Skocz do zawartości
IGNORED

Który niedrogi wzmak stereo z bogatą górą?

asurf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam niedrogiego (do 1,5 kzł), czarnego, wzmaka stereo, który pasowałby wyglądem do ampli onkyo tx sr606 i zagrałby od niego lepiej stereo. Jako poziom odniesienia przyjmuję ws 304s (prawie 30 lat), który okazał się w wysokich tonach

lepszy od taniego choć markowego współczesnego wzmaka.

Dobrze by było, gdyby miał pilota i wejście gramofonowe (Bernard).

Ma mieć duży potencjał w wysokich tonach. Moc i bas mniej ważne.

Kolumny to stx F-130.

Co polecacie?

Prawie każdy używany wzmacniacz w cenie do 1,5 kzł będzie lepszy od amplitunera, a już szczególnie te 30 letnie:) Zwróć uwagę, że ta unitra kosztuję około 100zł i już gra lepiej...

Audiolab 8000s-starsza wersja,gra w wysokich dobitnie,powiedziałbym nawet sterylnie,nie pamiętam tylko czy posiada phono wyjścia?ale w cenie podanej przez Ciebie można kupić tani przedwzmak gramofonowy np: pp2 NAD-a

?

asurf, 5 Lis 2009, 14:36

>Witam!

>Szukam niedrogiego (do 1,5 kzł), czarnego, wzmaka stereo, który pasowałby wyglądem do ampli onkyo tx

>sr606 i zagrałby od niego lepiej stereo. Jako poziom odniesienia przyjmuję ws 304s (prawie 30 lat),

>który okazał się w wysokich tonach

>lepszy od taniego choć markowego współczesnego wzmaka.

>Dobrze by było, gdyby miał pilota i wejście gramofonowe (Bernard).

>Ma mieć duży potencjał w wysokich tonach. Moc i bas mniej ważne.

>Kolumny to stx F-130.

>Co polecacie?

Lepsze głośniki wysokotonowe. To da prawdziwą poprawę.

Dla mnie (secondhandowym) bardzo dobrym wzmacniaczem z bardzo ładną i detaliczną górą jest AUDIOLAB 8000A do tego wyjście phono bardzo, bardzo przyzwoite! A jak poszukasz to kupisz go za ok 500-700 zł a resztę wydaj na lepsze kolumny!!! I wierz mi będziesz zadowolony ... jeżeli wokale i góra ma dla ciebie znaczenie ...

byca, 5 Lis 2009, 16:09

>Audiolab 8000s-starsza wersja,gra w wysokich dobitnie,powiedziałbym nawet sterylnie,nie pamiętam

>tylko czy posiada phono wyjścia?ale w cenie podanej przez Ciebie można kupić tani przedwzmak

>gramofonowy np: pp2 NAD-a

Bardzo zacny wzmacniacz ale trzeba skorzystać z przedzwmacniacza gramofonowego.

w Tangencie masz pilota i wejście na gramofon i do tego sporo zaoszczędzisz bo te klocki można kupić za nieduża kasę na allegro, nie ma na to dużego popytu bo ludziska nie znają tej marki i myślą ze to kolejny chińsko-duński shit. Ale może to i dobrze bo można go tanio kupić. Brat ma właśnie takiego i jest lepszy od młodszego brata amp-50, przede wszystkim góra jest bardziej dźwięczna jest jej więcej ale nie narzuca się na resztę pasma, nie wiem jak z tym stx'ami by zagrał, ale magnaty quantum 505 ładnie napędzą, z duża otwarta średnica. Wykonanie tego Tangenta mogę ocenić na 6, jak by grał jak wygląda to prawie high-end:)) A unitre ws 304s mam ale to raczej z sentymentu ją trzymam, bo to jeden z moich pierwszych wzmaków, górę ma spoko i bardzo niskie szumy ale bez rewelacji. Pamiętaj jednak że nawet dobrym wzmacniaczom kiepskie kolumny mogą podciąć skrzydła, i tu na początku bym szukał zmiany. Możesz też pokombinować z kablami, polecam QED PERFORMANCE AUDIO 1, bardzo dobry kabel szczególnie w gorze pasma potrafi ożywić najbardziej mulaste systemy, no i nie kosztuje fortuny.

markoluk, 6 Lis 2009, 12:54

Hej, a tangent amp100 nie szzzzzzzzzumi???

