Skocz do zawartości
IGNORED

Mission M35 i brak basu :/

strusiu1987

Rekomendowane odpowiedzi

Po około miesięcznym odsłuchu i wygrzewaniu missionów jestem coraz bardziej zawiedziony basem wydobywającym się z tych kolumn :/ Niby kolumny charakteryzuja się ogromną ilością basu... Jednak w moich słysze bardziej jak chodzi membrana a nie bas :/ tak jakbym pomylił plus minus... średnie, grają nieźle, wysokie też nie ma co narzekać ale basu w nich wogóle nie ma :/ jest ucięty, trach! i go nie ma, nie słysze tego co słyszałem na moich Altonach 110 Disco.

Na Gwarancje je oddać?

Kolumny są podłączone do HK 970

Mój pokój to prostokąt 20m2

https://www.audiostereo.pl/topic/58813-mission-m35-i-brak-basu/

Pokombinuj z ustawieniem kolumn, odsuń je od ściany, ustaw na podstawkach granitowych itp. Słuchałem kiedyś ich trochę i basu było całkiem sporo. Jest jeszcze opcja taka, iż twój wzmacniacz być może nie wyrabia prądowo i nie jest w stanie ich odpowiednio napędzić.

Ten Harman nie potrafi wysterować tych kolumn. Wiem bo sam miałem 670 - grał z Tonsil Focus, a pózniej z Audio Academy - tu i tu basu brak. Kablami raczej nic nie poprawisz będą to subtelne różnice. Pokombinuj z ustawieniem- może całkowite przemeblowanie? Popdóbuj z ustawieniem kolumn, sprawdz kable i ich polaryzację : ++ / -- Jeśli nic z prób nie wyjdzie postaraj się przemieścić kolumny do innego pokoju może tam będzie lepiej. Przy takiej powierzchni membrany bas byc musi - jeśli to nie pomoże sprzedaj Harmana ;]

Może nie mam racji, ale czy to aby na pewno wina tego HK? Ja borykałem się kilka lat temu również z totalnym brakiem basu, jakby sie gdzieś rozmydlił... Oczywiście winne było pomieszczenie, po prostu tam nic nie grało mi dobrze. A sądziłem, ze to wina sprzętu, bo głośnik wychylał się, a niskiego zejścia nie było. Co do samego HK, ja doprowadzam w wolnych chwilach do porządku hk6500, a to chyba starszy i nie wiem, czy nie niższy model, a z napędzeniem jakichkolwiek kolumn i z basem to on problemów żadnych nie ma.

Ja także stwaiałbym na wzmacniacz, wogóle jest beznadziejny, Ten pilot i te cyfrowe ustawienia :/

Wydaje mi się że to właśnie on mi tak bas ucina.

Zrobie eksperyment i podłącze głośnik basowy bez zwrotnicy wtedy wyeliminuje ewentualne uszkodzenie kolumn, albo pożycze wzmacniacz od kolegi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Napewno cos spusci. A pokretlo se jakies skombinujesz.

Ukryta Zawartość

?👈

Z heniasem81 nie potargujesz - chciałem kupić kiedyś kolumny od niego,byłem osobiście i nic,więc pojechałem kawałek dalej(Bydgoszcz) i kupiłem.

Bez łaski.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Poprawe basu powinno przyniesc podklejenie glosników gumowymi stopkami, nie koniecznie jakosc basu ale ilosc. To dzialalo w moich glosnikach. A i kiedys przy slabej akustyce pomieszczenia tak mialem ze siedzac bas byl slaby ale lezac na kanapie bylo go az nadto, tak wiec poproboj zmienic miejsece odluchu, co by okazalo czy winowajcą jest hk czy pomieszczenie odluchowe.

Możliwe że cały bas ucieka mi do kuchni i przez dosyć szerokie drzwi do przedpokoju.

Dodam też że mieszkanie jest w stylu minimalistycznym czyli nie ma dywanów tapet i jakiś innych ozdób, czyli gołe ściany :/ wszystko kwadratowe i bez materiału, czyli niezbyt dobra akustyka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a moment moment skoro membrana pracuje a basu nie ma moze byc problem z akustyką. faktycznie. pozamykaj czyms wysokim o grubym przejscia, na chwile oczywiscie.

co masz na podłodze ? kafle ? czy co ?

