Skocz do zawartości
IGNORED

jaki cd do AX-496 i B&W602s3?

wsm

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mysle nad jakims zrodlem do mojego 'sprzetu' (Yamaha AX-496 i B&W 602S3) i nie moge na nic sie zdecydowac konkretnego. Chcialbym zeby odtwarzacz bezproblemowo odczytywal wszystkie plyty cd-r jak i cd-rw, zeby, jesli to mozliwe, ocieplil troche brzmienie mometami zbyt metalicznych Bowersow ;p Ewentualnie co powiecie na discmana (juz widze te iroczniczne usmiechy na twarzach :]) Panasonica SL-CT700? Probowalem sluchac muzyki na PS2, ale dzwiek jest gorszy niz w najtanszych discmanach - jakby troche przytlumiony i obdarty ze stereofonii.

fundusze to narazie cos ok 600zl.

https://www.audiostereo.pl/topic/5940-jaki-cd-do-ax-496-i-bw602s3/

technics sl-pg4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena 600 zł z kawałkiem (nowy) sluchalem go 3 miesiace temu i grał bardzo dobrze, jak mi znajomy powiedział ile za niego dał mocno się zdziwiłem.

Ukryta Zawartość

600 zł na kompakt to masa kasy, nie wiem jak można dopuszczać tu discman'a itp :). Otóż za tę kasę można sporo lepiej :-) np:

- Yamaha 890 - pojawia się w ogłoszeniach za ok 600 zł. regl wyjscie, pro-bit itp...

- Yamaha 596 - pojawia się za podobną cenę a dodatkowo czyta cd-rw!

- Technics PS-7, nieczesto, ale bywa także za 600-700 złociszy dostępny, a jak nie to 770d

- Sony 222 ES, pojawia się niestety czasami, laser jak najbardziej dostępny, brzmienie i mechanika pycha, cena zwykle ok 500 zł.

wszystko konstrukcje nobliwe i godne =) tak czy kwak - owocnych poszukiwań źródełka =)

Udalo mi sie zalogowac z Afryki - cud nad Atlantykiem.

>wsm:

Troche drozej, bo ok. 1000 PLN kosztuje Harman Kardon HK 750. Warty rozwazenia, jesli fundusze pozwola.

Skad jestes, jesli to nie grzech zapytac?

Troche daleko - ja z malej smetnej wioski rybackiej (jak mowiono o Gdyni). W Twoim przypadku moze sie oplacac wypad za zachodnia miedze. O ile dobrze pamietam tak nabyles Twoj sprzet grajacy? Sledzilem ten watek - tam chyba zaczelo sie od Pianocrafta a skonczylo na pelnoprawnym sprzecie, o ile pamiec mnie nie myli?

mialem jechac za granice ale ostatecznie postanowilem kupic od 'importera' poza allegro.

A zaczelo sie od Tonsili Zeus(4x 30cm) + amplituner. Do tej pory sie z siebie z smieje :) Ostatecznie wybieralem miedzy tym co mam a Pianocraftem.

oto co jest w Szczecinie:

Yamaha 396 za 699zl

Technics (na zamowienie ) PG4 za 799zl

ewentualnie jakis tanszy Technics na zamowienie.

Nie wspominam o MM, gdzie 396 jest za 999zl...

I teraz nie wiem co zrobic.. Kupic Yamahe czy moze Technicsa? Technicsa tanszego czy PG4? A moze uzywanego PG4?.. hm..

Kiedyś Yamahy spośród popularnych japończyków grały miękko, ze wzmocnionym basem. Jeśli tak jest nadal, to powinny pasować do tych B&W, które mają dobrze kontrolowany bas i nieco suche brzmienie średnicy/góry.

Z harmanem zagra lepiej.Mi przynajmniej podobalo sie bardziej, choc sam ma cdx yanahe 396 i troche sie pospieszylem z zakupem...Kupilem Yamahe ax 396 i sdx 396 w audioklanie w promocji, a potem wracajac z Sopotu zajechalem do Media Markt i tu poprosilem sprzedawce o podlaczenie wlasnie Harman , naprawde dzwiek ladniejszy cena za hd 750 byla 899 zl.Nie potrafie fachowo powiedziec czym ten wlasnie dzwiek sie roznil ale mial cos w sobie takiego...Najlepiej gdybys mial mozliwosc sam posluchac.

