Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo czy to dobry wybór?

Nooe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Od pewnego czasu czytam na forum różne opinie w celu dokonania dobrego wyboru. Moje oczekiwania to 90% muzyki, 10% zostaje na film dlatego też wybór padł na zestaw setero a nie kino. Poza tym mam dość dużą kolekcję jazzu na taśmach na magnetofon szpulowy - wiem, że to już archaiczne urządzenie ale chcę to jakoś połaczyć pod ampli. Wybór padł na maplituner Yamaha RX 797, kolumny Tonsil Maestro 180 no i jakis nie drogi blu-ray np Sony BDP S360. Co o tym sądzicie czy to dobry wybór czy też w podobnej cenie można to lepiej skonfigurować. No i czy nie będzie problemu podłączyć pod to magnetofonu szpulowego a jeśli tak to jakie? No i jeszcze jakies kabelki. Dużo sie tego naczytałem na forum, nawet zrobiłem sobie listę polecanych firm ale kartka mi się się skończyła a dalej nic nie wiem. Myśle o czymś bez szaleństw tak 20-40 zł/m może Qedy? Co polecacie? aha pomieszczenie do słuchania 5x5m. Bardzo proszę o poradę.

https://www.audiostereo.pl/topic/59272-zestaw-stereo-czy-to-dobry-wyb%C3%B3r/

Do tego amplitunera RX-797 nalezy smialo kupic lepsze kolumny niz Tonsil, np Magnat 605. Poniewaz sam amplituner gra otwarcie, bez faworyzowania jakiegokolwiek zakresu to kolumny rowniez powinny byc podobne, pod warunkiem, ze maja dobra kontrole basu.

Poza tym w rozwaz osobny CD-ek do muzyki.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Nooe, 11 Lis 2009, 12:35

>Witam Wszystkich!

>Moje oczekiwania to

>90% muzyki, 10% zostaje na film dlatego też wybór padł na zestaw setero a nie kino.

jak ma być setero, to może taki?

post-15750-100000736 1257961666_thumb.jpg

skynyrd@ To raczej mono jest. Stereo to chyba będzie tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Do tego amplitunera RX-797 nalezy smialo kupic lepsze kolumny niz Tonsil, np Magnat 605. Poniewaz

>sam amplituner gra otwarcie, bez faworyzowania jakiegokolwiek zakresu to kolumny rowniez powinny byc

>podobne, pod warunkiem, ze maja dobra kontrole basu.

No Quantumy 605 to juz wydatek ponad 2tys czyli nieco wiecej niz maestro, ale warto dolozyc. Ja tez mam je podpiete pod dosc suchawego i detalicznego zrodla i wszystko razem dobrze sie uzupelnia.

?👈

worldroof, 11 Lis 2009, 18:30

>Do tego amplitunera RX-797 nalezy smialo kupic lepsze kolumny niz Tonsil, np Magnat 605.

Tonsilowskie Siesty zagrają trochę lepiej od Quantum 605, a do tego są od nich tańsze.

• Użytkownicy+

skynyrd

Czyżbyś dał pieskowi na imię "stereo" ? :-) (piękny jest)

Robert

Ps. Sądzę że pod wejście magnetofonowe, można podłączyć szpulowca. Jak się mylę to mnie poprawcie. Najlepiej zapytać w zakładce "Analog".

Witam,

U mnie RX797 gra z Siestami i wydaje mi się, że jest dobrze. Nie mam dużego doświadczenia w słuchaniu innych zestawów, ale z tym amplitunerem słyszałem kilka zestawów kolumn. Według mnie jeszcze fajnie grał z Jamo C607, ale ostatecznie zdecydowałem się na Siesty.

Pozdrawiam

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

palton, 12 Lis 2009, 00:24

>skynyrd

>Czyżbyś dał pieskowi na imię "stereo" ? :-) (piękny jest)

czytaj uważnie - tam jest nie stereo, tylko setero :)

a psiak rzeczywiście piękny, ale nie mój

pozdrawiam

Witam ponownie!

Bardzo dziękuję za wszelkie rady. Amplituner jest ok natomiast co do kolumn to wszystkie które zalecacie są droższe. Problem w tym, że już w początkowym zestawieniu przekracza to założony budżet. Początkowo myślałem o Jamo S606 ale naczytałem się jak to te maestro są bezkonkurencyjne i biją wszystko do 2 tyś zł. A tu nagle odradzacie takie zestawienie a na droższe nie ma szans. Może w takim razie skłonić się do tańszego ampli np 497 lub 397? Czy miał ktoś okazję słuchać tej yamahy z maestro 180 i czy rzeczywiście nie gra to najlepiej?

Z tanszych masz Quantum 507. Dosc techniczne, dynamiczne i konturowe brzmienie:

Ukryta Zawartość

Tu mniejsze:

Ukryta Zawartość

Tu ciekawa propozycja:

Ukryta Zawartość

Sluchalem Diamond 9.5 i graja naprawde fajnie wiec te pewnie jeszcze lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Na forum jest kilku zadowolonych posiadaczy takiego zestawienia (RX797+Maestro II).

Na razie wyszukiwarka nie działa, bo o tym zestawieniu było już całkiem sporo opinii - Jamo S606 to kolumny zdecydowanie niższej klasy niż Maestro.

Teraz na wyprzedaży można kupić Magnat Quantum 505 (podobna klasa i cena do Maestro II - analogicznie: Quantum 605 i Siesta).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.