Skocz do zawartości
IGNORED

Cd Yamaha do700 czy pioneer pd dj6?

miętowy

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego ograniczyłeś się tylko do odtwarzaczy Pioneer i Yamaha ? Jest bardzo dużo innych odtwarzaczy, które możliwe że lepiej będą współpracowały z Twoimi monitorami. Napisz proszę z jakimi monitorami będzie współpracował odtwarzacz, jaką słuchasz muzykę, jakie są Twoje preferencje i założony budżet.

Ok.

dlaczego?

w tym budżecie wydały mi się sensowne.

na razie mam chińskie pierdziawki, jak to wielu znawców określa, czyli microlab solo6c

mnie one pasują, stylistycznie i brzmieniowo, może poza wykonaniem.

chcę zakupić cedeka, najlepiej nowego, który oprócz jako takiej uniwersalności będzie również przyzwoicie się prezentował na stoliku.

ponieważ od 2 tygodni posiadam żonę, musi odtwarzać mp3

wertuję allegro i ogłoszenia forum od dosć dawna i na nic jeszcze nie zwróciłem uwagi..

zdr

Ta MP3 trochę komplikuje sprawę, gdybie nie MP3 wartoby było zwrócic uwagę na Cambridge Audio np. Azur 550C, NAD C545 lub nawet model niższy C525. Jeśli MP3 jest niezbędne, to pomyśl w takim razie o Pionerze lub o Harman Kardon HD 990.

Witam

gdyby nie mp3 to zapewne zwracałbym uwagę na xnidaka, jest w niezłej cenie.

ale żona, wygoda etc.

szkoda czasu na kłótnie.

nikt na forum nie ma yamahy?

coś więcej na temat cedeków w tych okolicach cenowych?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PD-D6J - dzwiek malo plastyczny z kiepska muzykalnoscia, wyostrzenia nie idace w parze ze szczegolowoscia, tendencja do zapiaszczenia i podania wszystkiego na twarz, generalnie wbrew recenzjom gra jak tanie CD

dzięki Disco, to już jest konkret.

masz jakieś typy w tej cenie?

do mnie przemawia yamaha, ale na iule recenzje z Audio sie zgrają z moimi kolumnami to przekonam się w salonie zapewne.

zdr

Zwróć uwagę na funkcjonalność obsługi MP3. Odtwarzacze z możliwością grania MP3 nie mają z reguły dobrego menu do grania mp3 - jak masz muzę na CD-R w folderach i podfolderach to sprawdź jak sobie z tym radzi odtwarzacz.

Cześć Miętowy:)

Gdyby nie te mp3, warto byłoby kupić coś starszego.

Od kilku dni mam Marantza cd5003. Odtwarza mp3 i wma. Cóż mogę powiedzieć? Ładny, funkcjonalny, gra czysto i szczegółowo, zwłaszcza na górze. Bas jest trochę nijaki, ale generalnie cd nie jest jakoś za ostry czy jasny. W systemie jasnym może zabrzmieć nie bardzo. W sumie jest wart polecenia - biorąc pod uwagę Twoje wymogi by oprócz w miarę dźwięku, miał mp3 i ładnie wyglądał.

PS> Gratuluję żony. :-)

Jou!

Dzięki

Jak sie ma technicznie ten Marantz do yamahy?

wiesz, obecnie słucham na mini wieży sony, która daje sygnał przez wejście słuchawkowe do aktywnych.. wiec muli, etc.

trudno powiedzieć zatem jaką charakterystykę mają moje głośniki i ich wzmacniacz, wiec jak przekonam Żonę co do zasadności zakupu ( cedeka i jakiegoś starszego tunera) to generalnie chyba będzie to strzał w ciemno..

zdr

Nie wiem jak się do Yamahy 700, bo jej nie słyszałem.

Ogólnie dźwięk szczegółowy i czysty, głównie w wysokich tonach, bas trochę rozciągnięty, ale przyjemnie gra, nie za ostro. Wyświetlacz przejrzysty, cd teksty, mp3/wma, a flac? nie wiem. Możliwość wył. wyświetlacza podczas pracy, pilot ładny, troszkę duży wg mnie.

