Skocz do zawartości
IGNORED

Eltax Liberty 5+ - stare czy nowe oto pytanie...

zukosok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ponieważ nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi otwieram nowy watek, mam nadzieje ze pomocny dla początkujących audiofilo-melomanów którzy planują zakup głośników liberty 5+. Każdy z nas słyszał pochlebne opinie o budżetowych głośnikach liberty 5+, pewnie każdy z nas również słyszał ze stara czarna seria jest lepsza, ponieważ oparta jest na Vifie. Lepsza to znaczy, co? no właśnie co znaczy?

Akurat mi udało się w domu porównać głośniki na takim samym sprzęcie, za audiofila się nie uważam wiec proszę o dopinanie się ze swoimi przemyśleniami.

A wiec:

Głośniki Eltax liberty 5+ występowały w 2 wersjach z czarnymi membranami zdj1 i biało-srebrnymi zdj2, dodatkowo stara seria nie miała frezów pod br i gniazda z tylu zdj. 4 i 5. Obudowy w moim przypadku różnią się ciut kolorem, ale materiał wydaje się być taki sam, porządnie wykonana konstrukcja.Maskownice różnią się sposobem mocowania.

Dobra ale przejdźmy do dźwięku...

Stara konstrukcja ma więcej detali, szczegółów, scena wydaje mi się większa, vokal jakby bardziej z przodu, ogólnie więcej środka, bas ma dobra kontrole ale jest go malutko, jakby był z lekka przytłoczony reszta(w tym miejscu seria srebrna wypada lepiej).

Nowa konstrukcja srebrno-biała jest ciut inna jak już pisałem bas, środek jest bardziej spokojny, vokal nie wysuwa się za bardzo, scena mniejsza, głośniki są ciut mniej szczegółowe...

Czy lepsze są stare czy nowe, szczerze mówiąc sam nie wiem, zostawiłem stare i będę kombinował z niskotonowym, jak będzie postęp to cos napisze. Wiem jednak ze jeśli ktoś ma ostro grający system (np.rolela) to powinien być zadowolony z nowej seri, a stara seria dobrze się dopasuje do cieplejszych systemów.

Odsłuch przeprowadziłem na tym samym sprzęcie i okablowaniu-budżetowym jak głośniki oczywiście, poniżej rozpiska:

pre marantz sr7200

amp rotel rb-850

cd marantz cd7300

kable głośnikowe procab ls25

Jak już pisałem nie jestem audiofilem, wiec proszę o dopiski które pomogą wybrać kolumny seri liberty 5+ innym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23379-100009630 1259024873_thumb.jpg

post-23379-100009631 1259024873_thumb.jpg

post-23379-100009632 1259024873_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zapomniałem dodać jeszcze pewnej ciekawostki:

w sklepie eltaxa wysokościowiec z starej seri kosztuje 17,32 Euro, a z nowej 33,42 Euro ciekawe skąd ta różnica?

Oto linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Cześć, również mam starą serię liberty 5+. Ogólnie jestem zadowolony, zwłaszcza z wysokich tonów, bardzo ładne wokale, scena wydaje mi się taka sobie ale może dlatego, że mam dosyć ograniczone możliwości ich ustawienia. Fakt basu mało, ale mam do Ciebie pytanie bo to są moje pierwsze "poważniejsze kolumny" i zastanawia mnie czemu z bass reflexu w ogole nie dmucha powietrze. Mam też kino domowe no i tam z suba naprawdę wieje dużo powietrza, a u mnie w eltaxach przy pełnym bassie na wzmaku i takiej muzyce jak Jakson "Wanna be startin somethin" naprawde ledwo co wyczuwa się powietrze jak przyłoży się ręke z tyłu kolumny. Wiem, że sub to co innego ale serio u mnie w eltaxach prawie nic nie czuć? Też tak masz? Sorry za takie laickie pytanie:)

Te kolumny mają sporo basu, ale wszystko zależy o pomieszczenia. Sam sie przekonałem. W pokoju o wym. 5x3,5m basu było tyle co kot napłakał, natomiast w 4x4m - full. Teoretycznie im bliżej ściany tym basu powinno być więcej. W pierwszym pokoju z początkowych 80 cm doszedłem do ściany bardzo blisko - ok 15 cm, bez większego efektu.

A nowsza seria faktycznie lepiej zgrywa się z ciepło grającym sprzętem.

• 4 tygodnie później...

Co do basu w liberty to faktycznie ustawienie kolumn jest bardzo ważne, kolumny powinny stać od ściany okolu 30cm od bas refleksu, bardzo duzo według mnie daje tez wymiana elemetow zwornicy, dokładnie cewki i porządnego kondensatora, sekcji wysokiego wymiana kondensatorów tez daje niezly rezultat, po wymianie rezystorów różnicy specjalnej nie widziadłem, do tego jakiś kabelek lepszy do środka i hula duzo lepiej.

