Skocz do zawartości
IGNORED

Co takiego ma w sobie DVD Pioneer DV-300 że tak ładnie przestrzennie gra?(szok po przesiadce z PC-ta)

Włodi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pożyczyłem ostatnio od brata odtwarzacz DVD Pioneer DV-300 na próbę. Wcześniej siedziałem cały czas na karcie dźwiękowej (X-Fi Xtreme Music) podłączonej do ampa cyfrowo przez coaxial.

Pioneera podłączyłem również coaxialem, włożyłem jakąś płytkę audio i co? SZOK! Rewelacyjne brzmienie: wreszcie poczułem moc średnich tonów i co najważniejsze: TA PRZESTRZEŃ!

Noi własnie tu się zaczyna moje pytanie:

Miałem w domu jeszcze jakieś DVD Korr za 99zł (badziewie rozlatujace sie w rekach), podłączyłem cyfrowo i okazało się że gra całkiem nieźle (średnie tony i bass takie samo jak w pionku) jednak brakowało tej przestrzenii...

Przez tą przestrzeń rozumiem takie przyjemne brzmienie w tylnych głośnikach (muzyki słucham w Pro Logic II: Music), ma się wrażenie że dźwięk tak przyjemnie otacza oba uszy, jakby trochę z oddali... no coś pięknego.

W X-Fi nigdy nie zaznałem podobnego efektu dlatego tak mnie to ciekawi: jaki układ/parametry odpowiadają za takie przestrzenne brzmienie? Dodam że ten marny efekcik "Virtual Surround" mam cały czas wyłączony i equalizer również na 'Off'. Tymbardziej mnie to dziwi.

Pozatym dźwięk w Dolby/DTS też jest NIEWIARYGODNY! W porównaniu do dźwiękówki to niebo a ziemia. A ja myślałem, że wystarczy puścić bit-stream z dowolnej najtanszej karty i to amp sie zajmuje całą resztą, otóż jak sie okazuje nie!Dźwięk od razu nabrał głębi, dynamiki, wysokie tony takie jak trzeba, poczułem sie jak w kinie..

Wiem, że może za bardzo sie jaram, Wy macie taki dźwiek pewnie na codzień w domach, ja natomiast z taką jakością spotykam sie pierwszy raz.

No w każdym razie de sedna: Czy istnieje jakaś karta dźwiękowa, która potrafi odtworzyć taki właśnie (podkreślam) PRZESTRZENNY wyrazisty dźwięk jak ten pionek?

Pożyczyłem od kumpla asusa xonara d1, podlaczylem przez optyka i krotko mowiac, w porownaniu do dvd pioneera - lipa. Nie ma tej mocy, głębi i czystosci...

EMU to ta karta od creative? Ile kosztuje najtansza?

Powiedzcie jeszcze co sadzicie o kartach prodigy? Doradzcie coś świetnie grającego do 500zł ;)

Może ja w skrócie powiem o co mi chodzi dla tych którym sie nie chce czytać całości:

Porówbując 2 odtwarzacze dvd - Korr i Pioneer DV-300 zauważyłem subtelną aczkolwiek ważną (dla wrażliwego ucha) róznicę w przestrzeni dzwięku zarówni stereo jak i 5.1.

Pytanie moje jest takie: co powoduje to przyjemne, przestrzenne, krystaliczne brzmienie w Pioneerze? Czy tylko ten odtwarzacz ma taki 'bajer'?

To, chłopie czeka Cię jeszcze sporo olśnień :) Okaże się np, że odtwarzacz CD za 800 zł gra lepiej niż DVD za 1600. Potem olśni Cię przykra prawda, że najtańszy wzmacniacz stereo brzmi lepiej od ampli. Dalej będą kolumny, kable... Witamy w piekle.

Takie rzeczy to ja wiem od dawna...

Jednak najbardziej ciekawi mnie to dlaczego ten Pioneer ma taką przestrzeń? Czy jakiś DSP to powoduje, czy ma poprostu dobre rozdzielenie stereo?

Oczywiście, że bajery ingerujące w format sceny dźwiekowej.

Dziwi mnie Twoja reakcja bardzo bo na PC masz także rozbudowane narzędzie ( soft od producenta karty AUDIO) do kształtownia przestrzeni i brzmienia.

Wszystkie brandy picują żródłowy dźwięk tak by ich wersja była efektowna.

Słychać to bardzo przy porównaniu (tej samej muzy) LPCM do dtsMA i Dolby TrueHD.

To jest po prostu upiększanie (czytaj fałszowanie) rzeczywistości.

Im lepszy algorytm, tym wyższa cena wzmacniacza.

Ot taki kit dla mas.

Włodi@

to może podłącz to DVD pod TV i sprawdź ustawienia DSP ... pilot niezbędny do tej operacji :)

123... test

Nie ma tam żadnych ustawień DSP w tym odtwarzaczu oprócz tej opcji virtual surround. Nawet equalizer mam na zero.

Karta dźwiekowa nie zagra tak dobrze jak to DVD choćby nie wiem co.

Jeno mnie tylko dziwi. Czy nie ma jakiejs karty do PC ktora by zagrala tak samo jak ten pioneer? Przeciez nie bede dokupywal TV zeby posluchac dobrej muzyki itd.

I jeszcze jedno: do czego służy opcja: DIALOG w tymże dvd?

• 2 tygodnie później...

Naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie?:

Jaka karta dźwiękowa zagra tak samo jak to DVD Pioneera? Tzn tak samo mocno, czysto i przestrzennie?

Wydaję mi się to dziwne że nie można z komputera osiągnąć tak samo dobrego dźwieku jak ze stacjonarnych sprzętów...

Proszę o pomoc.

Najlepiej gdyby znalazła się taka osoba która słyszała brzmienie tego DVD w Pro Logicu II Music i porównała go z jakąś kartą dźwiękową która brzmi podobnie na tym samym ampie po spdif-ie.

Problem w tym, że ten 'filtr' w Pioneerze wogóle nie degradował dźwięku, wręcz przeciwnie. Dźwięk był czysty i naturalny a miał tą fajną, czystą przestrzeń.

W mojej karcie dźwiękowej jest jedynie jakieś badziewne cmss3D które rzeczywiście mocno degraduje dźwięk. A o jakim filtrze dokładnie Ty myślałeś?

podepnę się do tematu:

Panowie, co sądzicie o Philipsie DVD/SACD DVP9000S?

to dvd i sacd, ma prawo to dobrze zagrać?

test jaki znalazłem w sieci wypadł dobrze, to przyzwoite źródło ?

zdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.