przodu i osiągnięta liniowość) to mamy znacznie większą pewność że u nas w domu też będzie równo niż przy wylocie z tyłu gdzie wiele zależy od tego co jest za kolumnami i w jakiej odległości. Nawet jak przy kolumnie z tylnym bassreflex wyjdzie liniowość w laboratorium to w domu gdzie ściany bardziej odbijają wpływ będzie spory (szczególnie w bliższym sąsiedztwie ściany) .. o objawi się podbiciem basu i "rozmyciem". ... pokrywa się to ze spostrzeżeniami uczestników ślepego testu w e-muzyk i przypadku JBL

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.