Skocz do zawartości
IGNORED

HARMAN KARDON AVR 7500????

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie cudo. AVR 7500 był w ofercie jeszcze w 2004 r.

Cena nowego oscylowała w okolicach 7000 zł. Obecne modele H/K w porównaniu do tego monstrum to zabawki. Nawet AVR 645 ma wydajność prądową na poziomie ok. 50A a AVR 7500 ma 75A. Ten pierwszy waży ok. 18kg a AVR 7500 waży prawie 25 kg, posiada monstrualne trafo toroidalne, drugie mniejsze rdzeniowe i kondensatory jak szklanki a w laboratorium przy 5 obciążonych jednocześnie kanałach wycisneli z niego 203W czyli łącznie ponad 1KW.

Jeśli chodzi o wyposażenie to już jest trochę gorzej bo dekodery są podstawowe, tzn. DPL II, Logic 7, DTS ES i DTS Neo. Co prawda AV jest 7 kanałowy ale w środku siedzi "tylko" 5 końcówek mocy - za to jakich:) i do 7 kanałów trzeba dokupić końcówkę mocy.

Z racji wieku jego sekcja video jest kiepska, nie ma HDMI, nie ma skalera itp. jedynie przepuszcza component.

Podstawowe pytanie jaką ma głównie funkcję pełnić i z czym grać?

Jeśli priorytetem jest dźwięk i jego rozmach to wart jest takiej ceny, jeśli ma startować w konkurencji na bajery/dekodery to przegra nawet z najtańszą nową Yamahą.

Jedną z ciekawostek jest możliwość wykorzystania jego potencjału w roli wielokanałowej (dokładnie 5cio) końcówki mocy, bo każdy z kanałów jest rozpinany zworkami PRE-OUT - MAIN-IN.

Jeśli chodzi o zwykłe stereo to jest to jeden z niewielu amplitunerów który gra w stereo jak klasyczny wzmacniacz stereo. Może nie hi-endowy ale przynajmniej klasy średniej. Cechą charakterystyczną AVR 7500 jest potęga basu. U mnie ciągnął kolumny 3-ohmowe z podwójnymi basami 20cm "na luzie" i z zejściem jak w subwooferze. Opisałbym to w skrócie: "im głośniej tym lepiej".

Zamiast wyrafinowania jest nieziemska potęga.

Mam takie cudo. AVR 7500 był w ofercie jeszcze w 2004 r.

Cena nowego oscylowała w okolicach 7000 zł. Obecne modele H/K w porównaniu do tego monstrum to zabawki. Nawet AVR 645 ma wydajność prądową na poziomie ok. 50A a AVR 7500 ma 75A. Ten pierwszy waży ok. 18kg a AVR 7500 waży prawie 25 kg, posiada monstrualne trafo toroidalne, drugie mniejsze rdzeniowe i kondensatory jak szklanki a w laboratorium przy 5 obciążonych jednocześnie kanałach wycisneli z niego 203W czyli łącznie ponad 1KW.

Jeśli chodzi o wyposażenie to już jest trochę gorzej bo dekodery są podstawowe, tzn. DPL II, Logic 7, DTS ES i DTS Neo. Co prawda AV jest 7 kanałowy ale w środku siedzi "tylko" 5 końcówek mocy - za to jakich:) i do 7 kanałów trzeba dokupić końcówkę mocy.

Z racji wieku jego sekcja video jest kiepska, nie ma HDMI, nie ma skalera itp. jedynie przepuszcza component.

Podstawowe pytanie jaką ma głównie funkcję pełnić i z czym grać?

Jeśli priorytetem jest dźwięk i jego rozmach to wart jest takiej ceny, jeśli ma startować w konkurencji na bajery/dekodery to przegra nawet z najtańszą nową Yamahą.

Jedną z ciekawostek jest możliwość wykorzystania jego potencjału w roli wielokanałowej (dokładnie 5cio) końcówki mocy, bo każdy z kanałów jest rozpinany zworkami PRE-OUT - MAIN-IN.

