Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz SACD / DVD-A / BD

MadOnion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zdecydowałem że do mojej stajni dołaczy odtw. SACD. Potrzeba pomcy w tej materiii z Waszej strony.

Jak dotychczas rozważałem dwie opcje CA DVD99 i HK 49.

Ale jestem otwarty na propozycje byle zmieścić się max w 2k.

Przyznam że urzadzenie głownie dedykuję do odtwarzania płyt SACD i DVD z muzą 24/96..192.

jakieś sugesti ..??

https://www.audiostereo.pl/topic/59569-jaki-odtwarzacz-sacd-dvd-a-bd/

Witaj MadOnion,

polecam posłuchać Marantza DV7001 - z HK go nie porównywałem, ale z CA DVD99 zdecydowanie u mnie wygrał.

To bardzo równo grająca maszynka, nie znalazłem słabych punktów w żadnym zakresie częstotliwości.

Do tego stopnia jestem zadowolony z dźwięku, że odpuściłem sobie nawet osobny otwarzacz CD [w budżecie do 2.000,-PLN].

Posłuchaj i zdecyduj...

Producent rzecz jasna sugerował cenę nieco ponad 3tys., ale od ładnych paru miesięcy ostatnie egzemplarze są już na wyprzedażach. Myślę, że powinieneś więc znaleźć nowy do 2tys. PLN.

Miłych dylematów odnośnie wyboru zabawki, A.

Zapomniałem dodać że ma to współpracować z kolumnami KEF IQ90,IQ30, IQ60 i PSW2500.

Zastanawiam się też nad tym czy np. taki Marantz będzie wspłgrał z moim ampli CA640.

W ogóle idea mojego systemu wygląda nast:

STEREO (koniczność) to wzmacniacz CA 740 (albo 640) - w zależności od budżetu sprzezony z odtw. CD tejże stajni 640C

KD/SACD (zdecydowany nacisk na SACD) Aktualnie pracujący Ampli CA 640 oraz niewiadomojeszczejaki odtw. SACD/DVD

Fundametnem mojego pomysłu na taki system jes to iż 2 80% skupiam sie na muzyce. Z tego 75% to stereo, reszta to dostepne jak na razie w niewielkim wymiarze SACD-y, DVD-A, tudzież ripowane vinyle na Flac - te z kolei palone na DVD

Ma to sens?? Pomózcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja jestem właścicielem "zwykłej" wersji i jestem zadowolony.

Po małym upgradzie odtwarzacz ten pozwoli na czytanie płyt z wszystkich regionów.

Ukryta Zawartość

odp.: MadOnion, 25 Lis 2009, 00:47

>Zapomniałem dodać że ma to współpracować z kolumnami KEF IQ90,IQ30, IQ60 i PSW2500.

>Zastanawiam się też nad tym czy np. taki Marantz będzie wspłgrał z moim ampli CA640.

Niestety nie odpowiem Ci na to pytanie – różne źródła przymierzałem do wybranych już uprzednio kolumn i amplitunera. W sumie, wybór firmowego zestawu od początku wydawał się oczywisty... ale podpinałem też DVD/SACD denona, hk i yamahy. CD też było parę :)

Wg publikowanych recenzji i wypowiedzi ludzisk na forach w Polsce i na świecie, DV7001 jest dość neutralny – raczej nie zmieni charakteru dźwięku amplitunera czy wzmacniacza. Jeśli więc sposób prezentacji CA640 Ci odpowiada, nie powinieneś być rozczarowany dźwiękiem po spięciu tych klocków razem.

W takim razie odpada. Na pewno będe próbował wziąc dwa lub 3 odtw. na odsłuch do siebie i porównać. Z tym, że np Marantz o którym kolega wspominał jest trudno dostepny na rynku.

Poza tym zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią. A mianowice:

FAKT 1: Wzmacniacze stero "brzmią lepiej" niż amplitunery

FAKT 2: DVD/SACD łacze z amplitunerem, z racji wielokanałowości płyt SACD a nie ze wzmakiem

FAKT 1+2: SACD z racji ograniczenia sprzetowego do amplitunera nie może brzmiec lepiej niż "zwykły CD zagrany na odtw. CD podpiętym pod Wzmacniacz stereo. Więc gdzie tu jest przewaga SACD na AudioCD.

Czy w takim razie czy np.PF-The dark side of the moon zabrzmi lepiej:

a. Na CD podpiętym pod Wzmacinacz

b. NA DVD/SACD playerze podpiętym pod Amplituner

Obawiam się ze popełniam jakiś bład myślowy ;-/ ... Ale albo poteirdzcie panowie moją teorię albo wyprowadźcie mnie z błedu ?!

