Skocz do zawartości
IGNORED

DNM Reson Stereo Solid Core Precision LPC Bi-Wire

skynyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Gość intenser

(Konto usunięte)

o jakie praktyczne zastosowania DNM Resona

łącznik miedzy wzmacniaczem a kolumnami- tam zwykłem używać kabla głośnikowego

co tu więcej dodawać

a może u Ciebie służy do wieszania majciochów po wyjęciu z pralki???

jesli zaś co innego miałeś na myśli- proszę konkretniej sformułuj pytanie

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

łącznik miedzy wzmacniaczem a kolumnami

Widać po tej odpowiedzi, że prezentujesz duży poziom wiedzy osprzęcie i jeszcze większy poziom kultury osobistej, a kazda dyskusja z Tobą to czysta przyjemność!

łącznik miedzy wzmacniaczem a kolumnami- tam zwykłem używać kabla głośnikowego

co tu więcej dodawać

jesli zaś co innego miałeś na myśli- proszę konkretniej sformułuj pytanie

:)

Gość intenser

(Konto usunięte)

Widać po tej odpowiedzi, że prezentujesz duży poziom wiedzy osprzęcie i jeszcze większy poziom kultury osobistej, a kazda dyskusja z Tobą to czysta przyjemność!

nie inaczej :D

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

nie inaczej :D

Myślałem, że kogoś kto ma taki sprzęt ja Ty nie trzeba już dowartościowywać w ten sposób. A teraz może odpowiesz na to pytanie. Dla ułatwienia dodam, że nie chodzi mi o wieszanie kogoś lub czegoś na tym przewodzie.

Gość intenser

(Konto usunięte)

ależ Szanowny dziadkuwłodku - nie bardzo wiem co mam dodać - chyba wyraziłem się dość jasno i klarownie

nic to - powtórzę

DNM Reson jest jednym z tych produktów w audio branży , którego nie boje się określić mianem - wybitny w kategorii jakość/cena

znam wiele wspaniałych systemów b.drogich jak i tych równie wspaniałych znacznie tańszych w których prąd ze wzmaka do kolumny przesyła w/w kabel - i naprawdę nie ma tam potrzebny zmian - da się lepiej -owszem - tyle że nie zawsze odbywa się to bez skutków ubocznych

warunek - system nie może wymagać korekt - ma być po prostu "akuratny"

DNM ma w sobie "coś" co powoduję , iż powiedzenie "lepsze jest wrogiem dobrego" nabiera nowego wymiaru w kontekście ceny

dodam, iż cały czas piszę o kablu gł.

sygnałówkę oceniam już trochę niżej

Dziadki z reguły są już trochę głuche, dlatego czasami trzeba im powtórzyć, nie ma powodu do irytacji :) Dlatego z zasady nie opieram się na ich opiniach...

Wersję pierwszą kabla znam, miałem w budżetowym systemie i faktycznie - nie przeszkadzał, a nawet łatwo było go schować pod dywan. Zastanawia mnie tylko fakt, że skoro niczego nie ogranicza w przekazie sygnału, a chyba pierwsza wersja to tylko 0,3mm (nigdy nie pamiętam, przekroju poprzecznego czy średnicy), to jak to się ma do najczesciej polecanych kabli głośnikowych o odpowiednim wymiarze minimum 1,5mm, najlepiej 2,5mm, a często słyszy/czyta się o 4mm?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

ależ Szanowny dziadkuwłodku - nie bardzo wiem co mam dodać - chyba wyraziłem się dość jasno i klarownie

nic to - powtórzę

DNM Reson jest jednym z tych produktów w audio branży , którego nie boje się określić mianem - wybitny w kategorii jakość/cena

znam wiele wspaniałych systemów b.drogich jak i tych równie wspaniałych znacznie tańszych w których prąd ze wzmaka do kolumny przesyła w/w kabel - i naprawdę nie ma tam potrzebny zmian - da się lepiej -owszem - tyle że nie zawsze odbywa się to bez skutków ubocznych

warunek - system nie może wymagać korekt - ma być po prostu "akuratny"

