Skocz do zawartości
IGNORED

TRIANGLE GENESE TRIO

darekmat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie posiadam właśnie takie kolumny które grają z wzmacniaczem Vincent SV-233.Kolumny są nowe i nie chciałbym ich zmieniać. Wcześniej słuchałem muzyki na B&W CDM 7SE, ale na tym wzmacniaczu to była lipa jeden wielki hałas więc zmieniłem na Triangle. Jest dużo lepiej chociaż dość ostro, wpadłem więc na pomysł zmiany wzmacniacza i tu pojaia sie problem w Szczecinie nie mam za dużo możliwości na odsłuchy. Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada takie kolumny, aby podpowiedział mi czego mam szukać. Szukam dzwięku bardziej wyrafinowanego oraz przyjemniego dla ucha. Budżet przewidziany to ok 10000,-.

Źródło narazie Vincent i ProJect RPM 9 Evolution, kable zailające Neel7 i 14 gold, sygnałowe AudioQuest Colorado,

Czy te kolumienki mogłyby zagrać z lampą Manley Stingray którą chciałbym zakupić. Dzieki za podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów. Pozdrawiam DArek

https://www.audiostereo.pl/topic/59517-triangle-genese-trio/
  • 4 tygodnie później...

Witam ponownie kable zmieniłem za Albedo Monolith oraz Siltech i nic sie nie zmieniło więc wzmacniacza juz nie mam. Wczoraj podłączyłem Vincenta tego z lampą tj. SV-236 było jeszcze gorzej, zdesperowany pożyczyłem od kolegi mono bloki DIY bylo troche lepiej, ale jeszcze nie to - nie wiem co teraz zrobić. Miejsce po wzmacniaczu świeci pustką no i ta cisza w domu przed świętami straszne. Czy kroś słucha muzyki na tych wrednych kolumnach? Czekam na pomoc.

Na Twoim miejscu poszperał bym w ofercie Musical Fidelity lub Primare + kable które nie wyostrzają brzmienia, inna sprawa że Triangle się dłuuugo wygrzewają, z czasem łagodnieją, choć ich żywość grania muzyki zostaję. Akustycznie, skręć je też dość mocno do środka(tak by przecinały się na Twoim miejscu odsłuchu lub tuż przed nim), mogą stać bliżej bocznych ścian, bo te im w ogóle nie przeszkadzają. To rady po odsłuchach tańszych serii "Esprit".

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zadał bym też pytanie tutaj, może ktoś Ci też coś doradzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Masz spaprane kolumny. Podbite wysokie tony i częstotliwość 100Hz o 6dB. Czyli cztery razy głośnej.

Są tam podwójne gniazda to podłącz tor wysokotonowy przez rezystor 2,2-4,7 ohma/5W. Zamiast zworki plusowej dasz ten rezystor. Kabel podłączasz tradycyjnie pod woofer. Tunel bass-refleksu zatkaj gąbką i ciesz się normalnym, cywilizowanym dźwiękiem. "To to" co widać musi brzmieć jak bum-box. Średnica schowana za basem i wysokimi. Cudów nie ma.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz spaprane kolumny i żaden wzmacniacz tego nie skoryguje. Chyba że jakiś zepsuty albo taki z gałkami, gdy odejmiesz skrajów pasma. To nie jest dobre rozwiązanie, ale zawsze jakieś. Lepsze niż wywalanie majątku na wzmacniacz i nadzieja na poprawę, która nigdy nie nastąpi. Bo winne są podbarwione kolumny.

• Redaktorzy

Ja nie miałem wrażenie szczególnie przewalonych wysokich tonów, owszem, były dość wyraźne, ale dobrej jakości, wiec wybaczalne. Póki co spróbuj kierować kolumny nie na siebie, tylko na wprost, poza osią intensywność powinna spaść. Czy Trio to są podstawkowe czy podłogowe? Bo podłogowe mają trochę podpompowany bas i to wydawało mi się rzeczywistym kłopotem z tymi zestawami, anie wysokie. Wymagały starannego ustawiania i jeszcze wzmacniacza, który te niskie trzymałby plus minus za ryj.

