Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy na TPA6120A2, wersja DC-zero...

Hal

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam jeszcze do tematu autonomicznego zasilania USB-DACa w trybie wzmaka słuchawkowego.

Wykopałem właśnie w szufladzie MAX1811:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kostka jest przeznaczona do ładowania ogniwa Li-Ion z portu USB.

Przy aplikacji do naszego układu zasilającego musimy tylko pamiętać o odcinaniu obciążenia przy odłączaniu DACa od portu USB.

Podczas pracy jako wzmacniacz słuchawkowy podłączamy przełącznikiem zasilanie z ogniwa Li-Ion do bloku przetwornicy, wyłączając jednocześnie gałąź stabilizatorów +5, +3.3V.

Dobrze byłoby też wtedy pilnować spadku napięcia na Li-Ion, które nie powinno zejść poniżej 3.3V, a właściwie w naszym układzie praktycznie już poniżej ok. 3.9V, bo niestety MAX759 w przetwornicy dopiero od tego napięcia zaczyna poprawną pracę (warto więc zastosować wtedy jakiś nowszy, niskonapięciowy inwerter zamiast MAX759).

post-2251-100002867 1265656246_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A na moje to tam może być nawet MOSFET, byle się przy Ugs=4V już ładnie otworzył ... a potem dalibyśmy mu szansę, aby mógł się nawet przymknąć.

;)

Jeszcze dodatkowa istotna uwaga. W kompach, które ortodoksyjnie zdyskryminują biednego PCM2702 i zgodzą się mu wydać na pożarcie nędzne 100mA, możemy poprzez SELI=0 wymusić stabilną pracę portu USB oraz DACa -- który przy cichym słuchaniu będzie pracował w okolicach zerowego bilansu energetycznego, w kategorii "przychody/rozchody" ogniwa Li-Ion.

@kuty

> Ale fajnie by było jak byś zintegrował coś takiego na jednej płytce a dodatkowo wymiary płytki

> zrobił pod jakąś łatwo dostępną obudowe hamonda ...

Zerknij na tę stronkę, może taki sposób montażu przypadnie Ci do gustu:

Ukryta Zawartość

Mi natomiast bardzo podobają się płytki, które tworzy ChUmI :)

Ukryta Zawartość

@ChUmI

>no i własnie z tym przymknieciem bedzie problem ;)

... i zagubi się w "BATT Leakage Current" MAXa :)

>a co do plytek to robie w EAGLE i polecam wszystkim :)

Szkoda, że najnowsze wersje nie są już darmowe.

Ja mile wspominam starego, dobrego Autotraxa -- bardzo efektywnie chodził pod DOSem na 486SX :)

bardzo fajnie że Hal meczy ten projekt bo bo czuje że to będzie ciekawy dac zintegrowany i nie mogę się doczekać końcowego efektu PCB,prośba tylko aby w miare możliwości stosować ogulno dostępne układy żeby nie było potem problemów z ich dosteniem.

Chyba że projekt nie będzie publikowany i nie będzie robione forumowe zamówienie.

Zadam to pytanie tutaj bo bespośrednio też dotyczy TPA,mam mały wzmacniacz słuchawkowy na TPAijest z nim bardzo dziwny problem,mianowicie kiedy zostanie mocno podgrzany stacją hot-air togra poprawnie natomiast po 15min robi się chłodny jeden stabilizator oraz w słuchawkach pojawia się straszny szelest i jedna ze słuchawek zaczyna się lekko nagrzewać,naszczeście to stare słuchawki,czyli pojawia się ogromna składowa stała,po ponownym podgrzaniu znowu jest ok 15min dobrze po czym znowu to samo,czy ktoś miał taki przypadek z tym układem?

Poltergeist (z niem. "hałaśliwy duch", od poltern - łomotać, trzaskać i Geist - duch), to termin z zakresu tzw. zjawisk paranormalnych, zespół zjawisk polegających na rzekomym generowaniu różnego rodzaju dźwięków - od trzasków, gwizdów, szurania, najczęściej niewiadomego pochodzenia (bez możliwości wskazania źródła dźwięku) oraz innych efektów, wśród których można jakoby obserwować samoczynne przesuwanie się lub pojawianie przedmiotów, spadanie, podnoszenie się i inne efekty. Efekty te mogą występować oddzielnie, lub łącznie.

Określa się je czasem dodatkowymi nazwami: aport, asport i innymi. Poltergeisty i ich zachowania można jakoby zaobserwować między innymi w starych domach, na strychach i w piwnicach. Zamieszkują one często szuflady i półki a czasem dziury za regałami.