Pozdrawiam

Odtwarzacz CD nigdy nie zagra lepiej niż SACD jeśli zagrasz płytę TDSOTM ze ściezki SACD. Ścieżka CD z tej płyty brzmi okropnie (porównywaliśmy na odsłuchach). Natomiast jeśli masz kiepski amplituner to albo kup lepszy za 10-100kzł który zawsze zagra lepiej od wzmaka stereo za 1kzł !, albo podepnij wzmaka pod wyjścia amplitunera. Wtedy łączysz gramofon, odtwarzacz CD itd bezpośrednio pod wzmacniacz stereo, łącznie z wyjściem stereo z odtwarzacza SACD. Do amplitunera podpinasz tylko wyjścia 5.1 z odtwarzacz SACD, jeśli masz ochotę słuchać ścieżek MCH. Pamiętaj że jeśli zależy Ci na jakości, to przeważnie najlepiej nagrywane są ścieżki stereo, np. 24/192 na płytach DVDAUDIO, czy flacki 24/96 z netu.

Zgadzam się z abandon'em.

Przewaga SACD jest znaczna. Poza tym, imho ważniejsza jest jakość nagrania dźwięku od różnic sprzętowych [rzecz jasna bez popadania w skrajności] - średniej klasy wzmacniacz lub ampli wypluje naprawdę dobry dźwięk przy świetnie nagranej płycie, a nawet najlepszy sprzęt mało pomoże przy kiepskiej jakości nagrania.

Odnośnie połączenia wznacniacza pod wyjścia pre-out amplitunera:

Co do koncepcji - zgoda. I tu należy jednak pamiętać, by zachować róznowagę jakościową. Zmarnujemy możliwości dźwiękowe dobrego wzmacniacza podpinając go pod marnej jakości przedwzmacniacz [sekcja ampli].

Pozdrawiam, A.

>Pamiętaj że jeśli zależy Ci na jakości, to przeważnie najlepiej nagrywane są ścieżki stereo, np. >24/192 na płytach DVDAUDIO, czy flacki 24/96 z netu.

Zgadzam się. Zresztą testuję ostatnio rózne formaty. I rzeczywiscie są kolosalne róznice w jakości - i tu odniosę się do tego co napisał zgredek. Z kiepską jakością płty, pliku, czy innego żródła już się nie da nic zrobić - to aż boli słuchać jak dwie płyty wstecz sprzęt potrafił wygenerować dzwięk stawiający wszystkie włosy na ciele... a teraz słuchasz jakiegoś marnego CD i nic się nie da zrobić i szlag Cię trafi

A czym panowie tworzycie DVD-audio. Bo sciągnąłem parę takich płyt i disc weldera chrome ale nie mam kodu aktywacyjnego i .. zima .. jest jakaś alternatywa

Bo vinyl ripy (na flacu) spokojnie mieszczą się na CD

pozdrawiam

>Bo vinyl ripy (na flacu) spokojnie mieszczą się na CD

MadOnion, jeśli chodzi o vinyl ripy to mamy ich dwa rodzaje:

1. vinyl ripy wysokiej rozdzielczości 24/96 PCM

2. vinyl ripy downsamplowane do niskiej rozdzielczości 16/44 PCM

Rozumiem, że mówisz o tym drugim przypadku - vinyl ripy 16/44 naturalnie mieszczą się na CD.

Tak, tak

Te 24/96 mają generalnie w okolicach 1,2G pojemności (przy standardowej długości płyty powiedzmy 40min. muzy) podczas gdy te drugie maja paręset MB - tak więc się mieszczą.

Al mam problem z wypalaniem muzy na DVD. Miałem prze jaiś czas diskweldera ale nie mam kodu aktywacyjnego więc szukam jakiejś alternatywy na wypalanie takich płytek

• 3 tygodnie później...

jacekm, 25 Lis 2009, 17:45

>OPPO BD-83ES niestety dostepny tylko w USA .

Nie tylko. Można dostać to w UK. Wysyłają do Polski za jedyne 799 GBP :)

Ukryta Zawartość

Wersja "SE" ma podrasowane analog audio.

Jeśli chodzi o muzykę z Blu-Ray (lub DVD-Audio / SACD) to w necie można przeczytać wiele opinii, że najlepiej jest wyjść z odtwarzacza po analogu 7.1 do amplitunera na "Ext In". Nie ma problemu jittera po HDMI.

Denon 4010 ma co prawda Denon Link 4th ale musisz mieć do tego kompatybilny amplituner. Pewnie z tego Denona i tak lepszy efekt byłby po analogu.

Ciekawe czy można oglądać na Oppo koncert z Blu-ray i wyjść z obrazem po HDMI, ale z dźwiękiem po analog 7.1 ?

Ukryta Zawartość

Akurat opinie są całkowicie odwrotne. Najlepszą jakość dźwięku zapewnie HDMI, natomiast dekodery montowane w odtwarzaczach są kiepskie i lepiej kupować tańsze odtwarzacze BluRay bez wyjść analogowych. Ale może czytaliśmy różne opinie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.