DNM ma w sobie "coś" co powoduję , iż powiedzenie "lepsze jest wrogiem dobrego" nabiera nowego wymiaru w kontekście ceny

dodam, iż cały czas piszę o kablu gł.

sygnałówkę oceniam już trochę niżej

Niezupełnie. Taką wypowiedż może zamieścić każdy na każdy temat na tym forum. Wystarczy poczytać tu lub ówdzie. No cóż widzę, że nie doczekam się odpowiedzi w stylu: używałem lub słuchałem z takim wzmacniaczem i kolumną, grało to tak i tak. A szkoda, bo dyskusji nie prowadzimy tylko dla samych siebie, ale (zdarza się, że) inni też ją czytają i chcą poznać konkrety.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Pewnie się do tego nadją, skoro znajdują takie zastosowanie. Zamontowano je fabrycznie w monitorach Epos M5, których test jest w nr 3/2005 AV.

Wersję pierwszą kabla znam, miałem w budżetowym systemie i faktycznie - nie przeszkadzał, a nawet łatwo było go schować pod dywan. Zastanawia mnie tylko fakt, że skoro niczego nie ogranicza w przekazie sygnału, a chyba pierwsza wersja to tylko 0,3mm (nigdy nie pamiętam, przekroju poprzecznego czy średnicy), to jak to się ma do najczesciej polecanych kabli głośnikowych o odpowiednim wymiarze minimum 1,5mm, najlepiej 2,5mm, a często słyszy/czyta się o 4mm?

Ten przekrój jest faktycznie trochę kłopotliwy...miałem Resona głośnikowego na bas w bi-ampingu dosyć długo....bas był szybki, kontrolowany, w zasadzie niczego nie brakowało....ale raz mi się wzmak wyłączył po godzinie głośnego grania...zmieniłem więc kabel na pytona grubaśnego Straight Wire Serenade - bas ma większą masę, jest nadal szybki i kontrolowany, choć potężniejszy niż na Resonie, wzmak nigdy mi się już nie wyłączył.....co by nie mówić Reson to dobry kabel jest, ta minimalnie cofnięta góra krzywdy nie robi, a bas jest lepszy niż w Nordost Red Dawn....całościowo daje to niemęczący dźwięk, ale ten przekrój to cholerka tak do końca to bezpieczny nie jest....łączówkę na bullet plugach też wysoko oceniam.....a nawet ten kabelek na zwykłych wtykach kaszany z dźwięku nie czyni......

Ten przekrój jest faktycznie trochę kłopotliwy...miałem Resona głośnikowego na bas w bi-ampingu dosyć długo....bas był szybki, kontrolowany, w zasadzie niczego nie brakowało....ale raz mi się wzmak wyłączył po godzinie głośnego grania...zmieniłem więc kabel na pytona grubaśnego Straight Wire Serenade - bas ma większą masę, jest nadal szybki i kontrolowany, choć potężniejszy niż na Resonie, wzmak nigdy mi się już nie wyłączył.....co by nie mówić Reson to dobry kabel jest, ta minimalnie cofnięta góra krzywdy nie robi, a bas jest lepszy niż w Nordost Red Dawn....całościowo daje to niemęczący dźwięk, ale ten przekrój to cholerka tak do końca to bezpieczny nie jest....łączówkę na bullet plugach też wysoko oceniam.....a nawet ten kabelek na zwykłych wtykach kaszany z dźwięku nie czyni......