Dobre:) ale to chyba nie to

bardzo zabawne,zapraszam do mnie na osobiste sprawdzenie że ten holerny układ tek ma,obstawiam na jakiś uszkodzony kondensator sprzęgający ale nie chce mi się robić aplikacji od nowa.

kuty ~ a ja obstawiam kiepski montaz ... pomagalem kiku kolegom z forum uruchomic niedzialajace uklady na TPA6120 i w 100% to byl kiepski montaz :) szczegolnie po tym co opisujesz - jak go rozgrzejesz to sie rozszerza i wszystko kontaktuje a jak sie ochlodzi to metal sie kurczy i kontkat puszcza ...

wrzuc dokladna fotke üplytki to zobaczymy jak jest polutowana

zdjołem układ odessałem tasiemką cynę z tego termopada pod tpa i wlutowałem z powrotem i jaknarazie jest ok czyli jedni mówią ze termopad musi być przylutowany a w moim przypadku coś mu się nie podobało jak go posmarowłem cyną i dolutowałem do masy.

czyli ogólnie rzecz biorąc miałeś rację,montaż w przypadku TPA jest bardzo ważny boinaczej mogą dziać się takie rzeczy jak opisałem wyżej i to napewno nie duchy!

wszystko jest symetrycznie ze stabilizatorów l7812 il7912 zintegrowane na malutkiej plytce,po za tym że się mocno grzeje jak narazie gra ale nie wiem czy w przypadku TPA najlepiej się spisują opa2134 polecane przez producenta

mam zamiar zrobić ten wzmacniacz na tpa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale jakoś strasznie dużo tam rezystorów 1k ciekaw jestem czy dobrze zagra?

Ukryta Zawartość

Grzeją się, bo dostają maksymalne napięcie zasilania i są w obudowach SO-8. Mam AD797 w SO-8 na przejściówce i pracują z temperaturą 70 stopni. Wszystko niby ok, niezależnie od układu.

HD-650 tak łatwo składową stałą nie spalisz bo mają aż 600 omów. Pamiętaj, miernik Twoim przyjacielem jest.

Tak, już pod kątem przyszłego USB-powered-DACa, zacząłem projektować nowy układ zasilający.

Moja szuflada niestety świeci pustkami, jeśli chodzi o nowsze kostki MAXIMa.

Wklejam więc "na sucho" wersję przetwornicy na MAX8614B:

Ukryta Zawartość

Ten podwójny, pracujący synchronicznie regulator bardzo dobrze wpisuje się w założenia dla naszego zasilacza. Kostkę można prosto wyłączyć (ONBST,ONINV=0 1µA Shutdown Current).

Ma ona układ miękkiego startu i ograniczenie prądu w piku do max. 500mA. Dzięki temu można się pokusić o bezpośrednie jej podłączenie do USB, gdy nie zależy nam na dodatkowym, autonomicznym zasilaniu z Li-Ion.

Jedyna wada to obudowa TDFN-EP/14, kłopotliwa w warunkach domowego montażu.

Ponieważ przetwornica pracuje na ok. 1MHz, możemy zmniejszyć wartości dławików 100uH w filtrach LC na zasilanu do ok. 10..47uH.

Takie dławiki mają również wyżej położony punkt rezonansu własnego, co dla tak wysokiej częstotliwości pracy jest istotne...

post-2251-100002124 1266261592_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglada ciekawie - bede kibicowal i jezeli sie na cos przydam to chetnie pomoge. Co do tej obudowy to nie ma sie cos bac :) trzeba tylko przymyslec dobrze footprint tak zeby byl dobry dostep lutownica. Jak pisalem w swoim watku tez mialem za piewszym razem problem, wlasciwie ponioslem kleske i uklad byl nie do przylutowania lutownica :( ale potem przemyslalem i tak zaprojektowaem footprint, ze mozna bylo lutowac z palcem w d..epozycie :) jak bedziesz chcial to chetnie pomoge w tym temacie.

Jezeli chodz o filtrowanie to zamiast malych cewek przygladnal bym sie ferrytom SMD - sa male, maja swietne szerokopasmowe tlumienie - wlasciwie to sa stworzone do tlumienia i filtrowania i maja bardzo mala rezystancje DC co pozwala im na puszczamie pradu rzedu 1A dla obudowy 0603 co jest chyba srednio wykonalne dla takiej rozmiarow cewki 10-47µH. Rzuc sobie okiem na strone Würth'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) szczegolnie polecam serie WB (wide band) do tego celu, chociaz znakomite ferryty robia tez inne firmy jak Murataalbo TDK ...

Ukryta Zawartość

No właśnie, zerkałem obok na Twój projekt mini-USB-DACa i mam pytanie -- czy masz grobową ciszę w skutecznych słuchawkach przy braku sygnału?

Filtrację na zasilaniu masz dość skąpą, a ujemna gałąź jest lekko niedociążona na luzie...

