Skocz do zawartości
IGNORED

czy warto dołożyć 800zł do pianocraft MCR-640 czy brać e410?

ps47

Rekomendowane odpowiedzi

witam. ostatnio wyszła na rynek nowa odsłona pianocraftów. wcześniej byłem nastawiony na zakup e410. cena oscyluje przy 1700zł. ostatnio natomiast byłem w autoryzowanym sklepie yamahy i pan powiedział mi, że jak dla niego to bez dwóch zdań warto dołożyć te 800zł i wziąć wersje mcr-640. jeszcze nie miałem okazji posłuchać tej nowej yamaszki. natomiast moje pytanie jest takie: czy na prawdę warto poczekać i dozbierać tą różnicę? czy może jakaś poprawa jakości nie jest warta tych 800zł? czy za cenę 2500zł da radę poskładać coś lepszego z nowych klocków od ww mcr-640?

ogólnie jeśli chodzi o design to wersja anniversary znacznie bardziej mi się podoba ale oczywiście nie to jest najważniejsze. nie wiem kiedy sam będę mógł je porównać na własne uszy, natomiast przed nowym rokiem na pewno na coś się zdecyduje. kwestia tylko czy trzeba zaciskać pas do świąt czy nie i brać e410. jeśli ktoś słyszał już obie yamahy bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22157-100009639 1259016391_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ps47, 23 Lis 2009, 23:46

>...byłem nastawiony na zakup

>e410. cena oscyluje przy 1700zł. ostatnio natomiast byłem w autoryzowanym sklepie yamahy i pan

>powiedział mi, że jak dla niego to bez dwóch zdań warto dołożyć te 800zł i wziąć wersje mcr-640...

A zyzio pisał że w bezpośrednim porównaniu najdroższy pianocraft wymięka przy microlab solo 7c za 500 (teraz chyba są droższe) .

... ;)

Pan sprzedawca w sklepie zawsze ci powie ze drozsze jest lepsze to wiadomo.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

To raczej kwestia pozycjonowania sprzetu, czy promowania nowego klocka... Wielkich róznic bym sie nie spodziewał, ale desing ma fajny, zintegrowany Iport - więc może warto dołożyć. Na pewno, warto posłuchać...

czolgista778, 24 Lis 2009, 07:41

>Pan sprzedawca w sklepie zawsze ci powie ze drozsze jest lepsze to wiadomo.

zdaję sobię sprawę z tego, stąd też ten temat ;) w wielkim skrócie: czy pan sprzedawca ma rację czy chce naciągnąć na kasę?

Seba78, 24 Lis 2009, 08:46

>a dlaczego bedąc w sklepie bezpośrednio nie porównałeś?

>no i kwestia - czy masz Ipoda - jak nie i nie zamierzasz mieć....

nie porównałem bo prócz mnie było jeszcze 2 ludzi czekających w kolejce do obsługi, zaczerpnięcia informacji czy czegokolwiek innego. a ja skąpiąc 2 zł wydałem 1 zł na pół godziny w parkomacie ;) poza tym pan mi powiedział, ze na odsłuch trzeba się umówić z wyprzedzeniem. ipoda mam ale słuchać go w domu to co najmniej niepraktyczne wg mnie.. raczej rozpatruję tylko w źródła:CD i komputer.

whitesnake, 24 Lis 2009, 08:51

>ps47, 24 Lis 2009, 08:25

>

>

>to wyglada na wątek sponsorowany :)...

>

>Idź i posłuchaj, kto ma Ci w tym pomóc?

jakim cudem to wygląda na wątek sponsorowany? pytam się jak człowiek czy jest coś lepiej grającego do 2.5k zł niż piano mcr-640. i czy cena tego też piano nie jest wygórowana. bo ogólnie zdaję sobie sprawę, że w przypadku e410 to za tą cenę może być problem ze skompletowaniem nowego zestawu dlatego rozważałem tylko piano. natomiast 2.5k to już trochę więcej pieniędzy stąd też tyle wątpliwości.

w takim razie...

kup droższą, nie będziesz miał poczucia, że mogło grać lepiej i twoje skąpstwo, którego nienawidzisz uniemożliwiło Ci dobrą zabawę i cieszenie się w pełni z nowego nabytku. Ponieważ już za miesiąc - dwa będziesz się zastanawiał czy mając wolnego tysiaka nie możesz coś poprawić;)))

Seba78, 24 Lis 2009, 09:30

>w takim razie...

>kup droższą, nie będziesz miał poczucia, że mogło grać lepiej i twoje skąpstwo, którego nienawidzisz

>uniemożliwiło Ci dobrą zabawę i cieszenie się w pełni z nowego nabytku. Ponieważ już za miesiąc -

>dwa będziesz się zastanawiał czy mając wolnego tysiaka nie możesz coś poprawić;)))

hehe :) znam to uczucie niestety... a czy może jakiś inny zestaw w tej cenie wart byłby uwagi? w cenie mcr-640 znaczy...

można np pomyśleć o używanym linnie classic i do tego np małe eposy (też z drugiej ręki). Budżet nieznacznie przekroczysz, ale pewnie będzie dobrze i rozwojowo. Z nowych to polecam odwiedzić klub miłośników dobrych miniwież - w zakładce kluby.

Myślę że weź też pod uwagę też Denona 102 lub 107. Pierwszy kupisz za 2200-2400zł drugi za 2500-2800zł. Możesz jeszcze poszukać 103 ale to już cena min. 3000zł. Godnym rozwiązaniem jest jeszcze Kenwood K1000 tylko że to już też cena min. 3000zł. To tyle jeśli chodzi o sprzęt nowy.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Rok temu dokonując zakupu dla koleżanki przesłuchaliśmy prawie wszystkie tego typu wieże. Wybraliśmy Pianocraft E 810.Oczywiście wybór jest dyskusyjny ale kupiliśmy w sklepie internetowym, do którego pojechaliśmy na odsłuchy. Były prawie wszystkie modele. Zapłaciliśmy prawie 800zł mniej niż w tradycyjnym sklepie.I o tym przede wszystkim chciałem napisać chciałem napisać .Trzeba cierpliwie szukać i słuchać.