• 2 miesiące później...

Teraz trochę się już osłuchałem i muszę trochę zweryfikować wcześniejszy wpis. Z basem nie jest aż tak źle, kolumny stoją teraz ok. 30 cm od ściany i jest zdecydowanie lepiej. Rozstaw pomiędzy kolumnami 3 m (niestety bliżej nie mogą stać bo przeszkadzają drzwi balkonowe a pod oknem stoi biuko). Pokój 4x4 (w sumie to 5x4 ale na krótszej ścianie stoi szafa wnekowa w dużej części zabudowana). Korci mnie trochę już coś zmienić. Eltaxy napędzane są teraz przez yamahę ax-500, ale myślę o jakimś innym wzmacniaczu. Czy przejście na ax-900 przy tych kolumnach ma w ogóle sens? Dużo pochlebnych opinii o nim jest na forum. Jeżeli tak to kolumny też poszłyby o półkę wyżej. Czy lepiej zostać przy wzmacniaczu a kupić lepsze kolumny. Niestety budżet ograniczony, stąd wieczne kompromisy;) pozdrawiam

• 3 lata później...

Mam możliwość zakupu Eltaxów Liberty 5+ NOWA SERIA w dobrej cenie, w bardzo dobrym stanie... Powszechnie kolumny mają dobre opinie, jednakże czy jest to zasługa tylko tej pierwszej, starej wersji?

Czy nowa wersja (z szarymi głośnikami) jest słabsza, ale mimo wszystko dobra? Mozna powiedzieć, że zasługuje na opinie dot. starej serii?

Różnią się szczegółami, czy różnią się znacząco, co deklasuje nową serię?

Proszę o możliwie szybką odpowiedź, temat dość pilny (głośniki mogą mi "uciec", bo są też inni zainteresowani)

Jak za kilkaset zł, to można kupić. Miałem kiedyś wersję pierwszą - grały budżetowo, ale i tak lepiej od konkurencji w tym przedziale (wtedy - 10 lat temu). Potem je przerobiłem (wymieniając tweetery na vifa D25AG oraz woofery na M18WH - i znów zagrało lepiej). 600-700 zł można dać za dobrze utrzymaną wersję II.

Jedne jak i drugie grają dość poprawnie... dla mnie przypadła do gustu wersja starsza, na vifach TC. Z tego co pamietam to chyba jest '' podstawkowiec'' w obudowie stojącej - posiada dość spora komorę balastową , czyli sprytny zabieg konstruktorski w tym przypadku powiekszenie Eltax liberty 3+ do wersji stojącej.

?

Eltaxy Liberty 5+ to bardzo uniwersalne kolumny jeśli chodzi o wzmacniacz, który ma je napędzać.

Zarówno pod Audiolabem jak i Rotelem brzmią bardzo przyzwoicie.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

A ja mam pytanie,skąd info że w tych kolumnach siedzą głośniki vifa ?? Posiadam Liberty 3+ na czarnych membranach i na głośnikach nie ma żadnej sensownej informacji na ten temat.

A ja mam pytanie,skąd info że w tych kolumnach siedzą głośniki vifa ?? Posiadam Liberty 3+ na czarnych membranach i na głośnikach nie ma żadnej sensownej informacji na ten temat.

Bo tak wyglądały tanie Vify , w tym samym czasie korzystało z tych głośników wielu producantów , nie wszystkie posiadały symbol Vify, produkowane były na zamówienie dla takich producentów jak Eltax , Dali , Audio pro itp, chociaż tanie, odpowiednio zaaplikowane spisywały sie bdb

?

• 1 rok później...

Eltaxy Liberty 5+ to bardzo uniwersalne kolumny jeśli chodzi o wzmacniacz, który ma je napędzać.

Zarówno pod Audiolabem jak i Rotelem brzmią bardzo przyzwoicie.

Witam, niedawno stałem sie posiadaczem audiolaba 8000s, w tym momencie gram na missionach 702e i wg. mnie gra to zbyt mało jasno, stąd pytanie do doświadczoenego kolegi- czy eltaxy mogą rozjaśnić brzmienie, czy taka zmiana ma w ogóle sens, z góry dzięki za podpowiedź

Będzie inna równowaga tonalna; 5+ to kolumny tylko z pozoru podłogowe.

Komora woofera jest tam nie większa, niż 2/5 objętości; jest przegroda.

Radzę odsłuchać przed zakupem. Zależy od zapotrzebowania użytkownika na bas.

Niezłe kolumny, ale...nobody' s perfect ;-)

Szczególnie za niewielkie pieniądze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 4 miesiące później...

Kolejna ciekawostka- jak ktoś ma wzmacniacz/ amplituner źle tolerujący niską impedancję, lepszym wyborem będzie nowsza wersja, bo o ile dobrze pamiętam, średnio ma 2 ohmy więcej od starej. (Pisali w laboratorium Audio)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.