Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer A-505R - na co wymienic?

futu

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie zastanawiam sie nad wymiana wzmacniacza mam Pioniera A-505R i chce wymienic go na sprzet zeby uzyskac wieksza potege dzwieku oraz duza szczegulowosc - ale nie szukam sprzetu na muzyke instrumentalna wiekszosc to elektronicznej slucham wiec absolutna neutralnosc nie jest mi potrzebna - tzn rozgladam sie za sprzetem ktory da diobra jakosc dzwieku a do tego bardzo duza ilosc szczegulow i silne uderzenie jesli chodzi o bas,

nie jestem tak zorientowany w brzmieniu sprzetu wiec obstawiam jak na razie za denonem chociaz moze jakos mnie nakierujecie

a jesli denon - to od jakiego modelu zaczac sie interesowac zeby to byla juz wyzsza jakosc od tego pioneera

cena - jeszzce nie wiem t zalezy od wielu czynnikow a glowny to jak dobry sprzet w jakiej klasie moge kupic (cena - jakosc sie lliczy) no powiedzmy ze do 800 zl uzywany na allegro na dzien dzisiejszy byc moze bedzie to wiecej

planuje dopiero na poczatku roku albo pod koniec tego kupno wiec mam czas na zastanowienie sie

https://www.audiostereo.pl/topic/59086-pioneer-a-505r-na-co-wymienic/

Do Twojego opisu brzmienia pasuje moje Onkyo Integra A8670, na Allegro obecnie jest ciut niższy model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam trochę inne obserwacje jeśli chodzi o dźwięk niż to wynika z opisu powyższej aukcji (moim zdaniem basu jest dość sporo, ciągle słychać niskie "pomruki"), chyba że ten A8650 rzeczywiście gra jaśniej od mojego A8670.

Ukryta Zawartość

<><

Teraz doczytałem że chodzi Tobie o silne uderzenie basu - przepraszam, ale jeszcze się nie dobudziłem :) Rzeczywiście Rotel będzie bardziej pasować, np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<><

gram na integrze 8780, do elektroniki moze byc ciut mało basu, ale to tez zalezy od konfiguracji. na pewno przejrzysty, dynamiczny detalczny wzmacniacz. zdrawdziłem yamahe ax-900 na jego korzysc;) a wlasnie moze stara yamaha? na pewno bardziej subtelna od pioneera, bardziej dynamiczna. pamietaj-zmieniając budzetowego pioneera na cokolwiek wyzszej klasy musisz liczyc z tym ze nie bedziesz miał napuszonego wszechogarniającego bassu, bo tak gra tylko tani pioneer.

no to w tej chwili nie wiem co kupic - musialbym dokladnie poczytac recenzje i porobic odsluch tylko problem jest taki ze moge najwyzej pojechac do jakiegos salonu wziasc muzyke moja i odsluchac sprzety producentow ktorzy mnie najbardziej beda intertesowac

na dzien dzisiejszy DENON

ROTEL - wasza propozycja

inne? nie wiem jak na razie co jeszcze

chociaz nie bedzie to takie latwe jest w pobliuzu 1 dobry salon hifi(no byl kilka lat temu przynajmniej bo tak to nie interesowalem sie ostatnio audio - teraz przez pogode tak chce cos zmienic

takze tylko producenci mnie interesuja zebym wiedzial co odsluchac i wiedziec jaki ma charakter dzwieku a wtedy juz wybiore cos z tego uzywane

Miałem ten wzmacniacz, dość dawno temu,ale dobrze pamiętam jego brzmienie. Ogólnie to było bardzo przebasowione ,wszystko było ukazywane tłustym konturem,a średnicy to on nie miał. Jedynie dość przyzwoicie pokazywał scenę. Poszukuij czegoś z bardziej zwartym basem i lepszą średnicą.

"W podsumowaniu chciałbym powiedzieć, że nieco tańszy model A-503R był moim zdaniem ciekawszy. Przy niższej cenie oferował mniej więcej to samo co daje 702. Niestety testowany przez nas 503 już wyszedł z produkcji i ma swojego następcę. Zakładając, że nowy 504 jest tak samo dobry jak poprzednik, raczej polecałbym tamten wzmacniacz. Czy zwiększenie nominalnej mocy z 70 do 90 watów ma jakieś istotne znaczenie? (GS)"

Ukryta Zawartość

Tyle o budżetowych Pioneerach ;-)

Ukryta Zawartość

futu, 7 Lis 2009, 00:58

>a tak w ogole to jaki sprzet cechuje sie jak najbardziej przejzystym dzwiekiem? (sa jakies modele

>wzmacniaczy warte zainteresowania sie?)

Przejrzysty jest np. mój Onkyo Integra A8670, sadząc po opiniach to się tyczy większości Onkyo z serii Integra. Moj Rotel jest bardziej dynamiczny, a jednocześnie bardziej koloryzuje, w porównaniu z Onkyo ma lekko przybrudzone brzmienie, gęstsze i mniej przejrzyste. Onkyo gra z kolei wolniej i bardziej miękko, ale nie gubi detali (choć bas jest słabiej kontrolowany niż w Rotelu - nieco się wlecze stąd to spowolnienie dźwięku, nie ma też takiego uderzenia basowego jak Rotel).

<><

• 1 miesiąc później...

a mam pytanie: jak wypada rotel w porownaniu z nad np C 320 ?

a po 2 jak jest z jakoscia poszczegolnych modeli rotela czym sie sugerowac?

RA-930AX

RB-956AX

RA - 921

RA-820AX

podalem kilka propozycji czym sie kierowac zeby wybrac jak najlepszy wzmacniacz rotela RA RB AX itp co ma jaki wplyw?

jak na razie chce wybrac modele ktorymi sie zainteresuje a pozniej bede szukal uzywanego: na dzien dzisiejszy: rotel lub nad

dlatego jeszcze chcialbym zebyscioe jakies opinie o tych wzmacniaczach roznice wady zalety, slucham kazdej muzyki ale preferuje rozrywkowa i pop rock metal elektroniczna nawet hip-hop i nagrania w stylu jenifer lopez (r&b), dobrze nagrane plyty itd wiec wszystko oprocz klasyki jazzu... lubie duzo szczegolow ale bez przesadnie ostrego dzwieku (wole delikatniejszy ale szczegolowy dynamiczny dobrej jakosci dzwiek) i bas muzi byc rowniez dobrej jakosci sluszalny mocny

moze inne propozycje?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.