Na podłodze mam panele. Tylko alton 110 sobie radził bo grał dwa tygodnie w tym mieszkaniu.

kolega mi powiedział że nie uzyskam takiego fajnego basu z tak małych głośników jak w missionach.

mówi że wielkość membrany ma wielkie znaczenie. Nie chce kupywać altusów, a na rynku chyba tylko to ma taka duża membrane jak alton 110.

Najlepiej aby bass schodził minimum do 35Hz ale naprawde a nie na niby.

Bo widze że niektórzy producenci podaja 28Hz z głośnikiem niskotonowym 16cm :D

Dla mnie to jest mało realne w cenie do 2000zł :D

Chce niskoschodzącego basu.

Witam,

Musisz wziąć pod uwagę to, że to co słyszałeś na altonach to zupełnie "inny bas". rafal735r- co ty chłopakowi proponujesz??? Model wzmaka ok, ale ten egzemplarz to istny paździerz. W kiblu bym go nie postawił. Ciekaw jestem na którym śmietniku gość go znalazł. A pisanie,że jest w bardzo dobrym stanie to lekka przeginka. Wygląda, jakby go ktoś siekierą rąbał:) Mnie takie coś przeszkadza, nie wiem jak założycielowi postu. W każdym razie sprawdź sobie jeszcze Yamahę rx 797. To jest amplituner ale tym się absolutnie nie sugeruj. Panowie, tylko nie zacznijcie zaraz polemiki na temat tego, że tuner degraduje dźwięk itp. Moim zdaniem dostajesz nowy wzmak który naprawdę brzmi bardzo dobrze, a przede wszystkim neutralnie. Miałem ten wzmak; kupiłem z czystej ciekawości, zarażony opinią mojego znajomego. I wiesz co? Byłem w szoku jak posłuchałem. A słuchałem z kilkoma zestawami kolumn. Z Mission też fajnie zagrał. Posłuchaj koniecznie. W tej cenie nie oglądałbym się za niczym innym.

pozdrawiam,

Valveking

według mnie zwróciłbym uwagę bardziej na kolumny niż na wzmak bo on ma przy 4omach 140W w stereo (więcej od yamahy797 która ma 112W w stereo przy 4omach) więc powinien napędzić je bez problemu, natomiast te paki według testu w Audio są bardzo obfite w bas wręcz zalecają zatkanie BR ale dziwne jest nie za niskie strojenie BR na 42Hz i gdzieś w tych okolicach jest słyszalne minimum potem leci wykres na łeb pionowo więc teoretycznie nie schodzą za nisko...jeszcze pytanie do autora przy jakich głośnościach to występuje ??

to wszystko jeżeli czepiamy się parametrów sprzętu bo sytuacja jest bardzo dziwna i zastanowiłbym się nad usterką bo w takim niewytłumionym pokoju na pow. 20m bas powinien dudnić jak w studni...

Miałem jakiś czas M35i i to były najbardziej basiste kolumny jakie posiadałem w życiu. Tez miałem otwartą przestrzeń (choc z dywanem). One spokojnie napompują basem 40m2. Nie jest to bas najwyższej jakości, ale ilość jest imponująca. Grają niczym dwa subwoofery.

Pożycz od kogos inny wzmacniacz (albo wypożycz za kaucja ze sklepu) i sam sie przekonaj.

Ten wzmak jest grzebany - widac uszkodzenia na śrubach od obudowy, ale to super fajna konstrukcja dual mono. Gra jak złoto - warto go kupić, tego szukaj. HK to jest fajny ale nie zawsze. Ten Denon zagra wyśmienicie każda muzykę. A basu ma aż nadto. Poza tym polecam coś ze starszych wmaków na darlingtonach. Będzie moc, dynamika, a w niektórych konstrukcjach sporo szczegółów - tyle, że darlington zmacnia tez szumy i zakłócenia. Polecam Grundiga SV2000 - prawdziwy High End z lat 80 tych, jest kilka bardzo dobrych wzmaków Pioneera i Techniksa na Cmosach.

Daj ogloszenie na forumowym kupię - sprzedam, zaraz się ktoś zgłosi z takim denkiem.