drut ma w resonie standardowo 0.65mm średnicy co daje powierzchnię przekroju 0.3mm2 to jest stosunkowo mała powierzchnia dla wzmaków o dużej wydajności prądowej np do napędzania dynek czy często podłogówek etc a są userzy co w takie systemy pchają ten kabel moim zdaniem to nieporozumienie ale to ich systemy,

reson jest do spokojnego grania do muzyki skupiającej się bardziej na samej informacji i palecie bogactwa dźwięków niż na dynamice czy skrajach pasm i tu się zgodzę, ale nie tylko moim zdaniem reson najlepiej sprawdza się w systemach szerokopasmowych o wysokiej skuteczności gdzie nie trzeba prądu pompować lub do małych sypialnianych lampek albo sypialnianych systemów na monitorach gdzie często efekt lekkiego faworyzowania wyższego basu jest mile widziany,

tu jest opisane zastosowanie ale do nowych resonów czyli na drucie 0.65mm (jak w starym pojedynczy) i z grubszym 1mm drutem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

# DNM Stereo Solid Core Precision speaker cable - is a compact (see dimensions) dual channel ultra-high resolution cable intended for use with higher sensitivity speakers (90+dB/W, 6 Ohm minimum impedance), lower powered amplifiers and smaller rooms. More Information

# NEW : DNM Stereo Solid Core Speaker cable - is a slightly larger (see dimensions) dual channel ultra-high resolution general purpose speaker cable with 2.5 times less resistance than the Precision cable, so it can be used over longer distances, with lower speaker sensitivity and higher amplifier power. More Information

jak widać minimalny wzrost średnicy kabla z 0.65mm na 1mm zmiejszył rezystancję 2.5krotnie! i proszę zobaczyć zalecenia producenta do jakich systemów zaleca stosować resona

use with higher sensitivity speakers (90+dB/W, 6 Ohm minimum impedance), lower powered amplifiers and smaller rooms.!!!!! to o czym pisałem!! to samo dotyczy starego resona na drucie .65mm a nawet bardziej skutecznych głośników bo tam jest jedna para drutu czyli przekrój .3mm2 a nie 2x0.3mm2 jak w nowym stereo wersji dla drutu ,65mm

starszy (pojedyńczy) reson jest ciekawym kablem ale nie jest nadzwyczajny moim zdaniem, jest specyficzny, niski bas jest bardzo słabo kontrolowany i szybko zanika wyższy tak jest go relatywnie więcej w stosunku do niższego i tu może być efekt że reson ma "dużo basu" jak wielu userów twierdzi a tak nie jest, ma dużo ale wyższego i dosyć dobrze kontrolowanego w przeciwieństwie do niższego , średnica niska jest przyjemna ale wyższa potrafi być czasem "sucha" to jest zaleta i wada tego kabla jednocześnie, bo dokladnie przenosi to pasmo góra jest łagodnie wycofana ale jest bogata w informację! to trzeba też zaliczyć do zalet jak i wad bo tam gdzie chce się mieć lekkie wycofanie tego pasma to jest ok ale tam gdzie nie chce się nic tlumić może być minusem, nie jest to zły kabel ale jego charakter opisał bym krótko jako skupiający się na średnicy z lekkim wytłumieniem skrajów pasm ale przenoszącym bardzo dużo informacji w dość spokojny sposób,, ja osobiście lubię go jest w nim coś sympatycznego prostota budowy konstrukcja ale charakterem mi nie do końca spasował wszędzie i to nie jest brak dorośnięcia do tego kabla jak taki slogan można wyczytać na forach bo to jest bzdura do muzyki można dorosnąć ale nie do kabla :), trzeba jasno powiedzieć nie ma co o nim mitów pisać i robić z tego kabla bohatera, ma swoje wady jak i zalety a od tego jest forum żeby o tym pisać, i jeszcze jedno porównywałem pojedynczego resona .65mm z nowym stereo 1mm drut i nowy ma ciut więcej dynamiki i szersze pasmo na skrajach czyli ciut więcej najniższego basu i góry tak mi wyszło z bezpośredniego porównania

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• 7 miesięcy później...

"tam gdzie trzeba wiadrami prąd podawać kabel tnie dynamikę ... wcześniej podawał harman rotel i yamaha w 2 postaciach..."

mikson, - przyznaj ze wiaderko, wiadwreczko miałeś na myśli

prąd z wiadra leje się przez lampy, przez trany sączy się jak przez lejek a Reson jest właśnie do lampy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• 9 miesięcy później...

