Skocz do zawartości
IGNORED

X-Fi i DVD-Audio pod Vistą

Włodi

Rekomendowane odpowiedzi

Na XP miałem takie coś w sterach jak DVD-Audio player, natomiast w Viście nie mam. Moja karta to X-Fi Xtreme Music.

Patrzyłem na stronie creativa i jest ten plajer tylko pod XP i na Viście nie działa. Da sie coś z tym zrobić?

Jeszcze jak miałem XP-ka i ten player działał to nigdy nie udało mi się nic odtworzyć w nim. Wyskakiwał jakis komunikat po angielsku chyba coś, że trzeba jakiś kabelek podłączyć.. o co to chodzi?

BTW: Możecie mi wyjaśnić jak to jest z tą muzyką w 5.1?

1.Czym sie różni DTS CD od DVD-Audio?

2.Jaki napis pojawia się podczas odtwarzania DVD-Audio na ampku po coaxialu? DTS?

3.Czy każdy amplituner obsługuje DVD-Audio?

4.Czemu płytka DTS CD chodzi normalnie na stacjonarnym DVD a odtwarzana z power DVD nie działa wogóle? Wiem, że to te prawa autorskie.. ale skoro na DVD działa to czemu na karcie nie chce???...

5.... a może dałoby się DTS CD odtworzyć w tym odtwarzaczu DVD Audio i wtedy by zadziałało po coaxialu?

PS.Do tej pory radzę sobie w ten sposób, że odpalam encoder DTS Connect i power dvd na 6 glosnikow i dziala DTS CD ale jakość tego nie jest już taka wyrazista jak z zewnętrznego dekodera DTS w ampie:(

Aha i jakbyście mogli dać linki do jakichś krótkich darmowych sampli w formacie DVD-Audio (jak są) bo nie mam żadnej płytki nawet żeby potestować w tym formacie.

Dzieki z góry!

https://www.audiostereo.pl/topic/59374-x-fi-i-dvd-audio-pod-vist%C4%85/

>1.Czym sie różni DTS CD od DVD-Audio?

DTS to stratnie skompresowane najczęściej 6 kanałów które można przesłać np. poprzez SPDIF, DVD Audio to bezstratnie skompresowane audio i przez SPDIF można przesłać max 2 takie kanały.

>2.Jaki napis pojawia się podczas odtwarzania DVD-Audio na ampku po coaxialu? DTS?

PCM

>3.Czy każdy amplituner obsługuje DVD-Audio?

... tak ... w końcu przesyłasz PCM

>4.Czemu płytka DTS CD chodzi normalnie na stacjonarnym DVD a odtwarzana z power DVD nie działa

>wogóle?

Coś nie tak z ustawieniami.

>5.... a może dałoby się DTS CD odtworzyć w tym odtwarzaczu DVD Audio i wtedy by zadziałało po

>coaxialu?

Może.

Czyli DVD-Audio to jest zwykłe stereo?? Ja zawsze myślałem, że to wielokanałowe 5.1(jak DTS CD ale lepsze).

Kyle, jeśli chodzi o DTS CD i problem z przesłaniem sygnału przez spdif to nie słyszałeś nigdy o zabezpieczeniu takich materiałów przez prawa autorskie?-dlatego to nie chodzi. To nie jest nic z ustawieniami, zreszta jakie masz ustawienia w power dvd;). Pytanie polega na tym czy dałoby się obejść te zabezpieczenia jakoś i dziwi mnie równocześnie fakt, że ze zwykłego stacjonarnego odtwarzacza dvd taki DTS CD działa bez problemu! Dlaczego więc z karty nie chce ruszyć?

I jeszcze jedno: co z tym odtwarzaczem DVD-Audio do X-Fi? Jest jakiś pod Vistę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.