Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz cd za ok 500zł

cowboy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam cd z czysto brzmiącą i niewyostrzoną górą. W posiadanym przezemnie Denonie góra jest trochę zapiaszczona, chciałbym zamienić go na coś bez szyczenia w wokalach i tym podobnych... Prosiłbym o opinię czy brane przezemnie pod uwagę odtwarzacze będą ok:

NAD 512

Marantz 63KI

Marantz 67SE

...a może jakiś Harman Kardon?

https://www.audiostereo.pl/topic/59696-odtwarzacz-cd-za-ok-500z%C5%82/

Słuchałem kiedyś 514-ki, bardzo sensowny odtwarzacz, dużo lepszy od 512 (choć nie wiem czy z łagodniejszą górą...) tylko trochę trudniej dostać używkę w dobrym stanie. można jeszcze wziąć pod uwagę Arcama Alpha One spokojnie i "analogowo" brzmiący kompakcik.

Warto czasem przeglądać ebay, często (z doświadczenia nawet bardzo często) można coś tanio dostać. Przykładowo w tym roku kupowałem 514 z uk, z przesyłką w super stanie z kartonem, pilotem i papierami wyszło coś 350 zł.

Jest na allegro Arcam Alpha 7 ,tylko trundo znaleźc informacje o jego brzmieniu, jeśli ktoś słyszał to proszę o opinię. Zasrtanawiam się jeszcze nad Harmanem HD 755.

artur56 poleca CA D500 SE, ale w paru miejcsach czytałem że cedeki Cambridge mają bardzo wyraźną , uwydatnioną górę, myślicie że warto rozważyć coś z Cambridga??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

sporo opinii o w/w Arcamie

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

>artur56 poleca CA D500 SE, ale w paru miejcsach czytałem że cedeki Cambridge mają bardzo wyraźną ,

>uwydatnioną górę, myślicie że warto rozważyć coś z Cambridga??

zależy od modelu, np starsze Cambridge CD4,CD6 graja łagodnie ,są to według mnie dobre cd-ki. DO 500 zł polecam,tylko trzeba szukać w dobrym stanie bo to już leciwe cd.

?

• 2 tygodnie później...

Harman to niezła propozycja. Nie narzuca się. I gra fajnie już od modelu 710 za 150zł na allegro. Model 720 gra u nas nadal i jakoś nie ustępuje specjalnie mojemu Arcamowi, który jest od niego z 10 razy droższy :-)

Marantz 53 to generalnie to samo co 63, z tym że nie posiada HDAMów, które i tak się usuwa...

Odtwarzacz teoretycznie gra najgorzej z wymienionych, ale tak naprawde ma największy potencjał do tuningu. Po wymianie wzmacniaczy i podstawowych elementów uzyskasz bardzo zadawalający efekt.

Pomyśl nad np czymś takim:

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze że osobiście sam używam NADa 512, aktualnie na allegro 'chodzą' dość tanio, jednak pisałeś o szczególnym nacisku na górne pasmo.. niestety NAD raczej zaskakuje 'wybitnym' (pamietajmy o jakiej klasie urządzeń mówimy) dolnym pasmem. Do tego NAD ma wyświetlacz na żarówkach które jednak się prędzej czy później przepalą i niezbędna bedzie przeróbka na diody świecące.

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie zapytać jaki model Denon'a posiadasz? Zawsze uważałem Denon'a za wyjątkowo miękko brzmiącego właśnie bez ostrej góry, którą miałem np. w starym Technicsie (tam to dopiero był piach), a Denon to bym powiedział dosyć łagodnie gra hmmmm...

Mam DCD-1460 , ma on trochę wycofaną górę fakt , ale też brakuje jej czystości, szczególnie w ostrzejszej gitarowej muzyce to wychodzi, pojawiają się też syczące sybilanty, i szukam cedeka który byłby lepszy pod tym względem.

Nie widzę sensu wymieniać tego denona (1460) na proponowane odtwarzacze, to dreptanie w miejscu. NAD-y są matowe a góra beznadziejna, jedynie 63mkII KI "jakotako".

Podobnie jak NAD c520, arcam 7 i harman mają wspólny mianownik (PCM1710, pcm1716 i pcm1732-to jedno gówno) który dyskfalifikuje te odtwarzacze z eksploatacji w mojej obecności ale zrobisz jak zechcesz.

W tej cenie (no może +100zł) powinieneś trafić w dobrym stanie DCD2560, za 4-5 stów technics SL-PS840 oba świetne CD bez piachu ale też spokojnie grające z obszernym basem, najlepsze jak do tej pory z wymienionych w tym wątku. Jednak biorąc pod uwagę Twoje upodobania albo oczekiwania szukaj Rotela RCD951

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.