Najważniejsze jednak, czy spodoba się żonie według mnie:))))

Zapytaj:))) (jest jeszcze czarna wersja)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

heh dokładnie tak jak prawisz..

czarny zdecydowanie u mnie do mebli..

nie wiesz czy w Lublinie da radę go zobaczyć i podłączyć do moich chińskich pierdziawek?

naprzeciwko Tesco w audio czy gdzieś indziej?

zdr

Podbijam po0nownie, może ktoś jeszcze od cd się wypowie..

Panowie, poradźcie odnośnie cedeka..ja sie na tym nie znam, a w ciemno średnio całkiem mam ochotę kasę ładować..

na razie pożyczyłem od kolegi starego philipsa cd 751, podpiąłem do moich pierdziawek i jestem zaskoczony różnicą..na plus oczywiście w stosunku do dvd, kompa( flac !), mimo puszczania przechodzonych cdr-ów i kilku oryginalnych..

spiąłem to wszystko długaśnym kablem wyjętym z poprzedniego auta, konkretnym dls-em ;-)

poradźcie które brać pod uwagę poza wymienionymi, może marantz?

zdr

rozumiem

podobne rezultaty dała wyszukiwarka

znacie jakieś inne forum gdzie ludziom chce się jeszcze odpisywać na pytania a nie tylko spuszczać nad sprzętem siedząc w dziurawych gaciach w pokoju z meblościanką??

zdr

Oj nie widziałem że napisałeś.

Tego marantza widziałem w media markcie.. W melomanie nie mają marantza z tego co widzę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A w tesco itp nie wiem:))))

Kolega z Lublina??:)))))

Hej jeśli ten cd philipsa Cię zadowolił (po przejściu z kompa czy dvd, nic dziwnego!), to marantz będzie na pewno baaardzo zadowalający.

Hej jak jesteś z Lublina, to możesz wpaść do mnie, podłączysz do swego sprzętu i posłuchasz. ;)))

Ukryta Zawartość

Hej, dzięki za wpis :-)

chodziło mi o sklep meloman naprzeciwko Tesco ;-)

słuchaj, jestem z Lubartowa, ale to jest jakiś plan by odsłuchać

ino skoro stary philips na cdr -ach gra ładnie to zapewne każdy nowszy droższy będzie wymiatał..

chciałbym by ktoś obeznany w cedekach porównał mi sprżet z zakresu cenowego od marantza 5003 ( 1200 zeta) do Yamahy cd 700 ( minimum 1700 zł) z uwzględnieniem możliwości mp3 ( żona, ale przynajmniej ładna i dobrze gotuje, choć ma sporo własnego zdania niestety...)

dzięki za wpis :-)

ps. jak masz meblościankę to sorry %-)

Ja mam CD-S700 Yamahy, to moze pare uwag o nim ( uzywany kilka miesiecy z amplitunerem Yamaha RX-797 i referencyjnymi kolumnami Magnata )

Dzwiek z CD:

Brzmienie jest zrownowazone, tzn. bez wyraznego podkreskania srednicy, basow albo sopranow. Rozdzielczosc sporanow badzo dobra jak na ta cene. Przestrzennosc i muzykalnosc w tym zakresie cenowym jest bardzo dobra. Dzwiek mozna okreslic jako otwarty, detaliczny i spokojny.

Dzwiek z Mp3/320kbps:

Za wyjatkiem lekkiego ograniczenia gornego skraju pasma - praktycznie nie rozni sie od CD.

Uwaga praktyczna ! odtwarzanie mp3 z USB-sticka zawsze w tej samej kolejnosci, nie ma mozliwosci skakania po podfolderach, jedynie poprzedni/nastepny utwor )

Wykonanie:

bardzo solidne i w mojej ocenie eleganckie, naped jest bardzo cichy i wydaje sie wieczny, pilot jest praktyczny. Naped jest bezszelestny w trakcie pracy.

Czy bym kupil drugi raz ? tak.