Prawda ustawienie w tych kolumnach gra dużą role i napewno lepiej jest jak stoją prosto a nie skierowane do słuchacza, są to kolumny podstawkowe stoja na super standach i granitach. Popróbowałbym z tymi mostkami, ale zupełnie sie na tym nie znam i jak juz bede miał nowy wzmacniacz ( nadal nie wiem jaki ) to znajde kogoś kto mi to wyłoży na ludzki język.

darekmat, 17 Gru 2009, 23:59

>Popróbowałbym z tymi mostkami, ale zupełnie sie na tym nie znam i jak juz bede miał nowy wzmacniacz

>( nadal nie wiem jaki ) to znajde kogoś kto mi to wyłoży na ludzki język.

No właśnie widać, że się nie znasz i jesteś celem marketingowców. Rezystor za 1zł da większą różnicę i poprawę niż zmiana wzmacniacza z 1000zł na 10.000zł.

Józefkania, wybacz ale kierowanie się samym schematem to trochę błędne pojęcie. Słuchałeś kiedyś Triangli od serii ES w górę?? Jeśli tak to widział byś, że średnica NIE JEST SCHOWANA, tylko jest nasycona i powiedział bym że trzyma świetną równowagę z resztą pasma. Zresztą wystarczy poczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z Trianglami jest taki problem że trzeba znaleźć optymalną resztę toru i dobrze je ustawić. Poza tym te Trio to takie podstawkowce które spokojnie w kategoriach basu prześcignęły by nie jedną niewielką podłogówkę, więc trzeba uważać z metrażem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tyle kasy

to mozna zakupic niezla lampe

mialem triangle antal cudnie z lampa graly

w miom wypadku audio note

bardzo milo wspominam to polaczenie

chetnie bym wrocil

muzykalnie , szczegolowo , nawet przy cichym sluchaniu

co jest duza zaleta

pozdr

a za 10tys , chyba dobrze doczytalem mozna zakupic

nawet dzielona uzywana konstrukcje

do tego kable i bedziesz sie cieszyl muzyka

w starym magazynie podawane bylo zestawnienie jolidy 502b z kablami fadela i oczywiscie triangle antal jako synergiczne zestawienie

pozdr

Nasze testy były przeprowadzane ze źródłem ARCAM 192 więc chyba nieźle, a jako kolumny dla porównania stały podłogowe ESA. Niestety Triangle wypadły gorzej mimo tego, że wiem iż mają potęcjał. Co do doświadczenia to przyznałem się, że jest niewielkie mimo tego że od wielu lat czytam prase fachową, ale nie posiadam praktyki wtej dziedzinie i dlatego zwróciłem sie do WAS.

darekmat,

pomyśl też o wymianie kondzi w zwrotnicy, trzeba przyznać, że wkładając tam badziewie producent skutecznie niszczy potencjał świetnych przetworników własnej zresztą produkcji

zrob zrob napewno bedziesz mogl latwo takie grzebane kolumny sprzedac

potencjalni kupcy beda Ciebie omijac z daleka

tringle graja super z lampa i nie marnuj tego potencjalu

a jak Ci nie pasuja to sprzedaj i kup taki ktore pasuja bez majstrowania przy nich

To zależy jak się to zrobi :) przy odrobinie pomyślunku można przywrócić stan pierwotny, albo wręcz zrobić nowe zwrotnice. Naprawdę warto, ćwiczę Triangle od ponad 10 lat :)

Jeszcze jedno: nówki potrzebują >200 godzin dotarcia zawieszeń

Z tranzystorów weź np. Musical Fidelity(koniecznie zestaw) i porównaj sobie oba brzmienia, lampki i tranzystora. ;)

DawidM, 17 Gru 2009, 22:46

> Akustycznie, skręć je też dość mocno do środka(tak by przecinały się na Twoim

>miejscu odsłuchu lub tuż przed nim), mogą stać bliżej bocznych ścian, bo te im w ogóle nie

>przeszkadzają. To rady po odsłuchach tańszych serii "Esprit".

Moje małe triangle titus es są skierowane ku słuchaczowi w taki sposób, że oś krzyżuje się za miejscem odsłuchowym (zawsze jest widoczna 1/3 wewnętrznej ścianki kolumn) i tak grają najlepiej. Krzyżowanie osi przed słuchaczem nie przyniosło dobrych rezultatów.

Często zaleca się ustawienie bez skręcania , ze względu na rozpraszanie tubkowego wysokotonowca. U mnie tak nie zagrało, bo mam za wąski pokój.

pozdr

P.S. do Autora wątku: Warto podłączyć lampowy wzmak na próbę. Jaki, trudno powiedzieć - na pewno kilka, o różnym brzmieniu (na różnych lampach). Jak nie zagra, sprzedaj. Dłubanych nikt chętnie nie kupi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.