Czy ktoś z Państwa testował jeszcze RESON Solid Core Precision 1mm.

Obecnie używam DNM Reson mk II - ten czerwono niebieski 0,65 mm. Dźwięk bardzo mi odpowiada, lecz chciałbym jeszcze coś poprawić, dodam że moje monitory mają niską efektywność niecałe 87 db. Kabel RESON Solid Core Precision zalecany jest przez producenta do kolumn o niskiej efektywności.

Proszę o wskazówki....

Ja testowałem oba. Grubszy był o niebo lepszy. Dzwięk, mówiąc najogólniej, szlachetnieje. Warto wypożyczyć do sprawdzenia.

SzuB dzięki za informację. Czyli warto spróbować tego grubszego 1 mm.

Zawsze warto wypróbować. Jest jednak pewien warunek; trzeba wiedzieć, czego szukamy. RESONA NIE SŁUCHAŁEM. Natomiast ćwiczyłem różne średnice miedzi solid. Wyszło mi, że aby uzyskać szczegółowość i barwę ( w moim przypadku walczyłem o naturalność instrumentów smyczkowych, najlepiej z epoki, agresywność Stevena Tylera itp. ), trzeba średnicy max. 0.5 mm, czyli ok 0,2 mm2. Polecam więc raczej próby ze średnicami mniejszymi niż większymi. Zależy, czego się w dźwięku szuka.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Sama średnica to nie wszystko. Reson ma budowę "antenową", więc stosunkowo słabo działają na siebie + i -. Podobno :) Ale ja na przykład na cieńszych solid odczuwałem "uplastikowienie", spłaszczenie przekazu. Dlatego tylko uszy mogą być doradcą.

Czy ktoś z Państwa testował jeszcze RESON Solid Core Precision 1mm.

Obecnie używam DNM Reson mk II - ten czerwono niebieski 0,65 mm. Dźwięk bardzo mi odpowiada, lecz chciałbym jeszcze coś poprawić, dodam że moje monitory mają niską efektywność niecałe 87 db. Kabel RESON Solid Core Precision zalecany jest przez producenta do kolumn o niskiej efektywności.

Proszę o wskazówki....

mam właśnie resona 1mm solid core dwie żyły na jeden biegun czyli w singlu

ogólnie jest lepszy bas dynamika szersze pasmo w porównaniu do wersji reson 0,65mm drut

Focal + Naim

mam właśnie resona 1mm solid core dwie żyły na jeden biegun czyli w singlu

ogólnie jest lepszy bas dynamika szersze pasmo w porównaniu do wersji reson 0,65mm drut

mikson dzięki za odpowiedź. Dziś wszedłem na stronę DNM i właśnie kabel o przekroju 1 mm jest zalecany do kolumn o średniej i niskiej efektywności, czyli takich jak moje, więc dźwięk powinien być lepszy jak na starych kablach DNM Reson

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Chciałbym podpiąć się pod ten temat.

Czy ktoś miał do czynienia z "DNM RESON STEREO SOLID CORE RESOLUTION" ??? No jest chyba najgrubsza wersja dnm resona, 1,3mm2 średnicy przewodnika. Czy warto dać ten kabelek na okablowanie wewnętrzne we wzmacniaczu, tj do terminali głośnikowych we wzmacniaczu yaqin mc-100b.

Czy ktoś miał do czynienia z "DNM RESON STEREO SOLID CORE RESOLUTION" ??? No jest chyba najgrubsza wersja dnm resona, 1,3mm2 średnicy przewodnika. Czy warto dać ten kabelek na okablowanie wewnętrzne we wzmacniaczu, tj do terminali głośnikowych we wzmacniaczu yaqin mc-100b.

Przy takich odległościach najcieńszy Reson wystarczy .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.