Do rozwazenia podsuwam inny model CD-ka Tamahy : CDX-497. Brzmienie praktycznie takie same, brak portu USB, wykonanie mniej solidne, ale pilot lepszy. Tanszy o kilkaset zl.

Jeszcze uwaga ! Zaden z omawianych tutaj odtwarzaczy z portem USB nie czyta FLAC-ow.

o dzięki za wpis

mówisz że 496 gra tak samo?

czyli może mieć podobną elektronikę w środku, przetwornik etc,?

to byłoby brzydko ze strony firmy..bo kasa inna

a odtwarzałeś mp3 z płyty czy tylko przez usb??

zdr

mietowy:

1/ nie 496, a CDX-497 - i nie gra tak samo, ale podobnie, tzn podobna charakterystyka brzmienia, ale sa drobne roznice, np. w 497 jest mniej przestrzeni, minimalna nuta agresji, mniej basu, itd

2/ elektronika jest calkiem rozna, inny DAC, inne plytki, mechanika zreszta podobnie jest inna, w CD-S700 wszystko jest wyraznie solidniejsze - co nie znaczy ze CDX-497 w czyms szwankuje, mam go ponad 2 lata i zadnych problemow, CD-S700 - dopiero kilka miesiecy

3/ jakosc mp3 z plyt cd jest identyczna jak z usb - na CD-S700, pod warunkiem ze to ten sam plik

4/ obsluga mp3 na plytach w CDX-497 jest wygodna pilotem, skakanie po folderach itp.

Obydwa cd-ki powinny pasowac bez problemu do monitorow, poniewaz nie wyrozniaja zadnego pasma - jesli monitory aktywne rowniez sa liniowe to dzwiek bedzie bardzo poprawny

CDX-497 ma regulowany poziom sygnalu na wyjsciu analogowym - to dodatkowa zaleta tego modelu.

Pomysl o wyborze cd-ka z mysla o przyszlosci, CDX-497 mozesz uzupelnic amplitunerem RX-797 (stereo), obydwa do siebie pasuja.

CD-S700 mozna uzupelnic wzmacniaczem A-S200. Ta opcja jest z 50% drozsza, bo te klocki sa pozycjonowane wyzej i graja nieco lepiej, choc tylko cd-ek jest inny w srodku. Wzmacniacze w obu przypadkach maja elektronike praktycznie taka sama. Drozsze wygladaja znaczniej lepiej ale...

W codziennym uzytkowaniu tansza opcja jest bardziej praktyczna. Amplituner ma tuner, piloty sa uzyteczne jak rzadko kiedy ( wygodne przyciski, standby z pilota, markery na obudowie do lokalizacji po ciemku ). W drozszym systemie piloty sa srebrne do czarnych klockow, ladniejsze, ale mniej wygodne, przyciski sa za male.

dzięki za wyczerpującą i konkretną informację, dałeś mi do myślenia..

siedemsetka podoba mi się jak cholera, ale kosztuje sporo więcej, tańsza alternatywa to zaledwie 1000 zł, wiec luz

ale zapewne więcej straci przy odsprzedaży z drugiej strony.

w siedemsetce nie można przeszukiwać płyt po folderach z pilota?

żona mi tego nie wybaczy nigdy..

a ampli myślałem już jakiś czas temu, właśnie o tym modelu..rozwiązałby się problem z brakiem tunera którego sensownego z pilotem kupić nie sposób z używek..ale mam aktywne głośniki wiec piec odpada

kolejnej zmiany kolumn w tak bliskiej przyszłości raczej nie przepchnę..

jak się może mieć cdx 497 do marantza denona i harmana z tego pułapu cenowego?

ktoś ma, coś wie?

czy raczej dodać kilka stówek na coś solidniejszego?

zdr

• 4 tygodnie później...

Yamaha CDX-497 to tosamo Yamaha CDX-397mkII (bez gniazda słuchawkowego i koaksjalnego wyjścia cyfrowego) a teraz kosztuje od 639zł w necie.

ale i tak odtwarzanie mp3 za pomocą tego cd jest dość niewygodne może dźwięk to wynagradza ale jak dla mnie przeskakiwanie między katalogami mp3 niezbyt przyjemne

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.