Jeśli chodzi o zwykłe stereo to jest to jeden z niewielu amplitunerów który gra w stereo jak klasyczny wzmacniacz stereo. Może nie hi-endowy ale przynajmniej klasy średniej. Cechą charakterystyczną AVR 7500 jest potęga basu. U mnie ciągnął kolumny 3-ohmowe z podwójnymi basami 20cm "na luzie" i z zejściem jak w subwooferze. Opisałbym to w skrócie: "im głośniej tym lepiej".

Zamiast wyrafinowania jest nieziemska potęga.

kolejny banał szweda75:)

cena to przegiecie moze byś chcial za darmo?:)

cena adekwatna dla tego sprzetu ma swoje lata ale ma tez swoje za plecami cena nie jest z kosmosu

to porzadny kloc swego czasu jak kupowalem ax1 to zastanawialem sie na tym modelem albo wyzszym 8500

Jockers super znawco hifi i kd mam nadzieję, że wiesz co to słowo banał :)) bo w dziedzinie audio to możesz jedynie powtórzyć to co gdzieś przeczytałeś ewentualnie usłyszałeś u rodziców. Tak jak pisałem wcześniej w pół roku stałeś się znaFcą ale wróć proszę pamięcią do swoich infantylnych pytań w postach które zakładałeś.

Wracając do tematu.

AVR 7500 to bardzo dobry ampli ale nie za 2200 zł. Na ebay można go wyszukać i kupić w sporo niższej kwocie.

Chłopcze obudź się to tylko zły sen :))

Jockers post nr.1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jockers post nr.2

Ukryta Zawartość

Człecze dziwny i uparty w twoim mniemaniu najlepsze jest to co sam posiadasz ewentualnie chciałbyś posiadać. Klapki z oczu zdjąć słuchać i porównywać jak najwięcej. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

daro896 abyś miał porównanie wklejam linka na którym zobaczysz za ile można go kupić na niemieckim ebay.

Ukryta Zawartość

Nie wszyscy zaznaczają wysyłkę poza Europę ale wystarczy napisać i zapytać czy jest możliwa wysyłka do Polski. Ja tak ostatnio zakupiłem wzmacniacz. ;)

Ukryta Zawartość

Chłopcze obudź się to tylko zły sen :))

>

>Jockers post nr.1

Ukryta Zawartość

>

>Jockers post nr.2

Ukryta Zawartość

>

>Człecze dziwny i uparty w twoim mniemaniu najlepsze jest to co sam posiadasz ewentualnie chciałbyś

>posiadać. Klapki z oczu zdjąć słuchać i porównywać jak najwięcej. ;)

No faktycznie, prawdziwy znawca z tego Jorkersa :))))

Dawno się tak nie uśmiałem, jak czytając te infantylizmy naszego forumowego mistrza ortografii i interpunkcji.

Dziecko we mgle to mało powiedziane:)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to kolejny cytat z naszego klasyka:

"ja natomiast mieszkam w pl i puki co nie mam zamiaru emigrować , ale jezdzac po ulicach dzien w dzien do pracy 100 km widze jaka to banda świń buduje tę polske normalnie chamstwo co jezdzilo cale zycie w tramwajach i trzymalo sie złotej rurki dzisiaj za kredyty pokupowali nowe auta bo teraz to moda miec nowe auto:) i ksenony na przodzie i mysla ze są pępkiem swiata a to banda swin z pgr totalny motłoch i takie cos wyjezdza po za granice kraju i robi nam obciach , i nie umie sie poruszac po ulicy 80/90km na godzine tylko rura ile fabryka dała widać ze to swiezo od pługa i podnieca sie jazdą samochodem"

Jorkers, ty powinienneś się leczyć. Poważnie.

