Skocz do zawartości
IGNORED

Smutne i przesterowane płyty

nthx

Rekomendowane odpowiedzi

Ostrzeżenie: czytanie posmuci i może zniechęcić do słuchania muzyki z CD :(

Chciałbym w tym temacie opowiedziec o b. złej jakości nagrań oryginalnych płyt CD. Kilka pytań do wyszukiwarki twierdzi, że raczej nie ma takiego tematu.

Konkrety - jaka płyta CD, wykonawca, wydawca, okładka, który utwór najgorzej nagrany - słychać trzaski z przesterowania (wiecie lepiej ode mnie jak to się fachowo zwie - clipping).

Niestety. Niedawno odkryłem takie hobby jak słuchanie dobrej muzyki. Słucham różnego rodzaju muzyki. Mam raczej anty-gatunki, niż te które lubie. Chociaż, bardzo lubie jak śpiewają kobiety. Niestety - najgorzej obrywają poprzez zły mastering. Wosoki i głośny wokal ze skrzypieniem w tle jest po prostu nieznośny. Jak hot-pixel na monitorze. Odrywa od słuchania.

Prosze - powiedźcie, że brędzę i to tylko mój sprzęt. Że nie mam racji i jest hardware, na którym te źle nagrane CD brzmią nieźle.

Podobne moje wpisy są tutaj: [CD oryginał gorszy od flac :(]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I to nie jest tak, że ja tego szukam. Po prostu słucham płyty i nagle "o! trzeszczy"..

słowa kluczowe: clipping, przesterowanie, złe nagranie, CD

Załączam obraz złych miejsc w pliku flac (linux + grip + flac + oryg CD -> audacity). I po prostu ścięta sinusoida.

Tomasz

post-21194-100009924 1258675816_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/59472-smutne-i-przesterowane-p%C5%82yty/

Płyta: Era Jazzu. CD2. Utwór 4. Około 3:15 - ścięte wierzchołeczki pięknie i równo :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Celine Dion - These are special times. Utwór: O holy night. Minuta 3, 4 - porażka...

Posiadam obie wersje: z 1998 roku i wersję "gold" (CD + DVD) tzw. remastered. Ale chyba tylko etykiety przemasterowali, bo jakośc nagrania jak dla mnie identyko. Trzaski!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisałem już o dziełach wszystkich Mozarta wydanych przez Philips. Jakość części nagrań jest koszmarna. NB to wydanie było opisywane jako "największe wydarzenie w historii fonografii".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.