Teraz mam pytanie do Ciebie Zolty jak Yamaha sprawdza sie z Audio academy Phoebe? W tej chwili u mnie gra z Tannoykami M1, ktore bez wzgledu na zakup nowych glosnikow i tak sobie zostawie w koncu 498 zl to niewielkie pieniadze , a sprzedac je uzywane od roku za marne grosze naprawde szkoda.Wracajac do rzeczy czy ax 396, poradzi sobie z tymi wlasnie kolumnami, czytalem , ze sa wymagajace w stosunku do sprzetu?Chcialbym , aby dzwiek byl naturalny.Nie przejaskrawione wysokie rejestry.Slucham wlasciwie wszystkiego ( Norah Jones , Natalie Cole, Massive Attack, Metallica, Nirvana, Depeche Mode, Underworld etc )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Zbig-> no wlasnie obawiam sie czy ta Yamaha nie wyostrzy juz i tak ostrej gory. Aha - czy ona bez problemu czyta piraty i cd-rw? kiedys czytalem ze Yamahy maja z tym problem... No i korca mnie Technicsy..

Co do HK to nie wiem jak z funduszami..

Yamaha cdx 396 nie ma problemu z czytsniem piratow napewno.Ja mam u siebie kilka plyt zarowno ze stadionu X lecia jak i przegrywanych tak wiec bez obaw.A co do wyostrzen to u mnie tez nie zauwazam zestawienie sx 396 cdx 396, polaczone bandridge profigoldem 4200, Tannoy M 1, kable glosnikowe jakies 4mm bandridge profigolda

ok 10 zl za metr.Gra to naprawde ladnie.Taka yamahe 396 mozesz kupic taniej na allegro www.allegro.pl/show_item.php?item=20759259

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To prawda, 396 też mi czytał wszystko co podeszło pod szuflade. Ale jednak jeśli jesteśmy przy jakości dźwięku to warto kupić starszy egzemplarz np. yamahe cdx 890 (a moze 893? nie pamietam do konca oznaczenia) , laser ma do kupienia w pl bez problemu, a jest sporo, ale to sporo lepiej.

=>Seba

Mialem 750E stare jak swiat - w srodku naprawde budowa rewelacyjna, czytalo wszytko gralo bardzo dobrze.

Troche wolno i malo precyzyjne - no ale powownywalem do CD za okolo 2 tys a za Yamahe dalem 178zl !!!!

Nie zauwazylem zeby cos z nia sie dzialo, a gra na niej moj kolega - jedynie co w niej zrobilem to wymienilem mikrostyka - Open sie zuzyl :) Teraz pluje sobie w gebe ze ja sprzedalem - mozna bylo z niej troche wycisnac.

Zgadzam się Frycu że Yamaha gra bardzo dobrze, niedawno w jakims niemieckim zestawieniu znalazlem Yamahę cdx -596 w swojej cenie jedyna w klasyfikacji chyba spitzenklasse ale nie jestem pewien czy tak sie nazywala. Pisze tylko o awaryjności, ja mam problemy moj znajomy takze szwankowala mu jego Yamaha, po sieci też krążyło o tym

W moim cdx-593 raz na 10 razy nie czyta płyty, i jak się uprze to już wogóle jej nie przeczyta, pozatym zdarza się że po włożeniu płyty mechanizm dziwnie zaskrzeczy z wielkim wysiłkiem, przynajmiej odtwarzacz pracuje bardzo cicho to jest kolejny plus obok jakości dzwieku, znajomego w CDX-496 po 2 miesiącach padł wyświetlacz na szczęscie miał na gwarancji, nie wspominam o odtwarzaczach DVD które padają jak muchy.

piątka Yamahy oczywiście wypada lepiej, dzwiek jest czystszy, ulozony i bardziej naturalny, bogaty w srednicy i gra troche w nizszym pasmie, oszczedza gore, i ma twardy bas (wzmacniacze yamahy mają miękki) poprostu czuć klase w piątce, czwórka jest już bardziej szara zresztą tak samo jak stosunek wzmacniacza 596/592 do 496/492, czworka jest troche mniej dynamiczna, myślę że technics ze swoim ciepławym brzmieniem klasuje się obok 396 i tu akurat 396 nie słuchałem :) jednynie wyższe modele, ale mam w planach posłuchać trójki z czystej ciekawości, nęci mnie to od jakiegoś czasu

Pzdr

zaintrygowales mnie tym PG4 :) Z tym ze produkcja juz wstrzymana.. Chyba zdecyduje sie na ta 396tke... Chyba ze bym wzial uzywana PG4. MAm na oku jedna aukcje wlasny z nim, ewentualnie znam date pojawienia sie drugiego za cene ok 410zl. Co o tym sadzisz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.