Ukryta Zawartość

a tutaj post znawczy amplitunerow mczaja:) jak widac w zeszlym roku jeszcze biedaczek nie wiedzial dokladnie co kupic czyzby po roku taki ezgemplarz doswiadczony :) chlopcze w tematyce kina cie zaginam :))) na wszystkie fronty

Ukryta Zawartość

Odnośnie wątku.

Słuchałem kiedyś tego harmana ze szczytowymi JBL (nie pamiętam modelu, takie ala stożki, dość wysokie) za 20 000 zł. i mogłem porównać bezpośrenio z NADem C370.

Harman dawał dźwięk bardziej obszerny i zamaszysty, NAD lepiej kontrolował bas i był szybszy. Natomiast klasa dźwięku była generalnie podobna. 7500 swobodnie sterował hi-endowymi kolumnami i pozwalał na osiągnięcie spektakularnych poziomów głośności.

Tak więc klocek niewątpliwie wysokiej klasy, natomiast wymaga dokupienia BR z dobrym wyjściem 5.1 czyli niestety zmusza do sporego wydatku.

Cena wydaje się okazyjna w stosunku do "wartości materiałowej", a jak można wyciągnąć taniej, to tylko się cieszyć.

pzdr

>

Ukryta Zawartość

>

>a tutaj post znawczy amplitunerow mczaja:) jak widac w zeszlym roku jeszcze biedaczek nie wiedzial

>dokladnie co kupic czyzby po roku taki ezgemplarz doswiadczony :) chlopcze w tematyce kina cie

>zaginam :))) na wszystkie fronty

jorkers, pierwszy system (4.0), na bazie amplitunera Onkyo 676 i DVD Onkyo 501 skonfigurowałem równiutkie 10 lat temu. 676 mam do dziś w drugim systemie. BTW, pracuje bezawaryjnie.

Znowu ci nie wyszło.

jorkers, ty byś tak chciał zdjąć pampersy i od razu do szkoły. A najpierw musisz odbębnić przedszkole.

Ukryta Zawartość

jorkers, dlaczego ukrywasz się na tym forum pod nickiem "dembol" (może miało być debil, ale błąd zrobiłeś?). I dlaczego coś insynuujesz zamiast dać linka/zacytować żeby każdy ocenił sam? Tak styl TV Pis?

ale łatwo cię rozpoznać, szczególnie po twoim "wogule":

"ale bzdura hehe 806 do 905 to badziew zubozony przedewszystkim na zasilaczu

musisz miec niezly sluch zeby tak wogule rozroznic przy tak wysokich modelach ampli roznice w filmach hehe"

Do daro 896 .Jak dobrze wiesz ja miałem Harmana 645 grał całkiem dobrze fajny bas ,ale strasznie sie grzał no i musiałem miec gałke podkręconą troche więcej niz na 11 aby pokazał swoje możliwosci.Mamy takie same kolumny,i jestem pewien że to bedzie ci trochę przeszkadzać.Wydaje mi sie że ten Denon 1910 ci się rozsypał i szukasz czegos nowego,ale sam widzisz ze te najnowsze klocki troche zawodzą.Rozglądaj sie raczej za jakąs Yamahą,lub starszym Denonem ,jest tego mnóstwo na allegro.Ja powróciłem po Harmanie do Yamahy i jestem zadowolony.Gra głosniej,i nie grzeje się obudowa jest troche lepsza i trwalsza niż w Harmanie.Podsumowując przez ostatni rok miałem Cambridga Audio Azura,Arcama,Harmana i Yamahe.Najbardziej pasuje mi jednak ta Yamaha.Ale wszystkie miały swoje plusy i minusy,jest to moja opinia.Każdy może miec swoje zdanie.Pozdrawiam.

To prawda kolega również miał Hermana i mu się grzał. Słyszałem o tym i to jakiś nowy model:(A Denon 1910 rozsypka. Proszę was bardzo o jakieś linki jak byście coś znaleźli. Szukam i szuka :( Zadowoli mnie każdy ampli grający lepiej niż Denon 1910. Rok produkcji najmniej 2001,2002. Bo obawiam sie tak starych klocków np Denon z 98.

