Skocz do zawartości
IGNORED

Pancerny CD Yamaha CDX-1120 - 8 opampów?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wie ktoś, gdzie można kupić takie podstawki, jak na załączonym zdjęciu?

Wpadł mi w ręce odtwarzacz Yamaha CDX 1120 (konstrukcja wręcz imponująca, nie wspominając o wadze) - chciałbym trochę się pobawić przy tym odtwarzaczu.

Swoją drogą, po raz kolejny przekonałem się, że Yamaha stawiała na niezwykłą solidność ładnych parę lat temu (dziś mało który klocek high-end'owy jest tak zbudowany - poczwórny dac, podwójne trafo, wszędzie aż roi się od znakomitych kondensatorów - filtrujące to najlepsze Elna Duorex). Przysłowiowy opad szczeny... Jeszcze nie widziałem tak zbudowanego odtwarzacza.

Kurcze, gdyby Yamaha robiła czołgi, to byłyby one lepsze od izraelskiej Merkavy i niemieckiego Leopharda ;)

PS.

Brzmienie znakomite. CD gra tak, jakby miał na wyjściu lampy. Ciekawe, co się stanie, jak wymienię opamp'y na podwójne w podstawce, jak autor załączonego zdjęcia? Pytanie, gdzie takie podstawki kupić?

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może zdjęcie wrzuć

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

No właśnie próbuję... Może nie będę powielał kolejny raz próby, bo zapewne też mi nie wrzuci... Redaktor, do boju, usprawnić upload plików!

Dobra, znalazłem to samo tutaj (to te podstawki - oryginalnie mam po jednym, dziwnym, podłużnym opampie zamiast podwójnego w podstawce):

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

No Panowie, nikt nie wie? Toż to jeden z najciekawszych CD Yamahy ever... Bardzo mnie korci wymiana opampów, a potem zobaczymy.

Czytam sobie zachodnie fora - ludzie twierdzą, że ten dokładnie model gra lepiej, aniżeli np. sony-707es. I to bez żadnego tuningu. A co dopiero, gdyby coś takiego zlampizować? ;)

Pozdrawiam,

Lete

Fakt, potrzebuje regulacji i ustawienia napędu, ale laser w świetnej kondycji - czyta mi nawet poniszczone cdr.

Wracając do tematu, jak się nazywają fachowo te przejściówki pod opamp'y? Chciałbym to kupić i wrzucić tam 8 sztuk AD825.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Wracając do tematu, jak się nazywają fachowo te przejściówki pod opamp'y? Chciałbym to kupić i

>wrzucić tam 8 sztuk AD825.

To się dość prosto nazywa bo "Podstawka".

Np tu http://www.centrumelektroniki.pl/Podstawka_8_Pin,p8657.html

McGyver, 29 Lis 2009, 13:30

>Życzę powodzenia jak sczeźnie laser TAOHS-HG1 ;-)))

Gdyby te lasery były dostępne...:-) Od dłuższego czasu szukam do mojej cdx-900 Taohsa-dg1 czy zam. mlp-7 i nic;/ Podobno jest w cdx-500 i 700, ale z kolei te też niemal niedostępne, więc i z podmianki nici;/

>lete

Pewnie chodzi ci o podobne podstawki:

Ukryta Zawartość

Pewnie tylko DIY :)

Ukryta Zawartość

>lete

Czyli Yamaszka zdetronizowała Nakamichi? :)

Miałem CDX-1100 przez moment i faktycznie zbudowana jest baaardzo porządnie, niestety było z nią lekko coś nie w porządku i zwróciłem. Co do lasera to faktycznie CDX-500, 700, 900, 1100 mają takie same i trzeba szukać w tych niższych modelach. Teraz mam CDX-1050, która zbudowana jest wcale nie gorzej i tutaj jest dopiero ból z laserem, bo jedyny chyba niższy model to CDX-930 z tym samym laserem, no i oczywiście CDX-1030 ale to już niewielka różnica w cenie. Generalnie tych Yamaszek CDX-1100 (1110 i 1120) pojawiło się ostatnio w PL sporo, ciekawe czy to Niemcy się pozbywają, bo przeczuwają, że za chwilę laser padnie i nic już z tego nie będzie? Na szczęście zdarzają się z laserem w b. dobrym stanie i gratuluje lete, że takiego dorwałeś. W mojej 1050 laser jest również w doskonałej kondycji, a że kiedyś padnie i nic się nie da zrobić... cóż, ważne że jeszcze sporo mi pogra :)

Nie no, Nakamichi nadal uważam za świetne CD. Po prostu docelowo myślę o zewnętrznym DAC i jakimś transporcie. A że trafiła się okazja, to na razie chcę się dowiedzieć, na co stać 1120'stkę. Potencjał jest.

Wbrew pozorom, wersja 1120 jest praktycznie nie do kupienia w PL. Inne modele owszem, ale akurat 1120 jest - jak to w Plusie mawiają - wyjątkowo 'rare' ;)

Czasami na Allegro można dostać takie przejściówki( płytka dwustronna) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę o wymianie opampów JRC (NJM 5532S) na coś ciekawszego?

Tu jest trochę informacji o nich:

Ukryta Zawartość

Jaka jest dla nich alternatywa?

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

No Panowie!