Rok temu był inny kurs walut, i inne ceny. Teraz niestety jest inaczej, co gorsza obecny kurs ma się przez dłuższy okres utrzymywać dopóki gospodarka światowa nie stanie znów na nogi(chociaż jest i tak ciut lepiej niż było w wakacje gdzie ceny mocno poszły do góry).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Chciałem tylko jeszcze dodać, że fakt można kupić taniej Yamahe E410/E810 z 2 letnią gwarancją w danym sklepie za 1500-1700zł. Ta z 3 oficjalną gwarancją oferowaną na cały kraj to min. te 1800zł. Najlepiej oczywiście w miarę możliwości posłuchać swoich płyt i ocenić.

są jeszcze takie alternatywy z audiofilskim rodowodem (arcam, linn, musical itd) i pytanie czy bonaventura także porównywał te miniwieże z takimi zawodnikami. Kto wie, może nie warto dopłacać a może grzech nie dorzucić np do kompletu linna i eposów. Akurat ja to zestawienie słuchałem i było super - wręcz ponadprzeciętnie. Ktoś tu jeszcze chyba to ćwiczył - chyba Staszek z trójmiasta.

kup tanszy! bedziesz miec 800zl na tjuning i lampizacje! a wtedy miodzio!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Tak, tylko Linn używka kosztuję min. 2000zł. + używane Eposy to min. 1000zł. Do tego dochodzi też to czy sprzęt jest w takim stanie jaki zadowala kupującego + oczywiście walory brzmieniowe. ;)

Seba78, 24 Lis 2009, 11:23

>są jeszcze takie alternatywy z audiofilskim rodowodem (arcam, linn, musical itd) i pytanie czy

>bonaventura także porównywał te miniwieże z takimi zawodnikami. Kto wie, może nie warto dopłacać a

>może grzech nie dorzucić np do kompletu linna i eposów. Akurat ja to zestawienie słuchałem i było

>super - wręcz ponadprzeciętnie. Ktoś tu jeszcze chyba to ćwiczył - chyba Staszek z trójmiasta.

zastanawiałem się nad arcamem solo music ale bez monitorów on kosztuje coś koło 3k o ile dobrze pamiętam, a to już jednak za dużo. zależy mi natomiast na nowym sprzęcie ponieważ miałem już różne przejscia z używanymi klockami. co prawda to były baardzo budżetowe i w większości stare rzeczy ale mimo wszystko w pewnym sensie się zraziłem.

Oczywiście nowe klocki dają pewien komfort - ale pochodzenie takiego linna to raczej nie śmietnik czy wystawka a i sprzęt jest często z dokumentami, kartonami od pedantycznych audiofilów.

foxbat, 24 Lis 2009, 11:25

>kup tanszy! bedziesz miec 800zl na tjuning i lampizacje! a wtedy miodzio!

a co to dokładnie oznacza, bo ja jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o takie techniczne sprawy. myślałem wcześniej nad e410 + jakieś kabelki porządne.

ogólnie to ciężka sprawa. muszę w wolnej chwili umówić się na odsłuch bo to jedyne wyjście. niestety jeśli chodzi o zestawy to w moim regionie mogę jedynie posłuchać yamahy.

liczyłem na to, że ktoś może już porównywał oba zestawy i będzie w stanie powiedziec czy faktycznie warto dać więcej czy nie warto przepłacać :)

dzieki wszystkim za pomoc. pozdrawiam

ps47, wpisz w wyszukiwarkie "tjuning" oraz "lampizacja" i wszystkiego sie dowiesz...

PS

Strzez sie PW ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Seba 78.

Oczywiście nie porównywałem z lepszymi "zawodnikami" , gdyż nie był to ten przedział cenowy a i w grę nie wchodził sprzęt używany. Napisałem też ,że wybór jak wybór i zawsze jest pole do dyskusji. Zgadzam sie z Tobą i też wybrałbym tych lepszych ,choć używanych "zawodników". Ale pytanie dotyczyło nowego sprzętu z danego zakresu cen ( przynajmniej tak zrozumiałem). Zresztą istotą mojej wypowiedzi było zwrócenie uwagi na różnice cenowe.

nie warto tego kupowac zaraz bedziesz chcial cos lepszego,pianocraft gra kiepsko,lepiej wydac ta kase na kolumny

...wywołany do tablicy przez Sebę moge tylko podzielić sie moimi spostrzeżeniami: pianocrafta 410e słucham czesto, ponieważ posiada go moja Przyjaciólka, linna classik z eposami ES14 mam - wg mnie to jednak nieporównywalne zestawy, wybrzmienia, barwa, te "mikrosmaczki" dźwięku zdecydowanie wypadają na korzyść eposów i linna... Ale też cena yamahy jest zdecydowanie niższa. Generalnie, gdybym miał ściśle określony budżet 1500zł to poszukałbym używek nada i np. tanich kolumn kefa, ale gdybym miał w poważaniu audiofilskie podejście do muzyki, kupiłbym piano 410, bo na pewno daje już komfort słuchania muzyki, jest nowa i na gwarancji, ma atrakcyjny wygląd i staranne wykonanie.

pzdr

nowa linia stylistyczna mnie się podoba bardzo się mnie podoba..

ładne to jest..

"kup kolumny"

kolumnami samymi sobie nie zagra.

zdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.