Tu masz nr aukcji.SUPER AMPLITUNER MARANTZ SR9600 OKAZJA!!!!!!! (numer 825392201) .DENON AVC-A11SR STAN IDEALNY (numer 830200900) DENON AVC-A1 (numer 829611221) ten nie ma dts.SONY STR-DA5300 ES 3 lata gwarancji Sony Poland (numer 826181602) SONY V555 ES ZŁOTY PILOT-LCD INSTRUKCJA (numer 825952557) WZMACNIACZ YAMAHA DSP-AZ2 (numer 831502496) tu bym sie targował,YAMAHA DSP-A1 (numer 833252017) Procesor dźwięku Rotel RSP-1066 Stan BDB! (numer 819056403) CAMBRIDGE AUDIO AZUR 640R (640 R) (numer 828143934) ROTEL RSP-1066, procesor / przedwzmacniacz (numer 828149223) MARK LEVINSON Proceed AVP-S,jak Krell! (numer 827765405) Nowy Amplituner Luxman LR-6500 6.1 Gwar.faktr.Vat (numer 829970026)

Posłuchaj Dariusza gdyż dobrze prawi. Przykładowo posiadałem kilka denonów avc i byłem bardzo zadowolony. Teraz wracam do korzeni i jedzie do mnie stary denon avc a1. A zdecydowałem się na niego ze względu na jego możliwości dźwiękowe i rewelacyjną budowę. ;)

szwed75

a co w Nadzie wymagało poprawy, że wymieniasz go na Denona?

btw, możliwość zakupu flagowca wielokanałowego za grosze wydaje się kusząca. W przypadku wzmacniaczy stereo takich zjazdów cenowych jednak nie ma...

szwed75, 29 Lis 2009, 10:02

>Posłuchaj Dariusza gdyż dobrze prawi. Przykładowo posiadałem kilka denonów avc i byłem bardzo

>zadowolony. Teraz wracam do korzeni i jedzie do mnie stary denon avc a1. A zdecydowałem się na niego

>ze względu na jego możliwości dźwiękowe i rewelacyjną budowę. ;)

Witam wszystkich;

OPisz jakim dźwiękiem gra ten Denon;

Pozdrawiam

mczaj, 29 Lis 2009, 15:14

>szwed75

>a co w Nadzie wymagało poprawy, że wymieniasz go na Denona?

>btw, możliwość zakupu flagowca wielokanałowego za grosze wydaje się kusząca. W przypadku wzmacniaczy

>stereo takich zjazdów cenowych jednak nie ma...

mczaj w sumie Nad grał bdb ale brakowało mi przestrzeni i lekkości przekazu które miałem mając wcześniej denon avc a1se. Po sprzedaniu kompletu denon dvd a1 i avc a1se szukałem czegoś dla siebie no i trafiło na nad t770 który tak na dobrą sprawę to unikat na rynku wtórnym. A że trafił się bardzo tanio to nie było się nad czym zastanawiać ale niestety nie usatysfakcjonował mnie do końca. ;) Ostatnio upolowałem denona dvd 5000 którego notabene też wcześniej posiadałem (oj żałowałem, że go sprzedałem)i stwierdzam, że lepiej grał niż denon dvd a1. Do tego dvd dokupiłem denon avc a1 pierwszy model jaki wyszedł z ac3. Czytałem o nim trochę na angielskojęzycznych forach gdyż u nas temat tego wzmacniacza jest nie poruszony. Jest to model gdy jeszcze nie oszczędzano i zastosowano w nim pięć monofonicznych bloków czyli taki prawdziwy cinema-end. ;) Na allegro jest jeden avc a1 za w sumie małe pieniądze ale niestety trochę porysowany i złoty, a mi zależało na czarnym. Tak więc po paru miesiącach rozstania z denonami nastąpił powrót do korzeni. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.