Pozdrawiam

Simonto

Dobrze, ale mi się wydaje, że to jednak może być wina wzmacniacza, po prostu nie może ich wysterować. Co z tego, że membrana się wychyla ? To wcale nie znaczy, że wtedy zejdzie nisko.. Jak masz jakąś możliwość pojechania do jakiegoś sklepu i wypożyczenia wzmacniacza, hmm do 1000zł jak może być używany sprzęt to Yamaha AX-900 naprawdę kawał mocy i niskiego basu. Sam posiadam Yamahę AX-890 i do tego podłączone Jamo 707i 280 watt rms/sztuka (mają nietypową konstrukcję - dwa głośniki niskotonowe skierowane do siebie) Stoją w pokoju 19m2 i bass jest strasznie niski... aż zatyka uszy, u sąsiadki drzwi się trzęsą. Ale wstawiłem je do pokoju 3x3m czyli 9m2, bass tam nie było w ogóle! Rozumiecie ? Jak bym podłączył jakieś Creativy grało. Po prostu basu nie było, nawet tych wyższych częstotliwości basu, tylko wszystko w domu drgało, a basu w tym pokoju gdzie stały kolumny nie było. A zrobiłem to po to żeby sprawdzić o to ten fragment artykułu i niestety się nie sprawdził.

"NISKI BAS W MAŁYM POKOJU

Ale co dzieje się poniżej częstotliwości najniższego rezonansu pomieszczenia? Otóż dźwięk rozchodzi się na zasadzie pneumatycznego sprężania powietrza w pokoju. Głośnik działa niczym tłok sprężający powietrze w komorze. Dla tych najniższych częstotliwości, głośnik także jest w stanie wywołać zmiany ciśnienia akustycznego w pomieszczeniu. I mogą one być słyszalne. Faktem jest jednak, że częstotliwości odtwarzane na zasadzie pneumatycznego sprężania usłyszeć jest trudniej. Równolegle działa bowiem kilka czynników. Zazwyczaj omawiane zjawiska zachodzą w zakresie kilkudziesięciu Hz, a w tym obszarze czułość ludzkiego słuchu maleje wraz ze zmniejszaniem częstotliwości. Pneumatyczny bas nie korzysta z rezonansowego uwypuklenia tak jak wyższe częstotliwości, jest więc cichszy. Regułą jest też, że w zakresie niskich tonów kolumny tym gorzej radzą sobie z wytworzeniem wyższych poziomów dźwięku, im niższe są częstotliwości. Przy szerokopasmowym sygnale muzycznym dodatkowo będzie też występować efekt maskowania - głośniejsze dźwięki o wyższych częstotliwościach będą maskować sąsiednie cichsze dźwięki o częstotliwościach niższych. A regułą jest, że w typowych sygnałach muzycznych poniżej 60-80Hz poziom natężenia dźwięku spada wraz ze zmniejszaniem częstotliwości. Stąd pewnie bierze się obiegowy pogląd, że pokoje mają swoje pasmo przenoszenia.

W rzeczywistości jest inaczej. Jeśli wstawimy duże kolumny z niskim basem do małego pokoju, to przy odtwarzaniu nagrań z energią skupioną w najniższych rejestrach bez problemu usłyszymy bas z zakresu poniżej najniższego rezonansu pomieszczenia. Nieco paradoksalnie, bas pneumatyczny jest nawet lepszej jakości aniżeli wyższe rejestry, ponieważ pomieszczenie nie podbarwia go w taki sam sposób. No i pamiętajmy też o słuchawkach, gdzie w małej komorze pneumatycznie odtwarzany jest bardzo szeroki zakres częstotliwości."

Więcej na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj ze cztery godziny kolumny grały na ich prawie maksimum możliwości i dzisiaj też ok 6 godzin ale ja zamykałem pokój i ich starałem się nie słuchać. Czekałem aż się wygrzeją :) ponoć nowe kolumny muszą się rozruszać. I powiem wam że cofam to co napisałem wcześniej :D po takim kilkugodzinnym dawaniu w palnik wkońcu przed chwilą odsłuchałem jeden kawałek i BAS myślałem że mi głowe zmiażdży, jest go teraz aż za natto :D Czy to możliwe żeby wkońcu się wygrzały? Mam je zaledwie trzeci tydzień i nigdy głośniej z nich nie słuchałem może tylko przez chwile. No ale basu było baaardzo mało i taki jakby uciety a teraz o 70% lepiej! I cały czas wydaje mi się że jest coraz lepiej :D wrócił mi humor :D Dziękuje wszystkim za pomoc dużo mnie to też nauczyło :)

Nie sądziłem że wygrzanie jest takie istotne w nowych kolumnach.

Ja bym obstawiał że po prostu nie jesteś przyzwyczajony do brzmienia nowych kolumn, które bas mają po prostu bardziej kontrolowany niż altony, ale być może mniej "mięsisty". Nie słuchałem altonów ale sądząc po wyglądzie i nazwie ("disco") pewnie schodziły dość nisko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.