Wymieniłem te fatalne zamulacze NE5532S...

Na dorobionych przejściówkach poszły podwójne LME49860 - nakomite opampy (zdetronizowały nawet pojedynczego AD825, którego uznawałem dotychczas za króla). Wielkie dzięki Michelangelo za podpowiedź!

Cóż mogę powiedzieć... Wyczytałem, że po wymianie zegara ten CD może spokojnie konkurować z półeczką, na której siedzą urządzenia do 10.000 euro!

To by się zgadzało - dziś zbierałem szczękę z podłogi, jak usłyszałem, co potrafi ta Yamaha - i to tylko z nowymi opampami. Podobno reszta jest genialnie zaprojektowana i poza zegarem nie trzeba już niczego dotykać. Fakt... W życiu jeszcze nie słyszałem tak grającego CD!

Jak inżynierowie Yamahy mogli tak spieprzyć tą konstrukcję wsadzając totalnie zamulające NE5532? Pytam, no jak?

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Choć od tej zabawy z opampami minęły już niemal 2 lata, wracam aby pozostawić ślad i wskazówki na temat tej operacji...

Generalnie nadal mam to CD - genialna maszyna i koniec poszukiwań (jak dla mnie i w moim systemie - nie potrzebuję już zmieniać).

Co do samej wymiany opampów, to "lutowniczo" operacja dosyć trudna. Polecam wykonać gotowe moduły na płytkach oraz polutować wcześniej te moduły do nóżek (piny), które można kupić w każdym solidnym sklepie elektronicznym - nóżki na listwie plastikowej, złocone, łamane w kształt litery L, co ułatwia ich dolutowanie do płytki a następnie wprowadzenie w otwory po opampach... Bez takiej listwy pinów wlutowanie jednoczesne 8 nóżek to mordęga i często taka operacja kończy się przegrzaniem ścieżek, ich "zrolowaniem", więc... jeżeli nie masz doświadczenia, to przestrzegam! Szkoda CD... Lepiej zleć to fachowcowi (ja sobie poradziłem, ale to nie jest pierwsze urządzenie, gdzie taką operację przeprowadzałem - uniknąłem rozwalenia ścieżek, bo wiedziałem już wcześniej, jak to wygląda na przykładzie innych prób ;) ).

• 3 tygodnie później...

W CDX-700 skracałem tor z 4 do 1 opampa, warto więc wziąć chociaż na próbę sygnał zaraz za I/V.

Nie wiem jak z elektrolitami, ale po 20 latach niektóre można wymienić na nowsze typy, choć fakt, że we wspomniamym modelu były one mocno bypassowane foliowcami i siedziało pełno Nichicon Muse. Warto też zadbać o odpowiednie bypassy w okolicach DIT (jeśli interesuje nas np wyjście cyfrowe, nota bene zegar jest właśnie tu podpięty) i filtra (Panasonic FM, Sanyo Oscon, Rubycon Black Gate).

Po co grzebiecie w tych kompaktach?

Wymieniając układy zabijacie zaprojektowaną harmonię i równowagę wszelkich parametrów.

To najlepsze CD na świecie jakie kiedykolwiek zostały wyprodukowane przez człowieka.

Każdy powinien mieć model 2020 i 1100, inaczej nie jest się prawdziwym audiofilem.

Oczywiście polecam model 5000 lub 10000.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Punkt pierwszy,dokładnie głupota!

Punkt drugi,też głupota!

Punkt trzeci,jeszcze większa głupota!

Tak jak głupota w punkcie trzecim.

Gdyby były dostępne lasery w dwóch ostatnich punktach głupoty być może by nie było:))

Master clocka z prawdziwego zdarzenia tam nie ma. Choćby dlatego.

Dzięki Molibden! Twoja pomoc okazała się nieoceniona :) Master clock już zamontowany - sprzęt się wygrzewa. Na ten moment kończę grzebać w tym odtwarzaczu.

Co dał master clock? Na pewno lepszą separację instrumentów, więcej precyzyjnej góry i jakby dodatkowe powietrze pomiędzy dźwiękami (nie są tak blisko siebie, jak poprzednio).

Z "minusów" na ten moment trochę bas uciekł, ale mam nadzieję że po wygrzaniu całość się dobrze ułoży ;)

Jakbym miał podsumować zmianę w jednym zdaniu, to napisałbym, że teraz jeszcze łatwiej słucha się muzyki, a nie sprzętu. I o to chodzi ;)

• 2 tygodnie później...

lete,

mam cdx-1110. chętnie wymienię opampy.

napisz dokładniej co należy kupić do tej wymiany.

głównie chodzi mi o te "dorobione przejściówki"

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• 2 miesiące później...

Porównywałem brzmienie tej przerobionej Yamaszki z zestawem na XLR'ach - Xindak Dac 5 oraz jakiś transport. Pomimo, że konstrukcyjnie Yamaszkę dzieli 20 lat, to wyszła ze starcia obronną... nutą ;) Barwowo bardzo dobrze, scena również. Może jedynie delikatnie mniej agresywnie, ale mi akurat pasuje brzmienie, które ma więcej "ciszy" pomiędzy dźwiękami - taka jest właśnie Yamaszka i ją wskazuję, jako zwyciężczynię tego porówniania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.