Bo amp50 szumi... I praktycznie nie ma co słuchać go cicho, wieczorem, w nocy... Szum go deklasyfikuje. Miałem amp50 i z początku mi się spodobał, przecież kosztował 150zł, ale szum...

Podobno amp100 też szumi:(((( Możesz potwierdzić/zaprzeczyć??? Powiedzmy przy wyłączonej muzyce, a wzmaku włączonym - bardzo szumi??? Sprawdź na każdym poziomie głośności, co??? Pozdrawiam!

Szum w amp-100 jest znacznie mniejszy niz w amp-50. Szum nawet w amp-50 jest niewielki chyba ze słuchasz na granicy ciszy i podkręcisz treble. Tangenta amp-100 moge śmiało polecić nawet do dużych podłogowych kolumn, natomiast amp-50 nie ze wszystkimi zagra dobrze. U mnie chodzi podłączony do cd Tangenta cdp-50 i z B&W Vision DS2 rysuje bardzo ładna scenę z bardzo namacalną średnicą.

Oj z tym szumem to też mogą być jaja. Ostatnio po zmianie "znanej" sieciówki DIY na furutecha występujący u mnie bardzo niewielki szum w prawym kanele zmniejszył się o co najmniej 50%. W sumie ten szum nawet przy bardzo cichym słuchaniu nie był słyszalny (no chyba, że z odległości 5-10 cm od głośników) i może się czepiam ale ta zmiana po podmianie sieciówki starasznie mi daje do myślenia.

O czym wy wogole rozmawiacie. Wzmak za 1500 do tych kolumn to porazka. Byle chlam z nimi bedziue gral tak samo jak ten za 1500. Po pierwsze to najpierw trzeba zaczac od zmiany kolumn.

?👈

STX f130 to raczej szczyt możliwych osiągnięć w podobnej cenie jeżeli chodzi o nowe rzeczy i nie słyszałem nic co może być lepsze. Te kolumnienki stx mają dość dobrze zgrana fazę, co z resztą wyrażnie słychać ale oczywiście nie mają jak sądzę (według mojch uszu):) tłumienia baffle step/ ale właśnie nie przesadzajmy bo w cenie 200 zł/szt to i tak jest super.

Witam forumowiczów!

Dzięki za zainteresowanie i porady. Przypuszczałem, że polskie wzmaki i kolumny będą wywoływać kontrowersje. Usłyszałem od specjalisty, że ws-y były przejaskrawione dźwiękowo i mam zły poziom odniesienia. Co do kolumn stx to ich dźwięk z ws 304 mnie zadowala (nie jestem audiofilem). Ale chciałbym wzmak nowocześniejszy, z pilotem i brzmiący w górnych rejestrach nie gorzej od ws-a. Czy znajdę coś w nowych Onkyo? Słyszałem A-9155 i wiem, że mi nie odpowiada. Czy A-5VL ma "ostrzejszą" górę od 9155?

Dzięki za opinie.

>STX f130 to raczej szczyt możliwych osiągnięć w podobnej cenie jeżeli chodzi o nowe rzeczy i nie

>słyszałem nic co może być lepsze.

No jak za 400 to mozna miec lepsze male monitory, bo te to dosc duze kloce wiec nie pisz ze to szczyt osiagniec w tej cenie.

?👈

Tyle, że monitory STXa kosztują 258zł za parę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A w cenie Nextonów nie znajdziesz lepiej brzmiących i wykonanych konstrukcji zagranicznej konkurencji - nawet niezłe Magnaty z serii Quantum przy nich to PLASTIK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze wersja podłogowa prawdopodobnie o oznaczeniu M200

Ukryta Zawartość

Witam!

Dla jasności, kolumny do których link jest trzy posty wyżej to stx 110.

Tu link do stx 130, które ja mam.

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.