... na MAX759 miałem problemy przy pracy tylko z TPA na obciążeniu (ok. 10..15mA/-7.5V). Pętla sprzężenia pracowała już poza stabilnym zakresem regulacji i lekko słychać było produkty tej niestabilności ;-)

Po dociążeniu tej gałęzi I>20mA, regulacja i zasilanie się uspakajało...

tak - masz racje nie przesadzalem z filtrowaniem bo uwazam ze w wielu projektach filtrowanie jest mocno przesadzone. Tak naprawde wazna jest topologia calosci i podstawa jest dobry layout -wlasciwie 80% sukcesu takiego audio z USB to bedzie layout.

Co do stabilnosci przetwornicy to jest stabilna i bez obciazenia - nie bede za duzo pisal bo jak juz pisalem jeszcze jej nie pomierzalem a napewno to zrobie i wyniki wrzuce na forum. Nie zaobserwowalem jednak nawet bez obciazenia zadnego wpadania w tryb burst mode (nieciaglej pracy) z efektami dzwiekowymi zarowna z elementow przetwornicy jak i samego audio :) To czesty problem ze niektore przetwornice bez obciazenia wpadaja w taki tryb gdzie musza sie okresowo wylaczac i jezeli czestotliwosc tych wylaczen bedzie w zakresie akustycznym to bedzie slychac charakterystyczne piszczenie - przewaznie z cewki lub kondensatorow bezposrednio przy kluczach. Przetwornica ktora mam zachowuje sie bardzo dobrze - jak pisalem nie zaobserwowalem zadnych nieporzadanych efektow nawet bez obciazenia ... Nie bede ukrywal ze jestem zdecydowanym fanem produktow Lineara :) ich produkty znajduja sie raczej na gornej polce cenowej ale jak sie te kostki dobrze zaaplikuje to pokazuja ogromna klase - nie przypadkiem Mark Levinson stosuje w zasilaczach chyba tylko przetwornice Lineara :)

hmmm ... musze to jeszcze sprawdzic jak to jest bo sa takie przetwornice ktore nigdy nie wpadaja w burst mode ... ale tak z glowy nie pamietam jak to jest ...

Jezeli chodzi jeszcze o filtracje to tak - mam grobowa cisze :) jak nic nie gra oczywiscie ;) nie ma mowy o tym zeby bylo slychac jakiekolwiek cokolwiek z kompa :) ale pisac mozna wszystko - jak znajde czas to napewno zrobie pomiary, bo to pomiary pokazuja co reprezentuje soba uklad :) poziom szumu jest tez na ucho zerowy. W tym momencie jest juz pozno i dosyc cicho ogolnie w budynku, a wciaz nie da sie odroznic kiedy sluchawki sa wcisniete a kiedy wyciagniete z gniazda :) hmmm ... no mozna powiedziec faktycznie ze jest grobowa cisza :)

• 1 rok później...

Odświeżam temat i wklejam jeszcze 'ładny' schemat bloku zasilania:

MAX8614B_MAX1811_All_aplication_LQ.png

Przetwornica na MAX8614B oczywiście produkuje "śmieci" na 1MHz i harmonicznych. Pętla regulacyjna produkuje też pewną ilość zakłóceń w paśmie ponad-akustycznym ok. 40..100kHz. Pozbywamy się tego przez skuteczną filtrację linii +/-8V oraz oczywiście, prawidłowy projekt PCB. W filtrach stosujemy indukcyjności SMD (ewentualnie wielowarstwowe ferryty), kondensatory OS-CON oraz elektrolity z serii np. FK Panasonica. Przykładowe efekty filtracji na rysunku poniżej:

Filtracja_zasilania_900.png

Lekko szare tło na schemacie, to w zamyśle uniwersalny mini-moduł przetwornicy, który warto by wykonać na malutkiej (ok15x25mm) np. zamówionej grupowo płyteczce.

• 5 miesięcy później...

Do wzm. TPA6120 dostawiłem układ DC Servo jak z pierwszego posta, jednak wszystkie rezystory dałem 100k, a kondensator w sprzężeniu (C2) 4,7uF, (C3 także 4,7uF). Układ działa identycznie jakby tego servo nie było, czyli trzyma L 3mV, R 7mV na wyjściu :) Co może być nie tak? Za małe wartości rezystancji, za duży kondensator w sprzężeniu?

Układ działa :)) Okazało się, że projekt na PCB Pkrecza jest tak dobry, że przy OP 3132 napięcie stałe po ustabilizowaniu oscyluje wokół 1mV, DC Servo nic tu nie daje, bo zbija do podobnej wartości. Natomiast w projekcie Chumiego z buforem tranzystorowym na wejściu, DC na wyjsciu bylo w okolicach 10mV jest skutecznie zbijane przez ten układ początkowo do ok 1mV, a po pewnym czasie stabilizuje się nawet do 0,6-0,7 (tutaj już pewnie mój miernik polega)!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.